Web
Analytics
Ακοή και Διατροφή - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τα τελευταία 20 χρόνια έχει αυξηθεί η απώλεια ακοής ακόμα και σε νεαρά άτομα. Η απώλεια της ακοής εμφανίζεται όταν η διέλευση των ηχητικών κυμάτων στον εγκέφαλο είναι μειωμένη. Το ακουστικό νεύρο μεταφέρει πληροφορίες από το εσωτερικό αυτί με τον εγκέφαλο, και τα τριχωτά κύτταρα μεταφράζουν τα ηχητικά κύματα σε νευρικά ερεθίσματα για τη διαβίβαση στον εγκέφαλο. Εάν πεθαίνουν τα τριχωτά κύτταρα, η απώλεια ακοής είναι μόνιμη. Τα προβλήματα ακοής μπορεί να είναι ξαφνικά ή σταδιακά, μόνιμα ή παροδικά και μπορεί να προκληθούν από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες όπως το τραύμα, τα υψηλά επίπεδα θορύβου, διάφορες ασθένειες, κακή διατροφή και πολλούς άλλους. Η σύγχρονη εποχή δυστυχώς εμπεριέχει πολλούς τρόπους ηχορύπανσης αλλά και λανθασμένη διατροφή. Εκατοντάδες μελέτες από όλο τον κόσμο δείχνουν σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών σε άτομα με απώλεια ακοής. Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών βελτίωσε την απώλεια ακοής σε πολλούς ανθρώπους. Παράλληλα, κάποιες τροφές συμβάλλουν στην δημιουργία προβλημάτων ακοής λόγω κυρίως της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της τεχνολογίας τροφίμων που τα εμπλουστεύει σε επικίνδυνα χημικά.

Αιτίες προβλημάτων ακοής

 • Γήρανση.
 • Κληρονομικότητα.
 • Γεννετικές ανωμαλίες.
 • Συσσώρευση κεριού στο κανάλι του αυτιού.
 • Λοιμώξεις αυτιών.
 • Τραύμα.
 • Ηχορύπανση.
 • Ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, αρτηριοσκλήρωση, υποθυρεοειδισμός, υπερχοληστεριναιμία, μηνηγγίτιδα, αρθρίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια, ασθένεια Meniere. Τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος και η νόσος Alzheimer, όγκοι στον εγκέφαλο.
 • Μειωμένα επίπεδα πρεγνενολόνης επηρρεάζουν και την ακοή. Πρόκειται για την πρόδρομη ορμόνη των στεροειδών. Συντίθεται στα επινεφρίδια, στα κύτταρα του νευρικού συστήματος, στο ήπαρ, στο δέρμα, στους όρχεις και στις ωοθήκες. Η παραγωγή της εξαρτάται από τα επαρκή επίπεδα χοληστερόλης, βιταμίνης Α, θυρεοειδών ορμονών και ενζύμων. Εκτός από την ηλικία, η έλλεψη στα παραπάνω στοιχεία προκαλεί και μειωμένα επίπεδα πρεγνενολόνης.
 • Δομικές ανωμαλίες (ιδιαίτερα της σπονδυλικής στήλης, κροταφογναθικής διάρθρωσης, και των οστών του κρανίου).
 • Πρόωρη γέννα ή μεγάλος χρόνος παραμονής του νεογνού στην εντατική φροντίδα.
 • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κατηγορούνται λοιμώξεις από ιούς και βακτήρια όπως ο κυτταρομεγαλοιός, ο έρπης, η ερυθρά, η σύφιλη, η τοξοπολάσμωση. Επίσης, το αλκοόλ, τα υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης, φάρμακα όπως τα χημειοθεραπευτικά και τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στην εγκυμοσύνη θεωρούνται αρκετά επίφοβα. Μετά την εγκυμοσύνη κατηγορούνται η σύφιλη, η μηνιγγίτιδα, η ιλαρά, οι μαγουλάδες.
 • Φάρμακα όπως αυξημένη χρήση σε ασπιρίνη, αμινογλυκοσίδες, παρακεταμόλη, ακεταμινοφαίνη, ιβουπροφένη, το αντιβιοτικό γενταμυκίνη, χημειοθεραπευτικά, φάρμακα για ελονοσία, διουρητικά, προγεστίνη για την ορμονική θεραπεία της εμμηνόπαυσης,
 • Χαμηλή ή φτωχή κυκλοφορία αίματος στο αυτί.
 • Κάπνισμα ακόμα και παθητικό έχει δείξει να αυξάνει τις λοιμώξεις μέσω ωτούς ή να επιδρά στην ανάπτυξη της ακοής οδηγώντας σε νευροευαισθητηριακή απώλεια ακοής.
 • Άγχος. Οι αγχώδεις καταστάσεις προκαλούν αύξηση της ακοής γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη αντίληψη των ήχων. Αυτή η υπερευαισθησία οδηγεί σε αποφυγή κάθε είδους θορύβου που αυξάνει το άγχος. Έτσι ο εγκέφαλος για προστασία κατεβάζει την εσωτερική ένταση. Πρόκειται για πρόβλημα ακοής λόγω βλάβης του ακουστικού νεύρου και κυρίως εμβοές. Έχει βρεθεί ότι το άγχος διεγείρει τους αδένες που συνδέονται και έτσι γίνεται υπερπαραγωγή κεριού το οποίο όμως φράσει την ακοή. Επίσης στέλνονται λάθος σήματα στον εγκέφαλο και έτσι προκαλείται εμβοή σαν μια από τις φυσικές συνέπειες. Ο υποθάλαμος, τέλος, και τα όργανα του εγκεφάλου τα οποία ελέγχει υπολειτουργούν. Αυτό γίνεται γιατί το άγχος εμποδίζει την παραγωγή χημικών ουσιών και ένα από τα αποτελέσματα είναι τα προβλήματα ακοής όπως οι εμβοές.
 • Η παχυσαρκία μπορεί να βλάψει την ακοή με τον ίδιο τρόπο που βλάπτει όλα τα όργανα εμποδίζοντας τη ροή του αίματος, δημιουργώντας έλλειψη οξυγόνου και αποτυγχάνοντας στην απομάκρυνση τοξικών ουσιών από το αυτί.
 • Αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής τουλάχιστον προσωρινά ιδιαίτερα λόγω αδυναμίας συνομιλίας σε κανονική ένταση και αδυναμίας συγκέντρωσης. Το αλκοόλ φαίνεται θα μπορούσε να βλάψει τα νεύρα ή την επεξεργασία του ήχου από τον εγκέφαλο. Η απώλεια ακοής από την κατανάλωση αλκοόλ είναι σύντομη. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι η τακτική κατανάλωση θα μπορούσε να μεταβάλει την ακοή των ανθρώπων και με την πάροδο του χρόνου να προκαλέσει απώλεια ακοής.
 • Τροφές. Έρευνες δείχνουν πως τροφές μπορεί να επηρρεάσσουν αρνητικά την ακοή. Τέτοιες είναι το αλάτι (σε υπερβολή) καθώς αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει τη ροή του αίματος από τα αυτιά, τα μάτια και τον εγκέφαλο. Εδώ ανήκουν και τα προπαρασκευασμένα ή πρόχειρα γεύματα που επίσης περιέχουν πολύ αλάτι. Η ζάχαρη επίσης μπορεί να δημιουργήσει υπερινσουλιναιμία η οποία επηρρεάζει την μεταφορά του οξυγόνου και της γλυκόζης στο αίμα και έτσι στα αυτιά και τον εγκέφαλο. Σε αυτήν την κατηγορία υπάγονται και τα υποκατάστατα ζάχαρης όπως η ασπαρτάμη και όλοι οι απλοί υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί. Κατηγορούνται επίσης και τα ενισχυτικά γεύσης που χρησιμοποιούνται σε διάφορα έτοιμα τρόφιμα με πρώτο το όξινο γλουταμινικό νάτριο. Αυτό διεγείρει τους νευρο-υποδοχείς και καταλήγει να σκοτώνει του νευρώνες. Παράλληλα ελευθερώνονται ελεύθερες ρίζες που συνεχίζουν να βλάπτουν τους νευρώνες. Επίσης, τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (κρέατα, τηγανητά) προκαλώντας διαβήτη, υπερχοληστεριναιμία, υπερτριγλυκεριδαιμία και αθηροσκλήρωση, μειώνουν τη ροή του αίματος. Άλλες τροφές που κατηγορούνται είναι οι οξοτοξικές όπως τσάι, καφές, κάρυ, σταφύλι, φυστίκια, μοσχάρι, συκώτι, κακάο, βερύκοκο, βατόμουρα, δαμάσκηνα, κεράσια, πορτοκάλι, ανανάς, φράουλα, άνηθος, βασιλικός, πιπέρι, σέλινο, κανέλα, γαρύφαλλο, κύμινο, μέντα, μουστάρδα, ρίγανη, πάπρικα. Τα τρόφιμα αυτά σκοτώνουν τα ακουστικά τρόφιμα εφόσον βέβαια υπάρχει αλλεργία στα σαλικυλικά. Τέλος, η έκθεση σε μύλυβδο κατηγορείται για διάφορες νευρολογικές διαταραχές όπως και για την απώλεια ακοής. Ο μόλυβδος βρίσκεται ακόμη και στο έδαφος ή το νερό. Έχουν βρεθεί κονσέρβες τροφών με περιεκτικότητα σε μόλυβδο, καποιες φίρμες παιδικών τροφών, χυμών, συσκευασμένων αχλαδιών και ροδάκινων.
 • Τροφικές αλλεργίες έχουν κατηγορηθεί για αυτοάνοση ασθένεια έσω ωτούς. Εάν μια συγκεκριμένη τροφή προκαλεί προβλήματα αυτιών ή υπερβολικής βλέννας (η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση) καλύτερα να αποφεύγεται. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει αλλεργία στο γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα, πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης. Τα γαλακτοκομικά ενθαρρύνουν τη συσσώρευση βλέννας, η οποία μπορεί να ενθαρρύνει την υπερβολική μόλυνση ή κερί. Εάν υπάρχει ένα χρόνιο πρόβλημα ακοής, αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά, ειδικά το κόκκινο κρέας και τα τηγανισμένα τρόφιμα. Τα βακτήρια τρέφονται με ζάχαρη. Έτσι, οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς σε μολύνσεις του αυτιού θα πρέπει να μειώσουν δραστικά την κατανάλωσή της. Τα ενισχυτικά γεύσης και τα πρόσθετα των τροφίμων είναι επίσης αλλεργιογόνα. Το σιτάρι τέλος είναι επίσης πολύ δημοφιλές στην πρόκληση αλλεργιών.
 • Ελλειπής σε θρεπτικά συστατικά διατροφή. Πολλές μελέτες δείχνουν σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών σε άτομα με απώλεια ακοής. Ταυτόχρονα, ο εμπλουτισμός της διατροφής σε αυτά έχει θεραπευτικά αποτελέσματα. Παρόλο που ο ρόλος της διατροφής στην ακοή δεν έχει μελετηθεί εκτενώς υπάρχουν μελέτες που χρονολογούνται από το 1930. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά είναι οι βιταμίνες A, D, E, C, Β τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία Χαλκός, Ιώδιο, Σίδηρος, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο, Κάλιο, Ψευδάργυρος, τα αμινοξέα Αργινίνη, Καρνιτίνη, Κυστεΐνη, Γλουταθειόνη, Ιστιδίνη, Μεθειονίνη, Ταυρίνη, τα αντιοξειδωτικά στοιχεία Αλφα-λιποϊκό οξύ, συνένζυμο Q10 και τα Ω3 λιπαρά οξέα. Κάθε ένα από τα θρεπτικά συστατικά λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο, και ως εκ τούτου συνιστάται για διάφορους λόγους. Κάποια για την επούλωση του ιστού του αυτιού και κάποια για την βελτίωση της ροής του αίματος και του οξυγόνου στο εσωτερικό αυτί. Ακόμα άλλα καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες δρώντας ως αντιοξειδωτικά.

Θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την πρόληψη ή αντιμετώπιση προβλημάτων ακοής

 

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΑΙΤΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΑΚΟΗΣ

ΠΗΓΕΣ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την αρχική  ανάπτυξη της δομής του εσωτερικού αυτιού και την ενίσχυση της διατροφικής αξίας των βλεννογόνων.  Η ανεπάρκεια αυξάνει την ευαισθησία του θορύβου και την μείωση στην αισθητηριακή λειτουργία. Έχει σχετιστεί με ωτοσκλήρυνση, πρεσβυακουσία και άλλες διαταραχές της ακοής.  

Ακτινίδια, αρακάς, αυγά, βερίκοκα, βρούβες, καρότα, κολοκυθάκια, μαϊντανός, μαρούλι, μπάμιες, μπρόκολο, ντομάτα, σέλινο, συκώτι, σπανάκι. 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Σχετίζεται με την ομαλή ανάπτυξη των οστών στο μέσο αυτί και του νευρικού συστήματος αισθήσεων.  Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D προκαλεί οστεοπενία στα μικροσκοπικά οστά των αυτιών και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ακοής, ακόμη και σε  ωτοσκλήρυνση. 

Βούτυρο, γάλα, τυρί, συκώτι, ρέγκα, τόνος,  σαρδέλες, δημητριακά, φρούτα, γάλα, μουρουνέλαιο,  πορτοκάλι, ντομάτα, μήλα, σπανάκι, κρεμμύδι, κριθάρι, βρώμη.

 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από την ωτοτοξικότητα.  Συμβάλει επίσης στην προστασία των τριχωτών κυττάρων του κοχλιακού που μπορεί να βλαπτούν από το θόρυβο. Συμβάλει στην πρόληψη των λοιμώξεων των αυτιών.  Χορήγηση αυτής έδειξε ευεργετικά αποτελέσματα στην ιδιοπαθή αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια ακοής μειώνοντας το επίπεδο των δραστικών μεταβολιτών του οξυγόνου που παράγονται από την εσωτερική ισχαιμία στο αυτί και από βλάβη επαναιμάτωσης. μετά τη θεραπεία. 

Αρακάς, γκρειπ-φρουτ, κουνουπίδι, λάχανο, μανταρίνι, μπάμιες, μπρόκολο, ντομάτα, πορτοκάλι, ακτινίδιο, ραδίκια, ραπανάκια, συκώτι, σπανάκι.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό για το αυτί.  Ανεπάρκεια έχει συνδεθεί  με νευρολογικές δυσλειτουργίες. Είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τις απώλειες ακοής που σχετίζονται με βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.  Μαζί με την βιταμίνη C είναι υπεύθυνη για την ιδιοπαθή αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια ακοής.  

Ηλιέλαιο, λαχανικά, πατάτες, ντομάτες,  αρακάς, φρούτα, ψάρι, μοσχάρι, τόνος,κοτόπουλο, αυγά, σιτάρι, μαρούλι, φασολάκια, γάλα.

 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1  

Η Β1, όχι μόνο ενισχύει την κυκλοφορία αλλά βελτιώνει και την εγκεφαλική λειτουργία και την ακρόαση.  Ανεπάρκεια σχετίζεται με την παραγωγή ενός στελέχους καθυστερημένης ακουστικής ανταπόκρισης.  

Αρακάς, βρούβες, γλώσσα,  ζαμπόν, κουνουπίδι, κρεμμύδια,  μακαρόνια, μανιτάρια, μανταρίνι, μοσχάρι, μπάμιες, πορτοκάλι. ρεβίθια, ρύζι, συκώτι, σκουμπρί, σουσάμι, τυρί ολλανδικό, χοιρινή μπριζόλα, ψωμί, αγκινάρες, σπανάκι, ντομάτες.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2

Η Β2 βοηθάει τα κύτταρα ακοής να χρησιμοποιούν  οξυγόνο.  Χρησιμοποιείται σε  θεραπείες για την ξαφνική απώλεια ακοής, οξύ τραύμα, θόρυβο από ένα αυτοκίνητο αερόσακο, και τη νόσο του Meniere. 

Συκώτι, κοτόπουλο, μοσχάρι, μπακαλιάρος, πατάτα, δημητριακά, σπανάκι, γάλα, γιαούρτι, αρακάς, καρότα, κρεμμύδια, σταφύλια, πορτοκάλια, μπανάνες, πιπεριά, αχλάδια, μήλα, μαρούλι, ντομάτες 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3

Ευθύνεται για την μεταφορά της ενέργειας στα κύτταρα. Η Β3 και τα παράγωγά της, βοηθούν τα κύτταρα των νεύρων και την ακουστική λειτουργία να λειτουργούν σε βέλτιστα επίπεδα από την αύξηση της κυκλοφορίας στα αυτιά.  Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για εκείνους που πάσχουν από το σύνδρομο του Meniere, απώλεια ακοής και ίλιγγο.  

Μοσχαρίσια, χοιρινή, κοτόπουλο, μπακαλιάρος, αρακάς, ψωμί, πατάτες, συκώτι, αυγό, λάχανο, ρύζι.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β5

Η Β5 έχει αποδειχθεί χρήσιμη για όσους υποφέρουν από εμβοές, όπου πιστεύεται ότι προστατεύει τις νευρικές απολήξεις στο αυτί, δημιουργώντας έτσι λιγότερη ανάδευση του θορύβου. 

Συκώτι, ρύζι, μανιτάρια, σολομός, αυγά, οστρακοειδή, κοτόπουλο, μπρόκολο.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6

Η έλλειψη της Β6 μπορεί να επηρεάσει την περιφερειακή των ακουστικών οδών του στελέχους.  Είναι επίσης σε θέση να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων των υγρών στα αυτιά. 

Συκώτι, φακές, κοτόπουλο, δημητριακά, σπανάκι, μπανάνα, ψωμί πιτυρούχο, ρύζι, καλαμπόκι, ψάρι, σιτάρι.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β9

Είναι ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται συνήθως ελλειπές σε άτομα με απώλεια ακοής, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.  Όταν συμβαίνει αυτό, αυξάνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης με τη μορφή τοξίνης. Αυτό προκαλεί εναπόθεση χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών, μειώνοντας τη ροή του αίματος, τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο στα αυτιά. Επίσης, η βιταμίνη αυτή υποστηρίζει την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα ακοής καθώς και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στα αυτιά . Αυτή η έλλειψη είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι εξισώνον την απώλεια ακοής με τη γήρανση. Προφανώς, αυτό δεν χρειάζεται να συμβεί.  Η λήψη συμπληρωμάτων Β9 φαίνεται να επιβραδύνει την απώλεια της ακοής που συνήθως συμβαίνει με την ηλικία, τουλάχιστον σε άτομα με υψηλά επίπεδα  ομοκυστεΐνης 

Δημητριακά, μαύρο ψωμί, πατάτες, αρακάς, μπρόκολο, μαρούλι, πορτοκάλι, μαύρα φασόλια, ρεβίθια, αυγό, κοτόπουλο, συκώτι, τσένταρ. 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12

Έλλειψη αυτής της βιταμίνης όπως και της Β9 θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο το νευρικό και όσο και το αγγειακό σύστημα που σχετίζονται με την ακοή. Μια ανεπάρκεια έχει επίσης συσχετιστεί με χρόνιες εμβοές και το θόρυβο που προκαλεί απώλεια της ακοής.  Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί επίσης να αναστείλλει την μυελίνωση (εξωτερικό περίβλημα) των νευρώνων στο κοχλιακό νεύρο. Μπορεί ακόμα να βοηθήσει με τη ρύθμιση στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, βοηθώντας στο μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης, και στην πρόληψη των εμβοών. 

Συκώτι, μυώδη κρέατα, ψάρια, αυγά, τυρί, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά, δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα 

ΧΟΛΙΝΗ

Ο σχηματισμός του κεριού των αυτιών μπορεί να μειωθεί με τη χρήση της χολίνης και της ινοσιτόλης. 

Αυγό, συκώτι, πατάτες, λάχανο, στάρι, γάλα, ρύζι, καλαμπόκι, φρουτοχυμοί, γάλα, λαχανικά, μοσχάρι.

ΙΝΟΣΙΤΟΛΗ

Όπως και η χολίνη, βοηθά στην μεταβίβαση των  νευρικών ερεθισμάτων. 

Εσπεριδοειδή, ξηροί καρποί, γάλα, κρέας, μαγιά μπίρας, αραφινάριστη μελάσσα, αναποφλοίωτα δημητριακά, λαχανικά, λεκιθίνη.

ΒΙΟΤΙΝΗ

Ανεπάρκεια της παράγει πολλά για την υγεία που σχετίζονται με διαταραχές, όπως απώλεια ακοής. Έχει επίσης συσχετιστεί με μακροχρόνια προβλήματα ακοής. Μια ανεπάρκεια βιοτίνης θεωρείται επίσης ότι επηρρεάζει την ανάπτυξη των νεύρων ακοής. 

Φρούτα, λαχανικά, γάλα, ρύζι, κρέατα, αυγό, καλαμπόκι, τυρί, συκώτι, σαρδέλλες, κουνουπίδι, δημητριακά, σπανάκι, ντομάτα.

ΧΑΛΚΟΣ

Τα ελλειπή επίπεδα χαλκού έχει αποδειχθεί ότι έχουν αρνητικές συνέπειες για τις  ακουστικές δομές καθώς και για την απάντηση έκπληξης σε ακουστικό ερέθισμα. Το γήρας επιφέρει απώλεια τριχωτών κυττάρων του κοχλία που όμως ενισχύεται όταν η δίαιτα είναι ελλειπής σε χαλκό, καθώς και  ψευδάργυρο.  Ο χαλκός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική νευρολογική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ακρόασης. Η ανεπάρκεια έχει συσχετισθεί με την απώλεια ακοής.  

Γάλα, συκώτι, λαχανικά, δημητριακά, κρέας, ψωμί.

ΙΩΔΙΟ

Ελλείψεις σε ιώδιο   συμβάλλουν στην νευροαισθητήρια απώλεια ακοής περιλαμβανομένων τις βλάβες κοχλιακού  και τις αλλαγές μέσου ωτός.  Σχετίζονται με εκ γενετής κωφούς -αλαλία και διμερή ελλείμματα ακρόασης, καθώς και με υψηλά κατώτατα όρια ακοής στα παιδιά. Έχοντας μια επαρκή πρόσληψη ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι κρίσιμο για την εμβρυϊκή ανάπτυξη του εγκεφάλου, αρχίζει την 14η εβδομάδα και συνεχίζοντας ίσως στο τρίτο τρίμηνο. Υπάρχει επίσης σχέση μεταξύ ουρικής συγκέντρωσης ιωδίου και  ικανότητας ακοής.   

Γάλα, ψάρι, κρέας σταφύλια, πορτοκάλια, λεμόνια, ντομάτα, λάχανο, μαρούλι, σπανάκι, αρακάς, μανιτάρια, καλαμπόκι, βρώμη.

ΣΙΔΗΡΟΣ

Η ανεπάρκεια σιδήρου σχετίζεται με ζημιές στα εσωτερικά κύτταρα του αυτιού και την νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, τα αυξημένα κατώτατα όρια ακοής, καθώς και την απώλεια ακοής από θόρυβο και κώφωση των κοχλιακών. Προστατεύει από ωτοτοξικότητα από γενταμικίνη.  

Ακτινίδια, αρνί , αυγό, βρούβες, βρώμη , βοδινή μπριζόλα, γαλοπούλα, γαρίδες, ζαμπόν, κορν φλεικς , μαρούλι, μοσχάρι, μπακαλιάρος, αρακάς, παξιμάδι, κοτόπουλο, ρεβίθια, σαρδέλες, μοσχαρίσιο συκώτι, συκώτι χοιρινό, σκόρδο, σόγια, σπαγγέτι, σπανάκι, τόνος, φακές, φασόλια, χοιρινό, χυλοπίτες, ψωμί άσπρο, πιτυρούχο 

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

Το μαγνήσιο βοηθά στην υγειή λειτουργία των νεύρων του ακουστικού συστήματος, προλαμβάνει την βλάβη στα εσωτερικά τριχωτά κύτταρα στο αυτί, και προστατεύει τις επενδύσεις των αρτηριών από σωματική καταπόνηση. Επίσης,  έχει κάποια μεταλλικά προστατευτικά οφέλη κατά του θορύβου που προκαλείται από απώλεια της ακοής βοηθώντας την ταχύτερη ανάρρωση από μετατόπιση ορίου ακοής και μείωση του τραύματος που προκαλείται από υψηλά επίπεδα έκθεσης στο θόρυβο, καθώς και  μειώνει την ισχαιμία που προκαλείται από απώλεια της ακοής.  Το διατροφικό μαγνήσιο βοηθάει  την ομαλή ροή του αίματος στις αρτηρίες του αυτιού.  

Γάλα, κοτόπουλο, μπακαλιάρος, σαρδέλες, ψωμί, πράσινα λαχανικά, δημητριακά, καλαμπόκι, φασόλια, θαλασσινά, μαϊντανός, καρότα, σπανάκι, πορτοκάλια, λεμόνια, ντομάτες, μαρούλι, καρπούζι.

ΜΑΓΓΑΝΙΟ

Βοηθά στο σχηματισμό του συνδετικού ιστού και των οστών, καθώς και ότι είναι επίσης απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων. Ανεπάρκεια σε μαγγάνιο σχετίζεται με  θορύβους στο αυτί, μειωμένη ακοή και εμβοές.  

Λαχανικά, δημητριακά, μπανάνες, μαρούλι, σπανάκι.

ΚΑΛΙΟ

Ένα υγειές νευρικό σύστημα και τη σωστή μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων σε όλα τα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του αυτιού, εξαρτάται από κάλιο. 

Ακτινίδια, αρακάς, αγκινάρες, αντίδια, αυγό, αχλάδι, βερίκοκα, βρούβες, μοσχαρίσια, γάλα, γαλοπούλα, ελιές πράσινες, κοτόπουλο, κρεμμύδια, μανιτάρια κονσέρβα, μπανάνες, μπακαλιάρος, πατάτα, σαρδέλες, συκώτι χοιρινό, σκόρδο, σόγια, σουσάμι, φακές, φασόλια, χοιρινή, ψωμί.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

Το  μεταλλικό αυτό στοιχείο είναι ζωτικής σημασίας λόγω υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος.  Προστατεύει επίσης τα τριχωτά κύτταρα στο έσω ους.  Η έλλειψη ψευδαργύρου αυξάνει την ευπάθεια του κοχλία σε απώλεια της ακοής που σχετίζεται με την φυσιολογική γήρανση.  Βελτίωση παρατηρείται σε ηλικιωμένους σε εμβοή που προκαλείται από πρεσβυακουσία και νευροαισθητήρια βαρηκοΐα μετά από συμπλήρωμα ψευδαργύρου.   Παρουσιάστηκε επίσης βελτίωση  σε εμβοές, σε απώλεια ακοής και σε εκκριτική ωτίτιδα σε παιδιά κατόπιν πρόσληψης του στοιχείου αυτού.Τα αισθητήρια κύτταρα υποδοχείς στο έσω αυτί τρέφονται από το μεταλλικό ψευδάργυρο όπως και από την βήτα-καροτίνη και την βιταμίνη Α Ο ψευδάργυρος μπορεί να επιταχύνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού έναντι ωτοτοξικότητας.  

Μοσχάρι, κοτόπουλο, ψωμί, συκώτι μοσχαρίσιο, γάλα, τόνος, γαρίδες, χοιρινό, αυγό, φασόλια, πατάτα.

ΑΡΓΙΝΙΝΗ

Προστατεύει από νευροαισθητήρια απώλεια ακοής και ζημιές κοχλιακών που προκαλούνται από τις τοξίνες που παράγονται από λοιμώξεις.  

Κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, σοκολάτα, καρύδια, ποπκόρν, αρακάς, σπανάκι, αστακός,  καβούρια, γαρίδες,  καλαμάρια,  σολομός, πρωτεΐνη σόγιας.

ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ

Πρόκειται για ένα αμινοξύ που δρα κατά της γήρανσης και συνδέεται στενά με τις βιταμίνες Β. Παίζει  σημαντικό ρόλο στη μεταφορά των λιπαρών οξέων στο εσωτερικό αυτί, ένα κρίσιμο βήμα για την παραγωγή ενέργειας. Μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώθηκε επίσης η ακοή σε ηλικιωμένα άτομα. 

Αρνί, μοσχάρι, τυρόγαλο, γάλα, ψάρι, πουλερικά, φασόλια σόγιας, τυρί, βρώμη, αυγά, ξηροί καρποί, φυστικοβούτυρο, μανιτάρια, καρότο, ρύζι, μπανάνα, ντομάτα.

 

ΚΥΣΤΕΪΝΗ

Βοηθά την προστασία των κυττάρων ακοής στο εσωτερικό αυτί. Ως πρόδρομος αντιοξειδωτικού και γλουταθειόνης, έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες, όπως τη διατήρηση της ακοής. 

Κρέας, αυγό, σόγια, ξηροί καρποί, κρεμμύδι, σκόρδο.

 

 

 

 

ΙΣΤΙΔΙΝΗ

Είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μυελίνης που περιβάλλει τα νεύρα, συμπεριλαμβανομένου του ακουστικού νεύρου και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων μορφών ακουστικής αναπηρίας. Κατά συνέπεια, όταν υπάρχει μια ανεπάρκεια του, είναι πιθανή η κώφωση νεύρου.   Μια ανεπάρκεια συνδέεται επίσης με τη συνολική απώλεια ακοής. 

Γαλακτοκομικά, κρέας, πουλερικά, ψάρι, ρύζι, σιτάρι.

 

ΜΕΘΕΙΟΝΙΝΗ

Έχει αντιοξειδωτικές,προστατευτικές ιδιότητες στα τριχωτά κύτταρα ακοής και στους ακουστικούς νευρώνες από διάφορους τύπους ωτοτοξικών που οδηγούν σε απώλεια ακοής, ιδιαίτερα από αμινογλυκοσί-δες ιοντικές ενώσεις πλατίνας, και σισπλατίνη. Δεδομένου ότι η μεθειονίνη είναι ο πρόδρομος της ομοκυστεΐνης στο σώμα, φυλλικού οξέος και βιταμινών Β6 και Β12 πρέπει επίσης να ληφθούν αυτές οι βιταμίνες για την προστασία από την υπερβολική συγκέντρωση της ομοκυστεΐνης. Υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β παρεμποδίζουν τη ροή του αίματος στο εσωτερικό αυτί. 

Ψάρια,  αυγά, φακές, κρεμμύδια,  σκόρδο, κρέας, σπόροι, σπανάκι, γιαούρτι.

ΤΑΥΡΙΝΗ

Η Ταυρίνη είναι ένα ημι-απαραίτητο αμινοξύ. Μια ανεπάρκεια παίρνει το χρόνο να αναπτυχθεί, αλλά μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπτώσεις, ιδιαίτερα σε βρέφη που δεν είναι σε θέση να λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή τους. Τα βρέφη με ανεπαρκή διατροφή σε ταυρίνη έχει μικρότερη ισχύ απαντήσεων στο στέλεχος ακουστικό του εγκεφάλου. 

Ψάρια, θαλασινά, κρέας.

ΓΛΟΥΤΑΘΕΙΟΝΗ

Η έλλειψη αυτού του αμινοξέος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο απώλειας της ακοής που προκαλείται από θορυβο. Αναπλήρωση αυτής μειώνει τη βλάβη. Ένα άλλο προστατευτικό όφελος είναι ότι προστατεύει από ωτοτοξικότητα από γενταμυκίνη, η οποία συχνά προκαλεί βλάβη στο κοχλιακό. Η γήρανση προκαλεί μια σοβαρή μείωση της γλουταθειόνης , ειδικά στο ακουστικό νεύρο. 

Ωμά φρούτα και λαχανικά αλλά και το κρέας, τα αυγά, τα δημητριακά ολικής άλεσης.

ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q10

Είναι ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό όπως η βιταμίνη Ε, που βοηθά να διατηρηθεί η κυκλοφορία στα αυτιά καθώς και  υποστηρίζει την παραγωγή ενέργειας σε κύτταρα ακοής, και την προστασία κατά των ελεύθερων ριζών.  Δείχνει επίσης πτο συμβάλλει στην πρόληψη προοδευτικής απώλειας της ακοής στους διαβητικούς.Μελέτες δείχνουν ότι το CoQ10 είναι επίσης αποτελεσματικό στην προώθηση της ανάκαμψης από οξεία ξαφνική κώφωση που προκύπτει από την υποξία (ανεπάρκεια οξυγόνου), καθώς και την ανάκαμψη των κατεστραμμένων  ακουστικών τριχών και την πρόληψη της αναπνευστικής μεταβολικής διαταραχής των τριχωτών κυττάρων που προκαλείται από την υποξία.  Το CoQ10 έδειξε επίδραση στην νευροαισθητικών κώφωση που προκύπτει από κληρονομική κώφωση σακχαρώδη διαβήτη. 

Τα λιπαρά ψάρια, τα φυτικά έλαια.

 

ΑΛΦΑ-ΛΙΠΟΪΚΟ ΟΞΥ

Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες βλάβη, υποστηρίζει νευρική λειτουργία του συστήματος, και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και την αναγέννηση μιτοχονδρίων στα τριχωτά κύτταρα του έσω ωτός. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την συνολική ενέργεια και σχετίζονται με την ηλικία απώλεια ακοής. Επί του παρόντος, κύρια θεραπευτική χρήση του είναι για τη θεραπεία της διαβητικής απώλειας ακοής που προκαλείται από νευροπάθεια. Το άλφα λιποϊκό οξύ μετατρέπεται σε DHLA (dihydrolipoic οξύ), η οποία είναι γνωστή για την ανακύκλωση γλουταθειόνης, η οποία, με τη σειρά της, ανακυκλώνει τη βιταμίνη Ε. Επειδή έχει μια τέτοια ισχυρή δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες παίζει  σημαντικό ρόλο στη μείωση της πρεσβυακουσίας, στη βελτίωση λειτουργίας του κοχλία, καθώς και στην παροχή προστασίας κατά του θορύβου και την τοξικότητα στην ακοή που προκαλούνται από ωτοτοξικές φαρμακευτικές θεραπείες.  

συκώτι, σπανάκι, μαγιά μπύρας.

 

Ω3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

Φαίνεται να υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ υψηλότερης πρόσληψης ω-3 και τακτικής εβδομαδιαίας κατανάλωσης ψαριών με την απώλεια ακοής. Διαιτητικές παρεμβάσεις με ιχθυέλαια θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν την ανάπτυξη προβλημάτων ακοής που σχετίζεται με την ηλικία. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές και βοηθούν στη μείωση του κινδύνου αγγειακού προβλήματος -όπως η υψηλή πίεση του αίματος-και έτσι στην προστασία από την απώλεια ακοής. 

Ψάρια, μαλάκια, λινέλαιο, λιναρόσπορος, καρύδια, σογιέλαιο.

 

 

 

 

Καταλήγοντας λοιπόν, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στα προβλήματα ακοής. Αυτό ισχύει λόγω ασθενειών που σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή, ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά, τροφικών αλλεργιών, συγκεκριμένων τροφίμων αλλά και χημικών που χρησιμοποιούνται στην τεχνολογία τροφίμων. Από την άλλη, μια πλήρης και υγιεινή διατροφή μπορεί να διορθώσει τα προβλήματα που υπάρχουν ή να προστατεύσει από αυτά. Έτσι έχουμε τις παρακάτω οδηγίες:
 • Αποφυγή κορεσμένων λιπαρών (πχ.τηγανητά), απλών υδατανθράκων (πχ. ζάχαρη) και παράλληλα κατανάλωση Ω3 λιπαρών οξέων καθημερινά, με ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά. Έτσι καταπολεμώνται ασθένειες, είτε πριν την εμφάνισή τους είτε μετά, όπως η αρτηριοσκλήρωση, η υπερχοληστεριναιμία, ο διαβήτης. Παράλληλα, η σωστή διατροφή συμβάλλει στη θεραπεία καρδιακών παθήσεων, αρθρίτιδας, νεφρικής ανεπάρκειας, υπέρτασης και αυτοάνοσων.
 • Εμπουτισμός σε αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες A, C, E και των θρεπτικών συστατικών σελήνιο, ψευδάργυρο, άλφα-λιποϊκό οξύ, γλουταθειόνη, συνένζυμο Q10 προστατεύει από το θόρυβο που προκαλεί απώλεια ακοής, από τις βλάβες των ελευθέρων ριζών, από προβλήματα ακοής λόγω ηλικίας, από δυσκολίες μεταφοράς οξυγόνου στα αυτιά. Τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν επίσης από την απώλεια ακοής από τα ωτοτοξικά φάρμακα, από την νευροαισθητηριακή κώφωση, τις λοιμώξεις και προστατεύουν την ανάπτυξη της δομής των αυτιών.
 • Η ενίσχυση βιταμινών του συμπλέγματος Β διαφυλλάσει την υγεία των νεύρων, μειώνει την πίεση των αυτιών, βοηθά τον μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης, προστατεύει από εμβοές και προβλήματα ακοής λόγω ηλικίας, συμβάλλει στην κυκλοφορία του αίματος στα αυτιά και στην εγκεφαλική λειτουργία ενώ αποτρέπει την ξαφνική απώλεια ακοής.
 • Η χρήση των υπόλοιπων διατροφικών στοιχείων είναι εξίσου απαραίτητη για την προστασία από κώφωση νεύρου, προβλήματα λόγω ηλικίας, τοξίνες λοιμώξεων, υγεία συνδετικού ιστού, οστών, εγκεφάλου και εμβρύου. Πολλά είναι επίσης πρόδρομοι αντιοξειδωτικών.
 • Περιορισμός στο αλάτι, τη ζάχαρη, το αλκοόλ αλλά και ωτοτοξικών τροφίμων και αλλεργιογόνων εξασφαλίζει την αποφυγή ή αντιμετώπιση παθήσεων όπως η υπέρταση, η υπερινσουλιναιμία, η αυτοάνοση ασθένεια έσω ωτούς, η μόλυνση λόγω βλέννας, τα βακτήρια και προωθεί μια υγειηνή διατροφή ως θεραπεία προβλημάτων ακοής.
 • Απαιτείται τέλος η αποφυγή της παχυσαρκίας για την προστασία της ροής του αίματος.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εύα Ζιώζιου BSc

Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.ziozioueva.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.