Web
Analytics
Πόρια κόκος (Poria cocos): Μανιτάρι με πολλά οφέλη για την υγεία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πόρια κόκος (Poria cocos): Μανιτάρι με πολλά οφέλη για την υγεία

Το Πόρια κόκος (Poria cocos) είναι ένα θρεπτικό μανιτάρι, το οποίο εντάσσεται σε μία ξεχωριστή κατηγορία μανιταριών με την ονομασία "φαρμακευτικά μανιτάρια".

Το Πόρια κόκος ανήκει στην οικογένεια Polyporaceae και φύεται στις ρίζες των πεύκων, ενώ συχνά αναπτύσσεται και κάτω από το χώμα.

Η εμφάνιση του είναι ξεχωριστή δεδομένου ότι μοιάζει ιδιαίτερα με το σχήμα μίας μικρής καρύδας.

Το Πόρια κόκος συναντάται ευρέως στην Ανατολική Ασία (ιδίως στην Κίνα), στην Βόρεια Αμερική, στην Αφρική και στην Αυστραλία.

Είναι, επίσης, γνωστό και με το όνομα Φου Λινγκ (Fu Ling), η οποία αποτελεί την κινέζικη ονομασία του.

Παραδοσιακές χρήσεις

Το Πόρια κόκος χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή ιατρική σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ασίας λόγω των διαφόρων ιαματικών δράσεων που παρουσιάζει.

Το Πόρια κόκος έχει χρησιμοποιηθεί συχνά ως τονωτικό για να ευεργετήσει την λειτουργία των εσωτερικών οργάνων και είναι ένα από τα βασικότερα συστατικά στις συνταγογραφήσεις από την παραδοσιακή ανατολίτικη ιατρική.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνηθέστερες χρήσεις για αυτό το μανιτάρι αφορούν την αντιμετώπιση της χρόνιας γαστρίτιδας, της οξείας γαστρεντερικής καταρροής, του οιδήματος, της νέφρωσης, της ζάλης, της ναυτίας και του έμετου.

Όσον αφορά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, οι ενδείξεις για τις χρήσεις του Πόρια κόκος είναι ως διουρητικό, για να προσφέρει αναζωογόνηση στην λειτουργία της σπλήνας (δρα ευεργετικά στην πεπτική λειτουργία), και ως ηρεμιστικό του νου.

Συστατικά

Τα φαρμακευτικώς δραστικά συστατικά που περιέχει το Πόρια κόκος συμπεριλαμβάνουν πολυσακχαρίτες, παράγωγα τριτερπενίου (όπως τριτερπενικά οξέα και τριτερπενοειδή), λανοστάνες, πορικοϊκό οξύ, και το παχυμικό οξύ, το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα δραστικά συστατικά του μανιταριού, δεδομένου ότι σε αυτό αποδίδονται πολλές από τις δραστικότητες του.

Δραστικότητες

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματα και τα συστατικά του Πόρια κόκος έχουν ένα μεγάλο εύρος βιολογικών δράσεων όπως αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές, νευροπροστατευτικές, αντιφλεγμονώδεις, νηματωδοκτόνες, αντιυπεργλυκαιμικές, δράσεις αντι-απόρριψης, αντιαγγειογόνες, αντικαρκινικές και αντιεμετικές.

Ειδικά, για τα οφέλη που προσφέρει κατά την διάρκεια της χημειοθεραπείας έχουν διενεργηθεί και 3 μετα-αναλύσεις, οι οποίες ανέφεραν τις ευεργετικές επιδράσεις του μανιταριού σε διαφορετικούς τομείς και δείκτες.

Επίσης, υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι το Πόρια κόκος βελτιώνει την μνήμη. Δημοσίευση του 2018 ανέφερε ότι η χρήση του Πόρια κόκος επί 6 μήνες οδήγησε σε μείωση του σωματικού βάρους κατά 14,7 κιλά.

Παρενέργειες

Οι παρενέργειες δεν έχουν επιβεβαιωθεί στην κλινική πράξη, αλλά η κινεζική φαρμακοποιία επισημαίνει ότι για αυτό το μανιτάρι η χρήση αντενδείκνυται όταν υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις:

  • πολυουρία,
  • σπερματόρροια (εκροή σπέρματος από την ουρήθρα χωρίς να έχει προηγηθεί σεξουαλικός ερεθισμός), και
  • ουρογεννητική πρόπτωση

 

Παραπομπές

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ιωάννης Σ. Κιούσης

Μυκοθεραπευτής, Wellness Coach, Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας 
Ενασχόληση με τα Φαρμακευτικά Μανιτάρια από το 2012  

Ιστότοπος: www.farmakeftikamanitaria.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.