Web
Analytics
Θεραπευτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση πλήθους μορφών καρκίνου - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Θεραπευτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση πλήθους μορφών καρκίνου

«Καταιγισμό» πληγμάτων κατά διαφόρων μορφών καρκίνου, ανακοίνωσαν ερευνητές απ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι συμμετείχαν στο 46ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), που πραγματοποιήθηκε στις 4-8 Ιουνίου, στο Σικάγο των Η.Π.Α.

Δύο κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ, έδειξαν σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών και του λεμφώματος. Τουλάχιστον 22 ακόμη υπό κλινική έρευνα φάρμακα κατά του καρκίνου υπόσχονται ένα καλύτερο αύριο στους ασθενείς με διάφορες μορφές καρκίνου.

Μπεβασιζουμάμπη: σημαντικό βήμα προόδου στη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών.

Η πρώτη από τις μελέτες, με την κωδική ονομασία «GOG 0218», πραγματοποιήθηκε σε 1.873 γυναίκες με προχωρημένο μη προθεραπευμένο καρκίνο των ωοθηκών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χορήγηση του μονοκλωνικού αντισώματος μπεβασιζουμάμπη σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, βοήθησε τις ασθενείς να ζήσουν περισσότερο, χωρίς επιδείνωση της νόσου τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, βρέθηκε ότι οι ασθενείς αυτές είχαν 39% μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο, χωρίς επιδείνωση της νόσου τους, σε σύγκριση με τις γυναίκες, στις οποίες χορηγούταν μόνο χημειοθεραπεία.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, οι επιστήμονες τόνισαν ότι ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια νόσος δύσκολη στη θεραπεία με υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα, για τη θεραπεία της οποίας σημειώθηκε ελάχιστη πρόοδος κατά την περασμένη δεκαετία. Τα αποτελέσματα αυτά – δήλωσαν – σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα προόδου για τις ασθενείς, που χρειάζονται περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.

Η μελέτη έδειξε ότι γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών που έλαβαν μπεβασιζουμάμπη σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία (πακλιταξέλη και καρβοπλατίνη) ως πρώτης γραμμής θεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση και συνέχισαν με χρήση μόνο μπεβασιζουμάμπης για συνολική διάρκεια έως 15 μήνες, είχαν διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) για 14,1 μήνες σε σύγκριση με 10,3 μήνες για τις γυναίκες που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο έκτος σε συχνότητα διάγνωσης καρκίνος στις γυναίκες, και η όγδοη αιτία θανάτου γυναικών από καρκίνο παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 230.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών σε όλον τον κόσμο και περίπου 140.000 θα χάσουν τη ζωή τους από αυτή την ασθένεια. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ενώ μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος σε γυναίκες με οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών. Η χρήση θεραπείας υποκατάστασης ορμονών συνδέεται με σχετικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών, ενώ «ενοχοποιούνται» και παράγοντες τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Ο καρκίνος των ωοθηκών συνδέεται με υψηλές συγκεντρώσεις αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF), μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με την ανάπτυξη και εξάπλωση του όγκου. Μελέτες έχουν δείξει συσχετισμό μεταξύ υψηλής συγκέντρωσης VEGF και φτωχής πρόγνωσης σε γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. Η μπεβασιζουμάμπη έχει αναπτυχθεί ειδικά για να στοχεύει τον VEGF και να αναστέλλει τη βιολογική δράση του.

Ριτουξιμάμπη: δύο φορές πιο πιθανή η επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς με οζώδες λέμφωμα

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα αποτελέσματα μίας ακόμη κλινικής μελέτης φάσης ΙΙΙ, στην οποία συμμετείχαν 1.217 ασθενείς με μη προθεραπευμένο οζώδες λέμφωμα. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι όταν η ριτουξιμάμπη χρησιμοποιείται ως θεραπεία συντήρησης διπλασιάζει την πιθανότητα επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) των ασθενών με τη σοβαρή αυτή μορφή καρκίνου.

Όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο, τα αποτελέσματα της μελέτης PRIMA έδειξαν ότι η πρώτης γραμμής θεραπεία συντήρησης με ριτουξιμάμπη για δύο χρόνια, σε ασθενείς με οζώδες λέμφωμα που ανταποκρίθηκαν σε αρχική θεραπεία με ριτουξιμάμπη και χημειοθεραπεία, διπλασιάζει την πιθανότητα οι συγκεκριμένοι ασθενείς να επιβιώσουν χωρίς εξέλιξη της νόσου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το οζώδες λέμφωμα είναι ένας ανίατος καρκίνος που μπορεί να επανέλθει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής και να χρήζει συμπληρωματικής θεραπείας. Χαρακτήρισαν τη μελέτη σημαντική, καθώς στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών ο κίνδυνος εξέλιξης του καρκίνου μειώθηκε στο μισό, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν θεραπεία συντήρησης με ριτουξιμάμπη. Επίσης, μετά από δύο χρόνια παρακολούθησης, το 82% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία συντήρησης με ριτουξιμάμπη ήταν σε ύφεση σε σύγκριση με το 66% των ασθενών που δεν έλαβαν την ίδια θεραπεία.

Το οζώδες λέμφωμα αποτελεί ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο εμφανίζεται με σημαντικά αυξημένη συχνότητα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για έναν κοινό τύπο μη-Hodgkin λεμφώματος (NHL), που συναντάται στη μία στις πέντε περιπτώσεις. Χαρακτηρίζεται ως λέμφωμα

βραδείας εξέλιξης, που σημαίνει ότι συνήθως αναπτύσσεται αργά. Στα συμπτώματά του περιλαμβάνονται οι διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα, ο βήχας, η βράχυνση της αναπνοής, η ανεξήγητη απώλεια βάρους, ο πυρετός, η έντονη εφίδρωση (ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες) και ο έντονος κνησμός. Περίπου 286.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο διαγιγνώσκονται με μη-Hodgkin λέμφωμα κάθε χρόνο.

Νέα γενιά θεραπευτικών αντισωμάτων και στοχευμένων θεραπειών υπό κλινική έρευνα.

Αισιόδοξα είναι τα νέα για τη μάχη κατά πολλών μορφών καρκίνου, καθώς – όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο – αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πρώτα στάδια κλινικών δοκιμών 22 νέα υπό ανάπτυξη φάρμακα. Για πέντε από αυτά θα υποβληθούν αιτήσεις άδειας κυκλοφορίας έως το έτος 2013.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για το θεραπευτικό αντίσωμα T-DM1, το οποίο θα χορηγείται σε ασθενείς με προχωρημένο HER2-θετικό καρκίνο του μαστού. Το T-DM1 είναι μια καινούργια, ιδιαίτερα εξειδικευμένη αντικαρκινική θεραπεία και ανήκει σε μια νέα κατηγορία ισχυρών φαρμάκων, τα οποία είναι γνωστά ως συζευγμένα αντισώματα-φάρμακα (antibody-drug conjugates – ADC). Τα δύο συστατικά του T-DM1 είναι: η πολύ γνωστή και αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας θεραπεία τραστουζουμάμπη – ένα αντίσωμα που στοχεύει ειδικά την HER2 – και ο DM1, ένας χημειοθεραπευτικός παράγοντας που δρα κατευθείαν στον όγκο.

Οι ερευνητές δοκιμάζουν, επίσης, με επιτυχία νέας γενιάς αντισώματα (glycoengineered), τα οποία ενισχύουν την ικανότητα ενός μονοκλωνικού αντισώματος να προκαλεί ανοσοανταπόκριση ενάντια στα καρκινικά κύτταρα. Σε εξέλιξη βρίσκονται το RG7159 (GA101) για τη θεραπεία των κακοηθειών Β-κυττάρων (χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία και μη-Hodgkin λέμφωμα) και το RG7160 (GA201) για χρήση κατά του καρκίνου παχέος εντέρου και του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

Στην κατηγορία των καινοτόμων μορίων που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν διαφορετικές μεταλλάξεις εντός των οδών σηματοδότησης του καρκίνου, ανακοινώθηκαν μια σειρά μελετών για τη νέα στοχευμένη θεραπεία GDC-0449. Πρόκειται για ένα νέο από του στόματος χορηγούμενο μικρομοριακό αναστολέα της οδού σηματοδότησης Hedgehog. Η συγκεκριμένη οδός ενεργοποιείται αντικανονικά σε ορισμένες μορφές καρκίνου όπως ο καρκίνος παχέος εντέρου, το μυελοβλάστωμα (ένας τύπος καρκίνου του εγκεφάλου που πλήττει πολύ συχνά τα παιδιά) και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (ένας τύπος καρκίνου του δέρματος).

Τέλος, στην ίδια κατηγορία ανήκει και το RG7204/PLX4032 (αναστολέας της μετάλλαξης BRAF), μια νέα, υψηλά εκλεκτική και πολλά υποσχόμενη εξατομικευμένη θεραπεία για ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα, των οποίων ο καρκίνος περιλαμβάνει τη μετάλλαξη BRAF (θετικός στη μετάλλαξη καρκίνος). Το PLX4032 έχει έναν ιδιαίτερα καινοτόμο τρόπο δράσης, αναστέλλει δηλαδή εκλεκτικά την καρκινογόνο μετάλλαξη BRAF και αναπτύσσεται παράλληλα με μια συνοδό διαγνωστική εξέταση για τον εντοπισμό των ασθενών που είναι θετικοί στη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Η μετάλλαξη BRAF ανιχνεύεται σε περίπου τα μισά από τα περιστατικά προχωρημένου μελανώματος, της πιο θανατηφόρου μορφής καρκίνου του δέρματος και περίπου σε ποσοστό 10% άλλων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου παχέος εντέρου.

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.