Web
Analytics
Το μπρόκολο ενδέχεται να καταπολεμά τα συμπτώματα της νόσου του Crohn - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Το μπρόκολο ενδέχεται να καταπολεμά τα συμπτώματα της νόσου του Crohn

Το μπρόκολο και το πεντάνευρο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη των υποτροπών της νόσου του Crohn, προσφέροντας ανακούφιση σε δεκάδες χιλιάδες πάσχοντες, αποκάλυψαν ερευνητές.

Η χρόνια νόσος ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια του πεπτικού συστήματος προκαλώντας διάρροια και κράμπες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ίνες του μπρόκολου και του πεντάνευρου μείωσαν τη κίνηση των βακτηρίων E.coli έως και κατά 82%.

Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Crohn αυξάνεται σε όλο τον κόσμο και είναι πιο συχνή στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου η τυπική διατροφή είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες και υψηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα

Στην πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, εξετάσθηκε μια σειρά από διαλυτές φυτικές ίνες ώστε οι ερευνητές να κρίνουν τις επιπτώσεις τους στη νόσο του Crohn.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες του πεντάνευρου (στενός συγγενής της μπανάνας) και του μπρόκολου εμπόδισαν την κίνηση ειδικά του E. coli. Οι ίνες μήλου και του πράσου δεν εμφάνισαν επίδραση. Το προσθετικό πολυσορβάτη 80 αύξησε σημαντικά την κίνηση του E. Coli.

Η εργαστηριακή έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Gut, επιβεβαιώθηκε από δείγματα ιστού που ελήφθησαν από ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις για άλλες παθήσεις του εντέρου.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η Ινδία και η Κεντρική Αμερική, όπου τα πεντάνευρα αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής, έχουν χαμηλά ποσοστά της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μια σπάνια και απρόβλεπτη ασθένεια ...

Η νόσος του Crohn είναι μια μακροχρόνια κατάσταση, η οποία προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου του πεπτικού συστήματος.

Με την πάροδο του χρόνου η φλεγμονή μπορεί να βλάψει τμήματα του πεπτικού συστήματος. Περίπου το 80% των ασθενών με νόσο του Crohn θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να ανακουφιστούν τα συμπτώματά τους.

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό πόνο και κόπωση.

Η αιτία της νόσου του Crohn είναι άγνωστη αν και οι έρευνες δείχνουν ότι οφείλεται σ' ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων.

Η νόσος είναι σπάνια και στις περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσεται αρχικά σε ηλικίες μεταξύ 16 και 30 ετών.

Οι ασθενείς μπορεί να έχουν μακρές περιόδους ύφεσης οι οποίες διαρκούν για εβδομάδες ή μήνες, που όμως ακολουθούνται από αιφνίδια έξαρση των συμπτωμάτων.

Σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Crohn. Τα διαθέσιμα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων και της επανεμφάνισής τους.

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.