Web
Analytics
Διαθερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Διαθερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας

Γράφουν: Χριστόδουλος Στεφανάδης, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, ΓΝΑ Ιπποκράτειο, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής και Κωνσταντίνος Τούτουζας, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠ, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

 

Η αορτική βαλβίδα βρίσκεται μεταξύ της αριστεράς κοιλίας και της αορτής και εμποδίζει την επιστροφή του αίματος από την αορτή στην αριστερή κοιλία. Το φυσιολογικό άνοιγμα (στόμιο) της βαλβίδας είναι 3-4 τετραγωνικά εκατοστά (cm2). Εκφυλιστικές αλλοιώσεις λόγω ηλικίας, συγγενείς ανωμαλίες, όπως δίπτυχη αορτική βαλβίδα, και ρευματικές αλλοιώσεις λόγω παλαιότερου επεισοδίου ρευματικού πυρετού μπορούν να προκαλέσουν τη μείωση του στομίου της βαλβίδας και την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Τέτοια συμπτώματα είναι η στηθάγχη, το συγκοπτικό επεισόδιο και π δύσπνοια. Η στηθάγχη (πόνος στο στήθος) είναι το αρχικό και πιο συχνά εμφανιζόμενο σύμπτωμα. Η στένωση στη βαλβίδα αναγκάζει την αριστερή κοιλία της καρδιάς να λειτουργεί ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα την υπερτροφία της κοιλίας και την αυξανόμενη ανάγκη της καρδιάς σε οξυγόνο. Η έλλειψη οξυγόνου προκαλεί τη στηθάγχη που παρατηρείται στη στένωση της αορτικής βαλβίδας. Το συγκοπτικό επεισόδιο μπορεί να εμφανιστεί και στην ηρεμία αλλά και έπειτα από άσκηση και οφείλεται στη μείωση της καρδιακής παροχής. Η δύσπνοια όταν εμφανιστεί συνήθως συνοδεύεται από κάποιου βαθμού καρδιακή ανεπάρκεια, οπότε και ο ασθενής είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να οδηγήσουν τον ασθενή στον καρδιολόγο του, ο οποίος θα λάβει ένα πλήρες ιστορικό από τον ασθενή και θα τον υποβάλει σε ενδελεχή αιματολογικό και βιοχημικό έλεγχο. Επίσης, η διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος και υπερηχογραφήματος είναι αναγκαία, ώστε να γίνει η διάγνωση της στένωσης της αορτικής βαλβίδας. Το υπερηχογράφημα θα δείξει υπερτροφικό μυοκάρδιο, ασβεστοποιημένες πτυχές της αορτικής βαλβίδας και αυξημένη κλίση πιέσεως μεταξύ της αορτής και της αορτικής βαλβίδας. Στην πλειονότητα των περιστατικών π διάγνωση της στένωσης αορτικής βαλβίδας δεν είναι δύσκολη από έναν έμπειρο καρδιολόγο.

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους. Με τη χειρουργική αντιμετώπιση και τη διαδερμική αντικατάσταση της βαλβίδας. Η πιο ενδεδειγμένη αντιμετώπιση για ασθενείς με μακρύ προσδόκιμο ζωής και χωρίς συμπαρομαρτούντα νοσήματα είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Υπάρχει μεγάλη εμπειρία από τους καρδιοχειρουργούς στην αντιμετώπιση της στένωσης αορτικής βαλβίδας. Η θνησιμότητα είναι πλέον κάτω του 3%, ενώ και τα μακροχρόνια αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά. Αν χρησιμοποιηθεί η μεταλλική βαλβίδα, χρειάζεται να λάβει εφ' όρου ζωής ο ασθενής αντιπηκτική αγωγή, ενώ με τη βιολογική βαλβίδα δεν χρειάζεται η αντιπηκτική αγωγή με το τίμημα όμως της μικρότερης διάρκειας της ζωής της βαλβίδας.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι περίπου 1 στους 3 ασθενείς με σοβαρού βαθμού στένωση αορτικής βαλβίδας δεν λαμβάνει καμία θεραπεία. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, πάνω από 80 ετών, ή ασθενείς με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας δεν υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις, γιατί είναι πολύ υψηλού κινδύνου.

Η μέθοδος

Η νέα μη χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης της στένωσης της αορτικής βαλβίδας είναι η διαδερμική αντικατάσταση της βαλβίδας (TAVI: transcatheter aortic valve implantation). Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται από το 2002 στο εξωτερικό και από το 2009 στη χώρα μας με άριστα αποτελέσματα και μέχρι στιγμής έχουν εμφυτευθεί 25.000 βαλβίδες παγκοσμίως. Στη χώρα μας ήδη έχουν αντιμετωπισθεί πάνω από 400 ασθενείς.

Η ένδειξη της μεθόδου αυτής είναι η αντιμετώπιση των ασθενών που θεωρούνται πολύ υψηλού κινδύνου για χειρουργική αντικατάσταση. Μάλιστα, το 2010 η μελέτη PARTNER στις ΗΠΑ έδειξε ότι η συγκεκριμένη ομάδα των ασθενών ωφελείται εντυπωσιακά με τη διαδερμική εμφύτευση της βαλβίδας και μειώνει τη θνησιμότητα κατά 50% στο 1 έτος. Η ίδια μελέτη έδειξε πάλι ότι η χειρουργική επέμβαση δεν υπερέχει σε σύγκριση με τη νέα αυτή μέθοδο σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Έτσι, μπορεί να αντιμετωπισθεί ο ασθενής με στένωση αορτικής βαλβίδας χωρίς γενική νάρκωση και χωρίς διάνοιξη του στέρνου.

Διεθνώς χρησιμοποιούνται 2 βαλβίδες, η CoreValve (Medtronic) και η Sapien ΧΤ (Edwards Lifesciences). Στην Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών διενεργούνται διαδερμικές εμφυτεύσεις της βαλβίδας Corevalve από το 2009 με άριστα περιεγχειρητικά και μετεγχειρητικά αποτελέσματα και μηδαμινά ποσοστά θνησιμότητας και έχουν εμφυτευθεί περισσότερες από 90 βαλβίδες.

Η Corevalve είναι μια τρίπτυχη βαλβίδα κατασκευασμένη από χοίρειο περικάρδιο τοποθετημένη πάνω σε ένα πλαίσιο από νιτινόλη, το οποίο είναι τοποθετημένο σε ένα αυτοεκπτυσσόμενο stent. Το αυτοεκπτυσσόμενο stent δίνει τη δυνατότητα μερικής επανατοποθέτησης της βαλβίδας και είναι κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε να διατηρείται η αιμάτωση των στεφανιαίων αγγείων. Η CoreValve σχεδιάζεται σε τρία μεγέθη, των 26, 29 και 31 mm αντίστοιχα, και εισάγεται διαμέσου της μηριαίας αρτηρίας μέσω ενός 18F καθετήρα εισαγωγής.

Η βαλβίδα Sapien ΧΤ είναι μια τρίπτυχη βαλβίδα κατασκευασμένη από χοίρειο περικάρδιο και είναι τοποθετημένη σε ένα ατσάλινο strent το οποίο εκπτύσσεται με μπαλόνι. Κυκλοφορεί σε τρία μεγέθη, των 23, 26 και 29 mm αντίστοιχα, και εισάγεται μέσω ενός καθετήρα 18F. Επίσης, σύντομα θα κυκλοφορήσει και ο 16F esheath καθετήρας για ελαχιστοποίηση του τραυματισμού του αγγείου κατά τη διαδικασία εισαγωγής.

Επιλογή ασθενών

Η επιλογή των ασθενών γίνεται έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη μιας ομάδας ιατρών, η οποία περιλαμβάνει καρδιολόγους, καρδιοχειρουργούς και αναισθησιολόγους. Η ύπαρξη σοβαρού βαθμού στένωσης της αορτικής βαλβίδας, συμπτωμάτων, αλλά και αντένδειξης για χειρουργική αντιμετώπιση είναι εκ των σοβαρών κριτηρίων για εμφύτευση αυτών των βαλβίδων. Οι ασθενείς είναι ηλικιωμένοι, με πολλαπλά συνήθως προβλήματα υγείας και με ένα προσδόκιμο ζωής πέραν του έτους.

Στη Ελλάδα ο ασθενής πρέπει να καταθέσει τις γνωματεύσεις των ιατρών στο ασφαλιστικό του ταμείο και να λάβει την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Τα κέντρα που χρησιμοποιούν τη νέα αυτή μέθοδο αυξάνονται και έτσι σύντομα θα μπορούν να αντιμετωπισθούν οι ασθενείς με σοβαρή στένωση αορτικής βαλβίδας σε όλη την Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών παρουσιάζει θεαματική βελτίωση της κλινικής και συμπτωματικής εικόνας, ακόμη και μία ημέρα μετά την επέμβαση, θα πρέπει να τονιστεί ότι και αυτή η μέθοδος ενέχει κάποιους κινδύνους, όπως τραυματισμός της μηριαίας αρτηρίας σε ποσοστό περίπου 15-20%, ενώ ειδικά με την CoreValve είναι αναγκαία η τοποθέτηση μόνιμου βηματοδότη σε περίπου 30% των ασθενών. Επίσης, στο 3-4% των ασθενών εμφανίζονται αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Μελλοντικές εξελίξεις

Ηδη αναμένονται τουλάχιστον 3 καινούργιες βαλβίδες για τη διαδερμική εμφύτευση στην αορτική βαλβίδα. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν στόχο να μειώσουν το μέγεθος της βαλβίδας, έτσι ώστε να μπορεί να προωθηθεί από μικρότερους καθετήρες και λιγότερες αγγειακές επιπλοκές, Επίσης, η αυξανόμενη εμπειρία των επεμβατικών καρδιολόγων, αλλά και η σωστή επιλογή των ασθενών αναμένεται να βοηθήσουν στη σωστή τοποθέτηση των νέων βαλβίδων για να μειωθούν και τα ποσοστά των μόνιμων βηματοδοτών. Είναι πλέον εύλογο να αναμένουμε μεγάλες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των ασθενών με στένωση αορτικής βαλβίδας και ελπίζουμε ότι και στο σύντομο μέλλον οι ενδείξεις αυτής της νέας μεθόδου θα διευρυνθούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

 
 
Χριστόδουλος Στεφανάδης, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Α' Πανεπιστημιακής  Καρδιολογικής Κλινικής, ΓΝΑ Ιπποκράτειο, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής
Κωνσταντίνος Τούτουζας, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠ, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
 
 
 
Πηγή: Health (Ελεύθερος Τύπος)
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.