Web
Analytics
Τα ω3 λιπαρά οξέα, βοηθούν τις γυναίκες να μην χάσουν την ακοή τους - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τα ω3 λιπαρά οξέα, βοηθούν τις γυναίκες να μην χάσουν την ακοή τους

21 Οκτ 2014
Γράφει: David Gutierrez, naturalnews

 

Οι γυναίκες που τρώνε 2 ή περισσότερες μερίδες ψαριού την εβδομάδα, έχουν σαφώς λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από απώλεια ακοής, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition στις 10 Σεπτεμβρίου.

«Παρόλο που η μείωση στην ακοή συχνά θεωρείται ένα αναπόσπαστο στοιχείο της γήρανσης, ο προσδιορισμός μερικών δυνητικά τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου, έχει δώσει μία νέα αντίληψη στις πιθανότητες για την πρόληψη ή καθυστέρηση της επίκτητης απώλειας ακοής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Sharon G. Curha.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ή 48 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποφέρουν από κάποια μορφή απώλειας ακοής.

«Η επίκτητη απώλεια ακοής είναι πολύ συνηθισμένη και συχνά καταλήγει σε μία κατάσταση αναπηρίας, που μπορεί δυσμενώς να επηρεάσει την επικοινωνία, την ποιότητα ζωής, την παραγωγικότητα της εργασίας και την υγεία», δήλωσε η Dr. Curhan, σε μία συνέντευξη στο MedicalResearch.com.

20% χαμηλότερο κίνδυνο για απώλεια ακοής

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά στην διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των ω3 λιπαρών οξέων από τα ιχθυέλαια, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο της απώλειας ακοής.

«Τα αντιοξειδωτικά ω3, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και η βιταμίνη C, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του σώματος, γεγονός που δείχνει πιθανά οφέλη για την ακοή», δήλωσε ο Dr. Gordon Hughes, διευθυντής προγράμματος κλινικών δοκιμών για το «Εθνικό Ινστιτούτο για την κώφωση και άλλες διαταραχές επικοινωνίας.», το οποίο χρηματοδότησε την μελέτη, όπως αναφέρθηκε στο NRP.

Η τωρινή μελέτη συγκέντρωσε τα δεδομένα 65.215 γυναικών, που συμμετείχαν στην μελέτη υγείας 2 των νοσοκόμων, και ήταν ηλικίας μεταξύ 27-42, όταν ξεκίνησαν την μελέτη το 1991. Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια για την διατροφή τους και αν αντιμετώπιζαν προβλήματα ακοής. Τους παρακολούθησαν μέχρι το 2009, όπου 11.606 γυναίκες ανέφεραν κάποια μορφή απώλειας ακοής.

Μετά από ρύθμιση των πιθανών συγχυτικών παραγόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος της απώλειας ακοής, στις γυναίκες που έτρωγαν 2 ή περισσότερες μερίδες ψαριού την εβδομάδα, ήταν 20% χαμηλότερος σε σχέση με όσες δεν έτρωγαν ψάρι. Επιπλέον, οι γυναίκες με την μεγαλύτερη πρόσληψη ω3 μακράς αλυσίδας, είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο για απώλεια ακοής σε σχέση με όσες είχαν χαμηλότερη πρόσληψη.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά τα διαφορετικά είδη ψαριών, διαπίστωσαν ότι δεν σχετίζονται με το χαμηλότερο κίνδυνο για απώλεια ακοής.

«Η κατανάλωση οποιουδήποτε είδους ψαριού (τόνος, σκουρόχρωμα ψάρια, ανοιχτόχρωμα ψάρια, οστρακοειδή κ.α) έτειναν να σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο.», δήλωσε η Dr. Curhan.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το National Institutes of Health and Vanderbilt University School of Medicine.

Αυξήστε τα ω3, αποφύγετε τους μολυσματικούς παράγοντες

«Μία σύνθετη αλληλεπίδραση όλων των παραγόντων συμβάλλουν στη επίκτητη απώλεια ακοής, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών παραγόντων, του τρόπου ζωής, της ηλικίας, της γενετικής, της έκθεσης σε θόρυβο, επίσης μερικές ιατρικές παθήσεις και φάρμακα», δήλωσε η Dr. Curhan.

Ωστόσο, η μερική απώλεια ακοής ενδέχεται να προληφθεί και πιθανόν να υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να τροποποιηθούν, για να βοηθήσουν στην πρόληψη ή στην καθυστέρηση της εμφάνισης της. Αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι τροποποιήσιμοι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου ενδέχεται να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου για απώλεια ακοής.

Παρόλο που η μελέτη δεν κατάφερε να προσδιορίσει το λόγο που η κατανάλωση ψαριού ενδέχεται να προστατέψει τη ακοή, η Dr. Curhan δηλώνει ότι τα ψάρια ίσως να βοηθούν στη προστασία της επαρκής κοχλιακής αιματικής ροής, που παίζει ρόλο κλειδί στη ακουστική υγεία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει μία δίαιτα πλούσια σε ω3 με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και Αλτσχάιμερ. Τα ω3 έχουν συνδεθεί επίσης με βελτίωση της ανάπτυξης του εμβρύου.

Ωστόσο, λόγω των υψηλών επιπέδων τοξινών σε πολλά ψάρια, οι ειδικοί συμβουλεύουν να περιορίσετε την κατανάλωση ορισμένων ψαριών που είναι εξαιρετικά μολυσμένα όπως ο τόνος, ο ξιφίας, το λαβράκι Χιλής και ο σολομός εκτροφής (από τον Αντλαντικό).

 

Μεταφρασμένο από το www.dromostherapeia.gr

 

Πηγή: www.naturalnews.com

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.