Το ιχθυέλαιο προστατεύει τα έφηβα αγόρια από την κατάθλιψη
Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως είναι οι σαρδέλες, οι σολομοί και τα μαγιάτικα, ενδεχομένως να βοηθούν τα έφηβα αγόρια να μην νοιώθουν κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική μελέτη. Ωστόσο, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για τις έφηβες.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των EPA και DHA, βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια. Επειδή αυτά τα συστατικά θεωρείται ότι παίζουν ρόλο στην λειτουργία του εγκεφάλου, πολλοί ερευνητές έχουν αναρωτηθεί κατά πόσον η αύξηση της κατανάλωσής τους θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης. Όμως, μελέτες για την συγκεκριμένη σχέση σε ενηλίκους δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα.
Ο Kentaro Murakami του Πανεπιστημίου του Τόκιο και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες και τα ποσοστά κατάθλιψης σε περισσότερους από 6.500 Ιάπωνες μαθητές γυμνασίου, ηλικίας από 12 έως 15 ετών.
Συνολικά, το 23% των αγοριών και το 31% των κοριτσιών είχαν συμπτώματα κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένων αισθημάτων ματαιότητας, απελπισίας και διαταραχές ύπνου, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Pediatrics.
Με βάση τα ερωτηματολόγια της πρόσληψης τροφής και μετά από προσαρμογή παραγόντων όπως η ηλικία και το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα αγόρια που έτρωγαν περισσότερα ψάρια – το υψηλότερο πέμπτο με βάση τη συνολική κατανάλωση - είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης σε σύγκριση με όσα ανήκαν στο κατώτατο πέμπτο.
Ανάλογες διαφορές παρατηρήθηκαν όταν εστίασαν ειδικά στην περιεκτικότητα EPA και DHA των ψαριών που καταναλώθηκαν.
Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε καμία σχέση μεταξύ της λήψης ιχθυελαίων και της κατάθλιψης στα κορίτσια.
Οι ερευνητές παραδέχονται ότι οι διαφορετικές επιπτώσεις του ιχθυελαίου στα αγόρια και στα κορίτσια είναι δύσκολο να εξηγηθεί, αν και προσανατολίζονται προς ορισμένες πιθανότητες, όπως ο ισχυρότερος γενετικός ρόλος για κατάθλιψη στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.
Επίσης, προειδοποιούν ότι τα ευρήματά τους δεν παρέχουν αρκετές αποδείξεις ώστε να καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα εάν το ιχθυέλαιο πράγματι μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, όσοι πάσχουν από κατάθλιψη να τρώνε λιγότερα ψάρια.
Παρά το γεγονός ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η σχέση αιτίας-αποτελέσματος, οι ερευνητές καταλήγουν ότι η αύξηση της πρόσληψης ψαριών, EPA και DHA "μπορεί να αποτελεί σημαντική στρατηγική για την πρόληψη της κατάθλιψης".

Συντακτική ομάδα
Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr
Τελευταία άρθρα από τον/την Συντακτική ομάδα
- Καθυστερημένη η διάγνωση της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλοαρθρίτιδας
- Η Allergan Aesthetics παρουσιάζει το HArmonyCa™ με λιδοκαΐνη, την πρώτη της υβριδική ενέσιμη θεραπεία διπλής δράσης
- Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: κι όμως υπάρχει…
- 9 φυσικές θεραπείες για τις αλλεργίες
- Covid-19 και αποφρακτική υπνική άπνοια