Web
Analytics
Έχει παρενέργειες η ομοιοπαθητική θεραπεία; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Έχει παρενέργειες η ομοιοπαθητική θεραπεία;

Η ομοιοπαθητική είναι απόλυτα ασφαλής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παρασκευάζονται από μια πολύ μικρή ποσότητα της δραστικής ουσίας.

Διακόσια χρόνια εφαρμογής, έρευνας και δοκιμών έχουν αποδείξει ότι η ομοιοπαθητική είναι ασφαλής τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα.

Η ομοιοπαθητική είναι ήπια και μη εθιστική θεραπεία

Σε αντίθεση με ορισμένα συμβατικά φάρμακα, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι μη εθιστικά και δεν έχουν επικίνδυνες παρενέργειες.

Η ομοιοπαθητική είναι ασφαλής για βρέφη, παιδιά, έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται υπό την επίβλεψη ομοιοπαθητικού γιατρού.

Στην ομοιοπαθητική η δραστική ουσία του φαρμάκου αραιώνεται τόσο πολύ, για να γίνει πιο ισχυρή, που στο τέλος δεν μένει ούτε ένα μόριο από αυτήν.

Η εξαιρετικά αραιωμένη φύση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων απομακρύνει τον κίνδυνο των αρνητικών παρενεργειών, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland.

Ένα κοινό φάρμακο, η άρνικα (arnica), μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες αν ληφθεί εσωτερικά σε μεγάλες δόσεις. Για παράδειγμα, το βότανο άρνικα ενδέχεται να ερεθίσει το στομάχι και πιθανόν να προκαλέσει έμετο, διάρροια και ρινορραγίες, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική δεν έχει παρενέργειες, καθώς είναι αραιωμένο σε υπερβολικό βαθμό.

Επιπλέον σύμφωνα με μελέτες, η ομοιοπαθητική δεν παρεμβαίνει στην κλασσική ιατρική και πρέπει να θεωρείται συμπληρωματική θεραπεία και όχι εναλλακτική.

Αρκετές μελέτες υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς που εφάρμοζαν ομοιοπαθητικές θεραπείες μαζί με τη συμβατική ιατρική έχουν καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους που χρησιμοποιούσαν μόνο την δεύτερη.

Για παράδειγμα, μία μελέτη με 450 ασθενείς με οξεία αναπνευστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών, διαπίστωσε ότι μετά από δύο εβδομάδες, το 82% των ασθενών που έκαναν ομοιοπαθητική δεν είχε συμπτώματα, σε σύγκριση με το 68% των ασθενών που χρησιμοποιούσαν συμβατική ιατρική.

Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς που χρησιμοποιούν ομοιοπαθητικές θεραπείες τείνουν να χρησιμοποιούν λιγότερα αντιβιοτικά και μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, 

Θεραπευτική κρίση

Αν το ομοιοπαθητικό φάρμακο που λάβατε δεν σας ταιριάζει τότε δεν θα σας επηρεάσει καθόλου. 

Στην περίπτωση όμως που θα σας χορηγηθεί το σωστό ομοιοπαθητικό φάρμακο για την ψυχοσύνθεσή και τη πάθηση σας, τότε ενδέχεται να υπάρξει μια θεραπευτική κρίση.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν να χειροτερέψουν τα ήδη υπάρχοντα σωματικά συμπτώματα σας. Δεν περιλαμβάνονται τα συμπτώματα που η επιδείνωση τους μπορεί να είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό. Δεν επηρεάζει καθόλου τα ψυχικά συμπτώματα όπως η κατάθλιψη, η τάση αυτοκτονίας κ.α

Αυτό συμβαίνει μερικές φορές μετά την πρώτη δόση του φαρμάκου ή όταν η θεραπεία έχει ληφθεί συχνότερα από ότι χρειάζεται ή αν το άτομο είναι ασυνήθιστα ευαίσθητο.

Η επιδείνωση μετά τη χορήγηση του θεραπευτικού φαρμάκου είναι η αντίδραση του οργανισμού, καθώς ανταποκρίνεται στην ήπια διεγερτική δράση του φαρμάκου. 

Μετά από μικρό διάστημα όλα τα συμπτώματα υποχωρούν και ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα.

Η θεραπευτική κρίση είναι μέρος της ομοιοπαθητικής θεραπείας και αποτελεί μια καλή ένδειξη ότι η επιλογή της θεραπείας είναι η σωστή.

Εάν η επιδείνωση επιφέρει νέα και διαφορετικά συμπτώματα (ενώ τα αρχικά συμπτώματα παραμένουν αμετάβλητα), υποδεικνύει ότι η επιλογή της θεραπείας είναι λανθασμένη και πρέπει να επιλεγεί μια νέα θεραπεία.

Αν είστε κάτω από την επίβλεψη ενός έμπειρου και καταρτισμένου ομοιοπαθητικού, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία σας.

 

Πηγές

British Homeopathic

Live Strong

Νhp gov in

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.