Web
Analytics
Ginger (τζίντζερ): Οφέλη, παρενέργειες, αλληλεπίδραση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ginger (τζίντζερ): Οφέλη, παρενέργειες, αλληλεπίδραση

Το ginger (τζίντζερ/πιπερόριζα) αποτελεί ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα μπαχαρικά στον κόσμο, με εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Έχει συνδεθεί από την καταπολέμηση της ασθένειας των κινήσεων (motion sickness) μέχρι την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Τα οφέλη για την υγεία οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα αντιοξειδωτικά, τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τις θεραπευτικές ενώσεις όπως η τζιντζερόλη, η σογκαόλη, η παραδόλη και η ζινγκερόνη.

Η ρίζα τζίντζερ (ginger root) διατίθεται σε φρέσκια, αποξηραμένη, αλεσμένη μορφή. Επίσης, υπάρχει σε χυμό, αιθέριο έλαιο και σε κάψουλα.

Προστίθεται εύκολα στη διατροφή και μπορεί να έχει διαρκή επίδραση σε σχεδόν κάθε πτυχή της υγείας.

Tί είναι η ginger root

Το τζίντζερ (Zingiber officinale) είναι ένα ανθοφόρο φυτό.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια (Zingiberaceae) με τον κουρκουμά (turmeric) και το κάρδαμο.

Η ρίζα του τζίντζερ (το κομμάτι που βρίσκεται κάτω από το έδαφος) είναι γνωστή για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες.

Τα οφέλη για την υγεία του τζίντζερ είναι αποδεδειγμένα και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως φυσική θεραπεία, λόγω των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων.

Οι έρευνες έχουν αρχίσει να παρατηρούν τα οφέλη της ρίζας τζίντζερ, από την καταπολέμηση των λοιμώξεων έως τη μείωση της χοληστερόλης και την αύξηση της απώλειας βάρους.

Θρεπτική αξία

Το τζίντζερ περιέχει πολλές βιταμίνες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης, περιέχει τζιντζερόλη (gingerol), μια ένωση με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει συνδεθεί με πολλά μοναδικά οφέλη για την υγεία.

100 γραμμάρια ωμού τζίντζερ περιέχει περίπου:

 • 80 θερμίδες
 • 17,8 γρ υδατάνθρακες
 • 1,8 γρ πρωτεΐνη
 • 0,7 γρ λίπος
 • 2 γρ φυτικές ίνες
 • 415 mg κάλιο (12% DV*)
 • 0,2 mg χαλκό (11% DV)
 • 0,2 mg μαγγάνιο (11% DV)
 • 43 mg μαγνήσιο (11% DV)
 • 5 mg βιταμίνη C (8% DV)
 • 0,2 mg βιταμίνη Β6 (8% DV)
 • 0,7 mg νιασίνη (4% DV)
 • 34 mg φώσφορο (3% DV)
 • 0,6 mg σίδηρο (3% DV)

*DV=ημερήσια αξία, % DV= βοηθά να προσδιορίσετε εάν μια μερίδα φαγητού έχει υψηλή ή χαμηλή περιεκτικότητα σε μια θρεπτική ουσία.

Επίσης, το τζίντζερ περιέχει μια μικρή ποσότητα ασβεστίου, ψευδαργύρου, παντοθενικού οξέος, ριβοφλαβίνης και θειαμίνης.

Λάβετε υπόψη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ λίγο τζίντζερ, οπότε πρέπει να συνδυάζεται με άλλα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε μικροθρεπτικά συστατικά.

Οφέλη για την υγεία

Αντιμετωπίζει ναυτία και εμετό

Το τζίντζερ είναι γνωστό για την ικανότητά του να θεραπεύει τη ναυτία και τον εμετό.

Χρησιμοποιείται ιστορικά ως φυσική θεραπεία για τη ναυτία στην θάλασσα ή την εγκυμοσύνη.

Μελέτες έδειξαν ότι η ναυτία και ο έμετος που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη μπορούν να αντιμετωπιστούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα με τη χρήση μικρών δόσεων τζίντζερ σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Επιπλέον, μια άλλη μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ έδειξε ότι το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση της σοβαρότητας της ναυτίας μετά την χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο.

Καταπολεμά τις μυκητιακές μολύνσεις

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις προκαλούν πολλές παθήσεις, από μολύνσεις ζύμης έως δερματοφυτίαση και πόδι του αθλητή. Ευτυχώς, το τζίντζερ βοηθά στην εξάλειψη των μυκήτων, λόγω των ισχυρών αντιμυκητιακών ιδιοτήτων του.

Μια μελέτη σε δοκιμαστικούς σωλήνες, που διεξήχθη το 2016 στο Ιράν, διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα τζίντζερ  είναι αποτελεσματικό έναντι δύο τύπων ζύμης που προκαλούν συνήθως μυκητιασικές λοιμώξεις στο στόμα.

Μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικούς σωλήνες μέτρησε τις αντιμυκητιασικές επιδράσεις 29 φυτών και διαπίστωσε ότι το τζίντζερ είναι το πιο αποτελεσματικό στην εξάλειψη του μύκητα.

Έλκος στομάχου

Το έλκος στομάχου είναι επώδυνη πληγή στην επένδυση του στομάχου και προκαλεί συμπτώματα όπως δυσπεψία, κόπωση, καούρα και κοιλιακή δυσφορία.

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού έλκους στομάχου. Μια μελέτη σε ζώα, που διεξήχθη το 2011, έδειξε ότι η σκόνη τζίντζερ προστατεύει από το έλκος στομάχου που προκαλούνται από τη ασπιρίνη,  καθώς μειώνει τα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών και εμποδίζει τη δραστηριότητα των ενζύμων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του.

Ανακουφίζει από εμμηνορροϊκούς πόνους

Κατά την εμμηνόρροια, πολλές γυναίκες βιώνουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πόνος, δυσμηνόρροια και πονοκεφάλους και στρέφονται σε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για να ανακουφιστούν. Ωστόσο φυσικές θεραπείες, όπως το τζίντζερ, μπορούν να είναι εξίσου χρήσιμες για τη μείωση του πόνου της εμμήνου ρύσεως.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alternative and Complementary Medicine έδειξε ότι το τζίντζερ μειώνει τον πόνο της εμμήνου ρύσεως εξίσου αποτελεσματικά με τα φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και το μεφαναμικό οξύ.

Μια άλλη μελέτη, που διεξήχθη το 2009 είχε παρόμοια ευρήματα, αναφέροντας ότι το τζίντζερ μειώνει τόσο την ένταση όσο και τη διάρκεια του πόνου.

Αντικαρκινικό

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά οφέλη του τζίντζερ είναι οι αντικαρκινικές του ιδιότητες, χάρη στην παρουσία τηςισχυρής ένωσης 6-τζίντζερλη (6-gingerol).

Μελέτες σε εργαστήρια έδειξαν ότι το τζίντζερ και τα συστατικά του ενδεχομένως να είναι αποτελεσματικά στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης και εξέλιξης των καρκινικών κυττάρων σε καρκίνο των ωοθηκών, του παγκρέατος και του προστάτη. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πώς οι ιδιότητες του τζίντζερ αναστέλλουν τον καρκίνο και πώς μπορεί να ερμηνευτεί στους ανθρώπους.

Ρυθμίζει το σάκχαρο αίματος

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει πολλά αρνητικά συμπτώματα, από συχνή ούρηση έως πονοκεφάλους (συμπεριλαμβανομένων ημικρανιών) και αυξημένη δίψα. Εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα, όπως νευρική βλάβη και εξασθενημένη επούλωση πληγών.

Έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ προάγει το φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε μια μελέτη, που διεξήχθη το 2015, η λήψη συμπληρώματος τζίντζερ μείωσε το σάκχαρο νηστείας στο αίμα κατά 12% και βελτίωσε τον μακροπρόθεσμο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα κατά 10%.

Ανακουφίζει από αρθρίτιδα και μυϊκό πόνο

Λόγω της ικανότητάς του να μειώνει τη φλεγμονή, η καθημερινή προσθήκη τζίντζερ στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία τόσο του χρόνιου μυϊκού πόνου όσο και της αρθρίτιδας που επηρεάζει τις αρθρώσεις.

Μια ιατρική έκθεση ισχυρίστηκε ότι το τζίντζερ δεν είναι καλύτερο από την ιβουπροφαίνη για την ανακούφιση της φλεγμονή της αρθρίτιδας. Αλλά η ιβουπροφαίνη είναι ένα ΜΣΑΦ (μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο) με πολλές επιβλαβείς μακροχρόνιες παρενέργειες, που επηρεάζουν τα νεφρά, το ήπαρ και τα έντερα (λεπτό και παχύ έντερο), ενώ καταστρέφουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μία μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση τζίντζερ έχει ως αποτέλεσμα την μέτρια έως μεγάλη μείωση της έντασης του μυϊκού πόνου εξαιτίας μυϊκού τραυματισμού που προκλήθηκε από άσκηση. 

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα τζίντζερ μειώνει τον πόνο στα γόνατα και την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης

Από την παραγωγή χολής έως την παραγωγή ορμονών, η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να συσσωρευτούν στο αίμα, προκαλώντας μπλοκαρίσματα και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Το τζίντζερ έχει την ικανότητά να μειώνει φυσικά τα επίπεδα χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Μια μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών στο Babol, διαπίστωσε ότι το τζίντζερ μπορεί να μειώσει σημαντικά την κακή χοληστερόλη LDL και να αυξήσει την καλή χοληστερόλη HDL σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. 

Μια μελέτη σε ζώα έδειξε επίσης ότι το τζίντζερ ήταν σχεδόν εξίσου αποτελεσματικό στη μείωση της χοληστερόλης με την ατορβαστατίνη (torvastatin), ένα φάρμακο που συνταγογραφείται συνήθως για την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα.

Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Νευροεκφυλιστικές καταστάσεις όπως η νόσος του αλτσχάιμερ (Alzheimer) και του πάρκινσον (Parkinson) έχουν συνδεθεί με το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή στον εγκέφαλο. Το τζίτζερ, επειδή διαθέτει πολλές αντιοξειδωτικές και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου.

Αρκετές μελέτες σε ζώα διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα τζίντζερ μπορεί να προστατεύσει από τη γήρανση του εγκεφάλου και τη γνωστική πτώση.

Επιπλέον, μια μελέτη που διεξήχθη το 2012 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα τζίντζερ συμβάλλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και προσοχής* σε μεσήλικες γυναίκες.

*Προσοχή: Η εστίαση των γνωστικών δραστηριοτήτων (αντίληψης, μνήμης, σκέψης) σε συγκεκριμένο ερεθισμό ή πεδίο ερεθισμάτων.

Καταπολεμά τις βακτηριακές μολύνσεις

Το τζίντζερ μπορεί να καταπολεμήσει τις βακτηριακές λοιμώξεις. Τα παθογόνα βακτήρια κρύβονται πίσω από ασθένειες όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πνευμονία, βρογχίτιδα και διάρροια.

Πολλοί θεραπευτές την Κινέζικης Ιατρικής, δίνουν τζίντζερ σε ασθενείς με κρυολόγημα ή γρίπη. Δρα ως αντιισταμινικό και αποσυμφορητικό.

Σύμφωνα με μια μελέτη σε δοκιμαστικούς σωλήνες, οι ενώσεις που βρέθηκαν στο τζίντζερ μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της ανάπτυξης ορισμένων στελεχών βακτηρίων που προκαλούν νόσο των ούλων (περιοδοντίτιδα).

Μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικούς σωλήνες, έδειξε ότι το εκχύλισμα τζίντζερ ήταν αποτελεσματικό έναντι ορισμένων στελεχών βακτηρίων που είναι  ανθεκτικά στα φάρμακα.

Μελέτες σε εργαστήρια και ζώα δείχνουν ότι το τζίντζερ καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν διάρροια και μειώνει τη σοβαρότητα της.

Μειώνει την φλεγμονή

Αν και η φλεγμονή μπορεί να είναι μια φυσιολογική, υγιής ανοσοαπόκριση του οργανισμού σε τραυματισμό και λοίμωξη, η χρόνια φλεγμονή θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά σε ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτης και καρκίνος. Ακόμη και η  φλεγμονή στον εγκέφαλο αντιμετωπίζεται μερικές φορές ή μειώνεται με τζίντζερ.

Μια ανασκόπηση στο International Journal of Preventive Medicine σημείωσε ότι το εκχύλισμα τζίντζερ ενδεχομένως να συμβάλλει στην αναστολή της σύνθεσης ορισμένων δεικτών φλεγμονής. Το τζίντζερ, εκτός από την τζιντζερόλη, περιέχει και άλλες αντιφλεγμονώδεις ενώσεις όπως σογκαόλη (shogaol), παραντόλη (paradol) και ζιντζερόνη (zingerone).

Ενδέχεται το τζίντζερ να προλαμβάνει τους θρόμβους στο αίμα (μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής) λόγω των φυσικών οξέων που περιέχει, τα οποία αραιώνουν το αίμα. Ωστόσο, οι μελέτες μέχρι στιγμής δεν είναι πειστικές.

Βελτιώνει την πέψη

Το τζίντζερ ενισχύει την πεπτική υγεία και αποτρέπει προβλήματα όπως η δυσπεψία, μια συχνή κατάσταση μειωμένης πέψης που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως πόνο, καούρα, δυσφορία και πρώιμο αίσθημα κορεσμού.

Σύμφωνα με μια μελέτη στο World Journal of Gastroenterology, το τζίντζερ βοηθά στην επιτάχυνση της εκκένωσης του στομάχου κατά 25% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (placebo) σε άτομα με δυσπεψία. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη τζίντζερ σε μορφή κάψουλας μαζί το γεύμα διπλασιάζει την ταχύτητα εκκένωσης του στομάχου.

Καρδιακές παθήσεις

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων, υπέρτασης και αίσθημα παλμών. Οι ερευνητές μιας μελέτης σε διαβητικούς αρουραίους, διαπίστωσαν ότι το τζίντζερ μείωσε σημαντικά τις διαρθρωτικές ανωμαλίες της καρδιάς.

Μια άλλη μελέτη αξιολόγησε την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης τζίντζερ στην υπέρταση και στη στεφανιαία νόσο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή πρόσληψη τζίντζερ μειώνει τον κίνδυνο αυτών των ασθενειών.

Ενισχύει την απώλεια βάρους

Γενικά, τα βότανα και τα μπαχαρικά ενισχύουν την απώλεια βάρους, καθώς δίνουν ένα αίσθημα πληρότητας, μετά την κατανάλωση τροφών με χαμηλότερες θερμίδες.

Σε μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Metabolism, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι άνδρες συμμετέχοντες που κατανάλωναν ένα ζεστό ρόφημα τζίντζερ (φτιαγμένο με τζίντζερ σε σκόνη και ζεστό νερό) μετά το φαγητό, αισθάνονταν γεμάτο το στομάχι τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ερευνητές εξήγησαν ότι το ρόφημε με τζίντζερ ενίσχυσε τη θερμογένεση και μείωσε το συναίσθημα της πείνας, υπονοώντας ότι το τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσική μέθοδος διαχείρισης βάρους.

Επιπλέον:

 • Το τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα όπως  η κολίτιδα, ή μικρότερα όπως η ασθένεια των κινήσεων (motion sickness).
 • Μειώνει την ρινική συμφόρηση και την παραγωγή βλέννας και βοηθάει ακόμη και στην περίπτωση άσθματος.

Παρενέργειες

Όταν καταναλώνεται με μέτρο, το τζίντζερ είναι γενικά ασφαλές και είναι απίθανο να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες στα περισσότερα άτομα. Τα αρνητικά συμπτώματα που αναφέρονται είναι δυσφορία στο στομάχι, καούρα και διάρροια.

Σπανίως, μερικά άτομα μπορούν να παρουσιάσουν αλλεργία στο τζίντζερ. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα τροφικής αλλεργίας όπως κνίδωση, πρήξιμο ή δυσκολία στην αναπνοή, σταματήστε αμέσως τη χρήση και επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Το αιθέριο έλαιο τζίντζερ όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος. Είναι προτιμότερο να το δοκιμάσετε σε μια μικρή περιοχή της επιδερμίδας σας, εφαρμόζοντας πρώτα μια μικρή ποσότητα ελαίου, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα σας ερεθίσει.

Εάν παίρνετε τζίντζερ σε μορφή κάψουλας, ξεκινήστε πάντα με χαμηλή δόση και αυξήστε σταδιακά για να αξιολογήσετε την ανοχή του οργανισμού σας. Μην υπερβείτε τη συνιστώμενη δοσολογία και μειώστε εάν εμφανίσετε αρνητικά συμπτώματα.

Επειδή το τζίντζερ επιβραδύνει την πήξη του αίματος, σταματήστε το τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από ένα προγραμματισμένο χειρουργείο.

Η χρήση τζίντζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αμφιλεγόμενη. Πριν χρησιμοποιήσετε το τζίντζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Αλληλεπίδραση

Το τζίντζερ μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος.  Η λήψη τζίντζερ μαζί με φάρμακα που επίσης επιβραδύνουν την πήξη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σχηματισμού μωλώπων και αιμορραγίας.

Φάρμακα που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος είναι ασπιρίνη, diclofenac/δικλοφενάκη (π.χ Voltaren), ιβουπροφαίνη,  ηπαρίνη,  clopidogrel/ κλοπιδογρέλη (Plavix), dalteparin/δαλτεπαρίνη, enoxaparin/ενοξαπαρίνη (Lovenox), phenprocoumon, warfarin/βαρφαρίνη (Coumadin). κ.α

Ελέγξτε τακτικά το αίμα σας. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τη δόση των παραπάνω φαρμάκων.

Το τζίντζερ μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση με τρόπο παρόμοιο με φάρμακα που χορηγούνται για την αρτηριακή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις. Η λήψη τζίντζερ μαζί με αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσει σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Το τζίντζερ μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα.  Η λήψη τζίντζερ μαζί με φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να προκαλέσει υπερβολική μείωση του σακχάρου στο αίμα. Παρακολουθήστε τακτικά το σάκχαρο στο αίμα σας. Η δόση του φαρμάκου για τον διαβήτη μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει.

Επειδή το τζίντζερ, αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα, αν το προσθέσετε στην διατροφή σας, ενημερώστε τον γιατρό σας.

Πως θα το καταναλώσετε

Το Ginger root έχει καυστική γεύση και ιδιαίτερο άρωμα, που προστίθεται σε πολλές συνταγές.

Κόψτε το τζίντζερ σε λεπτές φέτες και προσθέστε το σε smoothies ή χυμούς λαχανικών, για επιπλέον ενέργεια. Επίσης, μπορείτε να το προσθέσετε τριμμένο σε σούπες, σαλάτες ή γλυκά για καλύτερη γεύση και υγεία.

Επιπλέον, το τριμμένο τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική, αναμειγνύοντάς το σε ψημένα προϊόντα, επιδόρπια και γλυκά. Αποτελεί μια νόστιμη προσθήκη σε σάλτσες και μαρινάδες.

Τσάι Ginger

Ένα φλιτζάνι τσάι ρίζας τζίντζερ είναι η τέλεια θεραπεία για ένα «ανακατεμένο» στομάχι ή μια αγχωτική μέρα.

Πλύνετε μια φρέσκια ρίζα τζίντζερ 5 εκατοστών και κόψτε την σε πολύ λεπτές φέτες. Προσθέστε τες σε ζεστό νερό και βράστε για 15-30 λεπτά, ανάλογα με το πόσο «δυνατό» θέλετε να είναι το τσάι. Στην συνέχεια σουρώστε και πετάξτε τις φέτες τζίντζερ. Προσθέστε στο τσάι λεμόνι, μέλι ή χυμό lime για να ενισχύσετε τη γεύση. Μπορείτε να το πιείτε ζεστό ή κρύο.

Το τσάι τζίντζερ χαλαρώνει το σώμα, καταπραΰνει το στομάχι και ανακουφίζει από την ναυτία. Πίνετε ένα έως τρία φλιτζάνια καθημερινά για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη για την υγεία.

Χυμός Ginger

Ένας εύκολος τρόπος για να πάρετε την ημερήσια δόση τζίντζερ είναι να πάρετε τον χυμό του. Χρησιμοποιείστε έναν αποχυμωτή.

Ενναλακτικά ξεφλουδίστε και τρίψτε ένα κομμάτι τζίντζερ. Τοποθετήστε το τρίμμα σε ένα τουλπάνι και ζουλήξτε για να πάρετε τον χυμό.

Μπορείτε να πιείτε το χυμό τζίντζερ σκέτο ή να το αναμίξετε με άλλους χυμούς λαχανικών για να λάβετε επιπλέον θρεπτικά συστατικά.

Μπορείτε να προσθέσετε λίγο χυμό τζίτζερ στις αγαπημένες σας μαρινάδες.

Πώς να το αποθηκεύσετε

Βάλτε το τζίντζερ χωρίς να το αποφλοιώσετε σε μια πλαστική σακούλα και τοποθετήστε το στο ψυγείο, στο συρτάρι για φρούτα και λαχανικά. Μπορεί να διατηρηθεί περίπου 3-4 εβδομάδες, ή ακόμα περισσότερο με σωστή αποθήκευση.

Επίσης, μπορείτε να βάλετε το τζίντζερ στην κατάψυξη, για να το διατηρήσετε περισσότερο, ειδικά αν σκοπεύετε να το τρίψετε. Απλά τυλίξτε το τζίντζερ σε μια πλαστική σακούλα και αποθηκεύστε το στην κατάψυξη. Εάν θέλετε να φτιάξετε χυμό τζίντζερ, μπορείτε να το τρίψετε και να πάρετε το χυμό χωρίς να το ξεπαγώσετε πρώτα. Εναλλακτικά, κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια πριν το βάλετε στην κατάψυξη.

 

 

Πηγές

Dr. Axe

Natural News

Natural News

Natural News

Natural News

WebMD

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.