Web
Analytics
ΤΑΪ - Ευεξία και Απελευθέρωση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

ΤΑΪ - Ευεξία και Απελευθέρωση

Από: Υγεία και Εναλλακτικές Θεραπείες (Ειδική έκδοση Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας)

 

Μια πανάρχαιη θεραπευτική μέθοδος, που ξεμπλοκάρει τις ενεργειακές γραμμές του σώματος, βοηθώντας τη σωματική, διανοητική και συναισθηματική δραστηριότητα.

 

Η πρώτη φορά που έκανα τάι μασάζ με εισήγαγε σε μια πραγματικά πρωτόγνωρη, φανταστική εμπειρία που με άφησε με πολλές πολλές απορίες. Δεν μπορούσα να καταλάβω, πρώτα απ'όλα, πώς γίνεται ένα διατατικό μασάζ που εφαρμόζεται στο σώμα να κάνει εκ των υστέρων το πρόσωπο μου να μοιάζει τόσο χαλαρωμένο και αφράτο σαν να είχα κοιμηθεί μια βδομάδα στο καλύτερο κρεβάτι του κόσμου. Τ΄ είναι τούτο που έκανα... Μασάζ ή το απόλυτο μποτέ για το πρόσωπο μου;

«Το ταϊλανδικό μασάζ είναι μία από τις αρχαιότερες θεραπευτικές μεθόδους της παραδοσιακής ταϊλανδικής ιατρικής. Μεταδόθηκε πρακτικά από γενιά σε γενιά, ώσπου τον προηγούμενο αιώνα όλες οι υπάρχουσες πληροφορίες χαράχτηκαν σε πέτρινες πλάκες και τοποθετήθηκαν στο ναό του Βούδα στην Μπαν γκόνγκ» μου λέει η Ιλάειρα Μπουρατίνου, καθηγήτρια και ιδιοκτήτρια του κέντρου εναλλακτικών σπουδών Oriental Medicine & Shiatsu Training Centre, που βάλθηκε να μου εξηγήσει λίγα πράγματα γι' αυτήν την ιδιαίτερη μέθοδο μασάζ.

Η προέλευση του τάι μασάζ εντοπίζεται στην Ινδία. Το θεραπευτικό του σύστημα έχει τουλάχιστον 3.000 χρόνια ιστορίας και οι ρίζες του βρίσκονται στη γιόγκα, την πνευματική άσκηση, αλλά και την αγιουρβεδική ιατρική. Ο θρύλος ονοματίζει ως ιδρυτή του τον ινδό γιατρό (σύγχρονο του Βούδα και του Ιπποκράτη), Τζιβάκα Κουμάρ Μπάκα. Πολύ αργότερα, τον 3ο αιώνα π.Χ., βουδιστές μοναχοί μετακινήθηκαν από την Ινδία στο Σιάμ (τωρινή Ταϊλάνδη) και από εκεί στην υπόλοιπη Ασία. Ετσι, οι διδαχές του Τ.Κ. Μπάκα, μαζί με το βουδισμό και την αγιουρβέδα, διαδόθηκαν και διαμόρφωσαν αυτήν την παραδοσιακή ιατρική τεχνική που σήμερα ονομάζουμε τάι μασάζ.

«Το ταϊλανδικό μασάζ χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό διατάσεων από τη γιόγκα, στοιχεία της ρεφλεξολογίας, πιέσεις σημείων και πιέσεις σε ενεργειακές γραμμές. Οι κυριότερες ενεργειακές γραμμές (sen lines) είναι δέκα και η ενέργεια που κυλάει μέσα σ' αυτές υποστηρίζει τη σωματική, διανοητική και συναισθηματική δραστηριότητα. Κάθε ανισορροπία ή μπλοκάρισμα στην κατανομή αυτής της ενέργειας μπορεί να προκαλέσει πόνο ή αρρώστια» συνεχίζει να μου εξηγεί η Ιλάειρα. Κι αναρωτιέμαι αν αυτή η κούραση που βλέπουμε στο πρόσωπο μας θα μπορούσε να αποδοθεί σε τέτοια μπλοκαρίσματα.

Με επιβεβαιώνει η Ιλάειρα Μπουρατίνου: «Η προσεκτική εφαρμογή πίεσης κατά μήκος των sen lines βοηθάει να απελευθερωθεί το ενεργειακό μπλοκάρισμα και η στασιμότητα. Μετά, εφαρμόζονται διατάσεις σε όλες τις μυϊκές ομάδες και έτσι επιτυγχάνεται η ανακούφιση από τη μυϊκή κόπωση, τους πόνους και τις εντάσεις, καθώς βελτιώνεται η ευλυγισία και η στάση του σώματος. Γίνεται, επίσης, μασάζ των εσωτερικών οργάνων και έτσι βελτιώνεται η λειτουργία του αναπνευστικού, του κυκλοφορικού και του νευρικού συστήματος».

Το «νουάντ μποράν», όπως λέγεται το τάι μασάζ στην ταϊλανδική, που σημαίνει αρχαίο ή ιερό μασάζ, βασίζεται στην αντίληψη ότι η ζωή είναι ενέργεια και πως στο ανθρώπινο σώμα ρέει η ενέργεια σε ένα δίκτυο καναλιών. Η υγεία είναι μια κατάσταση δυναμικής ισορροπίας και αρμονικής ροής της ενέργειας. Δεν φτάνει να μιλάμε για καλή φυσική κατάσταση, αλλά για δύναμη, ηρεμία, ζωτικότητα, χαρά.

Το ταϊλανδικό μασάζ χαλαρώνει βαθιά το σώμα και ηρεμεί το νου, μειώνοντας την ένταση και το στρες. Κατά τη συνεδρία, που διαρκεί μία ως δυόμισι ώρες, ο δέκτης είναι ντυμένος και ξαπλωμένος ή καθιστός σε βαμβακερό στρώμα. Ο ασκών εφαρμόζει μια σειρά από τεχνικές, χρησιμοποιώντας τις παλάμες, τους αντίχειρες, τους πήχεις, τα γόνατα και τα πέλματα.

Το μασάζ αυτό επιδρά σε μυοσκελετικό και ενεργειακό επίπεδο, με αποτέλεσμα να αποκαθιστά τη ροή της ενέργειας, να ενισχύει τη δύναμη αυτοθεραπείας, να ανοίγει τις περιοχές που έχουν συμφόρηση και να επαναφέρει την επιθυμητή αρμονία σε πνεύμα, νου και σώμα. Το τάι μασάζ είναι εξαιρετική μέθοδος για πολλά προβλήματα. Έτσι, αποκαθιστά μυϊκούς τραυματισμούς, βελτιώνει την ευλυγισία, αυξάνει την ενέργεια, τη ζωτικότητα, ανακουφίζει σωματικό και ψυχικό πόνο, μειώνει το στρες και την ένταση και προσφέρει βαθιά χαλάρωση.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.