Web
Analytics
Τα μη στεροειδή φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τα μη στεροειδή φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου

Οι υγιείς άνθρωποι που παίρνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για να ανακουφιστούν από τους πόνους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας καρδιολογικών προβλημάτων, όπως διαπίστωσε μια πρόσφατη δανική μελέτη.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (American Heart Association) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί ήδη τα άτομα με καρδιακή νόσο να είναι προσεκτικά όσον αφορά στη λήψη Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ), τα οποία περιλαμβάνουν ιβουπροφένη και δικλοφενάκη. 

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο και σε άτομα χωρίς καρδιολογικά προβλήματα, σύμφωνα με δημοσίευση στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

«Πολύ λίγες μελέτες έχουν σχεδιαστεί για να δοθεί απάντηση στο σημαντικό ερώτημα: Μήπως τα ΜΣΑΦ αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και στους υγιείς ανθρώπους που χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Emil L. Fosbol, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Gentofte. "Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος πράγματι αυξάνεται σε υγιή άτομα που κάνουν χρήση ορισμένων τέτοιων φαρμάκων."

Οι κίνδυνοι για άλλα ΜΣΑΦ - που βρέθηκαν σε μια ανάλυση των ιατρικών αρχείων περισσοτέρων του ενός εκατομμύριου Δανών μεταξύ 1997 - 2005 - διέφεραν πολύ. Οι συμμετέχοντες (μέσης ηλικίας 39 ετών) που χρησιμοποιούσαν ιβουπροφένη διέτρεχαν κατά 29% μεγαλύτερο κίνδυνο θανατηφόρου ή σοβαρού εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με όσους δεν λάμβαναν ΜΣΑΦ.

Η χρήση δικλοφενάκης φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 91%, ενώ η χρήση ροφεκοξίμπης κατά 66%. Όμως, η μελέτη διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων που συνδέονται με την ναπροξένη.

Για τα άτομα που λαμβάνουν τις μέγιστες δόσεις δικλοφενάκης διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ενώ όσοι λαμβάνουν ροφεκοξίμπη έχουν τριπλή αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής.

"Τα ευρήματα αυτά είναι απολύτως σύμφωνα με όσα έχουμε βρει σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο," ανέφερε ο Δρ Michael E. Farkouh, κλινικός καρδιολόγος στο Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο Mount Sinai της Νέας Υόρκης. "Φάρμακα που ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση και μπορεί να προκαλέσουν θρομβώσεις ενδεχομένως να είναι επιβλαβή σε ασθενείς που κατά τ' άλλα είναι υγιείς".

Οι ποσοστιαίες αυξήσεις στη μελέτη ήταν μεγάλες, αλλά ο απόλυτος συνολικός κίνδυνος σε υγιείς ανθρώπους ήταν μικρός, επεσήμανε ο Δρ. Farkouh. Παρ 'όλα αυτά, «πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο και ιδιαίτερα τα συγκεκριμένα θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό».

Η προειδοποίηση ισχύει ιδίως για τα άτομα που ασκούνται τακτικά, τα οποία είναι πιθανότερο να λάβουν ΜΣΑΦ για τους μύες και τις αρθρώσεις, πρόσθεσε ο Δρ. Farkouh.

Η τακτική λήψη ενός ΜΣΑΦ αυξάνει όχι μόνο τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, αλλά και της αιμορραγίας, γνωστής παρενέργειας των φαρμάκων.

Στην πραγματικότητα, η δανική μελέτη διαπίστωσε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης σημαντικών περιστατικών αιμορραγίας, μερικών εξ αυτών θανατηφόρων, από όλα τα ΜΣΑΦ εκτός της σελεκοξίμπης. Η σελεκοξίμπη δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου είτε από καρδιακό είτε από εγκεφαλικό επεισόδιο, ανέφερε ο Δρ. Farkouh.

"Η πλειονότητα των μελετών έχει δείξει ότι η ναπροξένη έχει ένα ασφαλές προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου και ότι η ιβουπροφαίνη σε χαμηλές δόσεις (έως 1200 mg ανά ημέρα) είναι επίσης ασφαλής όσον αφορά στον καρδιαγγειακό κίνδυνο", καταλήγει ο Δρ. Fosbol.

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.