Web
Analytics
Η τακτική κατανάλωση μπύρας αυξάνει τον κίνδυνο ψωρίασης στις γυναίκες - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η τακτική κατανάλωση μπύρας αυξάνει τον κίνδυνο ψωρίασης στις γυναίκες

Οι γυναίκες που πίνουν τακτικά μπύρα μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ψωρίασης, μια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει το δέρμα, σύμφωνα με νέα, μεγάλης διάρκειας μελέτη. Όμως, άλλες επιλογές, όπως η ελαφριά μπύρα και το κρασί, δεν φαίνεται να αυξάνουν αυτόν τον κίνδυνο.

Ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women's Hospital, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βοστόνης παρακολούθησαν 82.869 γυναίκες για περίπου 15 χρόνια, από το 1991 έως το 2005, οι οποίες δεν είχαν διαγνωστεί αρχικά με ψωρίαση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμα και οι σχετικά περιορισμένες ποσότητες μπύρας αυξάνουν τον κίνδυνο ψωρίασης. Συγκεκριμένα, οι 2-3 μπύρες την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο σχεδόν κατά 80%, ενώ οι 5 μπύρες υπερδιπλασιάζουν τον κίνδυνο σε σχέση με τις γυναίκες που δεν κατανάλωναν καθόλου μπύρα.

«Μπορούμε να πούμε ότι εάν μια γυναίκα θα ήθελε να καταναλώσει αλκοόλ και έχει οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης ή διαγνωσμένη ψωρίαση κατά το παρελθόν ή κάποια άλλη αιτία που μπορεί να προδιαθέτει για ψωρίαση, η επιλογή κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πρέπει να είναι η κανονική μπύρα», δήλωσε ο Δρ. Abrar A. Qureshi, κύριος συγγραφέας του άρθρου που περιλαμβάνεται στο τεύχος Δεκεμβρίου του Archives of Dermatology.

Όμως, ο Bruce Bebo, Διευθυντής Έρευνας και Ιατρικών Προγραμμάτων του Εθνικού Ιδρύματος Ψωρίασης, θεωρεί ότι τα ευρήματα "χρειάζονται περισσότερη έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν πραγματικά υπάρχει ή δεν υπάρχει σχέση".

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει σχέση μεταξύ του αλκοόλ και της ψωρίασης, αν και οι λόγοι της σχέσης δεν ήταν σαφείς.

"Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση και η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια", ανέφερε ο Bebo. "Υπάρχουν επίσης μερικές ενδείξεις ότι μπορεί να επηρεάσει τη βιολογία των κερατινοκυττάρων (κυττάρων του δέρματος). Αλλά ... τότε γιατί η κανονική μπύρα και όχι το κρασί ή άλλα είδη αλκοόλ; Ίσως υπάρχει κάτι στο κρασί που μπορεί να ... αντιστρέφει το αποτέλεσμα. "

«Όταν εξετάσαμε τα συστατικά διαφόρων αλκοολούχων ποτών, ένα πράγμα που ξεχώρισε για τη κανονική μπύρα ήταν το ποσοστό της πρωτεΐνης, ιδιαίτερα της γλουτένης», δήλωσε ο Qureshi, ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο Νοσοκομείου Brigham and Women και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Διαπιστώσαμε ότι υπήρξαν αναφορές στο παρελθόν σύμφωνα με τις οποίες η λήψη γλουτένης δεν σχετίζεται μόνο με την επιδείνωση της ψωρίασης, αλλά και με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η κοιλιοκάκη».

Μια άλλη μελέτη στο ίδιο τεύχος του περιοδικού διαπίστωσε ότι η ψωρίαση επιβαρύνει την ψυχική υγεία των ασθενών, οι οποίοι υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος, ακόμα και τάσεις αυτοκτονίας. Η σχέση ήταν εντονότερη στους άνδρες, σύμφωνα με τους ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας στη Φιλαδέλφεια.

Μια τρίτη μελέτη στο περιοδικό ανέφερε ότι η θεραπεία της ψωρίασης με ακτίνες UVB μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα βιταμίνης D στους ασθενείς και να βοηθήσει στη μείωση της βαρύτητας της ασθένειας. Όμως, οι ιρλανδοί συγγραφείς δεν πιστεύουν ότι για την ύφεση των συμπτωμάτων της ψωρίασης ευθύνονται στην πραγματικότητα τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.