Web
Analytics
Ινοαδενώματα, είναι «αθώα»; Πότε πρέπει να αφαιρούνται; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ινοαδενώματα, είναι «αθώα»; Πότε πρέπει να αφαιρούνται;

Απαντά ο Γεώργιος Ασημακόπουλος, Χειρουργός – Ογκολόγος

 

Τα ινοαδενώματα είναι συμπαγείς, καλοήθεις όγκοι που αποτελούνται από ινώδη και αδενικό ιστό και αποτελεί τη πιο συχνή μορφή ογκιδίου σε γυναίκες νεαρής ηλικίας. Όταν μία γυναίκα διαπιστώσει ένα τέτοιο ογκίδιο στο μαστό της, είναι απαραίτητο να επισκεφθεί το γιατρό της, χωρίς όμως να χρειάζεται να ανησυχεί ιδιαίτερα αφού δεν είναι όλες οι διογκώσεις του μαστού κακοήθειες. Τα μικρά ινοαδενώματα, που δεν προκαλούν συμπτώματα και δεν μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, συνήθως δεν αφαιρούνται χειρουργικά. Αντιθέτως, τα μεγάλα ινοαδενώματα που προκαλούν πόνο στο μαστό, που αυξάνονται σε μέγεθος ή που το αποτέλεσμα της βιοψίας δεν είναι καλό, πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά. Πάντως η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης ενός ινοαδενώματος είναι απλή και η ασθενής συνήθως παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Μιλήσαμε με τον χειρουργό – ογκολόγο Γεώργιο Ασημακόπουλο.

- Κύριε Ασημακόπουλε στην πρώτη συνάντηση μιλήσαμε λεπτομερώς για τη σημασία της μαστογραφίας και της κλινικής εξέτασης στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Σήμερα προτείνω να μιλήσουμε για τους όγκους, είτε είναι καλοήθεις, είτε κακοήθεις.

- Δεν είναι όλες οι διογκώσεις του μαστού κακοήθειες. Και επειδή οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται και οι γιατροί να τις καθησυχάζουν με κάθε τρόπο, σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση, στην οποία θα απαντήσω με πολλές λεπτομέρειες με μοναδικό σκοπό να καθησυχάσουμε τις γυναίκες που θα διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη. Επτά στα δέκα ογκίδια που βρίσκουμε στο γυναικείο μαστό ΔΕΝ είναι καρκίνος. Ο πιο συνηθισμένος καλοήθης όγκος του μαστού είναι το ΙΝΟΑΔΕΝΩΜΑ που εμφανίζεται κυρίως σε νέες γυναίκες μεταξύ 18-28 χρονών. Είναι στρογγυλός, καλά περιγεγραμμένος όγκος, δεν πονάει, δεν κολλάει στο δέρμα και είναι πάρα πολύ ευκίνητος. Συνήθως είναι ένα, σε 30% των περιπτώσεων συνυπάρχουν όμως και πολλά μαζί. Το πιο σημαντικό που πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες είναι ότι δεν γίνεται καρκίνος το ινοαδένωμα, σπάνια όμως, περίπου 3%, μπορεί να βρεθεί καρκίνος γύρω από το ινοαδένωμα (απέξω).

- Πότε πρέπει να χειρουργείται το ινοαδένωμα;

- Ο πιο συνηθισμένος λόγος αφαίρεσης είναι το μέγεθος του, συνήθως πάνω από δύο εκατοστά το αφαιρούμε χειρουργικά. Επίσης και η ηλικία της ασθενούς παίζει ρόλο, συνήθως μετά τα 22-23 χρόνια πάλι το αφαιρούμε χειρουργικά. Ένας άλλος σοβαρός λόγος αφαίρεσης είναι το μέγεθος του, εάν δηλαδή αυτό διπλασιαστεί το αφαιρούμε αμέσως. Και ασφαλώς όταν υπάρχει η υποψία κακοήθειας μετά από κυτταρολογική εξέταση (παρακέντηση). Ο τελευταίος λόγος αφαίρεσης που πρέπει να σεβόμαστε πάντα, είναι η επιθυμία της ασθενούς, είτε λόγω δυσμορφίας είτε λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.

- Είναι μεγάλη και δύσκολη χειρουργική επέμβαση;

- Η αφαίρεση του ινοαδενώματος είναι πολύ απλή χειρουργική επέμβαση. Γίνεται με ημερήσια νοσηλεία στο νοσοκομείο, δηλαδή η άρρωστη φεύγει το βράδυ, γίνεται πάντα με γενική αναισθησία, και μόνο στην περίπτωση που δεν μπορεί να ψηλαφιστεί βάζουμε ένα συρμάτινο οδηγό για να μας οδηγήσει.

- Τι άλλο υπάρχει μιας και μιλάμε για καλοήθειες στο γυναικείο μαστό;

- Άλλος καλοήθης όγκος είναι ο φυλλοειδής όγκος. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φυλλοειδών όγκων είναι καλοήθεις. Ελάχιστες φορές μπορεί να είναι οριακής κακοήθειας. Εμφανίζεται σε γυναίκες πάνω από 40 ετών. Η κλινική του εμφάνιση είναι σαν μια μεγάλη μάζα που μπορεί να φθάσει και τα 20 εκατοστά. Η αντιμετώπιση του είναι χειρουργική με ιδιαίτερη προσοχή στα υγιή όρια εκτομής, να βγει δηλαδή ολόκληρο το μόρφωμα. Και εν συνεχεία όταν διαπιστωθεί ότι είναι πράγματι φυλλοειδής όγκος να μπει σε μια ομάδα διαφορετικής παρακολούθησης, δηλαδή η ασθενής πρέπει να παρακολουθείται κλινικά αλλά και μαστογραφικά, από μαστολόγο. Τα λιπώματα είναι μια άλλη κατηγορία, σπάνιων όγκων του μαστού, που συνήθως τα αφαιρούμε λόγω της μεγάλης δυσμορφίας που δημιουργούν. Μετά την εγχείρηση μια απλή παρακολούθηση φτάνει. Τελευταία κατηγορία αποτελούν τα αδενολιπώματα, επίσης σπάνια κατηγορία, χωρίς στατιστικά στοιχεία κακοήθειας, που αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση και παρακολούθηση. Ανακεφαλαιώνοντας θα ήθελα να σας πω αυτό που σας είπα και στην αρχή, οι καλοήθεις όγκοι του μαστού είναι οι πιο συχνοί, αντιμετωπίζονται εύκολα και αφαιρούνται εύκολα όταν πρέπει. Γι'αυτό το μόνο που συστήνουμε στις γυναίκες είναι να μην φοβούνται και να παρακολουθούνται συχνά από το γιατρό τους.

 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.