Web
Analytics
Η παχυσαρκία αποτελεί ισχυρό παράγοντα για τον κίνδυνο εισαγωγής στο Νοσοκομείο σε ασθενείς μικρότερους των 60 ετών με COVID-19 - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η παχυσαρκία αποτελεί ισχυρό παράγοντα για τον κίνδυνο εισαγωγής στο Νοσοκομείο σε ασθενείς μικρότερους των 60 ετών με COVID-19

Από το κυρίως άρθρο πληροφορούμαστε ότι η παχυσαρκία στην ηλικία κάτω των 60 ετών διπλασιάζει τη σοβαρότητα της συμπτωματολογίας και τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ασθενών με COVID-19 σύμφωνα με δύο πρόσφατες μελέτες από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases.

Τελευταία ολοένα και αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής συμπτωματολογίας σε ασθενείς με COVID-19 ιδίως ανάμεσα σε νεότερους ασθενείς. Σε πρόσφατη μελέτη από το New York School of Medicine/NYU Langone Health1, παχύσαρκοι ασθενείς κάτω των 60 ετών είχαν δύο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευτούν για COVID-19 (hazard ratio [HR], 2.0; P< .0001) και αυξημένες πιθανότητες να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) (HR, 1.8; P = 0.006). Συγκεκριμένα σε 3.615 ασθενείς που βγήκαν θετικοί στον COVID-19, οι 775 (21%) είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)≥ 30-34 kg/m2 ενώ 595 ασθενείς είχαν ΔΜΣ≥35 kg/m2. Στους ασθενείς άνω των 60 ετών, η παχυσαρκία δεν ήταν προγνωστικός παράγοντας για εισαγωγή στη ΜΕΘ. Το εύρημα αυτό έχει σημαντικές κλινικές επιπτώσεις αφού στις ΗΠΑ το 40% των ενήλικων έχουν ΔΜΣ≥30 kg/m2. Παρόμοια αποτελέσματα, από τους Christopher M. Petrilli και συνεργάτες του NYU Grossman School of Medicine, για το διάστημα από 1/3/2020 έως 7/4/2020 υπήρξαν δεδομένα από 4.103 ασθενείς άλλου νοσοκομείου της Νέας Υόρκης που έδειξαν ότι, οι νέοι με ΔΜΣ>40 kg/m2 είχαν κατά έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για νοσηλεία. Νοσηλεύθηκε το 48.7% εκ των οποίων, το 22.3% χρειάστηκε βοήθεια με μηχανικό αναπνευστήρα και το 14.6% απεβίωσε.

Στην ίδια μελέτη το ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας ως παράγοντας κινδύνου είχε τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για νοσηλεία. Στη δεύτερη μελέτη οι ερευνητές Arthur Simonnet και συνεργάτες, από τη Lille της Γαλλίαςδιαπίστωσαν αυξημένη συχνότητα παχυσαρκίας σε ασθενείς με COVID-19 που εισήχθησαν στη ΜΕΘ ενώ παρατήρησαν επίσης ότι η σοβαρότητα της νόσου COVID-19 αυξανόταν όσο πιο παχύσαρκος ήταν ο ασθενής. Αρκετοί από τους νοσηλευόμενους ασθενείς, σύμφωνα με τους συγγραφείς, ήταν νεότεροι με μόνο παράγοντα κινδύνου την παχυσαρκία. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι παχύσαρκοι που ήταν νέοι ασθένησαν γρηγορότερα. Συγκεκριμένα οι συγγραφείς μελέτησαν 214 ασθενείς που εισήχθησαν στη ΜΕΘ με COVID-19 με σοβαρή αναπνευστική νόσο κατά το διάστημα 25/2/2020 έως 5/4/2020. Στις 6 Απριλίου 60 ασθενείς με COVID-19 είχαν πάρει εξιτήριο από τη ΜΕΘ με ίαση, 18 είχαν πεθάνει και 46 παρέμεναν ακόμη νοσηλευόμενοι. Η πλειοψηφία (73%) ήταν άρρενες και η μέση ηλικία τους ήταν τα 60 έτη. Ασθενείς με COVID-19 εμφάνιζαν παχυσαρκία και νοσογόνο παχυσαρκία σε ποσοστά 47.6% και 28.2% αντίστοιχα, σε σχέση με ασθενείς χωρίς COVID-19 που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ και που τα ποσοστά παχυσαρκίας και νοσογόνου παχυαρκίας ήταν στατιστικά μικρότερα (25.2% και 10.8% αντίστοιχα, P< .001). Ένα πολύ σημαντικό εύρημα ήταν ότι ασθενείς με ΔΜΣ>35 kg/m2 είχαν επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη με αναπνευστήρα (odds ratio [OR], 7.36; P=.021), σε σύγκριση με αυτούς με ΔΜΣ​​<25 Kg/mακόμα και όταν συνυπολογίστηκε η ηλικία, η ύπαρξη διαβήτη και υπέρτασης.

Γενικότερα φαίνεται ότι η παχυσαρκία αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου σε ασθενείς κάτω των 60 ετών με COVID-19 να νοσηλευθούν, να εισαχθούν στη ΜΕΘ και να χρειασθούν τη βοήθεια μηχανικής υποστήριξης λόγω της σοβαρής αναπνευστικής δυσχέρειας από την οποία κινδυνεύουν3.

 

Βιβλιογραφικές αναφορές

1. Lighter J, Phillips M, Hochman S, Sterling S, Johnson D, Francois F, Stachel A. Obesity in patients younger than 60 years is a risk factor for Covid-19 hospital admission. Clin Infect Dis. 2020 Apr 9. pii: ciaa415. doi: 10.1093/cid/ciaa415.

2. Arthur Simonnet και συνεργάτες από το Centre Hospitalier Universitaire de Lille, France (μελέτη υπό δημοσίευση Clinical Infectious Diseases)

3. Costa H, Jacob M, Pereira R, Calças R. COVID-19 ventilatory phenotypes and obesity: is there a relationship? Obesity (Silver Spring). 2020 May 8. doi: 10.1002/oby.22877

 

Πηγή: "Εξελίξεις στην Παχυσαρκία" (περιοδική έκδοση της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γεώργιος Βαλσαμάκης

Επίκουρος Καθηγητής Ενδοκρινολογίας
Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής Warwick Medical School, UK

Ιστότοπος: https://www.georgevalsamakis.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.