Web
Analytics
Αstrazeneca: Τελικά είναι επικίνδυνο; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αstrazeneca: Τελικά είναι επικίνδυνο;

Μετά τον ξαφνικό θάνατο 63χρονης στο Ίλιον, μόλις μισή ώρα μετά την χορήγηση του εμβολίου των Οξφόρδης/Αstrazeneca, έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του.

Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των παρενεργειών του εμβολίου, έχουν ήδη αναστείλει την χορήγησή του, σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες, μέχρι να ερευνήσουν εάν τα σπάνια περιστατικά θρόμβωσης είναι πιο συχνά από ότι αναμενόταν.

Ποιο συγκεκριμένα, αναστολή εμβολίου έχει πραγματοποιηθεί σε:

  • Καναδά, για άτομα κάτω των 55 ετών.
  • Γερμανία, για άτομα κάτω των 60 ετών.
  • Γαλλία, για άτομα άνω των 55 ετών.

Στην Νορβηγία τέσσερα άτομα πέθαναν και ένας στους 20.000 ανέπτυξε σοβαρές παρενέργειες, με αποτέλεσμα το προσωρινό «πάγωμα» των εμβολιασμών.

Ο Frode Forland, Διευθυντής Ελέγχου Λοιμώξεων στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, χαρακτήρισε τα γεγονότα «πολύ σοβαρά», τονίζοντας ότι γίνεται διεξοδική έρευνα. Επίσης, ανέφερε, μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Tromsο, η οποία έδειξε μια πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των σοβαρών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης μιας ασυνήθιστης μορφής διαταραχής πήξης που οδηγεί σε πήξη του αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αιμορραγίας.

«’Οσοι έχουν βιώσει τις παρενέργειες του εμβολίου δεν ανήκαν σε ομάδα κινδύνου εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων του COVID-19. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να μάθουμε ποια είναι η αιτία», ανέφερε η Marte Kvittum Tangen, πρόεδρος της Ένωσης Γενικής Πρακτικής στην Νορβηγία.

Ερευνητές πιστεύουν ότι ευθύνεται η ανοσοαπόκριση για την πρόκληση θρομβώσεων του εμβολίου των Οξφόρδης/Αstrazeneca. Ειδικότερα, πιστεύουν ότι συμβαίνει κάτι παρόμοιο με την λήψη ηπαρίνης (αραιώνει το αίμα), που προκαλεί θρομβοπενία. Η ηπαρίνη ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα, τα οποία ενεργοποιούν τα αιμοπετάλια, που με την σειρά τους προκαλούν πήξη του αίματος. Και άλλα φάρμακα (εκτός από την ηπαρίνη) μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές πήξης που μοιάζουν έντονα με την θρομβοπενία λόγω ηπαρίνης. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι σε σπάνιες περιπτώσεις, το εμβόλιο AstraZeneca μπορεί να αποτελεί ένα τέτοιο φάρμακο.

Η βρετανοσουηδική εταιρία των Οξφόρδης/Αstrazeneca, υπό το βάρος των αποκαλύψεων, σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου, άλλαξε τη ονομασία του στην Ευρώπη σε Vaxzevria, ενώ καταγράφεται πλέον στις παρενέργειες και η πιθανότητα θρομβώσεων. Το προϊόν παραμένει αμετάβλητο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, με την σειρά του, αναφέρει «ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων».

 

Πηγές

Global Times

BBC

Reuters

The National news

 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.