Web
Analytics
10 αιτίες της ινομυαλγίας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Υπολογίζεται ότι η ινομυαλγία επηρεάζει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ινομυαλγία χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο, ιδιαίτερα πόνο στους μυς, κόπωση, διαταραχές ύπνου, ομίχλη εγκεφάλου ή γνωστική εξασθένηση, κατάθλιψη και επώδυνα trigger points σε όλο το σώμα.

Η συμβατική ιατρική δεν έχει βρει ακόμα την αιτία της ινομυαλγίας και διαχειρίζεται τα συμπτώματα μέσω φαρμάκων για τον πόνο και αντικαταθλιπτικά.

Η λειτουργική ιατρική, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να έχει βρει τη βασική αιτία της ινομυαλγίας και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Καθώς εξασκώ την Λειτουργική Ιατρική, έχω βοηθήσει πολλούς ασθενείς να ανακάμψουν από ινομυαλγία.

Παρακάτω αναφέρονται οι δέκα βασικές αιτίες της ινομυαλγίας που συναντώ στην κλινική μου.

Δυσανεξία στην γλουτένη

Η γλουτένη έχει συνδεθεί με περισσότερες από 55 ασθένειες. Τα συμπτώματά της εκτός από πεπτικά είναι και νευρολογικά όπως πόνος, γνωστικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου, θέματα συμπεριφοράς, κόπωση και κατάθλιψη.

Υπερανάπτυξη κάντιντα (Candida)

Ο κάντιντα (Candida) είναι ένας μύκητας ή ζυμομήκυτας και μια πολύ μικρή ποσότητα ζει στο έντερο. Όταν υπερπαραχθεί, διασπά το εντερικό τοίχωμα και διεισδύει στην κυκλοφορία του αίματος, απελευθερώνοντας τοξικά υποπροϊόντα στο σώμα και προκαλώντας μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα όπως ομίχλη εγκεφάλου, κόπωση, πεπτικά προβλήματα και πόνο. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς μου με ινομυαλγία, έχουν υπερανάπτυξη του κάντιντα.

Θυρεοειδής

Είναι σημαντικό ο γιατρός να ελέγξει τον θυροειδή σας, κάνοντας έναν πλήρη έλεγχο. Επιπλέον, κατά την αξιολόγηση και την διάγνωση των διαταραχών του θυρεοειδή, ο γιατρός πρέπει να χρησιμοποιεί τα βέλτιστα επίπεδα και όχι τα κοινά αποδεκτά.

Στην περίπτωση των ασθενών μου, όταν τα επίπεδα του θυρεοειδή φτάνουν στο βέλτιστο εύρος, συνήθως ανακουφίζονται τα συμπτώματά τους.

Ανεπάρκεια βιταμινών

Η έλλειψη μαγνησίου, βιταμίνης D και Β12 είναι η πιο συνηθισμένες ανεπάρκειες βιταμινών που παρατηρώ σε άτομα με ινομυαλγία. Είχα αρκετούς ασθενείς που ανέστρεψαν εντελώς τα συμπτώματα της ινομυαλγίας μόνο με το μαγνήσιο. Ο καλύτερος τρόπος να μετρήσετε το μαγνήσιο είναι με τη μέτρηση της συγκέντρωσης του μαγνησίου εντός των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC), η οποία εκτιμάει τα πραγματικά επίπεδα του μετάλλου εντός των κυττάρων, και πραγματοποιείται σε οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο.

Σύνδρομο Υπερανάπτυξης Βακτηριδίων του Εντέρου (SIBO) και διαρρέον ή διαπερατό  έντερο

Όταν τα βακτήρια στο έντερο βγουν εκτός ισορροπίας λόγω κατανάλωσης αντιβιοτικών ή μιας διατροφής πλούσια σε ζάχαρη, χάνουμε την ικανότητά μας να αφομοιώνουμε και να απορροφούμε θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα το Β12. Η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει SIBO και διαρρέον έντερο, που με την σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε τροφικές δυσανεξίες, συμπεριλαμβανομένης της γλουτένης. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Κάθε ασθενής της ινομυαλγίας, πρέπει να επιδιορθώσει το έντερό του.

Μυκοτοξίνες

Οι μυκοτοξίνες είναι πολύ τοξικές ουσίες που παράγονται από τους μύκητες της μούχλας.

Η συμβατική περιβαλλοντική εξέταση της μούχλας μετράει μόνο τους σπόρους της μούχλας και όχι τις μυκοτοξίνες. Στην κλινική μου, χρησιμοποιώ ένα τεστ ούρων για μυκοτοξίνες, για να διαπιστώσω αν κάποιος έχει εκτεθεί σε τοξικούς μύκητες της  μούχλας. Ο μύκητας της μούχλας είναι δύσκολο να εξαλειφθεί λόγω της ικανότητάς του να αναπτύσσεται σε ρωγμές τοίχων, ίνες χαλιών και σε άλλες δυσπρόσιτες περιοχές.

Τοξικότητα υδραργύρου

Συνιστώ σε όλους τους ασθενείς μου, να αφαιρέσουν τα μαύρα αμαλγάματα, που περιέχουν υδράργυρο. Ο υδράργυρος είναι τοξικός και μπορεί να αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ για όσους έχουν ινομυαλγία. Στην συνέχεια προτείνω να ελέγξουν τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων στο σώμα τους χρησιμοποιώντας ένα τεστ ούρων (πιο αξιόπιστο από την εξέταση αίματος).

Κόπωση επινεφριδίων

Η κόπωση επινεφριδίων είναι το αποτέλεσμα του χρόνιου άγχους. Ο χρόνιος πόνος αποτελεί στρεσογόνο παράγοντα για τα επινεφρίδια, αν και δεν είναι τυπικά η αρχική αιτία.

Ο αρχική αιτία είναι συνήθως ένα από τα παρακάτω:

  • τροφική δυσανεξία
  • κάντιντα (Candida)
  • τοξικότητα υδραργύρου
  • έλλειψη βιταμινών
  • μυκοτοξίνες

Ο στόχος μου είναι να υποστηρίξω τα επινεφρίδια με προσαρμοστικά βότανα ενώ ψάχνουμε για τη βασική αιτία του στρες και το διορθώνουμε.

Μεταλλάξεις του γονιδίου MTHFR

Όσο περισσότερες μεταλλάξεις του γονιδίου MTHFR έχετε, τόσο λιγότερο μπορείτε να ολοκληρώσετε επιτυχώς μια μεθυλίωση ή να αποτοξινώσετε βαρέα μέταλλα όπως υδράργυρο και μόλυβδο.

Επιπλέον, όσο περισσότερες μεταλλάξεις του γονιδίου MTHFR έχετε, τόσο υψηλότερες είναι απαιτήσεις σας σε methyl-B6, methyl-B12 ή folinic acid, προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά οι αποτοξινωτικές διαδικασίες του οργανισμού.

Τις μεταλλάξεις αυτές μπορείτε να τις εντοπίσετε με μία εξέταση αίματος, σ’ ένα εξειδικευμένο εργαστήριο.

Ανεπάρκεια γλουταθειόνης

Η γλουταθειόνη αποτελεί το πιο κρίσιμο μέρος του αποτοξινωτικού συστήματος του οργανισμού μας. Η γλουταθειόνη ανακυκλώνεται στο σώμα μας, εκτός εάν το τοξικό μας φορτίο είναι υπερβολικά υψηλό ή απουσιάζουν τα GSTM1 και GSTP1, τα ένζυμα που απαιτούνται για την ανακύκλωση και την παραγωγή της. Η λήψη γλουταθειόνης ή των προδρόμων ουσιών (NAC, άλφα λιποϊκό οξύ, milk thistle) συχνά βοηθούν σημαντικά με την κόπωση.

 

Συγγραφέας άρθρου: Amy Myers, MD, εξασκεί την Λειτουργική Ιατρική

 

Μετάφραση/απόδοση από το www.dromostherapeia.gr με απληροφορίες από το mbghealth

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.