Web
Analytics
Φίμωση Πέους Και Περιτομή: Όλα Όσα Θες Να Μάθεις - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Φίμωση Πέους Και Περιτομή: Όλα Όσα Θες Να Μάθεις

Η φίμωση πέους είναι μία αρκετά συχνή πάθηση, η οποία δεν θα πρέπει να ανησυχεί τον πάσχοντα, καθώς αντιμετωπίζεται με μεγάλη ευκολία σήμερα.

Αν και είναι μία μικρή ταλαιπωρία, πρόκειται για μία κατάσταση εξαιρετικά εύκολη στην αντιμετώπιση της, από έναν έμπειρο γιατρό, που λύνεται με μία απλή περιτομή.

Για να καταλάβουμε όμως την φύση της φίμωσης πέους, πάμε να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα.

Τι είναι ακριβώς η φίμωση;

Ως φίμωση πέους αναφέρεται η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου, δηλαδή του εσωτερικού μέρους του πέους. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία στένωση που παρουσιάζει η ακροποσθία, το εξωτερικό μέρος του πέους, που φυσιολογικά πρέπει να είναι ικανό να κατεβεί.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να αντιμετωπίζει δυσκολία στο καθάρισμα της περιοχής και πόνους σε διάφορες περιστάσεις.

Σε τι οφείλεται;

Φίμωση πέους μπορεί να αντιμετωπίζει ένα βρέφος ή ένα μεγαλύτερο άτομο με χρόνια φλεγμονή της βαλάνου (βαλανοποσθίτιδα), οι διαβητικοί μετά από επεισόδιο παραφίμωσης και οι ασθενείς με τραυματισμό στην περιοχή ή δερματοπάθεια που προκάλεσε ένα στενωτικό δάκτυλο και δεν επιτρέπει την εμφάνιση της βαλάνου.

Με άλλα λόγια, είναι μία περίπτωση που μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή ενός ατόμου.

Πλήρης και μερική

Η φίμωση πέους μπορεί να είναι πλήρης ή μερική.

 • Πλήρης φίμωση, χαρακτηρίζεται αυτή κατά την οποία η ακροποσθία δεν μπορεί να κατεβεί καθόλου.
 • Μερική φίμωση, είναι η περίπτωση στην οποία υπάρχει δυνατότητα αποκάλυψης της βαλάνου, έως ένα σημείο, όχι όμως πλήρης εμφάνιση.

Πώς δημιουργείται;

Η πάθηση μπορεί να είναι εκ γενετής ή επίκτητη. Στις περισσότερες φορές που είναι εκ γενετής, υπάρχει σταδιακή αποκατάσταση κατά την ενηλικίωση του παιδιού.

Από εκεί και πέρα διάφορες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στη βάλανο και να οδηγήσουν σε επίκτητη φίμωση πέους.

 • Η αμέλεια της προσωπικής υγιεινής μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή η οποία να οδηγήσει σε μερική ή ακόμα και πλήρη φίμωση.
 • Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία άλλη αιτία φλεγμονών.
 • Ο τραυματισμός από τη σεξουαλική πράξη μπορεί να είναι ένα ακόμα αίτιο.
 • Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν πάντα συμπτώματα, όμως είναι συχνά τα περιστατικά που αναπτύσσουν έντονο πόνο, οιδήματα και ερυθρότητα στο πέος λόγο της φίμωσης.

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Η διάγνωση της φίμωσης γίνεται με μία απλή εξέταση από έναν γιατρό που συνυπολογίζει την κατάσταση του πέους, το ιστορικό του ασθενή, την ηλικία, την ένταση και την βαρύτητα.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί φίμωση πέους, ο ασθενής θα πρέπει να προβεί σε περιτομή, ώστε να διορθώσει το πρόβλημα και να μην αντιμετωπίσει στο μέλλον άλλους κινδύνους.

Τι είναι η περιτομή;

Η περιτομή είναι μία ασφαλής ιατρική μέθοδος που επιτρέπει την διόρθωση του προβλήματος της φίμωσης αλλά και της επώδυνης στύσης. Σε αρκετές χώρες, η περιτομή στα βρέφη αποτελεί θρησκευτική πρακτική (Μουσουλμάνοι, Εβραίοι).

Πρόκειται για επέμβαση ρουτίνας η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία στους ενήλικες και με γενική νάρκωση στα παιδιά. Κατά την διαδικασία, ανοίγεται χειρουργικά η ακροποσθία και γίνονται απορροφήσιμα ράμματα.

Η πλήρης επούλωση του τραύματος γίνεται μέσα σε 20-25 ημέρες, ενώ ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο και μπορεί να έχει κανονικά καθημερινές δραστηριότητες.

Τα οφέλη της περιτομής

Η περιτομή έχει πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή:

 • Μπορεί να φροντίζει εύκολα και ανώδυνα την υγιεινή της περιοχής.
 • Λύνει το πρόβλημα της φίμωσης μόνιμα και της παραφίμωσης.
 • Ελαττώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
 • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ).
 • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πέους.

Ποιος μπορεί να την αναλάβει;

Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα φίμωσης, θα πρέπει να έρθεις σε επαφή με ένα εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο όπως το athensurology.gr, στο οποίο είναι υπεύθυνος ο ουρολόγος – ανδρολόγος, Ιωάννης Μπελημπασάκης.

Ο κ. Μπελημπασάκης έχει αποφοιτήσει από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Leicester της Μεγάλης Βρετανίας, έχει εξειδικευτεί στην Ουρολογία στο από το ίδιο τμήμα και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πάνω στην Ελάχιστα Επεμβατική και Ρομποτική Χειρουργική.

Έχει εργαστεί σε μεγάλα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας και έχει διατελέσει επίτιμος Λέκτορας ανατομίας στο Πανεπιστήμιο το Leicester. Είναι ο άνθρωπος με την κατάλληλη εμπειρία, ώστε να λύσει όχι μόνο το πρόβλημα της φίμωσης, αλλά και οποιοδήποτε άλλο ουρολογικό ή ανδρολογικό πρόβλημα.

 

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.