Web
Analytics
Η Γάτα – Marjariasana (Στάση Yoga) - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η Γάτα – Marjariasana (Στάση Yoga)

Η στάση αυτή είναι σχετικά εύκολη και όμως ιδιαίτερα αποτελεσματική και ωφέλιμη. Μας βοηθά να αναπτύξουμε την συγκέντρωση και την επίγνωση ενώ παρατηρούμε την κίνηση όλων των σπονδύλων από τον κόκκυγα μέχρι τον τελευταίο αυχενικό σπόνδυλο. Ακόμα, η αναπνοή μας αποκτά ένα σταθερό ρυθμό καθώς συγχρονίζεται με την κίνηση του σώματος.

Οδηγίες:

  1. Ξεκινήστε με την αρχική στάση «τέσσερα σημεία» δηλαδή γονατιστοί στα τέσσερα. Οι παλάμες είναι ακριβώς κάτω από τους ώμους, τα δάχτυλα δείχνουν εμπρός και τα γόνατα είναι ακριβώς κάτω από τους γοφούς, λίγο ανοιχτά όσο περίπου η απόσταση των γοφών και το πάνω μέρος των πελμάτων ακουμπά στο πάτωμα.
  2. Με την εισπνοή αφήστε τους κοιλιακούς μύες ελευθέρους, αφήστε την πλάτη να κάνει καμπύλη προς το πάτωμα ενώ οι δυο άκρες της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή το κεφάλι και ο κόκκυγας, κοιτάζουν ψηλά. Η κίνηση μοιάζει σαν να αφήνετε τον αφαλό να έρθει προς το πάτωμα ενώ το κεφάλι κοιτάζει ψηλά, διατηρείστε το πίσω μέρος του αυχένα μαλακό. Κρατήστε τους ώμους μακριά από τα αυτιά ενώ διατηρείτε τα χεριά τεντωμένα.
  3. Με την εκπνοή κυρτώστε την πλάτη σαν θυμωμένη γάτα, ανοίξτε τις ωμοπλάτες, ενώ παράλληλα τραβήχτε τους κοιλιακούς μύες προς τα μέσα και φέρτε το πηγούνι προς το στήθος. Χαλαρώστε τους σφιχτούς μύες στο πάνω μέρος της πλάτης και τον αυχένα, νοιώστε τις ωμοπλάτες να απομακρύνονται και να τεντώνεται το πάνω μέρος της πλάτης ενώ δημιουργείτε μια καμπύλη προς τον ουρανό.
  4. Με την επόμενη εισπνοή επαναλάβετε ότι και στο βήμα 2. Αφήστε ελευθέρους τους κοιλιακούς και δημιουργήστε με τη σπονδυλική στήλη ένα «τόξο» προς τα κάτω ενώ το κεφάλι και κόκκυγας κοιτάζουν ψηλά. Κρατήστε τα χεριά τεντωμένα και τους ώμους μακριά από τα αυτιά.
  5. Επαναλάβετε μερικές φορές κρατώντας μια σταθερή ροή στη κίνηση ώστε κάθε «τόξο» προς τα πάνω να διαρκεί μια ολόκληρη εκπνοή και κάθε «τόξο» προς τα κάτω να διαρκεί μια ολόκληρη εισπνοή. Όταν έχετε κατανοήσει την άσκηση φροντίστε να συνδυάσετε αρμονικά την κίνηση με την αναπνοή, έτσι ώστε κάθε «τόξο» προς τα πάνω να αρχίζει και να τελειώνει όσο διαρκεί η εκπνοή, το ίδιο και για το «τόξο» προς τα κάτω, να αρχίζει και να τελειώνει με την εισπνοή.

Πλεονεκτήματα:

  • Η σπονδυλική στήλη αποκτάει ελαστικότητα.
  • Το πάνω μέρος της πλάτης τεντώνει.
  • Τονώνει τους γλουτούς.
  • Διεγείρει το νευρικό σύστημα

Σημείωση: Για την παραπάνω στάση   πρέπει  εάν δεν έχετε προηγουμένη εμπειρία στη Γιόγκα να την εκτελείτε πάντα για πρώτη φορά με τη συνοδεία κάποιου έμπειρου δασκάλου, εκείνος θα σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τη στάση στο δικό σας σωματότυπο εάν αυτό χρειάζεται, έτσι ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς. Επίσης εάν πάσχετε από παλαιότερους ή προσφάτους τραυματισμούς ή ακόμα και απλές ενοχλήσεις οπουδήποτε στο σώμα πριν εκτελέσετε την  άσκηση πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό που σας παρακολουθεί ή έναν έμπειρο δάσκαλο Γιόγκα.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χρήστος Χαρικιόπουλος

Δάσκαλος Yoga

Ιστότοπος: https://www.yogahouse.gr/

Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Χαρικιόπουλος

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.