Web
Analytics
Η ασπιρίνη βοηθά στην πρόληψη καρκίνου του προστάτη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η ασπιρίνη βοηθά στην πρόληψη καρκίνου του προστάτη

Οι άνδρες που λαμβάνουν μία μικρή δόση ασπιρίνης καθημερινά θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη κατά σχεδόν 30%, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα.

Ένα δισκίο 75mg που λαμβάνεται σε καθημερινή βάση έχει ισχυρή προστατευτική επίδραση κατά της νόσου. Συγκεκριμένα, το παυσίπονο φαίνεται να λειτουργεί αναστέλλοντας την επίδραση των ενζύμων που προκαλούν φλεγμονή η οποία θεωρείται βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ειδικούς στο Fred Hutchinson Cancer Research Centre στο Seattle, είναι η τελευταία σε μια σειρά ερευνών σχετικά με το κατά πόσον η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Η ομάδα εξέτασε και συνέκρινε δύο ομάδες ανδρών - 1.001 πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη και 942 εθελοντές χωρίς καρκίνο παρόμοιας ηλικίας.

Όταν οι ειδικοί εξέτασαν πόσο συχνά οι άνδρες και των δύο ομάδων λάμβαναν ασπιρίνη, διαπίστωσαν αυξημένη χρήση μεταξύ των εθελοντών χωρίς καρκίνο.

Οι άνδρες που είχαν χρησιμοποιήσει ασπιρίνη σε οποιοδήποτε στιγμή τους τελευταίους 12 μήνες είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκο.

Όσοι έπαιρναν συχνά ασπιρίνη για πέντε χρόνια ή περισσότερο είχαν 24% μείωση του κινδύνου. Αλλά τα μεγαλύτερα οφέλη φαίνεται να είχαν όσοι λάμβαναν τακτικά χαμηλή ημερήσια δόση των 75mg. Οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη στην συγκεκριμένη ομάδα μειώθηκε κατά 29%.

Άλλα αναλγητικά παρόμοια με την ασπιρίνη, τα οποία είναι γνωστά ως μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών σχετικά με την επίδραση της ασπιρίνη στη νόσο ήταν αντικρουόμενα. Άλλες διαπίστωσαν ότι το φάρμακο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, άλλες ότι δεν έχει καμία επίδραση, ενώ άλλες μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο.

Στην συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύεται στο American Journal of Epidemiology, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η ασπιρίνη φαίνεται να αμβλύνει την επίδραση δύο συγκεκριμένων ενζύμων (PTGS1 και PTGS2) που ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του προστάτη.

Τα ευρήματά τους είναι πιθανόν να προκαλέσουν αντιδράσεις λόγω του ότι η συχνή χρήση ασπιρίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας στο στομάχι.

Αν και οι γιατροί συχνά συστήνουν μια χαμηλή ημερήσια δόση σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις για να βοηθήσει στην αραίωση του αίματος και να μειώσει τον κίνδυνο θρόμβων, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η λήψη ακόμη και μικρών ποσοτήτων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες αιμορραγίας στο στομάχι.

Η τακτική λήψη ασπιρίνης έχει ήδη σχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης και άλλων τύπων καρκίνου. Μια μελέτη του 2007 στη Mayo Clinic στη Μινεσότα διαπίστωσε ότι, όπως και στον καρκίνο του προστάτη, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών, του πνεύμονα μειώνεται με τη λήψη ασπιρίνης αρκετές φορές την εβδομάδα.

Μάλιστα έχει βρεθεί ότι ο πιο κοινός καρκίνος του δέρματος έχει το 90% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης στους τακτικούς χρήστες ασπιρίνης.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.