Web
Analytics
Οι γυναίκες που τρώνε πολύ κατά την εγκυμοσύνη θέτουν σε κίνδυνο το παιδί τους - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Οι γυναίκες που τρώνε πολύ κατά την εγκυμοσύνη θέτουν σε κίνδυνο το παιδί τους

04 Ιουλ 2011
Οι μητέρες που τρώνε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο το παιδί τους να έχει χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, διατροφικές διαταραχές και ψύχωση.

Οι μητέρες που τρώνε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο το παιδί τους να έχει χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, διατροφικές διαταραχές και ψύχωση.

Οι ντεμοντέ συμβουλές προς τις εγκύους «να τρώει για δύο» οδηγεί τις μητέρες σε παχυσαρκία (με μία στις έξι γυναίκες θα θεωρούνται παχύσαρκες μόλις στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης αλλά και πολλές άλλες να βάζουν κιλά στους επόμενους μήνες) θέτοντας έτσι τα μωρά σε κίνδυνο.

Μια μελέτη προειδοποιεί για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά των παχύσαρκων μητέρων, τα οποία είναι πιθανότερο να υποφέρουν από διάφορα προβλήματα όπως χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, διατροφικές διαταραχές και ψύχωση.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι κίνδυνοι δεν ήταν μεγαλύτεροι μόνο κατά την παιδική ηλικία - όταν δηλαδή τα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και χαμηλότερο του μέσου όρου δείκτη νοημοσύνης - αλλά και κατά την εφηβεία, όταν οι διατροφικές διαταραχές είναι πιθανότερες, και στην ενήλικη ζωή, όταν ο κίνδυνος διαταραχών όπως η σχιζοφρένεια είναι αυξημένη.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και οι γυναίκες που στην αρχή της εγκυμοσύνης είχαν υγιές βάρος, ή ελαφρώς αυξημένο, θα μπορούσαν να θέσουν το παιδί τους σε κίνδυνο, εάν θεωρήσουν τον χρόνο της εγκυμοσύνης ως περίοδο χάριτος.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο διεθνές περιοδικό Obesity Reviews, εξέτασε αποτελέσματα μελετών από όλο τον κόσμο για τις επιπτώσεις του βάρους της μητέρας στην ανάπτυξη του παιδιού.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι κάθε αύξηση της μονάδας του δείκτη μάζας σώματος (BMI) της εγκύου συνδέεται με «σημαντική» μείωση του δείκτη νοημοσύνης του παιδιού.

Συνολικά, ο μέσος όρος IQ των παιδιών των παχύσαρκων μητέρων ήταν πέντε μονάδες χαμηλότερος από ότι των παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες υγιούς βάρους, σύμφωνα με τη μελέτη, μια από τις 12 που εξετάστηκαν από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, του Καναδά.

Επίσης, μια έρευνα από τη Σουηδία αποκάλυψε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από υπέρβαρες μητέρες ήταν πιθανότερο να υποφέρουν από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, ενώ ευρήματα από την Ιαπωνία έδειξαν ότι για κάθε επιπλέον μονάδα αύξησης του ΒΜΙ στην αρχή της εγκυμοσύνης αυξανόταν η πιθανότητα του παιδιού να αναπτύξει σχιζοφρένεια κατά την ενήλικη ζωή του κατά 24%.

Μια μελέτη σε εφήβους στην Αυστραλία αποκάλυψε ότι η πιθανότητα να αναπτύξουν κάποια διατροφική διαταραχή, αυξανόταν κατά 11% για κάθε επιπλέον μονάδα αύξησης του ΒΜΙ που αποκτήθηκε από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι λόγοι για τους επιπλέον κινδύνους δεν ήταν σαφείς, αλλά θα μπορούσε να σχετίζονται με αλλαγές στο ορμονικό, καρδιαγγειακό και ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ως αποτέλεσμα του επιπλέον βάρους.

Ενώ οι μελέτες επιχείρησαν να «ελέγξουν» ορισμένους παράγοντες - όπως το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο των παχύσαρκων γονέων, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού - η έρευνα δεν κατάφερε να εντοπίσει σε ποιο βαθμό οι κίνδυνοι δημιουργήθηκαν κατά την εγκυμοσύνη, ή εάν οφείλεται σε γενετικούς λόγους ή στον τρόπο που οι γονείς ανέθρεψαν τα παιδιά τους.Πηγή: www.e-hospital.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.