Web
Analytics
Νεότερες απεικονιστικές μέθοδοι για την αθηρωματική πλάκα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Νεότερες απεικονιστικές μέθοδοι για την αθηρωματική πλάκα

Γράφει: Κωνσταντίνος Τούτουζας, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠ, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο


Η στεφανιαιογραφία αποτελεί την καχεξοχήν μέθοδο εκτίμησης των βλαβών των στεφανιαίων αρτηριών, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για το βαθμό των στενώσεων στις στεφανιαίες αρτηρίες, αλλά και για διάφορα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, πολλές φορές η στεφανιαιογραφία αδυνατεί να προσδιορίσει ακριβώς το βαθμό μιας στένωσης, και δεν μπορεί να απεικονίσει τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της αθηρωματικής πλάκας. Σήμερα έχουν αναπτυχθεί ειδικές επεμβατικές τεχνικές απεικόνισης, οι οποίες μπορούν να απεικονίσουν με μεγάλη ακρίβεια τα συστατικά της υπεύθυνης αθηρωματικής πλάκας. Οι κυριότερες επεμβατικές τεχνικές απεικόνισης που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι το ενδοαγγειακό υπερηχογράφημα (IVUS), η εικονική ιστολογία (VH) και η οπτική συνεκτική τομογραφία (OCT). Το IVUS δίνει τη δυνατότητα απεικόνισης του μεγέθους της αθηρωματικής πλάκας, η εικονική ιστολογία επιτρέπει το χαρακτηρισμό των συστατικών της πλάκας, ενώ η OCT παρέχει τη μεγαλύτερη λεπτομέρεια στην απεικόνιση των στοιχείων υστερώντας στο βάθος διείσδυσης. Η OCT θεωρείται σήμερα η καλύτερη μέθοδος μέτρησης του πάχους της κάψας της αθηρωματικής πλάκας. Το ενδοαγγειακό υπερηχογράφημα (IVUS) απεικονίζει διατομές των στεφανιαίων σε πραγματικό χρόνο και μπορεί να εντοπίσει τις αθηρωματικές πλάκες και να ποσοτικοποιήσει το περιεχόμενο τους. Οι ένοχες βλάβες, οι οποίες προκαλούν ΟΣΣ, εμφανίζουν διακριτά χαρακτηριστικά στη μελέτη με το IVUS. Συγκεκριμένα είναι υποηχογενείς, έκκεντρες, με θετική αναδιαμόρφωση και λιγότερες ασβεστώσεις.

Εικονική ιστολογία

Η εικονική ιστολογία (VH) χρησιμοποιεί τη φασματική ανάλυση των ραδιοσυχνοτήτων του IVUS, ώστε να χαρακτηρίσει τα συστατικά της πλάκας με βάση χαρακτηριστικά των ιστών, όπως η πυκνότητα η διατασιμότητα η συγκέντρωση διαφόρων συστατικών και το μέγεθος. Διαφορετικό χρώμα αποδίδεται σε κάθε χαρακτηριστικό της πλάκας και γίνεται ανακατασκευή της εικόνας ώστε να είναι εύκολη η διαφοροποίηση σε ινώδη ιστό, ινολιπώδη ιστό, εναποθέσεις ασβεστίου ή νεκρωτικό πυρήνα Η εικονική ιστολογία χρησιμοποιήθηκε σε μια προοπτική μελέτη για την αναγνώριση της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας, η οποία για πρώτη φορά ανέδειξε το ινοαθήρωμα με λεπτή κάψα έναν τύπο αθηρωματικής βλάβης, σαν ανεξάρτητο παράγοντα για την εκδήλωση οξέος στεφανιαίου συνδρόμου σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Όσοι ασθενείς είχαν αθηρωματικές πλάκες με αυτά τα επικίνδυνα χαρακτηριστικά είχαν και 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειασθεί να υποβληθούν σε νέα επέμβαση. Ενα σημαντικό μειονέκτημα της μεθόδου είναι η αδυναμία της να εκτιμήσει το ακριβές πάχος της κάψας της αθηρωματικής πλάκας.

Οπτική συνεκτική τομογραφία

Η οπτική συνεκτική τομογραφία είναι η πλέον υποσχόμενη μέθοδος επεμβατικής απεικόνισης της ευάλωτης πλάκας. Αποτελεί το οπτικό ανάλογο του ενδοστεφανιαίου υπερήχου, απεικονίζοντας το αγγειακό τοίχωμα με τη χρήση υπέρυθρου φωτός αντί ηχητικών κυμάτων. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη διακριτική ικανότητα αλλά έχει μικρό βάθος διείσδυσης. Με την OCT μπορούμε να καταγράψουμε πληροφορίες για το βαθμό μιας στένωσης, να χαρακτηρίσουμε ποιοτικά την πλάκα ως ινώδους σύστασης, ινοασβεστωμένη ή πλούσια σε λιπίδια Με τα νέα συστήματα 2ης γενιάς OCT είναι δυνατή η απεικόνιση ολόκληρης της αρτηρίας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με τη χρήση ελάχιστου σκιαγραφικού.

 
Κωνσταντίνος Τούτουζας, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας
Ιατρική Σχολή ΕΚΠ, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
 
 
 
Πηγή: Health (Ελεύθερος Τύπος)
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.