Web
Analytics
Στεφανιογραφία - Αγγειοπλαστική με μπαλόνι (PCI) - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Στεφανιογραφία - Αγγειοπλαστική με μπαλόνι (PCI)

Μετά από τις σχετικές ενδείξεις ακολουθεί η στεφανιογραφία (αγγειογραφία των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς). Πρόκειται για μια επεμβατική διαγνωστική μέθοδο η οποία χρησιμοποιείται για τη διάγνωση-αξιολόγηση (αιμοδυναμική μελέτη) των παρακάτω παθήσεων:

  1. Στεφανιαίας νόσου.
  2. Βαλβιδοπαθειών.
  3. Μυοκαρδιοπαθειών.
  4. Συγγενών καρδιοπαθειών.

Η επέμβαση συνίσταται στην εισαγωγή σε μια αρτηρία του μηρού ή του βραχίονα, πολύ λεπτών και εύκαμπτων πλαστικών καθετήρων, οι οποίοι προωθούνται μέσω της αορτής στα στόμια των στεφανιαίων αρτηριών, όπου εχγύεται μια ακτινοσκιερή ουσία (σκιαστικό), με την οποία επιτυχγάνεται η σκιαγράφηση του αυλού των στεφανιαίων αρτηριών αλλά και των καρδιακών κοιλοτήτων με την αντίστοιχη τοποθέτηση του καθετήρα. Επίσης, με τη βοήθεια αυτών των καθετήρων μετρώνται οι πιέσεις μέσα στις καρδιακές κοιλότητες, λαμβάνονται δείγματα αίματος και έτσι μπορεί να εκτιμηθεί π.χ. η σοβαρότητα μιας βαλβιδοπάθειας και να αποφασίσουμε εάν πρέπει να χειρουργηθεί η βαλβίδα ή όχι (αιμοδυναμική μελέτη). Η εξέταση γίνεται σε μια ειδική αποστειρωμένη αίθουσα που λέγεται αιμοδυναμικό εργαστήριο με ειδικό ακτινοσκοπικό εξοπλισμό όπου υπάρχει η δυνατότητα λήψης όλης της εξέτασης από διάφορες προβολές υπο μορφή βίντεο και να αποθηκευθεί σε CD-ROM. Η στεφανιογραφία διαρκεί περίπου 15-25 λεπτά ενώ για την αγγειοπλαστική χρειάζεται σαφώς περισσότερος χρόνος. Υπάρχει όμως και εναλλακτική λύση η οποία ήδη εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, η νέα μέθοδος διενέργειας αναίμακτης στεφανιογραφίας με αξονική τομογραφία.

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ (PCΙ)

Η αγγειοπλαστική εφαρμόστηκε πρώτη φορά σε άνθρωπο το 1977 στην Ελβετία από τον A. Gruentzing και αποτελεί εξέλιξη της στεφανιογραφίας. Είναι μια μέθοδος επαναιμάτωσης του μυοκαρδίου όπως και το Βypass. Με το Βypass παρακάμπτεται η στένωση της στεφανιαίας αρτηρίας με φλεβικά μοσχεύματα ή άλλες αρτηρίες (π.χ. έσω μαστική) ενώ με την αγγειοπλαστική επιχειρείται διαστολή του στενωμένου τμήματος με ειδικό καθετήρα που στην άκρη του φέρει διατάσιμο μπαλόνι με προσθήκη ή όχι υποστηρικτικού προθέματος (stent). Η τεχνική της αγγειοπλαστικής είναι σχεδόν ίδια με αυτή της στεφανιογραφίας με κάποιες διαφορές στον εξοπλισμό αλλά απαιτείται πολύ μεγαλύτερη εκπαίδευση και εμπειρία από τον επεμβατικό καρδιολόγο από ότι για τη στεφανιογραφία. Σήμερα έχει φτάσει να εφαρμόζεται σε όλο και περισσότερες αλλά και δυσκολότερες περιπτώσεις και αυτό οφείλεται τόσο στη βελτίωση της ποιότητας των χρησιμοποιούμενων υλικών όσο και στη μεγάλη εμπειρία των γιατρών. Η αγγειοπλαστική διενεργείται στην Ελλάδα από το 1986. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει πολύ υψηλά επίπεδα επιτυχίας, δεδομένου οτι υπάρχει εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας σε ιδιωτικά κέντρα που τίποτε δεν έχουν να ζηλέψουν απο τα αντίστοιχα της Αμερικής και της Ευρώπης, αλλά και ειδικά εκπαιδευμένοι επεμβατικοί καρδιολόγοι με αποτελέσματα επιτυχίας που αγγίζουν το 100% ακόμα και στα πιο δύσκολα περιστατικά. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω οτι η επεμβατική καρδιολογία στο τομέα της αγγειοπλαστικής απέκτησε άλλο ένα σημαντικό όπλο για την ανεπιθύμητη επιπλοκή της επαναστένωσης που είναι τα επικαλυμένα stent με διάφορες ουσίες οι οποίες δρούν τοπικά στο αγγείο και αποτρέπουν την επαναστένωση.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

  1. Σε 15 και ξανά σε 30 μέρες = Γενική αίματος, Ουρία, Κρεατινίνη.
  2. Σε 2 μήνες και περιοδικά ανά 4 μήνες = Γενική αίματος, Σάκχαρο (και HbA1c για τους διαβητικούς), Ουρία, Κρεατινίνη, Κάλιο, Νάτριο, Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, HDL, LDL (στόχος LDL<100), CPK.
  3. Σε 8 μήνες = Σπινθηρογράφημα καρδιάς ή νέα στεφανιογραφία ανάλογα με τα συμπτώματα.
  4. Τακτική λήψη των φαρμάκων σας.
  5. Δεν καπνίζετε και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες που σας δόθηκαν.
  6. Τακτική επαφή με το θεράποντα καρδιολόγο σας για οποιοδήποτε νέο σύμπτωμα.

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ή ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ BYPASS;

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι κάθε ασθενής είναι μια διαφορετική περίπτωση και η απόφαση θα παρθεί μετά από μια σειρά εξετάσεων και κριτηρίων. Τα σημεία, στα οποία υπερέχει η αγγειοπλαστική, είναι το χαμηλότερο ποσοστό επιπλοκών, η μικρότερη ταλαιπωρία του ασθενούς, η ταχύτερη αποκατάστασή του και η δυνατότητα να επαναλάβουμε την επέμβαση πολλές φορές. Πάντως με την τεχνολογική πρόοδο των χρησιμοποιούμενων υλικών στην αγγειοπλαστική και τη μεγάλη πλέον εμπειρία των επεμβατικών καρδιολόγων, οι εγχειρήσεις Βypass μειώθηκαν σημαντικά.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Θανάσης Πατσιαλάς

Καρδιολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.patsialas.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.