Web
Analytics
Απλή εξέταση αίματος ανιχνεύει το Αλτσχάιμερ - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Απλή εξέταση αίματος ανιχνεύει το Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ, τα άτομα των οποίων η μνήμη τους επιδεινώνεται, μπορούν με μια απλή εξέταση αίματος, να ανιχνεύσουν την νόσο του Αλτσχάιμερ (Alzheimer).

Η εξέταση μετράει τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στο αίμα, που ονομάζεται tau και η οποία συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και προκαλεί κυτταρικό θάνατο.

Διαπιστώθηκε ότι το tau είναι 3,5 φορές υψηλότερο στο αίμα των ατόμων με νόσο του Αλτχάιμερ σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους.

Η συγκεκριμένη εξέταση αίματος, εάν χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς, θα μπορούσε να επιταχύνει την διάγνωση της νόσου και να καλύψει πολλά κενά στις κλινικές δοκιμές για την εύρεση νέων φαρμάκων. Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να διώξει την ανησυχία σε άτομα που εσφαλμένα πιστεύουν ότι έχουν Αλτσχάιμερ.

Ο καθηγητής Adam Boxer της σχολής «Τμήμα μνήμης και γήρανσης» στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι ο στόχος είναι η εξέταση να χρησιμοποιηθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις για άτομα με προβλήματα μνήμης.

«Η εξέταση θα μπορούσε να εντοπίσει άτομα που έχουν τις προδιαγραφές να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές ή να θεραπευτούν από το Αλτσχάιμερ με νέες θεραπείες, μόλις εγκριθούν», συνέχισε ο Boxer.

Η εργαστηριακή μέθοδος αυτής της εξέτασης, που περιγράφεται στην Nature Medicine, μπορεί να αποκαλύψει με γρήγορο τρόπο, εάν ένας ασθενής με προβλήματα μνήμης έχει νόσο Alzheimer ή ήπια γνωστική εξασθένηση (ΗΓΕ).

Η ΗΓΕ προκαλεί προβλήματα μνήμης που είναι μικρότερης σημασίας ή σοβαρά και μερικές φορές, αλλά όχι πάντα, οδηγούν σε πλήρη εμφάνιση άνοιας.

Η εξέταση μπορεί να ξεχωρίσει τις δύο αυτές παθήσεις από την μετωποκροταφική άνοια (Frontotemporal dementia ή Pick's disease), μια λιγότερο συχνή πάθηση που ξεκινά από την ηλικία των 45 έως 65 ετών και διαγιγνώσκεται συχνά εσφαλμένα ως Αλτσχάιμερ.

Το μέτωπο καθώς και οι μετωπικοί και κροταφικοί λοβοί ευθύνονται για την λήψη αποφάσεων, τον έλεγχο της συμπεριφοράς, το συναίσθημα και το λεξιλόγιο.

Από την άλλη μεριά το Αλτσχάιμερ βλάπτει τον ιππόκαμπο και το πίσω μέρος του εγκεφάλου, βαθιά μέσα στα κυκλώματα μνήμης.

Η εξέταση μετρά μια πρωτεΐνη που ονομάζεται tau που συσσωρεύεται στους εγκεφάλους των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Το tau καταστρέφει τους εγκεφαλικούς νευρώνες και οδηγεί σε απώλεια μνήμης και σύγχυση.

Στην μελέτη του πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα του φωσφορυλιωμένου tau 181 (pTau181) στο αίμα.

Οι συμμετέχοντες ήταν συνολικά 362 άτομα ηλικίας μεταξύ 58 και 70 ετών που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων 56 ατόμων που είχαν διαγνωσθεί με Alzheimer, 47 με ΗΓΕ, 190 με διαφορετικούς τύπους μετωποκροταφικής άνοιας και 69 υγιών συνομηλίκων.

Τα επίπεδα του pTau181 ήταν 3,5 φορές υψηλότερα στα άτομα με νόσο του Alzheimer σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους.

Όμως, σε ασθενείς με μετωποκροταφική άνοια, τα ποσά ήταν στο ίδιο εύρος με την ομάδα ελέγχου.

Οι μετρήσεις του tau στο αίμα ήταν 8,4 pg/ml μεταξύ των ατόμων με Αλτσχάιμερ, 3,7 μεταξύ των ατόμων με ΗΓΕ και 2,4 μεταξύ των υγιών ατόμων.

Στα άτομα με μετωποκροταφική άνοια, τα επίπεδα κυμαίνονταν από 1,9 έως 2,8 pg /ml.

Ο καθηγητής  Boxer δήλωσε ότι τα άτομα με ΗΓΕ θα επωφεληθούν από την εξέταση αίματος επειδή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ.

Το κλειδί για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ έγκειται στην έγκαιρη ανίχνευση, ώστε να μπορούν να χορηγούνται φάρμακα στο πιο αποτελεσματικό σημείο.

Πιστεύεται ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους όλα τα φάρμακα έχουν αποτύχει μέχρι σήμερα είναι γιατί δίνονται σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, όταν η πάθηση έχει προχωρήσει αρκετά.

Μία εξέταση που εφαρμόζεται σήμερα για την διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ, περιλαμβάνει τη μέτρηση των εναποθέσεων του αμυλοειδούς - μια άλλη πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην άνοια. Αυτή πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας ένα ΡΕΤ SCAN (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) ή με την εισαγωγή μιας λεπτής βελόνας στο ύψος του τρίτου οσφυϊκού σπονδύλου για τον εντοπισμό του αμυλοειδούς και του tau στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

«Αλλά το αμυλοειδές συσσωρεύεται στον εγκέφαλο πολλά χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Αντίθετα η ποσότητα του tau που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο συνδέεται με την έναρξη, τη σοβαρότητα και τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου», δήλωσε ο Boxer.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη του Δρ. Oskar Hansson, του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό, το tau αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα πρόγνωσης για την ανάπτυξη του Alzheimer σε υγιείς ηλικιωμένους ανθρώπους σε σχέση με το αμυλοειδές.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η εξέταση αίματος θα διαατεθεί στην αγορά, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.