Web
Analytics
Το μαύρο ρύζι αποτελεί το δημητριακό που μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Το μαύρο ρύζι αποτελεί το δημητριακό που μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Το μαύρο ρύζι, που τύγχανε μεγάλης αποδοχής στην αρχαία Κίνα αλλά υποτιμήθηκε στη Δύση, μπορεί επάξια να χαρακτηρισθεί ως σούπερ τροφή, αποκαλύπτουν οι επιστήμονες. Το χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη δημητριακό είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και συστατικά που καταπολεμούν τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Louisiana ανέλυσαν δείγματα πίτουρου από μαύρο ρύζι που καλλιεργείται στον νότο των Ηνωμένων Πολιτειών και βρήκαν αυξημένα επίπεδα ανθοκυανινών.

Οι ανθοκυανίνες φυτικές χημικές ουσίες που εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και χάριν σ' αυτές ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα μούρα και κόκκινες πιπεριές, έχουν σκούρο χρώμα. Σ' αυτές οφείλεται και το χρώμα του μαύρου ρυζιού.

Η έρευνα έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά αυτού του δημητριακού συμβάλλουν στην προστασία των αρτηριών και στην πρόληψη της βλάβης του DNA που οδηγεί σε καρκίνο.

Ο ερευνητής τροφίμων Dr. Zhimin Xu δήλωσε ότι «Μόνο μια κουταλιά πίτουρο μαύρου ρυζιού περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες από ό,τι μια κουταλιά μούρα, αλλά με λιγότερη ζάχαρη και περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε.

«Αν τα μούρα χρησιμοποιούνται για την βελτίωση της υγείας, γιατί να μην γίνεται το ίδιο με το μαύρο ρύζι και το πίτουρό του; Ειδικά το πίτουρο του μαύρου ρυζιού θα ήταν ένα μοναδικό και οικονομικό προϊόν για την αύξηση της λήψης αντιοξειδωτικών που προάγουν την υγεία».

Πριν από αιώνες το μαύρο ρύζι στην αρχαία Κίνα ήταν γνωστό ως «Απαγορευμένο Ρύζι», διότι μόνο οι ευγενείς είχαν το δικαίωμα να το καταναλώσουν.

Σήμερα, χρησιμοποιείται κυρίως στην Ασία για τη διακόσμηση φαγητών, σε ζυμαρικά, σούσι και επιδόρπια.

Όμως, οι κατασκευαστές τροφίμων θα μπορούσαν ενδεχομένως να το χρησιμοποιήσουν για την παρασκευή δημητριακών για πρωινό, ποτών, κέικ, μπισκότων και άλλων υγιεινών τροφίμων, πρότεινε ο Dr. Xu.

Κατά την επεξεργασία του ρυζιού αφαιρούνται οι εξωτερικές στοιβάδες των κόκκων για την παραγωγή του καστανού ρυζιού ή του πιο επεξεργασμένου λευκού ρυζιού, το είδος με την μεγαλύτερη κατανάλωση στη Δύση.

Το καστανό ρύζι θεωρείται πιο θρεπτικό επειδή περιέχει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και βιταμίνης Ε.

Αλλά, σύμφωνα με την ομάδα του Dr. Xu, οι ποικιλίες ρυζιού με μαύρο ή μωβ χρώμα είναι ακόμα πιο υγιεινές.

Θεωρούν επίσης ότι το μαύρο ρύζι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υγιεινών, φυσικών χρωστικών ουσιών. Μελέτες έχουν συνδέσει κάποιες τεχνητές χρωστικές ουσίες με τον καρκίνο και με προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα πορίσματά τους στο 240η Εθνικό Συνέδριο της American Chemical Society στη Βοστώνη.

Η Victoria Taylor, διαιτολόγος στο British Heart Foundation, σχολίασε σχετικά: «Στην πραγματικότητα, είναι απίθανο ότι υπάρχει μια και μοναδική τροφή που θα έχει τόσο μεγάλη επίδραση στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιόπαθειας. Υγιεινή διατροφή είναι για μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή».

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.