Web
Analytics
Ο καρκίνος του μαστού δεν αποτελεί πάντα εφιάλτη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ο καρκίνος του μαστού δεν αποτελεί πάντα εφιάλτη

Συνέντευξη με τον Γεώργιο Ασημακόπουλο, Χειρουργό – Ογκολόγο

 

 

- Κύριε Ασημακόπουλε ποια είναι η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα;

- Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια στο γυναικείο πληθυσμό. Στη χώρα μας παρουσιάζονται κάθε χρόνο πάνω από 4000 νέα περιστατικά. Θα πρέπει να σας πω όμως ότι η διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού έχει εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα το ποσοστό θανάτων να μειώνεται, κάτι το οποίο όπως καταλαβαίνετε είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

- Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι γυναίκες σε ότι αφορά τον καρκίνο του μαστού; Με άλλα λόγια υπάρχει πρόληψη για τη νόσο;

- Βέβαια υπάρχει πρόληψη! Μόνο που είναι δευτερογενής, μπορούμε να βρούμε ένα καρκίνο τόσο μικρό ώστε αντιμετωπίζοντας τον να τον θεραπεύσουμε για πάντα ή για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό βασίζεται στην έγκαιρη διάγνωση που επιτυγχάνεται με αυτοεξέταση των μαστών από τη γυναίκα, μαστογραφία και κλινική εξέταση.

- Ας ξεκινήσουμε επομένως με τη μαστογραφία.

- Η μαστογραφία είναι όντως το πρώτο θέμα στο οποίο πρέπει να αναφερθούμε γιατί ο σκοπός μας είναι να εντοπίσουμε τον καρκίνο προτού τον ψηλαφίσει η γυναίκα στην αυτοεξέταση ή ο κλινικός μαστολόγος στη ψηλάφηση στο ιατρείο. Άρα η μαστογραφία πραγματικά σώζει ζωές. Θα σας εξηγήσω με απλά λόγια τι σημαίνει στην ουσία μαστογραφία: Πρόκειται για ακτινογραφία του μαστού που γίνεται με ένα ειδικό μηχάνημα που ονομάζεται μαστογράφος. Ο μαστός τοποθετείται στο μηχάνημα και του ασκείται μία ελαφριά πίεση χωρίς να πονάει ιδιαίτερα, πρέπει όμως να πιεστεί για να έχουμε καλύτερη εικόνα. Μόνο όταν ο μαστός είναι πολύ πυκνός μπορεί να προκληθεί στιγμιαίος πόνος. Να διευκρινίσω ότι η μαστογραφία είναι μία ακτινογραφία χαμηλής ακτινοβολίας που δεν θέτει σε κανένα κίνδυνο την υγεία των γυναικών.

- Πότε πρέπει μία γυναίκα να κάνει την πρώτη της μαστογραφία και εν συνεχεία με ποια συχνότητα πρέπει να επαναλαμβάνεται.

- Η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 35 ετών και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 40 ετών γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται. Σε ηλικία μικρότερη των 30 ετών δεν κάνουμε μαστογραφία παρά μόνο αν υπάρχει πολύ ειδικός λόγος.

- Μετά τη μαστογραφία πολύ σημαντικός είναι και ο τρόπος που εξετάζουμε τους μαστούς μας.

- Ακριβώς. Ο έλεγχος των μαστών (αυτοψηλάφηση), γίνεται μία εβδομάδα μετά την έναρξη της περιόδου κάθε μήνα. Εάν δεν υπάρχει περίοδος ο έλεγχος των μαστών πρέπει να γίνεται κάθε μήνα, την ίδια ημέρα. Η μηνιαία αυτή εξέταση βοηθά πάνω από όλα στο να γνωρίσει η γυναίκα το μαστό της και να την κάνει να μη φοβάται ή να ντρέπεται. Η οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος, κοκκινίλα, λακκούβα, ψηλαφητό ογκίδιο, θα πρέπει να την προβληματίσουν και να επικοινωνήσει άμεσα με το γιατρό της.

- Και να περάσουμε στην κλινική εξέταση. Τι είναι ακριβώς και πως εφαρμόζεται;

- Η απάντηση έχει ως εξής: Η κλινική εξέταση γίνεται από ειδικό γιατρό, ειδικός μπορεί να είναι ένας γιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας, όμως με εξειδικευμένες σπουδές στο μαστό. Γι'αυτό θεωρούμε μαστολόγους τους γιατρούς που ξέρουν το αντικείμενο του μαστού και το έχουν σπουδάσει. Κατά την κλινική εξέταση λοιπόν ο γιατρός του μαστού μπορεί να βρει τη διαφορά ενός ογκιδίου από μία διατεταμένη κύστη ή από μία φλεγμονή. Ο πόνος στο μαστό είναι κάτι άλλο που ο κλινικός γιατρός θα διευκρινίσει αν προέρχεται από αρθροπάθεια του ώμου, από μεσοπλεύριο νευραλγία ή από αυχενικό σύνδρομο, κατευθύνοντας φυσικά ανάλογα την ασθενή. Στην κλινική εξέταση επίσης μόνο από το χρώμα του εκκρίματος η γυναίκα μπορεί να καθοδηγηθεί για περαιτέρω εξετάσεις. Άρα η κλινική εξέταση από τον ειδικό μαζί με μία καλή μαστογραφία λύνει τα περισσότερα από τα προβλήματα που μπορεί να έχει μία γυναίκα με τους μαστούς της.

- Κύριε Ασημακόπουλε σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες που μας δώσατε καθώς είναι πολλές οι απορίες των γυναικών που επικοινωνούν μαζί μας καθημερινά.

 

Γεώργιος Ασημακόπουλος
Χειρουργός – Ογκολόγος

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.