Web
Analytics
Θυρεοειδής και Οφθαλµική Νόσος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Θυρεοειδής και Οφθαλµική Νόσος

Ο Θυρεοειδής αδένας είναι ένα όργανο που εντοπίζεται ακριβώς µπροστά και στην κάθε πλευρά της τραχείας. Ο αδένας αυτός απελευθερώνει ορµόνες µέσα στο αίµα, οι οποίες επηρεάζουν σηµαντικές λειτουργίες του οργανισµού. Ο Θυρεοειδής αδένας επηρεάζεται από µία νόσο, τη νόσο Graves (Γκρέιβς), µε αποτέλεσµα να υπερλειτουργεί. Η κατάσταση αυτή γίνεται σπανίως απειλητική για την ζωή και µπορεί να εµφανιστεί και στα δύο φύλα, σε οποιαδήποτε ηλικία. Προσβάλλει όµως, συνήθως τις γυναίκες ηλικίας 20-60 ετών. Κατά τη διάρκεια του υπερθυρεοειδισµού, σηµειώνονται µεταβολές σε πολλά όργανα όπως στο δέρµα και τα µάτια. Όταν η νόσος Graves προσβάλλει τα µάτια, καλείται Οφθαλµοπάθεια Graves.

Τα συµπτώµατα της νόσου ποικίλουν. Τα µάτια µπορεί να κοκκινίσουν ή να πρηστούν. Ο χώρος µεταξύ των βλεφάρων µπορεί να διευρυνθεί. Μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της ροής των δακρύων καθώς και ενόχληση στο κάθε µάτι χωριστά ή και στα δύο. Επίσης, οι ασθενείς της νόσου, µπορεί να παραπονεθούν για ευαισθησία στο έντονο φως, για θολερή ή διπλή όραση (διπλωπία), φλεγµονή, ή µειωµένη κινητικότητα των οφθαλµών. Κατά την Οφθαλµοπάθεια Graves, οι ιστοί πίσω από την περιοχή του µατιού απορροφούν και συγκρατούν υγρό, µε αποτέλεσµα να αποκτούν οιδήµατα και να µετακινούν τον βολβό µπροστά και έξω από τον κόγχο.Στην κατάσταση αυτή, η µπροστινή επιφάνεια του µατιού µπορεί να αποξηρανθεί.

Η συνιστώµενη θεραπεία της Οφθαλµοπάθειας Graves ποικίλει ανάλογα µε τα συµπτώµατα του κάθε ατόµου. Μία από τις προτεινόµενες θεραπείες ενδέχεται να είναι η χειρουργική επέµβαση κατά την οποία αποσυµπιέζεται χειρουργικά το µάτι, µε αποτέλεσµα να µπορεί να µετακινηθεί πίσω στην προστασία του κόγχου και να βελτιωθεί η όραση. Όπως σε κάθε χειρουργική επέµβαση, έτσι και σε αυτή µπορεί να
παρουσιαστούν κάποιες επιπλοκές.

Μία δεύτερη προτεινόµενη θεραπεία είναι πιθανόν η συνταγογράφηση πρισµάτων για τα γυαλιά σας, µε σκοπό τη διόρθωση της διπλωπίας. Τα πρίσµατα µπορεί να είναι προσωρινά ή µονίµως στερεωµένα στα κρύσταλλα. Η Οφθαλµοπάθεια Graves κάνει τα βλέφαρα να ανοίγουν περισσότερο, µε αποτέλεσµα η µπροστινή επιφάνεια του βολβού να αποκαλύπτεται πέρα από τα βλέφαρα και να προκαλεί ενόχληση και δακρύρροια. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται χειρουργική επέµβαση επανατοποθέτησης των βλεφάρων µε σκοπό να περιοριστεί ο ερεθισµός.

Άλλες συνιστώµενες θεραπείες µπορεί να είναι, τα ψυχρά επιθέµατα, τα γυαλιά ηλίου, ειδικές σταγόνες ή ανύψωση του κεφαλιού κατά τον βραδινό ύπνο. Γενικότερα, θα πρέπει να γνωρίζουµε ότι οι οφθαλµολογικές επιπλοκές της νόσου Graves µπορούν να αντιµετωπισθούν σε ικανοποιητικό βαθµό.

Ο οφθαλµίατρος είναι ο καθ' ύλην αρµόδιος για τις θεραπευτικές λύσεις που αντιστοιχούν στο πρόβληµά σας.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος,  ΜD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ιδρυτής & Επιστημονικός Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου LaserVision
Καθηγητής Οφθαλμολογίας Παν/μίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, NY, NY

Βιογραφικό

Ιστότοπος: https://www.laservision.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.