Web
Analytics
Μανιτάρια chaga: Φυσική λύση για την αλωπεκία/φαλάκρα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Μανιτάρια chaga: Φυσική λύση για την αλωπεκία/φαλάκρα

Πρόσφατη μελέτη, στο Πανεπιστήμιο Tokushima της Ιαπωνία, διαπίστωσε ότι το μανιτάρι chaga μπορεί φυσικά να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της αλωπεκίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Natural News.

Η αλωπεκία (απώλεια μαλλιών) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, που προκαλείται από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στα θυλάκια της τρίχας, προκαλώντας την συρρίκνωση τους και την επιβράδυνση παραγωγής της τρίχας.

Προς το παρόν δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την αλωπεκία (Alopecia areata) και ο λόγος για τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα θυλάκια των μαλλιών είναι ακόμα άγνωστος.

Το chaga (Inonotus obliquus) είναι μύκητας που αναπτύσσεται στο δέντρο σημύδα και σε άλλα δέντρα. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων καθώς και για τη διατήρηση υγιών μαλλιών σε πολλές χώρες της Ασίας.

Οι Ιάπωνες ερευνητές εξέτασαν το μανιτάρι chaga για χρήσιμες φυτοχημικές ουσίες και διαπίστωσαν ότι περιέχει πολλούς πιθανούς παράγοντες κατά της αλωπεκίας.

Ενώσεις στο μανιτάρι chaga προάγουν τον πολλαπλασιασμό των θυλακίων των μαλλιών

Σε χώρες όπως η Κίνα, η Κορέα, η Ιαπωνία και η Ρωσία, είναι γνωστό ότι το chaga ωφελεί τον μεταβολισμό των λιπιδίων και την καρδιακή λειτουργία. Έρευνες διαπίστωσαν  ότι διαθέτει αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης, εμφανίζει αντιιικές ιδιότητες κατά του ιού της ηπατίτιδας C και της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας.

Επιπλέον, η φυτοχημική ανάλυση του μανιταριού chaga αποκαλύπτει ότι είναι πλούσιο σε πολυσακχαρίτες, τριτερπένια και πολυφαινόλες. Περιέχει τα συστατικά βετουλίνη (ή βετουλινόλη-betulinol)) και βετουλινικό οξύ,που προέρχονται συνήθως από το δέντρο σημύδας. Μελέτες δείχνουν ότι η βετουλίνη (betulin)μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη σε ποντίκια, ενώ το βετουλινικό οξύ μπορεί να ενεργοποιήσει τις οδούς σηματοδότησης που οδηγούν σε θάνατο που προκαλείται από τα καρκινικά κύτταρα.

Σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές, το μανιτάρι chaga χρησιμοποιείται στη Μογγολία για την σύνθεση σαμπουάν που βοηθά στη διατήρηση ισχυρών, υγιών μαλλιών. Αυτό τους ώθησε να διερευνήσουν εάν το μανιτάρι chaga μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της αλωπεκίας.

Ο διαχωρισμός με βιολογικό προσδιορισμό των εκχυλισμάτων του μανιταριού chaga τους επέτρεψε να αναγνωρίσουν πέντε τριτερπένια τύπου lanostane, των οποίων οι δομές επιβεβαιώθηκαν χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διεξήγαγαν αναλύσεις πολλαπλασιασμού (proliferation assays) χρησιμοποιώντας δερματικά κύτταρα θηλαστικών ανθρώπινων ωοθυλακίων (HFDPCs) και διαπίστωσαν ότι τέσσερα από τα πέντε τριτερπένια μπορούν να προωθήσουν τον πολλαπλασιασμό των HFDPCs.

Οι ενώσεις ταυτοποιήθηκαν ως λανοστερόλη (lanosterol), inotodiol (ινοτοδιόλη), lanost-8,24-diene-3B,21-diol and trametenolic acid (τραμετενολικό οξύ). Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι αυτά τα τριτερπένια τύπου lanosterol ήταν πιο ισχυρά από τη μινοξιδίλη, μια συμβατική θεραπεία για την «φαλάκρα ανδρικού τύπου» που χρησιμοποιείται για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα τριτερπένια τύπου lanosterol  που απαντώνται στο μανιτάρι chaga είναι ισχυροί παράγοντες κατά της αλωπεκίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της φυσικής ανάπτυξης των μαλλιών.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Journal of Natural Medicines».

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.