Web
Analytics
Ο ύπουλος εχθρός των κονδυλωμάτων και η θεραπεία τους - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ο ύπουλος εχθρός των κονδυλωμάτων και η θεραπεία τους

Τα κονδυλώματα, είναι μια ύπουλη ασθένεια, που λαμβάνει αυξητικές διαστάσεις λόγω της υποβάθμισής τους όχι μόνο από τις γυναίκες αλλά – κυρίως – και από τους άντρες.

 

Τα οξυτενή κονδυλώματα, όπως είναι η επιστημονική ους ονομασία, μεταβιβάζονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, αλλά και με την αφή, όταν έχουμε αγγίξει πάσχον μέρος και δεν έχουμε καθαρίσει τα χέρια μας. Η εμφάνισή τους, οφείλεται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, «Human Papillomaviruses (HPV)».

Εντοπίζονται κυρίως στα γεννητικά όργανα και τις περιοχές γύρω από αυτά, καθώς και στην περιοχή του δακτυλίου του πρωκτού και της μεσογλουτιαίας αύλακας. Πολύ σπάνιες είναι εξωγεννητικές θέσεις, όπως η στοματική κοιλότητα ή οι γωνίες των χειλιών.

Κατά την εμφάνισή τους παίρνουν διάφορες μορφές. Είναι ροζ ή λευκά στο χρώμα, πιο μαλακά και πιο εύθρυπτα από τους συνηθισμένους σπίλους του δέρματος. Οι ακροχορδώνες αν παραμείνουν για πολλούς μήνες χωρίς θεραπεία επεκτείνονται και μπορεί να γίνουν πολύ αντιαισθητικοί. Πολλαπλασιαζόμενα μπορούν να σχηματίζουν μεγάλες πλάκες.

Αρκετές φορές δεν προκαλούν ιδιαίτερες ενοχλήσεις παρά μία αίσθηση φαγούρας ή ελαφρού καψίματος.

Στη γυναίκα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή του αιδοίου, του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού καθώς και στις μηρογεννητικές πτυχές. Εάν παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον τράχηλο της μήτρας έχουν ενοχοποιηθεί για καρκινωματώδεις εξεργασίες.

Η βλάβη προερχόμενη από την HPV λοίμωξη για την γυναίκα, δεν εξαιρεί τους άνδρες, όπως θέλουν να πιστεύουν λανθασμένα οι ίδιοι.

Στους άνδρες εμφανίζονται τα κονδυλώματα στην περιοχή του πέους, στους όρχεις, στις μηρογεννητικές πτυχές και στην περιοχή του πρωκτού. Η παραμονή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή του πρωκτού έχουν ενοχοποιηθεί για ανάπτυξη καρκινώματος του πρωκτού.

Αποτελεσματική, ανώδυνη και με άριστα αισθητικά αποτελέσματα θεραπεία έχουμε με την εφαρμογή του υπερπαλμικού LAZER CO2. Έχει ιδιαίτερη σημασία η επισκόπηση από ειδικό ιατρό (χειρουργό) της περιοχής ενδοπρωκτικά για τον εντοπισμό κονδυλωμάτων στην περιοχή ώστε να αφαιρεθούν και αυτά. Προκειμένου να μην αποτελούν εστία συνεχούς τροφοδότησης και υποτροπών της νόσου. Το 1% -2% μπορεί να προκληθεί από τον ιό των κοινών μυρμηκιών. Η θεραπεία τους είναι ιδιαίτερα επιτυχής με τη χρήση LAZER CO2 με τοπική αναισθησία. Χρειάζεται επανεξέταση κάθε μήνα για την εξάλειψη πιθανών υπολειμματικών βλαβών καθώς και βλαβών που ήδη επωάζονταν. Δεδομένους ότι ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 1- 8 μήνες, κριτήριο ιάσεως είναι η πλήρης ανυπαρξία βλαβών επί 8 μήνες.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μιχαήλ Ν. Βοργιάς, M.D, F.A.C.S.

Γενικός Χειρουργός
Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Mediterraneo Hospital  
Επιστημονικός Υπεύθυνος Χειρουργικού Τμήματος 

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.vorias.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.