Web
Analytics
Εγχειρήσεις Καρδιάς - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Εγχειρήσεις Καρδιάς

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της καρδιολογίας είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις στη καρδιά. Ανάλογα με το πρόβλημα, αυτές μπορεί να είναι εγχειρήσεις επαναιμάτωσης του μυοκαρδίου (αορτοστεφανιαία παράκαμψη ή bypass), διόρθωσης κάποιων συγγενών ανωμαλιών (π.χ. μεσοκολπικής επικοινωνίας κλπ.) καθώς και αντικατάστασης βαλβίδων σε περίπτωση στένωσης ή/και ανεπάρκειας μιας ή περισσοτέρων βαλβίδων.

Φυσικά ο καρδιοπαθής αντιμετωπίζεται αρχικά από τον καρδιολόγο του μέχρι που η φαρμακευτική αγωγή καταφέρνει να κρατά κάποιες ισορροπίες και να του εξασφαλίζει μια καλή ποιότητα ζωής. Όταν όμως η φαρμακευτική αγωγή αδυνατεί πλέον να κρατήσει αυτές τις ισορροπίες και ο ασθενής ανάλογα με το πρόβλημα πονάει, δυσπνοεί, κουράζεται εύκολα, λιποθυμάει κλπ, τότε το λόγο έχουν οι καρδιοχειρουργοί.

Η  εγχείρηση bypass  μπορεί να γίνει είτε με εξωσωματική κυκλοφορία είτε με πάλλουσα καρδιά, ανάλογα με την περίπτωση.
Θα δώσω μερικές χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες στους καρδιοχειρουργημένους από bypass, διότι αυτοί αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ BYPASS

Σε 15 μέρες από την έξοδό σας απο τη Κλινική, κατά την επίσκεψή σας στο καρδιοχειρουργό, θα πρέπει να έχετε κάνει τις παρακάτω εξετάσεις:

 • Α/α Θώρακος (Φάς+Αριστερή Προφίλ).
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ).
 • Υπερηχοκαρδιογράφημα (για έλεγχο ενδεχόμενης ύπαρξης περικαρδιακής συλλογής).
 • Αιματολογικές εξετάσεις Γενική αίματος, ΤΚΕ, σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, κάλιο, νάτριο, SGOT, SGPT, CPK, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, HDL, LDL και χρόνο προθρομβίνης για όσους παίρνουν Sintrom.
 • Επίσκεψη στό καρδιοχειρουργό σας μετά 15ήμερο και μετά 3μηνο, από την ημέρα της επέμβασης, υπό τη προϋπόθεση ότι όλα βαίνουν καλώς.
 • Σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος, συμβουλευτείτε το καρδιολόγο σας ή το καρδιοχειρουργό που σας χειρούργησε.
 • Επί δύο-τρείς μήνες θα φοράτε τις ειδικές κάλτσες στο χειρουργημένο πόδι (ή πόδια) όλη την ημέρα, ενώ το βράδυ μπορείτε να τις βγάζετε.
 • Συνεχίστε να φουσκώνετε μπαλόνια για 15-20 μέρες ακόμα (30-40 φορές την ημέρα).
 • Δεν θα σηκώνετε περισσότερο από 4-5 κιλά βάρος το πρώτο τρίμηνο, αλλά και αργότερα να αποφεύγετε τις υπερβολές. Μετά τη πρώτη εβδομάδα ανάρρωσης στο σπίτι, θα αρχίσετε το βάδισμα, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες (όχι πολύ ζέστη ή κρύο δηλ. περίπου 20 βαθμούς Κελσίου). Ξεκινάτε με λίγα μέτρα στην αρχή (περίπου 500 ημερησίως) και σταδιακά θα φτάσετε σε διάστημα 3 μηνών να βαδίζετε περίπου 4-6 χιλιόμετρα ημερησίως, μοιρασμένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αποφεύγοντας μεγάλες ανηφόρες. Ο ρυθμός του βαδίσματος θα πρέπει να έχει την μορφή ευχάριστου περιπάτου.
 • Μπάνιο στο σπίτι μπορεί να γίνει αμέσως μετά την έξοδό σας από τη κλινική (χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό και δεν τρίβουμε τις πληγές). Μπάνιο στη θάλασσα μπορείτε να κάνετε μετά από 40 ημέρες αποφεύγοντας την ηλιοθεραπεία στις πολύ καυτές ώρες της ημέρας.
 • Μπορείτε να οδηγήσετε αυτοκίνητο μετά τη πάροδο 6 εβδομάδων από την έξοδό σας από τη κλινική.
 • Μπορείτε να έχετε σεξουαλική δραστηριότητα μετά τη πάροδο 2-3 εβδομάδων από την έξοδό σας από τη κλινική.
 • Eπιτρέπεται ένας καφές την ημέρα (ελαφρύς) καθώς επίσης και 1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί.
 • Το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά.
 • Ακολουθείστε πιστά τις διαιτητικές οδηγίες που θα σας δοθούν.
 • Οι ασθενείς που πάσχουν από βαλβιδοπάθεια, αρτηριακή υπέρταση και χαμηλό κλάσμα εξώθησης, πρέπει να περιορίσουν σημαντικά το αλάτι στη διατροφή τους.
 • Τέλος μη διστάζετε για κάθε πρόβλημά σας να επικοινωνείτε με το καρδιολόγο σας ή το καρδιοχειρουργό που σας χειρούργησε.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Θανάσης Πατσιαλάς

Καρδιολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.patsialas.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Επείγοντα Καρδιολογικά Αρτηριακή Υπέρταση »

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.