Web
Analytics
Η βιταμίνη D ανακουφίζει από τους πόνους της οστεοαρθρίτιδας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η βιταμίνη D ανακουφίζει από τους πόνους της οστεοαρθρίτιδας

09 Ιουλ 2015

Η βιταμίνη D μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τους πόνους και βελτίωση της κινητικότητας σε παχύσαρκους ανθρώπους με προβλήματα στις αρθρώσεις σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η εξασφάλιση των επιθυμητών επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να ενισχύσει την κινητικότητα σε παχύσαρκους ενήλικες με οστεοαρθρίτιδα σε σχέση με παχύσαρκους που παρουσιάζουν έλλειψη της βιταμίνης D, σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Clinical Journal of Pain, τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D σχετίστηκαν με στατιστικά σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες στα σκορ πόνου στα γόνατα, σε σχέση με τους συμμετέχοντες που είχαν έλλειψη ή μη επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

Επιπρόσθετα, η επίδοση σε διάφορες δραστηριότητες όπως η έγερση από καθιστή θέση ήταν επίσης στατιστικά σημαντικά καλύτερη σε ανθρώπους με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D σε σχέση με τους ανθρώπους που είχαν έλλειψη ή μη επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

"Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των πόνων της οστεοαρθρίτιδας επειδή επηρεάζει την ποιότητα των οστών και προστατεύει τη λειτουργία των κυττάρων βοηθώντας έτσι στη μείωση της φλεγμονής. Η βιταμίνη D διατηρεί τις συγκεντρώσεις του ασβεστίου και του φωσφόρου ώστε να διατηρηθούν τα οστά γερά", είπε η κύρια συγγραφέας, Toni Glover.

Η νέα αυτή έρευνα δείχνει συσχέτιση και όχι σχέση αιτιότητας και ο πιθανός μηχανισμός που εξηγεί τη σχέση ανάμεσα στη βιταμίνη D και τη βελτίωση της απόδοσης δεν είναι πλήρως γνωστός, είπαν οι ερευνητές.

Η δρ Glover πρόσθεσε: "Ο αυξημένος πόνος λόγω της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών δραστηριοτήτων, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D και αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας".

Η βιταμίνη του ήλιου

Η βιταμίνη D αναφέρεται σε δύο βιολογικά ανενεργές πρόδρομες ενώσεις, τη βιταμίνη D3, γνωστή ως καλσιφερόλη και τη βιταμίνη D2, γνωστή ως εργοκαλσιφερόλη. Και οι δύο πρόδρομες μορφές μετατρέπονται στο ήπαρ και στους νεφρούς σε 25-υδροξυ-βιταμίνη D (25(OH)D) που είναι η μη ενεργή μορφή αποθήκευσης και σε 1,25-υδρόξυ-βιταμίνη D (1,25(OH)D).

Αναφέρεται ότι η έλλειψη βιταμίνης D στους ενήλικες επιταχύνει και επιδεινώνει την οστεοπενία, την οστεοπόρωση, τη μυϊκή αδυναμία, τα κατάγματα, κάποιες κοινές μορφές καρκίνου, τα αυτοάνοσα νοσήματα, τις μολυσματικές ασθένειες και την καρδιαγγειακή νόσο. Υπάρχουν επίσης κάποια δεδομένα ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να μειώσει την επίπτωση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου και του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

Ενώ ο οργανισμός μας κατασκευάζει βιταμίνη D κατά την έκθεσή μας στον ήλιο, σε κάποιες βόρειες χώρες κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών τα επίπεδα έκθεσης στον ήλιο είναι τόσο χαμηλά που ο οργανισμός δεν συνθέτει καθόλου βιταμίνη D, γεγονός που σημαίνει ότι τα διατροφικά συμπληρώματα και τα ενισχυμένα τρόφιμα φαίνεται να είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχυθεί η πρόσληψη βιταμίνη D.

Λεπτομέρειες της μελέτης

Η δρ Glover και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από 256 ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας τα 56,8 έτη. Τα επίπεδα βιταμίνης D μετρήθηκαν μέσω δειγμάτων αίματος, ενώ τα επίπεδα του πόνου στα γόνατα αξιολογήθηκαν με τη χρήση δοκιμασιών απόδοσης σε δραστηριότητες χαμηλής έντασης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D είχαν καλύτερη απόδοση στο περπάτημα, στην ισορροπία και στην έγερση από καθιστή θέση σε σχέση με τους παχύσαρκους ανθρώπους που είχαν μη επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Επίσης στους ανθρώπους με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D παρατηρήθηκαν χαμηλότερες βαθμολογίες στα σκορ πόνου.

"Η βιταμίνη D είναι φτηνή και διαθέσιμη και οι περιπτώσεις τοξικότητας είναι σπάνιες", είπε η δρ Glover. "Ηλικιωμένοι παχύσαρκοι άνθρωποι με χρόνιους πόνους θα πρέπει να συζητήσουν την κατάστασή τους ως προς τη βιταμίνη D με τον επιστήμονα υγείας που τους παρακολουθεί σε επίπεδο πρωτογενούς πρόληψης. Αν τα επίπεδα είναι χαμηλά θα πρέπει να λάβουν ένα συμπλήρωμα και να εκτεθούν με συνετό τρόπο στον ήλιο".

 

Κωνσταντίνος Κρανιώτης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας
Logodiatrofis.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.