Web
Analytics
Καλωσήρθες σχολείο..... - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Για αρκετά παιδιά, η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι δύσκολη υπόθεση ιδίως όταν δεν έχουν ένα backround σε παιδικό σταθμό, οπότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Πρώτη φορά μακριά από τη μαμά ή το οικείο περιβάλλον με ένα σωρό άγνωστα παιδιά και δασκάλες.

Είναι πολύ σημαντικά τα αρχικά συναισθήματα που θα δημιουργηθούν στο παιδί σας όταν θα βρεθεί για πρώτη φορά στο σχολείο για την καλή ψυχολογία του αλλά και για την γενικότερη εκπαιδευτική του πορεία. Και είναι απαραίτητο -μπαμπά και μαμά- να προετοιμάσετε το έδαφος της αλλαγής θετικά.

Ακολουθήστε τα παρακάτω....

  1. Θετικό συναίσθημα. Θυμάστε πώς ήσασταν εσείς στο σχολείο; Θυμάστε αστεία περιστατικά; Θυμάστε όμορφες φιλίες που κράτησαν για χρόνια; Μοιραστείτε με το παιδί σας όλες τις όμορφες σχολικές αναμνήσεις σας και.... Παραλείψτε για την ώρα τις... όποιες δυσάρεστες στιγμές. Τα παιδιά κοπιάρουν κάθε συναίσθημα των γονιών τους, οπότε... οποιοδήποτε αίσθημα επιφύλαξης, φόβου, ανησυχίας επειδή το μικρό σας θα πάει στο σχολείο αφήστε τα στην άκρη γιατί τα παιδιά ψυχανεμίζονται τα πάντα! Έτσι θα αποφύγετε την 1η μέρα που θα το πάτε στο σχολείο κλάματα, δράματα και στενοχώριες.
  2. Τονώστε την αυτοπεποίθησή του. Είναι αρκετά τρομακτικό για ένα μικρό παιδί να βρεθεί ξαφνικά σε έναν άγνωστο χώρο για αρκετές ώρες μαζί με άλλα άγνωστα ίσως τα περισσότερα σε αυτό παιδιά. Και ο φόβος -γνωρίζετε καλά- ότι φέρνει πολλές φορές επιθετικότητα. Οπότε, βεβαιώστε το παιδί σας ότι θα είναι μια χαρά στο σχολείο, ότι θα τα πάει πολύ καλά και ότι όπως η μαμά και ο μπαμπάς, τώρα πια θα είναι το ίδιο υπεύθυνο για τον εαυτό του μέσα στο χώρο του σχολείου.
  3. Σχολικές προμήθειες. Τα παιδιά τρελαίνονται για ψώνια.... Καιρός λοιπόν να τους γνωρίσετε –εκτός από το τμήμα των παιχνιδιών- και το τμήμα με τα σχολικά είδη. Μολύβια σε κάθε χρώμα και με κάθε αγαπημένο τους ήρωα, γόμες μικρές μεγάλες σε διάφορα σχήματα, τετράδια πολύχρωμα, ιχνογραφίες, μολύβια και μαρκαδόροι ζωγραφικής, κασετίνες, σάκες σε όλα τα μεγέθη και τα χρώματα....για κάθε απαιτητικό μαθητή..... Σίγουρα θα του δημιουργήσουν ένα αίσθημα ανυπομονησίας για την έναρξη του σχολείου. Αφήστε το μικρό σας να επιλέξει μόνο του την σάκα του και όλο τον «εξοπλισμό», δίνοντάς του έτσι την ευκαιρία να συνδέσει στο μυαλουδάκι του το σχολείο με κάτι όμορφο και καλό.
  4. Γνωριμία με υποψήφιους συμμαθητές. Στην παιδική χαρά κοντά στο σχολείο ή του σπιτιού σας, σίγουρα μπορεί το παιδί σας να γνωρίσει εκ των προτέρων άλλα παιδάκια που θα είναι συμμαθητές στο σχολείο. Οπότε, κάντε πιο συχνές τις επισκέψεις για ελεύθερο παιχνίδι στις κούνιες ή στον παιδότοπο ώστε να έχει γνωστούς ή και φίλους όταν μπει στην τάξη.
  5. Προετοιμασία σχολικού προγράμματος. Για μένα το δυσκολότερο μέρος είναι το εκπαιδευτικό πια πρόγραμμα που θα χρειάζεται να ακολουθεί κάθε μέρα. Πρωινό ξύπνημα, λίγο διάβασμα στο σπίτι και όχι πια μόνο παιχνίδι είναι μια αλλαγή που θα το βάλει σε ένα καλούπι όχι και τόσο ευχάριστο εάν φυσικά δεν το προετοιμάσετε σωστά και θετικά. Τουλάχιστον για τη ώρα που θα πρέπει να συνηθίσει να ξυπνάει και την ώρα του φαγητού, ξεκινήστε 1-2 βδομάδες πριν να το προσαρμόζετε στις ώρες που πρέπει.

Όσον αφορά στο πώς να προσαρμοστεί θετικά στο εκπαιδευτικό κομμάτι, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο θα συζητήσουμε εν καιρώ.

 
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ιφιγένεια Η. Λαμπροπούλου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.idikiagogi.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.