Web
Analytics
Νέες Θεραπείες κατά της Υπέρτασης - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Νέες Θεραπείες κατά της Υπέρτασης

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, με προεξάρχουσα την υπέρταση, αποτελούν μία σύγχρονη επιδημία. Στις χώρες του δυτικού κόσμου, ο ένας στους δύο πολίτες ηλικίας 35-64 ετών παρουσιάζει υπέρταση και ένα μεγάλο ποσοστό παραμένει χωρίς θεραπεία. Επιπλέον, μεταξύ αυτών που λαμβάνουν θεραπεία, ένα μεγάλο ποσοστό δεν επιτυγχάνει να ελέγξει την αρτηριακή του πίεση.

Δυστυχώς, περισσότεροι από 800 εκατ. υπερτασικοί στον πλανήτη μας είναι αρρύθμιστοι. Τα επακόλουθα της αρρύθμιστης υπέρτασης είναι οι βλάβες στα όργανα- στόχους. Οι βλάβες αυτές μπορεί να επιφέρουν έμφραγμα ή καρδιακή ανεπάρκεια νεφρική ανεπάρκεια, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ανευρύσματα ή στενώσεις αγγείων και τύφλωση.

Για την αντιμετώπιση της υπέρτασης διαθέτουμε πλέον πλήθος φαρμάκων, τα οποία διαχωρίζονται σε κατηγορίες, σύμφωνα με το μηχανισμός δράσης τους. Η επιλογή του σωστού φαρμάκου εξατομικεύεται ανάλογα με τον ασθενή, την αρτηριακή του πίεση, τους παράγοντες κινδύνου ή συνοδές παθήσεις που μπορεί να έχει. Πρωταρχικός στόχος κατά την επιλογή είναι η ρύθμιση της πίεσης στον επιθυμητό στόχο, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες για την υπέρταση. Έπειτα, και εφόσον πλέον η αντίληψη ότι όλα τα αντιυπερατασιακά σκευάσματα μιας κατηγορίας είναι ίδια (class effect) καταρρίπτεται, θα πρέπει να αξιολογήσει κανείς τα στοιχεία κάθε φαρμάκου που προκύπτουν από μεγάλες κλινικές μελέτες.

Σήμερα υπάρχουν σύγχρονα αντιυπερτασιακά φάρμακα, τα οποία, βάσει μεγάλων κλινικών μελετών, έχουν αποδείξει προστασία, πέρα από τη μείωση της πίεσης, σε διάφορες ομάδες ασθενών. Η βαλσαρτάνη είναι ένα σύγχρονο αντιυπερτασιακό φάρμακο, πλήρως τεκμηριωμένο αλλά και με μεγάλη κλινική εμπειρία από όλη την ιατρική κοινότητα. Ανήκει στην κατηγορία των ειδικών αποκλειστών των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΑΤ-1.

Οι σημερινές ενδείξεις της περιλαμβάνουν ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια και δυσλειτουργία της αριστεράς κοιλίας έπειτα από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η χρήση της βαλσαρτάνης σε αυτό το μεγάλο εύρος καρδιαγγειακών παθήσεων βασίστηκε σε μια σειρά κλινικών μελετών.

Καινούργια δεδομένα από τις έρευνες

Σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, νέα δεδομένα προκύπτουν από τη μελέτη «VAL- Heft», στην οποία εντάχθηκαν 5.010 ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και οι οποίοι έλαβαν βαλσαρτάνη ή εικονικό φάρμακο, επιπλέον της κλασικής θεραπείας για καρδιακή ανεπάρκεια. Όπως αποδείχθηκε, η βαλσαρτάνη μείωσε σημαντικά την ολική θνησιμότητα, τη νοσηλεία για απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας και άλλες παραμέτρους. Στη μελέτη «VALIANT» εντάχθηκαν 14.808 ασθενείς με συμπτωματική ή ασυμπτωματική δυσλειτουργία αριστεράς κοιλίας, ύστερα από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η μελέτη έδειξε ότι η βαλσαρτάνη είναι ισοδύναμη της καπτοπρίλης (φάρμακο αναφορά στο έμφραγμα) όσον αφορά την πρόληψη γεγονός που συνεπάγεται ότι λιγότεροι ασθενείς διέκοψαν τη θεραπεία με βαλσαρτάνη.

Όσον αφορά την πρόληψη αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΑΕΕ) στην αρτηριακή υπέρταση, το όφελος από τη χρήση της βαλσαρτάνης διερευνήθηκε με δύο πρόσφατες μελέτες. Στη μελέτη «JIKEI-Heart», εντάχθηκαν 3.081 ασθενείς υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση με στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια ή συνδυασμό αυτών). Η ολική θνησιμότητα και η νοσηλεία για παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν μειωμένες στους ασθενείς που λάμβαναν βαλσαρτάνη, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Σύμφωνα με άλλες μελέτες, η βαλσαρτάνη φαίνεται να μειώνει την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη ενηλίκων έναντι άλλων κατηγοριών αντιυπερατασικών φαρμάκων. Αυτό αποδείχθηκε τόσο από τη μελέτη «VALUE», η οποία πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 15.000 υπερτασικούς ασθενείς υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, όσο και από τη μελέτη «NAVIGATOR» σε ασθενείς με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη, που είναι γνωστοί, ως «προδιαβητικοί».

Διάφορα επιστημονικά, ερευνητικά δεδομένα έδωσαν το έναυσμα για τη διερεύνηση της υπόθεσης της προστατευτικής δράσης των ΑΤ-1 αποκλειστών, όσον αφορά την πρόληψη της επαναστένωσης έπειτα από τοποθέτηση ενδοστεφανιαίων προθέσεων (stents).

Πράγματι, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η βαλσαρτάνη συσχετίζεται με μείωση της επαναστένωσης. Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν στο σχεδιασμό μιας καινοτόμου ενδοστεφανιαίας πρόθεσης (stent), επικαλυμμένης με βαλσαρτάνη. Μια μικρή πιλοτική μελέτη, έδειξε ότι τη χρήση των νέων επικαλυμμένων με βαλσαρτάνη stents οδηγεί στο ίδιο (χαμηλό) ποσοστό επαναστένωσης όπως των stents με ραπαμυκίνη. Τα προκαταρκτικά αυτά δεδομένα ανοίγουν το δρόμο για το σχεδιασμό πιο ολοκληρωμένων μελετών που θα διερευνήσουν το ρόλο της βαλσαρτάνης στην αντιμετώπιση του φαινομένου της επαναστένωσης.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία των πρόσφατων ερευνών μας δείχνουν ότι η βαλσαρτάνη είναι μία πλήρως τεκμηριωμένη επιλογή. Η μείωση της θνητότητας/ νοσηρότητας, η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, η πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη ή εγκεφαλικού επεισοδίου συνεπάγονται αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης για κάθε ασθενή αλλά και βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Καθώς το οικονομικό περιβάλλον αλλάζει αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η σημασία των οικονομικών της υγείας. Έτσι, διαπιστώνουμε ότι όλα τα στοιχεία που αφορούν τη βαλσαρτάνη συνεπάγονται μείωση δαπανών υγείας (μείωση νοσηλείων και φαρμάκων π.χ. για διαβήτη ή έμφραγμα κλπ).

 

Γεώργιος Χαλικιάς και Σταύρος Κωνσταντινίδης 

Καρδιολόγοι της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Άρθρο απο περιοδικό "Popular Medicine"

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.