Web
Analytics
Καρκίνος μαστού, ο "ακρωτηριασμός" περνά στο παρελθόν - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Καρκίνος μαστού, ο "ακρωτηριασμός" περνά στο παρελθόν

Συνέντευξη με τον Χειρουργό - Ογκολόγο, Γιώργο Ασημακόπουλο

 
 

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο καρκίνο των γυναικών και συμβαίνει όταν κάποια κύτταρα του μαστού χάνουν τον έλεγχο του πολλαπλασιασμού και διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Τα κύτταρα αυτά μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να διασπάσουν - διηθήσουν κάποιους φυσιολογικούς ανατομικούς φραγμούς του μαστού και να διασπαρθούν στο υπόλοιπο σώμα, όπως για παράδειγμα στη γειτονική περιοχή των λεμφαδένων.

Σήμερα η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ που υπάρχει πλέον η δυνατότητα, σε πολλές περιπτώσεις, να βγει ο καρκίνος χωρίς να χρειαστεί να αφαιρεθεί ο μαστός. Στο μεταξύ μια από τις πιο πρόσφατες προόδους στη χειρουργική επέμβαση καρκίνου του μαστού είναι η βιοψία του λεμφαδένα φρουρού όπου ο πρώτος αδένας κάτω από τη μασχάλη αρχίζοντας τοπογραφικά από το μαστό, ή η ομάδα αδένων αφαιρείται. Η έρευνα έχει δείξει ότι εάν ο λεμφαδένας φρουρός είναι καθαρός τότε και το υπόλοιπο των αδένων κάτω από τον βραχίονα θα είναι επίσης και αυτοί καθαροί. Γι'αυτό το τόσο σημαντικό θέμα μας μιλάει ο χειρουργός ογκολόγος Γεώργιος Ασημακόπουλος.

- Κύριε Ασημακόπουλε μετά την τελευταία συζήτηση μας για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων του μαστού, είναι καλό να μιλήσουμε για το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τις γυναίκες, τον καρκίνο μαστού. Τι γίνεται όταν μία γυναίκα ανακαλύψει πως έχει καρκίνο μαστού;

- Ο καρκίνος του μαστού στη γυναίκα είναι ο πιο συχνός καρκίνος. Αρκεί να σας πω ότι μία στις εννιά Ελληνίδες θα πάθει καρκίνο του μαστού. Όταν λοιπόν το ανακαλύψει θα πρέπει οπωσδήποτε να πάει σε ειδικό γιατρό. Ο ειδικός είναι ο μόνος που μπορεί να κατευθύνει σωστά τη γυναίκα και να τη θεραπεύσει. Ανάλογα με το μέγεθος του, ένας μικρός και μέτριος καρκίνος είναι στα 3 εκατοστά και μπορεί να χειρουργηθεί με συντηρητική χειρουργική επέμβαση, να αφαιρεθεί και να παραμείνει ο μαστός με ασφάλεια. Σας λέω δηλαδή ότι η τάση τα τελευταία 20 χρόνια είναι η διατήρηση του μαστού και όχι η ακρωτηριαστική και βάρβαρη μαστεκτομή. Η επιλογή επομένως της χειρουργικής επέμβασης είναι ίσως η σοβαρότερη απόφαση που πρέπει να ληφθεί για να αντιμετωπιστεί η νόσος. Η απόφαση αυτή μπορεί να ληφθεί μόνο από το χειρουργό – μαστολόγο με κριτήρια την πλήρη τοπική αντιμετώπιση της νόσου, της υγείας και της ψυχικής ισορροπίας της γυναίκας αλλά και το πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

- Δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω και για τους λεμφαδένες της μασχάλης αφού λέγονται και ακούγονται πολλά τα τελευταία χρόνια.

- Σας ευχαριστώ για την ερώτηση, ήταν το επόμενο θέμα που ήθελα να συζητήσουμε. Η χειρουργική του μαστού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την χειρουργική της μασχάλης και αυτό που γινόταν τα τελευταία 30 και παραπάνω χρόνια ήταν ο λεμφαδενικός καθαρισμός μασχάλης, δηλαδή η αφαίρεση όλων των λεμφαδένων της μασχαλιαίας κοιλότητας. Αυτή η εγχείρηση άλλαξε τα τελευταία 10 χρόνια παγκοσμίως και στην Ελλάδα από 6τετίας. Η νέα μέθοδος ονομάζεται «αφαίρεση και βιοψία φρουρού λεμφαδένα.

- Δηλαδή;

- Θα σας εξηγήσω. Προτού η ασθενής μπει στο χειρουργείο εντοπίζεται με ραδιενεργό φάρμακο ο πρώτος σε πρόσληψη λεμφαδένας της μασχάλης, ο οποίος αφαιρείται και στέλνεται σε ταχεία βιοψία και αν το αποτέλεσμα αυτής της βιοψίας είναι αρνητικό δεν προχωράμε σε αφαίρεση όλων των λεμφαδένων της μασχάλης. Έτσι το κέρδος για τη γυναίκα όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ μεγάλο.

- Και μετά το χειρουργείο τι ακολουθεί;

- Η χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία της ασθενούς είναι ένα δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο που καλό είναι να αναφερθούμε αναλυτικά σ'αυτό σε μία επόμενη συνάντηση μας λόγω της ιδιαιτερότητας του.

 

Γιώργος Ασημακόπουλος
Χειρουργός- Ογκολόγος

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.