Web
Analytics
Μπορεί να βοηθήσει η ομοιοπαθητική στην αντιμετώπιση της ψωρίασης; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Μπορεί να βοηθήσει η ομοιοπαθητική στην αντιμετώπιση της ψωρίασης;

Πόσο βοηθάει τελικά η ομοιοπαθητική στη ψωρίαση; 

Τι είναι η Ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματική διαταραχή η οποία επηρεάζει περίπου το 2% - 4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Όπως σε κάθε αυτοάνοσο νόσημα, έτσι και στην ψωρίαση υπάρχει σημαντική διαταραχή στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και κυρίως στο μηχανισμό ανανέωσης των δερματικών κυττάρων. 

Συγκεκριμένα, στους ασθενείς που υποφέρουν από ψωρίαση, η ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας γίνεται  κάθε 4-7 ημέρες ενώ το φυσιολογικό για έναν υγιή οργανισμό είναι περίπου κάθε μήνα. Η ταχύτατη αυτή ανανέωση όμως δεν γίνεται χωρίς κόστος για το δέρμα αφού τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται και συσσωρεύονται τοπικά στην επηρεασμένη περιοχή δημιουργώντας δερματικές βλάβες (ψωριασικές πλάκες).

Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρ’ όλα αυτά επηρεάζει σημαντικά τον ασθενή καθώς διαταράσσει την ψυχική και σωματική του υγεία.

Πόσοι τύποι ψωρίασης υπάρχουν;

Οι κλινικές μορφές της ψωρίασης είναι οι εξής:

 • Η κοινή ή κατά πλάκας ψωρίαση
 • Η σταγονοειδής ψωρίαση
 • Η ανάστροφη ψωρίαση
 • Η φλυκταινώδης ψωρίαση
 • Η ερυθροδερμική ψωρίαση
 • Η ψωρίαση νυχιών
 • Η ψωριασική αρθρίτιδα

Που εντοπίζεται κυρίως η ψωρίαση;

Τα σημεία που επηρεάζει συνήθως  είναι:

 • Τριχωτό κεφαλής
 • Αγκώνες
 • Γόνατα
 • Νύχια
 • Παλάμες
 • Πέλματα
 • Περιοχή γεννετικών οργάνων
 • Πρόσωπο

Αν και δεν υπάρχει σαφή κατάταξη της σοβαρότητας της ασθένειας ,  μπορούμε να πούμε εμπειρικά ότι όταν η ψωρίαση επηρεάζει επιφάνεια  μικρότερη του 10% του σώματος θεωρείται ήπια , ενώ όταν καλύπτει επιφάνεια πάνω από το 10% του σώματος θεωρείται μέτρια.

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης μέσω της Κλασικής Ιατρικής;

Δυστυχώς, βάση της κλασικής ιατρικής, δεν υπάρχει καμία ριζική θεραπεία για την ψωρίαση ενώ αυτές που προσφέρονται έχουν κατασταλτικό χαρακτήρα με μοναδικό στόχο να μειώσουν τοπικά τις βλάβες του δέρματος ώστε ο ασθενής να αποκτήσει μια πιο ποιοτική ζωή.

Τέτοιες λύσεις μπορεί να είναι:

 • Τοπικά - Κορτικοστεροειδή, Βιταμινή D, Ανθραλίνη, Πίσσα κ.α.
 • Φωτοθεραπεία/ Φωτοχημειοθεραπεία –UVB, PUVA
 • Συστηματική – Μεθοτρεξάτη, Κυκλοσπορίνη, Ρετινοειδή κ.α.
 • Βιολογικά φάρμακα

Όλοι οι ασθενείς όμως που υποφέρουν από ψωρίαση συμφωνούν σε ένα πράγμα, καμία από τις προαναφερόμενες λύσεις δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι μόλις σταματήσουμε την αγωγή (π.χ. γιατί αντιλαμβανόμαστε την επιβάρυνση του οργανισμού μας από τη βαριά φαρμακευτική αγωγή)  η ψωρίαση επιστρέφει ίδια ή και χειρότερη, με αποτέλεσμα να φέρνει απόγνωση στον ασθενή αφού αντιλαμβάνεται ότι τίποτα δεν μπορεί να τον βοηθήσει ουσιαστικά.

Μπορεί τελικά να βοηθήσει η ομοιοπαθητική;

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να κατανοήσουμε την αιτία της ψωρίασης και να συμφωνήσουμε όλοι σε έναν κοινό παρονομάστη. Ομοιοπαθητικοί ιατροί, ομοιοπαθητικοί θεραπευτές, κλασικοί ιατροί και ασθενείς συμφωνούμε σε ένα βασικό πράγμα.

Ότι μια εκ των αιτιών είναι η διαταραχή στο μηχανισμό ανανέωσης των δερματικών κυττάρων. Γιατί λοιπόν προσπαθούμε να βρούμε ένα μαγικό προΪόν όπως μια φαρμακευτική κρέμα ή αλοιφή η οποία το μόνο που θα καταφέρει είναι μια τοπική καταστολή του προβλήματος; Θα καταφέρουμε να σβήσουμε τοπικά τη ‘φωτιά’ αλλά για να λυθεί το πρόβλημα θα πρέπει να αναζητήσουμε τον ‘εμπρηστή’.

Για την ομοιοπαθητική οι αιτίες είναι σαφείς και ουσιαστικά βρίσκονται στο ψυχικό επίπεδο του ατόμου. Για να βρούμε λοιπόν την αιτία δεν έχουμε παρά να σκεφτούμε τι προηγήθηκε πριν από την εμφάνιση της ψωρίασης. Πολλοί ασθενείς θα φέρουν στο μυαλό τους ένα τραυματικό γεγονός, ένα παρατεταμένο άγχος για οικονομικά προβλήματα ή έντονες στεναχώριες για το σπίτι, για τους συγγενείς ή για τα παιδιά και πολλά άλλα.

Άρα αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι για την εμφάνιση της ψωρίασης υπάρχει ένας προκλητικός παράγοντας, όπως αυτοί που αναφέραμε πριν από λίγο, ένας αδύναμος οργανισμός σωματικά και ψυχικά, για να επιτρέψει στον προκλητικό παράγοντα να επηρεάσει την λειτουργία του οργανισμού, καθώς και διαταραχή στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμό με κύρια έμφαση στο μηχανισμό ανανέωσης των δερματικών κυττάρων. Σε αυτά τα τρία σημεία στοχεύει η ομοιοπαθητική θεραπεία για αυτό και τα αποτελέσματα της είναι εξαιρετικά.

Πέρα από τη θεωρία, ο μοναδικός και ουσιαστικός τρόπος για να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας είναι μονάχα η κλινική πράξη. Η καταγραφή των ομοιοπαθητικών περιστατικών θα μας βοηθήσει όχι μόνο να κατανοήσουμε αλλά να αναζητήσουμε και εμείς ως ομοιοπαθητικοί τις πραγματικές δυνατότητες αλλά και τα όρια της ομοιοπαθητικής θεραπείας.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν παρουσιάζεται ένα πρώτο ενδιαφέρον περιστατικό ψωρίασης που αντιμετωπίστηκε με την ομοιοπαθητική θεραπεία. Ψυχικά η ασθενής είχε επηρεαστεί σημαντικά αφού δεν μπορούσε να παρευρεθεί σε καμία κοινωνική εκδήλωση καθώς το συναίσθημα της ντροπής δεν την άφηνε να χαρεί τη ζωή της. Τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής θεραπείας ήταν εντυπωσιακά αφού υπήρξε πλήρη βελτίωση της ψωρίασης.

 

Φωτ 1. Περιοχή μπράτσου πριν και μετά την ομοιοπαθητική θεραπεία

 

 

Φωτ 2. Περιοχή αγκώνα πριν και μετά την ομοιοπαθητική θεραπεία

 

Φωτ.3  Περιοχή στήθους πριν και μετά την ομοιοπαθητική θεραπεία

 

Ένα άλλο ομοιοπαθητικό περιστατικό είχε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Οι βλάβες στην περιοχή της πλάτης εξαφανίστηκαν πλήρως ενώ το μόνο που παρέμεινε ήταν μια αχνή οριοθέτηση για να θυμίζει ότι στην περιοχή υπήρξε κάποτε η δερματική βλάβη.

Φωτ. 4 Περιοχή πλάτης  πριν και μετά την ομοιοπαθητική θεραπεία

 

Τέλος, ένα περιστατικό ατοπικής δερματίτιδας μας έδειξε ότι στις δερματικές διαταραχές  η ομοιοπαθητική  θεραπεία μπορεί να δώσει μόνιμη λύση αφού η αποκατάσταση του δέρματος ήταν εντυπωσιακή. 

 

Φωτ. 5. 10 Μέρες μετά την ομοιοπαθητική θεραπεία

 

 

 Φωτ. 6.  3 Μήνες μετά την ομοιοπαθητική θεραπεία

 

Φωτ. 7. 5 μήνες μετά την ομοιοπαθητική θεραπεία

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από 1 χρόνο  δεν έχει εμφανιστεί καμία υποτροπή σε κανένα από το προαναφερόμενα περιστατικά, πράγμα που μας ενθαρρύνει για την ουσιαστική βοήθεια που προσφέρει η σωστή ομοιοπαθητική θεραπεία στον οργανισμό μας. 

Έχω δοκιμάσει την ομοιοπαθητική αλλά δεν με βοήθησε στην ψωρίαση

Τους λόγους για τους οποίους αποτυγχάνει η ομοιοπαθητική θεραπεία θα τους αναφέρουμε σε άλλο άρθρο, αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι ο μόνος υπαίτιος για την αποτυχία είναι ο ομοιοπαθητικός ιατρός ή ο ομοιοπαθητικός θεραπευτής και όχι η ομοιοπαθητική ως θεραπευτικό σύστημα. 

Ο κάθε άνθρωπος που υποφέρει από ψωρίαση είναι μοναδικός και επακόλουθα το ομοιοπαθητικό φάρμακο που χρειάζεται θα πρέπει να είναι μοναδικό.  Άρα 10 ασθενείς που υποφέρουν  από ψωρίαση ενδεχομένως να χρειαστούν 10 διαφορετικά ομοιοπαθητικά φάρμακα!

Η εύρεση του ομοίου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτή τη στιγμή έχουμε αποδείξει 3000-4000 ομοιοπαθητικά φάρμακα ενώ συγκεκριμένα για την ψωρίαση υπάρχουν τουλάχιστον 102 πιθανές επιλογές.

 

 Φωτ. 8 Συντομογραφίες ομοιοπαθητικών φαρμάκων που ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση της ψωρίασης. 

 

Μονάχα αν σεβαστούμε τους κανόνες της ομοιοπαθητικής συνταγογράφησης θα έχουμε αποτέλεσμα, διαφορετικά οποιαδήποτε επιφανειακή πρακτική είναι σίγουρο ότι θα καταλήξει σε πλήρη αποτυχία!

 

Βίντεο Περιστατικό Ψωρίασης

https://www.youtube.com/watch?v=zMOXsWO3sX0 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Γεώργιος Γκίκας

Ομοιοπαθητικός 

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.biomedicus.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.