Web
Analytics
Yoga & Αναπνοή - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

«Όταν η αναπνοή περιπλανιέται, ο νους είναι ασταθής, αλλά
όταν είναι σταθερή η αναπνοή, έτσι σταθερός είναι και ο νους»
– Hatha Yoga Pradipika

 

Η αναπνοή είναι ζωή. Είναι μια από τις πιο ζωτικές μας λειτουργίες, αν όχι η πιο ζωτική. Η Pranayama είναι μια από τις θεμελιώδης δραστηριότητες στη yoga. Από τη πλευρά της yoga, σωστή αναπνοή σημαίνει να οξυγονώνουμε με επάρκεια ολόκληρο το σώμα και τον εγκέφαλο μέσα από το αναπνευστικό και στη συνέχεια το κυκλοφορικό σύστημα, έτσι με αυτό τον τρόπο να καταφέρουμε να ελέγξουμε τη ροή της Prana (ζωτική ενέργεια). Η Pranayama επίσης πάει χέρι-χέρι με τις Asanas (στάσεις του σώματος).

Η ένωση αυτών των δυο θεωρείται η ανώτερη μορφή εξυγίανσης και αυτοπειθαρχίας που καλύπτει και το νου και το σώμα. Η Pranayama είναι η επιστήμη του έλεγχου της αναπνοής. Αποτελείται από σειρές ασκήσεων με προορισμό να συναντήσουν τις ανάγκες του σώματος και να διατηρήσουν ακμαία την υγεία.

Η Pranayama έρχεται από τις εξής λέξεις: Prana: Ζωτική ενέργεια ή Δύναμη της Ζωής. Yama: Πειθαρχία ή Έλεγχος. Ayama: Διεύρυνση ή Προέκταση. Κατ' αυτό τον τρόπο Pranayama σημαίνει «τεχνικές αναπνοής» ή «έλεγχος της αναπνοής».

Στην ιδανική πρακτική, το άνοιγμα της εσωτερικής μας ζωτικής ενέργειας δεν εξαντλείται σε μερικές βαθιές αναπνοές. Η Pranayama εκτός από την καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος με συνείδηση, σκοπεύει επίσης να βοηθήσει και να προετοιμάσει τους ασκούμενους για τη διαδικασία του Διαλογισμού.

Κατά την διάρκεια της αναπνευστικής διαδικασίας όταν εισπνέουμε, βάζουμε στο σώμα οξυγόνο, το οποίο περνά μέσα από το οργανισμό μας σαν μορφή ενέργειας που φορτίζει τα διάφορα μέρη του σώματος, φτάνοντας μέχρι και το τελευταίο μας κύτταρο.

Κατόπιν όταν εκπνέουμε, βγάζουμε από ολόκληρο το σώμα ό,τι δεν χρειαζόμαστε, δηλαδή ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και αλλά τοξικά κατάλοιπα. Μέσα από τις τεχνικές αναπνοών της Pranayama επέρχεται μια ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στο οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια της αναπνευστικής διαδικασίας.

Εκτός από την απορρόφηση επαρκούς ζωτικής ενέργειας (prana) μέσω των τεχνικών της αναπνοής επιτυγχάνεται επίσης και η σύνδεση/ένωση του νου, του σώματος και του πνεύματος. Η ζωή μας πια στην καθημερινότητά της είναι γεμάτη υπερένταση (stress). Η καθημερινή εργασία, οι οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις, οι οικονομικές πιέσεις, απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής μας και πολύ λίγο έως καθόλου προσέχουμε την αναπνοή μας. Έχουμε τη τάση να αγνοούμε την αναπνοή μας, έτσι και αυτή καταλήγει να είναι ρηχή και γρήγορη.

Όταν τελικά χρησιμοποιούμε μόνο ένα μέρος των πνευμόνων τότε προκύπτει η μη επαρκής οξυγόνωση που με τη σειρά της οδηγεί σε διάφορες επιπλοκές. Καρδιακές παθήσεις, προβληματικός ύπνος και κόπωση είναι μερικά από τα συμπτώματα από την ελλιπή οξυγόνωση. Επομένως η αρνητική ενέργεια της ανησυχίας και των διάφορων ''βασάνων'' καταλήγουν να λειτουργούν επιπρόσθετα και σαν τροχοπέδη στην εισροή της απαραίτητης ζωτικής ενέργειας για τον οργανισμό μας. Εξασκώντας βαθιά και συστηματική αναπνοή μέσω της Pranayama καταφέρνουμε να επαναφορτίζουμε το σώμα μας με επάρκεια.

Τα οφέλη της Pranayama:

Η αναπνοή είναι μια φυσική και αυθόρμητη διαδικασία της ζωής μας που θεωρούμε δεδομένο ότι θα συμβεί. Είναι μια αυτόνομη λειτουργία του σώματος την οποία εκτελούμε ακόμα και αν δε συγκεντρωθούμε σε αυτή. Γιατί τότε θα έπρεπε να μάθουμε αναπνευστικές τεχνικές της yoga; Αυτοί είναι μερικοί λόγοι που η Pranayama είναι σημαντική:

  • Η Pranayama μας διδάσκει το σωστό τρόπο να αναπνέουμε. Έχουμε συνηθίσει να αναπνέουμε συνήθως από το θώρακα χρησιμοποιώντας μόνο ένα μέρος των πνευμόνων, χωρίς να γνωρίζουμε ότι αυτός ο αφύσικος και ανθυγιεινός τρόπος μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές. Με τις τεχνικές αναπνοής αυξάνουμε την ικανότητα των πνευμόνων, περισσότερο οξυγόνο εισρέει στον οργανισμό και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απορρέει, έτσι έχουμε καλύτερη υγεία. Μαθαίνουμε να αναπνέουμε αργά και βαθιά – με το σωστό τρόπο.
  • Η Pranayama μειώνει τις τοξίνες και αλλά κατάλοιπα μέσα από το σώμα μας. Λειτουργεί σαν μέσο πρόληψης ως προς τις ασθένειες.
  • Bοήθα τη καλή λειτουργία της πέψης. Με το σωστό τρόπο αναπνοής ο μεταβολισμός και η κατάσταση της υγείας μας θα αρχίσει να βελτιώνεται.
  • Η Pranayama αναπτύσσει την ικανότητα της συγκέντρωσης και της εστίασης.
  • Καταπολεμά το άγχος και χαλαρώνει το σώμα. Ο έλεγχος της αναπνοής φέρνει γαληνή και ησυχία στο νου.
  • Η Pranayama έχει να προσφέρει έναν καλύτερο αυτοέλεγχο. Μέσα απ' την συγκέντρωση χειριζόμαστε πιο αποτελεσματικά το ψυχισμό μας και τις αντιδράσεις μας. Το μυαλό μπορεί να λειτουργήσει με καθαρότητα, αποφεύγοντας τις διενέξεις και τις λάθος αποφάσεις. Επιπλέον ο αυτοέλεγχος εμπεριέχει και τον έλεγχο του σώματος μας.
  • Η Pranayama οδηγεί σε ένα πνευματικό ταξίδι μέσα από ένα χαλαρό σώμα και νου.

 

Πηγή: Holistic Life

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χρήστος Χαρικιόπουλος

Δάσκαλος Yoga

Ιστότοπος: https://www.yogahouse.gr/

Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Χαρικιόπουλος

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.