Ο Π.Ο.Υ. και η Ε.Ε. αναγνωρίζουν τη σημασία των απαραίτητων ω-λιπαρών
- Αύξηση της κατανάλωσης απαραίτητων ω-3 και ω-6 λιπαρών.
- Μείωση της ποσότητας κορεσμένων λιπαρών και αντικατάστασή τους από απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά.
- Μείωση των τρανς λιπαρών.
Παράλληλα, στις αρχές Μαΐου 2010 και η ΕυρωπαϊκήΑρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) αναγνώρισε τη σημασία των απαραίτητων λιπαρών για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών, συστήνοντας την καθημερινή κατανάλωση 2γρ. α-λινολενικού (ω-3 λιπαρά) –και 10γρ.λινολεϊκού (ω-6 λιπαρά).
Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η άποψη ότι ταλιπαρά είναι ανθυγιεινά και «παχαίνουν» και γι' αυτό πρέπει να απουσιάζουν από το καθημερινό διαιτολόγιο. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα καισε μια μεγάλη διεθνή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 10 χώρες και συμμετείχαν 1600 μητέρες: το 71% των μητέρων δεν γνωρίζουν ποια είναι ηποσότητα των απαραίτητων λιπαρών που χρειάζονται τα παιδιά τους καθημερινά για να αναπτυχθούν σωστά, ενώ 1 στις 2 μητέρες δηλώνουν μπερδεμένες σε σχέση με τη διάκριση των λιπαρών και δεν τα θεωρούν απαραίτητα στη διατροφή των παιδιών τους.
Δυστυχώς, αυτή η τάση αποκλεισμού όλων των λιπαρών αδιακρίτως από την καθημερινή διατροφή αποτελεί απειλή για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Τα απαραίτητα ω-3 και ω-6 λιπαρά (το α-λινολενικόκαι το λινολεϊκό αντίστοιχα) ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τασυνθέσει μόνος του, γι' αυτό πρέπει να τα προσλαμβάνει μέσω της διατροφής. Το σώμα χρειάζεται αυτά τα λιπαρά για τη δημιουργία νέων κυττάρων. Τα απαραίτητα ω-λιπαρά είναι δομικά συστατικά των κυττάρων και, συνεπώς, καθένας από εμάς τα χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά. Καλές πηγές απαραίτητων ω-λιπαρών είναι τα φυτικά λιπαρά (π.χ. το ηλιέλαιο), οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός) καιη φυτική μαργαρίνη.
Η κα Δήμητρα Ξενάκη, Υπεύθυνη Τμήματος Διατροφής τηςεταιρίας ΕΛΑΪΣ - UNILEVER, σχολίασε τη νέα ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Πρόκειται για μια επιβεβαίωση της σημασίας της ποιότητας των λιπαρών και του ρόλου που παίζουν στην υγεία των ενηλίκων αλλά και στην ανάπτυξη των παιδιών. Είναι αξιοσημείωτο ότι σύγχρονες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα απαραίτητα λιπαρά είναι σημαντικό να μπαίνουν στη διατροφή από πολύ νωρίς, ακόμα μάλιστα και κατά την εμβρυακή περίοδο του ανθρώπινου οργανισμού».
Εύκολοι και καθημερινοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην εφαρμογή των συστάσεων είναι οι εξής:
- Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών.
- Αφαίρεση του εμφανούς λίπους και της πέτσας από το κρέας.
- Αντικατάσταση των λιπαρών ζωικής προέλευσης, όπως το αγελαδινό βούτυρο, που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά με υγιεινά φυτικά έλαια, π.χ μαργαρίνη, ηλιέλαιο κλπ, που είναι πλούσια σε απαραίτητα ω-λιπαρά.

Συντακτική ομάδα
Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr
Τελευταία άρθρα από τον/την Συντακτική ομάδα
- Καθυστερημένη η διάγνωση της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλοαρθρίτιδας
- Η Allergan Aesthetics παρουσιάζει το HArmonyCa™ με λιδοκαΐνη, την πρώτη της υβριδική ενέσιμη θεραπεία διπλής δράσης
- Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: κι όμως υπάρχει…
- 9 φυσικές θεραπείες για τις αλλεργίες
- Covid-19 και αποφρακτική υπνική άπνοια