Web
Analytics
Λεύκη και Ομοιοπαθητική θεραπεία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Λεύκη και Ομοιοπαθητική θεραπεία

Τι είναι η λεύκη

Η λεύκη (ή λευκόδερμα) είναι μια χρόνια ασθένεια του δέρματος η οποία προκαλεί την καταστροφή των μελανοκυττάρων, με αποτέλεσμα την υποχρωμία του δέρματος (εμφάνιση λευκών κηλίδων στο δέρμα).

Η λεύκη παρουσιάζεται στον γενικό πληθυσμό σε ποσοστό 1-2% και μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε ηλικία, αν και το 50% των περιπτώσεων εμφανίζεται έως τα 20 έτη. Προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλλα και σε ένα ποσοστό 25% αναφέρεται οικογενειακό ιστορικό.

Αιτιολογία

Έχουν αναπτυχθεί αρκετές θεωρίες που συνδέουν τη λεύκη με αυτοάνοσα νοσήματα και φλεγμονώδεις παθήσεις όπως για παράδειγμα η αυτοάνοση θεωρία, η νευρογενής θεωρία, κλπ. Η ακριβής αιτία της νόσου δεν είναι γνωστή.

Αρκετές φορές η λεύκη είναι μετατραυματική, δηλαδή παρουσιάζεται μετά από κάποιο στρες, είτε συναισθηματικής είτε χημικής φύσεως (πχ χρήση διαφόρων ουσιών στο δέρμα, αποτρίχωσης, laser, κλπ).

Μορφές

Από κλινικής απόψεως γίνεται η πιο κάτω κατάταξη της λεύκης που περιλαμβάνει τις πιο τυπικές μορφές της νόσου:

 

Εντοπισμένη:

Εστιακή:

μία ή περισσότερες βλάβες σε μια μόνο περιοχή αλλά όχι σε τμήματα

Τμηματική:

μία ή περισσότερες βλάβες σε κάποιο δερμοτόμιο

Βλεννογόνιος:

εντοπισμός μόνο στους βλεννογόνους

 

Γενικευμένη:

Προσώπου- άκρων:

πρόσωπο και distal άκρα

Κοινή:

διάσπαρτες βλάβες χωρίς ειδική κατανομή

Καθολική:

πλήρης ή σχεδόν πλήρης αποχρωματισμός

 

Λεύκη και Συμβατική θεραπεία

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης, χωρίς να υπάρχει μία συγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας. Εφαρμόζονται: φωτοπροστασία (αντιηλιακά UVB και UVA), τοπικά γλυκοκορτικοειδή, επικάλυψη αισθητικού τύπου (make-up, camouflage), ψωραλένια (μακροχρόνια θεραπεία με 100-300 συνεδρίες φωτοχημειοθεραπείας PUVA).

 

Λεύκη και ομοιοπαθητική θεραπεία

Σε γενικές γραμμές στη λεύκη αναμένουμε τα παρακάτω αποτελέσματα με την ομοιοπαθητική θεραπεία:

 

Χρόνος από την εμφάνιση της νόσου

Αναμενόμενα αποτελέσματα στη λεύκη

Έως 2 χρόνια

Καλά αποτελέσματα, οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζουν θετική έκβαση

2 έως 5 χρόνια

Σταματάει η εξέλιξη της νόσου, και κάποιες περιοχές επανέρχονται

5 έως 10 χρόνια

Καθυστερεί η περαιτέρω εξέλιξη της νόσου

Περισσότερα της 10ετίας

Πτωχά αποτελέσματα όσον αφορά τη λεύκη

 

Ο κάθε ασθενής ανταποκρίνεται σε διαφορετικό βαθμό και χρόνο στην ομοιοπαθητική θεραπεία. Η ανταπόκριση της νόσου στην ομοιοπαθητική θεραπεία εξαρτάται από τη γενικότερη κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. Οι παράμετροι που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη θεραπεία είναι πολλοί, όπως για παράδειγμα η ηλικία, κληρονομικότητα, χρόνος από την εμφάνιση της νόσου, προηγούμενη χρήση/κατάχρηση χημικών φαρμάκων, βαρύτητα παθολογοανατομικών αλλοιώσεων, εμφάνιση πυρετού, κλπ.

Για την εκτίμηση οποιουδήποτε περιστατικού, είναι απαραίτητη η λήψη του πλήρους ιατρικού και ομοιοπαθητικού ιστορικού του ασθενούς. Η πορεία του κάθε ασθενούς είναι ιδιαίτερη, σύμφωνα με τις δυνατότητες του ανοσοποιητικού του συστήματος, πέρα από κάθε στατιστική ανάλυση ή αριθμούς για το γενικότερο πληθυσμό ή ασθενείς.

Στις επίκτητες περιπτώσεις λεύκης, γενικότερα έχουμε θετικά αποτελέσματα (ανταποκρινόμενα στον παραπάνω πίνακα, αναλόγως του χρόνου που έχει παρέλθει από την αρχική εμφάνιση της νόσου). Τα αποτελέσματα της θεραπείας διαπιστώνονται σε μερικούς μήνες.

Σε γενικές γραμμές πάντα, αν η έναρξη της λεύκης είναι σχετικά πρόσφατη και υπάρχει κάποιος παράγοντας που προκάλεσε τη λεύκη (για παράδειγμα, παρατεταμένο ή έντονο σωματικό ή ψυχολογικό στρες) μπορούμε να περιμένουμε καλή πορεία στη θεραπεία της λεύκης.

Όταν υπάρχει βεβαρημένη κληρονομικότητα (ιστορικό συγγενών με λεύκη), είναι πιο μακροχρόνια και δυσκολότερη η θεραπεία της λεύκης σε σχέση με τις επίκτητες περιπτώσεις.

Άλλα οφέλη της ομοιοπαθητικής θεραπείας

Η ομοιοπαθητική ως ολιστική θεραπεία, δεν αντιμετωπίζει μόνο το θέμα της λεύκης, αλλά και άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα, σωματικά (τόνωση ανοσοποιητικού συστήματος, κλπ) καθώς και ψυχοδιανοητικά (άγχος, στρες, νεύρα, φοβίες, διάθεση, κλπ).

Έτσι, ανεξαρτήτου των αποτελεσμάτων επί της λεύκης, πάντα αξίζει κανείς να δοκιμάσει την ομοιοπαθητική θεραπεία, καθώς τα πιθανά οφέλη σε σωματικό (ευεξία, ενέργεια, λοιπά σωματικά προβλήματα εκτός της λεύκης) και ψυχοδιανοητικό επίπεδο (διάθεση, μνήμη, εγκεφαλικές λειτουργίες) μπορεί να είναι πολύ σημαντικά.

Για ποιους είναι κατάλληλη η ομοιοπαθητική θεραπεία

Θυμίζουμε επίσης το γεγονός ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα στερούνται τοξικών παρενεργειών, καθώς και το χαμηλό κόστος τους. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ακίνδυνα και χωρίς παρενέργειες. Για αυτό είναι ασφαλή και κατάλληλα για όλους τους ασθενείς, και για όλες τις ηλικίες και καταστάσεις. Ως εκ τούτου, για παράδειγμα, παιδιά και εγκυμονούσες, μπορούν με ασφάλεια να ακολουθήσουν την ομοιοπαθητική θεραπεία, χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

Πηγή: Περιοδικό Ομοιοπαθητική Ιατρική

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αριστοτέλης Βάθης

Ιατρός Ομοιοπαθητικός - Βιοχημικός

Ιστότοπος: https://www.homeopathy.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.