Web
Analytics
Διάγνωση καρκίνου των πνευμόνων χωρίς χειρουργείο αλλά με ειδική βρογχοσκόπηση! - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Διάγνωση καρκίνου των πνευμόνων χωρίς χειρουργείο αλλά με ειδική βρογχοσκόπηση!

Συνέντευξη με τον κ. Νικόλαο Ζία, Πνευμονολόγο

 

Αν μέχρι πρόσφατα η διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα, υπέβαλε τον ασθενή σε ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, σήμερα πια με μία ειδική βρογχοσκόπηση μπορεί να εντοπιστεί ακόμη και στα πιο κρυφά μέρη των πνευμόνων το είδος και το στάδιο της νόσου, χωρίς να χρειαστεί χειρουργείο. Πρόκειται για μία μέθοδο που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, κυρίως από ιδιώτες ιατρούς που έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα στο εξωτερικό, προσφέροντας ανακούφιση σε ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών που δεν χρειάστηκε να περάσουν από το χειρουργικό κρεβάτι.

- Κύριε Ζία μιλήστε μας για μία από τις πιο σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια, την ειδική βρογχοσκόπηση δηλαδή, που μπορεί να διαγνώσει την ύπαρξη καρκίνου στους πνεύμονες, χωρίς ο ασθενής να υποστεί την ταλαιπωρία ενός χειρουργείου.

- Με τη χρήση ενός συγκεκριμένου βρογχοσκοπίου που διαθέτει κεφαλή υπερήχων στο άκρο του, μπορούμε πλέον να δούμε τυχόν βλάβες στους πνεύμονες, ύποπτες ή καρκινικές περιοχές στο μεσοθωράκιο αλλά και σε δύσκολα μέρη του θώρακα που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαμε να προσεγγίσουμε.

-Η μέθοδος εφαρμόζεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

-Η συγκεκριμένη τεχνική ξεκίνησε πειραματικά το 1997 με κάποιους μικρούς καθετήρες υπερήχων που τους τοποθετούσαμε στο κλασσικό βρογχοσκόπιο. Από το 2003 και μετά η μέθοδος τελειοποιήθηκε με τη δημιουργία βρογχοσκοπίου που διαθέτει κεφαλή υπερήχων και απαιτεί ειδικές γνώσεις και εμπειρία ως προς την εφαρμογή. Χρειάζεται δηλαδή ένας επιστήμονας να έχει κάνει τουλάχιστον 50-60 περιστατικά για να θεωρηθεί ότι κατέχει πολύ καλά την τεχνική. Θέλω να τονίσω δηλαδή ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να εφαρμόσει οποιοσδήποτε βρογχοσκόπος. Αυτή τη στιγμή η μέθοδος εφαρμόζεται με εξαιρετική επιτυχία σε κέντρα του εξωτερικού, βοηθώντας στην αντιμετώπιση περιστατικών χωρίς να χρειαστεί να υποστούν χειρουργικές επεμβάσεις αφού με μία απλή βρογχοσκόπηση με υπέρηχο καταφέρνουμε να έχουμε πλήρης σταδιοποίηση όταν πρόκειται για καρκίνο του πνεύμονα, παίρνοντας βιοψίες από οποιοδήποτε σημείο.

- Στην Ελλάδα που εφαρμόζεται η συγκεκριμένη μέθοδος;

- Μόνο από ιδιώτες γιατρούς, όπως επίσης και στην Ευρωκλινική που αποτελεί το μόνο νοσοκομείο στη χώρα μας, στη παρούσα φάση, που κατέχει όλο το σύστημα του ενδοβρογχικού υπερήχου.

- Τα πλεονεκτήματα ποια είναι;

- Τα χειρουργεία γίνονται πλέον για πραγματικό λόγο, όταν θα υπάρχει ένας εξαιρέσιμος όγκος. Γιατί συνήθως αυτό που συνέβαινε ήταν να προχωράμε σε χειρουργείο, ανοίγοντας το θώρακα για να αφαιρέσουμε το σημείο που θεωρούσαμε ότι είναι ύποπτο για καρκίνο, ανακαλύπτοντας τελικά ότι και κάποια άλλη περιοχή είναι καρκινική ή υπάρχουν διογκωμένοι λεμφαδένες. Αυτή λοιπόν η άσκοπη ταλαιπωρία του ασθενούς σταματάει με το να ξέρουμε εξαρχής με την ειδική βρογχοσκόπηση αν οι λεμφαδένες είναι αρνητικοί ή θετικοί, οπότε αποφασίζουμε ανάλογα αν θα γίνει ή όχι χειρουργείο.

- Μπορεί να κάνει διάγνωση καρκίνου και στα πολύ πρώιμα στάδια του;

- Αυτό έχει συζητηθεί και ναι, μπορεί να γίνει, μπορεί δηλαδή να δει τις στοιβάδες του βρογχικού βλεννογόνου, εντοπίζοντας τη νόσο στα αρχικά της στάδια. Οπότε ακολουθεί μία τοπική θεραπεία χωρίς να χρειάζεται χειρουργείο. Η βασική ένδειξη όμως είναι κυρίως στη σταδιοποίηση, δηλαδή όταν ο καρκίνος είναι προχωρημένος και θέλουμε να αποφασίσουμε αν θα παρέμβουμε ή όχι χειρουργικά. Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου έχει ένδειξη αλλά υπάρχουν και άλλες τεχνικές γι'αυτό, όπως είναι για παράδειγμα η φθορίζουσα βρογχοσκόπηση.

- Μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση ασθενούς η συγκεκριμένη τεχνική;

- Οι περισσότερες βρογχοσκοπήσεις, το 90 – 95% των περιπτώσεων, γίνονται για να διαπιστώσουμε αν αυτό που βλέπουμε στην ακτινογραφία είναι μάζα καρκινική ή όχι. Επομένως ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, στην πληρότητα αυτών, έχει ένδειξη στο να καταφέρουμε να πάρουμε βιοψίες από ύποπτες περιοχές. Είναι μία μέθοδος που έχει βρει το δρόμο της, έχει «εγκατασταθεί» στο χώρο της πνευμονολογίας, φέρνοντας πολύ καλά αποτελέσματα. Θεωρώ ότι μέσα στα επόμενα χρόνια και στην Ελλάδα θα εφαρμόζεται ευρέως σε κάθε περίπτωση υποψίας καρκίνου στους πνεύμονες, δίνοντας μία σαφή εικόνα για το είδος και το στάδιο της νόσου. Τονίζω όμως και πάλι ότι απαιτείται εξαιρετική εκπαίδευση που αποκτάται κυρίως σε κέντρα του εξωτερικού.

 

 
Συνέντευξη με τον κ. Νικόλαο Ζία,
Πνευμονολόγο

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.