Web
Analytics
Το ελαιόλαδο αποτελεί ασπίδα προστασίας της καρδιάς μας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Το ελαιόλαδο αποτελεί ασπίδα προστασίας της καρδιάς μας

Η λογική χρήση μιας ποσότητας ελαιολάδου στο φαγητό και στις σαλάτες που τρώμε κάθε μέρα είναι ικανή να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας της καρδιάς μας. Αυτό αποδείχθηκε ύστερα από πολύχρονες έρευνες που πραγματοποίησε ο καθηγητής Καρδιολογίας κύριος Δημήτριος Κρεμαστινός μαζί με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Καρδιολογίας κύριο Ευστάθιο Ηλιοδρομίτη και τους συνεργάτες τους στο Ερευνητικό & Πειραματικό Κέντρο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ΕΛΠΕΝ. Το ίδιο αποτέλεσμα επιτυγχάνει και η χρήση της ελευρωπαΐνης, του κύριου συστατικού των φύλλων της ελιάς.

Στα ίδια εργαστήρια της ΕΛΠΕΝ έχει ξεκινήσει μια σημαντική ερευνητική συνεργασία, που εξελίσσεται με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, μεταξύ των επιστημόνων του Imperial College του Λονδίνου και του καθηγητή sir Magdi Yacoub.

Η συγκεκριμένη συνεργασία που επιτελείται σε πειραματικό στάδιο αφορά σε μία νέα εμφυτεύσιμη συσκευή μέτρησης της πίεσης, τόσο σε διαφορετικά σημεία της καρδιάς όσο και σε άλλα σημεία του κυκλοφορικού συστήματος. Η συσκευή έχει ιδιαίτερα μικρό μέγεθος, είναι απλή στη χρήσης της και στο μέλλον θα έχει επιπλέον εφαρμογές σε άλλα όργανα αλλά και μεγαλύτερη δυνατότητα μετρήσεων. Ο μηχανισμός αυτός θα είναι ασύρματος και θα δίνει συνεχώς πολύτιμες πληροφορίες για την αιμοδυναμική κατάσταση της καρδιάς.

Έτσι οι θεράποντες ιατροί θα μπορούν να έχουν σαφή εικόνα του προβλήματος, ώστε να μπορούν να επέμβουν αποτελεσματικότερα στη θεραπεία.

Επιστημονικός υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, που με την ενεργό συμμετοχή του καθηγητή sir Magdi Yacoub παρακολουθεί το σύνολο του έργου, είναι ο Διευθυντής της Α΄ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΙΑΣΩ General, κύριος Στέργιος Θεοδωρόπουλος.

Σχετικά με το ελαιόλαδο και την ελευρωπαΐνη της πρώτης πειραματικής μελέτης in vivo του καθηγητή κ. Κρεμαστινού και των συνεργατών του, προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:

  • Μειώνουν την έκταση του εμφράγματος του μυοκαρδίου σε φυσιολογικά κουνέλια και σε μεγαλύτερη δόση σε υπερχοληστερολεμικά.
  • Προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη κατά τη διάρκεια της ισχαιμίας – επαναιμάτωσης.
  • Δέκα και είκοσι μικρογραμμάρια ελευρωπαΐνης αντίστοιχα, μειώνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης κατά 28,7% και 33,1% και των τριγλυκεριδίων κατά 41,1% και 61,4%. Η ποσότητα του ελαιολάδου, για να έχουμε το ίδιο θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει να υπολογιστεί σε ένα κουτάλι ανά γεύμα ή σαλάτα.
  • Η χορήγηση της ελευρωπαΐνης έχει προστατευτικό και θεραπευτικό αποτέλεσμα στην καρδιοτοξικότητα, που επάγεται από την οξεία (καρδιομυοπάθεια) και τη χρόνια (καρδιακή ανεπάρκεια) χορήγηση αδριανομυκίνης.


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.