Web
Analytics
Αντιμετωπίστε την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα με φυσικούς τρόπους - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αντιμετωπίστε την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα με φυσικούς τρόπους

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι ένας τύπος αρθρίτιδας. Προκαλεί οίδημα, πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις, κυρίως στην πλάτη και τη λεκάνη. Ο πόνος και η δυσκαμψία είναι συνήθως χειρότερος στη βάση της σπονδυλικής στήλης, όπου η σπονδυλική στήλη συνδέεται με τη λεκάνη (ιερολαγόνια άρθρωση).

Στην αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, οι αρθρώσεις - και οι σύνδεσμοι που βοηθούν τις αρθρώσεις να κινηθούν - αρχίζουν να διογκώνονται και σταματούν να λειτουργούν φυσιολογικά. Σε μερικούς ανθρώπους, ο πόνος και η ακαμψία στην πλάτη έρχονται και φεύγουν. Άλλα άτομα βιώνουν πόνο και περιορισμένη κινητικότητα και η ασθένεια επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Όταν ο ιστός γύρω από τις αρθρώσεις τραυματίζεται από τη νόσο, αντικαθίσταται από νέο ιστό που αργά μετατρέπεται σε οστό. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να «ενώσει» τους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης. Τελικά, μερικά άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα καταλήγουν η σπονδυλική τους στήλη να παίρνει την μορφή ενός και μόνο οστού. Κατά συνέπεια, αδυνατούν να κινήσουν, κάμψουν ή στρέψουν τον αυχένα και την πλάτη φυσιολογικά.

Στους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας εμφανίζονται συνήθως κατά τη διάρκεια των εφηβικών ή νεανικών χρόνων. Σπανίως διαγιγνώσκεται σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών. Δυστυχώς, η σωστή διάγνωση παίρνει πολύ χρόνο, κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια!

Δεδομένου ότι τα συμπτώματά της συγχέονται με αυτά της αρθρίτιδας και επειδή τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται αργά, η διάγνωση της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας συνήθως γίνεται αφού οι ασθενείς έχουν επισκεφτεί πολλούς γιατρούς με διαφορετικές ειδικότητες.

Διάγνωση

Ενώ δεν υπάρχει εξέταση που να επιβεβαιώνει την διάγνωση της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, υπάρχουν αρκετές εξετάσεις που πιθανόν να ζητήσει ο γιατρός αν υποψιαστεί ότι έχετε αυτή την πάθηση.

1  Έλεγχος της συνολικής υγείας από τον ίδιο τον γιατρό ή μέσω εξετάσεων (full physical exam)

2. Ιατρικό ιστορικό

3. Καταγραφή των συμπτωμάτων

4. Εργαστηριακές εξετάσεις

 • Ρυθμός καθίζησης ESR ή ερυθροκυττάρων και  C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), για έλεγχο φλεγμονής στο σώμα
 • Ανθρώπινο λευκοκυτταρικό αντιγόνο B27 (HLA-B27), για έλεγχο της πρωτεΐνης HLA-B27, η οποία είναι πιο συχνή σε άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα 

5. Ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία, για έλεγχο των αρθρώσεων

Ο γιατρός θα εξετάσει όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τα συμπτώματά, καθώς και άλλες πιθανές αιτίες για τα προβλήματα υγείας σας, πριν καταλήξει σε διάγνωση.

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι αυτοάνοση ασθένεια;

Αποτελεί ένα περίπλοκο θέμα.

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι τόσο αυτοφλεγμονώδης όσο και αυτοάνοση πάθηση, καθώς έχει χαρακτηριστικά και των δύο καταστάσεων.

Για παράδειγμα, το HLA-B27 αναγκάζει τα κύτταρα να επιτεθούν στον υγιή ιστό, γεγονός που την καθιστά αυτοάνοση ασθένεια.

Αλλά ο ασθενής καλυτερεύει όταν τα φλεγμονώδη σήματα μπλοκάρονται, υποδηλώνοντας ότι είναι μια αυτοφλεγμονώδης πάθηση.

Ευρέως δεν αποτελεί μια αυτοάνοση ασθένεια, αλλά μια αυτοφλεγμονώδη νόσο, όπως η ψωριασική αρθρίτιδα.

Εξέταση HLA-B27

Αυτή η εξέταση ανιχνεύει την παρουσία ή την απουσία του HLA-B27 στα λευκά αιμοσφαίρια σε δείγμα αίματος.

Το HLA-B27 αναγκάζει το ανοσοποιητικό σύστημα να προσβάλει υγιή κύτταρα.

Έως και το 95% των ατόμων που έχουν αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι θετικά στο HLA-B27.

Η εξέταση είναι μια απλή λήψη αίματος. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει αυτή την εξέταση, αν υποψιάζεται ότι τα συμπτώματά σας προκαλούνται από αυτοάνοση ή αυτοφλεγμονώδη πάθηση.

Για να κατανοήσετε τα αποτελέσματα της εξέτασης, πρέπει να γνωρίζετε:

 • Αν είστε αρνητικός στο HLA-B27, σημαίνει ότι δεν έχετε HLA-B27 στα λευκά αιμοσφαίρια.
 • Μπορεί να είστε αρνητικός στο HLA-B27 και παρόλα αυτά να έχετε αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.
 • Εάν είστε θετικός στο HLA-B27, σημαίνει ότι έχετε σε κάποιο βαθμό HLA-B27 στα λευκά αιμοσφαίρια. Κληρονομήσατε το γονίδιο HLA-B27 από τους γονείς σας.
 • Όσοι είναι θετικοί στο HLA-B27, σημαίνει ότι έχουν μια ανοσολογική ή φλεγμονώδη διαταραχή.
 • Εάν είστε θετικός στο HLA-B27 έχετε 10% πιθανότητες (ή λιγότερες) να αναπτύξετε σπονδυλοαρθρίτιδα. Εάν δεν έχετε αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, μπορεί να έχετε άλλη πάθηση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα αρχίζουν νωρίς και είναι σοβαρά.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή να έρχονται και να φεύγουν. Συνήθως, οι άνδρες έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα από τις γυναίκες.

Κοινά συμπτώματα

 • Πόνος ή δυσκαμψία στο κάτω μέρος της πλάτης ή στους γοφούς
 • Πόνος στους γλουτούς 
 • Πόνος στον αυχένα
 • Κόπωση
 • Λιγότερο συχνά, πόνος ή δυσκαμψία σε άλλα μέρη του σώματος, όπως ώμοι, πλευρά, χέρια και πόδια ή φτέρνες

Συνήθως, ο πόνος δεν ξεκινά ξαφνικά. Έρχεται σιγά σιγά μετά από μήνες ή χρόνια. Είναι επίσης σύνηθες ο πόνος και η δυσκαμψία να είναι χειρότεροι το πρωί ή μετά από αδράνεια (για παράδειγμα, μετά από συνεδρίαση στο γραφείο ή την παρακολούθηση τηλεόρασης). Πολλά άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα αισθάνονται καλύτερα όταν αρχίζουν να κινούνται.

Σε προχωρημένο στάδιο, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα προκαλεί μια άκαμπτη, σπονδυλική στήλη που καθιστά δύσκολη την κίνηση. Τα άτομα με σοβαρή σπονδυλίτιδα μπορεί αναπτύξουν µια κυρτή στάση του σώματος που είναι γνωστή ως κύφωση.

Η ασθένεια μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στο έντερο ή το δέρμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το κύριο σύμπτωμα της πάθησης είναι οίδημα στα χέρια και τα πόδια. Αυτός ο τύπος ασθένειας είναι γνωστός ως περιφερική σπονδυλοαρθρίτιδα.

Αιτία

Η ακριβής αιτία αυτής της πάθησης είναι άγνωστη. Έχει τόσο περιβαλλοντικές όσο και γενετικές αιτίες. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος στην οικογένειά σας έχει αυτή την ασθένεια, είναι πιο πιθανό να την αναπτύξετε. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γονίδιο HLA-B27, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο διάγνωσης της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας ή άλλης σπονδυλοαρθρίτιδας.

Ωστόσο, θα μπορούσε να έχετε στο ιατρικό σας ιστορικό αυτή την πάθηση, να φέρετε αυτό το γονίδιο και παρόλα αυτά να μην την αναπτύξετε. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, που επηρεάζουν την ανάπτυξη της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας.

Παράγοντες κινδύνου

Διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστείτε με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα αν είστε:

 • Άνδρας
 • Αν κάποιος στην οικογένειά σας έχει την πάθηση
 • Θετικός στο HLA-B27
 • Στην εφηβεία, στην δεκαετία των 20 ή 30
 • Εσκιμώος, Λάπωνας (Σκανδιναβία) ή από Αλάσκα, Σιβηρία (ή άλλες χώρες της Βόρειας κουλτούρας).
 • Ιθαγενής Αμερικανός (φυλές που κατέβηκαν στις δυτικές ΗΠΑ ή στον Καναδά)
 • Διαγνωσμένοι με μια σχετική πάθηση όπως νόσος του Crohn, ελκώδη κολίτιδα ή ψωρίαση

Οι Αφροαμερικανοί είναι λιγότερο πιθανό από άλλες φυλές να διαγνωστούν με σπονδυλαρθρίτιδα.

Τα άτομα με 2 ή παραπάνω παράγοντες κινδύνου, όπως το να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου και να είναι κάποιος θετικός στο HLA-B27, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Συμβατική θεραπεία

Σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Ωστόσο, μερικά άτομα με ήπια συμπτώματα ή στα αρχικά στάδια της ασθένειας έχουν περιόδους ύφεσης των συμπτωμάτων.

Η θεραπεία της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας στοχεύει στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας, όπως και στην αποφυγή της σπονδυλικής παραμόρφωσης  (υπερκύφωση και αγκύλωση που οδηγεί σε αδυναμία του ασθενή να κοιτάξει μπροστά) και του περιορισμού των δραστηριοτήτων.

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων και για την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου, όπως:

 • Παυσίπονα όπως ακεταμινοφαίνη (ή παρακεταμόλη) ή οπιοειδή (π.χ τραμαδόλη)
 • Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), που χρησιμοποιούνται για την ελάττωση της φλεγμονής και της δυσκαμψίας), όπως η ιβουπροφαίνη και το νάτριο ναπροξένης (naproxen sodium, χωρίς ιατρική συνταγή) ή ινδομεθακίνη (indomethacin), δικλοφενάκη (diclofenac) και σελεκοξίμπη (celecoxib, με ιατρική συνταγή).
 • Αντιρευματικά φάρμακα τροποποιητικά της νόσου (DMARDS), χρησιμοποιούνται για τη μείωση του πόνου και του οιδήματος και πιθανώς για την πρόληψη περαιτέρω βλάβης των αρθρώσεων), όπως η  αδαλιμουμάμπη (adalimumab), η γκολιμουμάμπη (golimumab), η ετανερσέπτη (etanercept) και η  ινφλιξιμαμπη (infliximab).
 • Κορτικοστεροειδή για την μείωση του πόνου και της ακαμψίας σε περιοχές εκτός της σπονδυλικής στήλης
 • Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης άρθρωσης, η οποία εφαρμόζεται στην περίπτωση που ορισμένες αρθρώσεις, όπως το ισχίο, έχουν υποστεί σημαντική βλάβη από την ασθένεια.

13. φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Η φυσική αντιμετώπιση είναι ουσιαστική για την αποτελεσματική μακροχρόνια αντιμετώπιση της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας.

Αποτελεί μέρος της συμβατικής θεραπείας και ο ακρογωνιαίος λίθος για τη διατήρηση της κινητικότητας και του περιορισμό του πόνου.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω φυσικές θεραπείες για να διαχειριστείτε μόνοι σας πολλά από συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας:

1. Άσκηση

Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τα άτομα με αυτή την ασθένεια. Μπορεί να μειώσει τον πόνο, να βελτιώσει την κινητικότητα και τη στάση του σώματος και να διατηρήσει την ευελιξία.

Παρά τον πόνο και την ακαμψία που συνοδεύουν την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η ακινησία δεν λύνει το πρόβλημα. Η τακτική άσκηση της πλάτης, του αυχένα, του θώρακα και των άκρων είναι σημαντική για την διατήρηση της ευελιξίας και της κινητικότητας.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματά μειώνονται μετά από άσκηση ή δραστηριότητα.

Τα οφέλη της άσκησης για άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα περιλαμβάνουν αυξημένη ευελιξία, καλύτερο εύρος κίνησης, καλύτερη στάση του σώματος, καλύτερο ύπνο, λιγότερη δυσκαμψία και λιγότερο πόνο.

2. Τακτική εφαρμογή τεχνικών για καλή στάση του σώματος

Η τακτική συνήθεια να έχετε καλή στάση του σώματος βοηθάει την σπονδυλική στήλη να μην παραμορφωθεί ή κυρτώσει (κύφωση). Οι ασκήσεις στάσης του σώματος θα πρέπει να εφαρμόζονται καθημερινά για να επιτευχθούν και καλύτερα αποτελέσματα.

3. Φυσικοθεραπεία

Ένας φυσικοθεραπευτής που κατανοεί την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα μπορεί να βοηθήσει με τη σωστή στάση, την κινητικότητα των αρθρώσεων, τον πόνο και την δυνατότητα συμμετοχής σε δραστηριότητες.  

4. Χρήση θερμών ή κρύων επιθεμάτων

Ζεστά επιθέματα και θερμαντικά μαξιλάρια ή ηλεκτρική θερμοφόρα μπορούν να βοηθήσουν στην προσωρινή ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.

5. Συσκευή Tens (ηλεκτροθεραπεία)

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και μπορείτε να την αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή.

7. Θεραπευτικό μασάζ

Όταν ο θεραπευτής γνωρίζει την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, τότε το μασάζ μπορεί να μειώσει το άγχος και να έχει κάποιες προσωρινές θετικές επιπτώσεις στον πόνο, τη δυσκαμψία και την ευελιξία. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι το μασάζ μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματά τους, οπότε προχωρήστε με προσοχή.

8. Φολικό οξύ και προβιοτικά

Μερικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας μπορούν να επηρεάσουν το συκώτι και το έντερο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λήψη συμπληρώματος φολικού οξέος (folic acid) ή η προσθήκη γιαουρτιού από «ζωντανές και δραστικές καλλιέργειες» και μπανάνας στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να βοηθήσει το σώμα να προστατευθεί από τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων.

9. Αποφύγετε ορισμένες δίαιτες και πρόσθετα τροφίμων

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας αναφέρει ότι, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αλφάλφα, ψευδάργυρο ή άλατα χαλκού - καθώς και η δίαιτα «immune power diet*» ή μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λίπος και πρωτεΐνες, είναι επιβλαβείς για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

*immune power diet:

Σύμφωνα με τον γιατρό Stuart M. Berger, διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων του AIDS και της παχυσαρκίας είναι το αποτέλεσμα της αντίδρασης υπερευαισθησίας που προκαλείται με ανοσολογικό μηχανισμό σε κοινές τροφές (αλλεργίες τροφίμων) και η «αποτοξίνωση», τα συμπληρώματα διατροφής και η απώλεια βάρους μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το σιτάρι, η μαγιά, τα αυγά, το καλαμπόκι, η σόγια και η ζάχαρη. Μετά την ολοκλήρωση της «αποτοξίνωσης» του ανοσοποιητικού συστήματος και την εξάλειψη των τροφίμων, τα τρόφιμα αυτά θα μπορούν να καταναλωθούν σταδιακά, αλλά όχι περισσότερο από μία φορά κάθε τέσσερις ημέρες. 

10. Διατηρείστε ένα υγιές βάρος

Τόσο τα υπέρβαρα όσο και τα λιποβαρή άτομα μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές στην αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν το βάρος. Επίσης, οι ασθένειες που παρουσιάζονται ταυτόχρονα με την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα μπορούν  να προκαλέσουν αύξηση ή απώλεια βάρους.

11. Μην καπνίζετε

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα μπορεί να περιορίσει την κίνηση του θώρακα καθιστώντας δύσκολο να πάρετε βαθιές αναπνοές, γεγονός που κάνει το κάπνισμα ακόμη πιο επικίνδυνο καθώς επιβαρύνει τους πνεύμονες.

12. Χρησιμοποιήστε εξαρτήματα ή προσαρμόστε ό,τι σας δυσκολεύει

Για παράδειγμα, εάν δυσκολεύεστε να σκύψετε για να φορέσετε τα παπούτσια σας, χρησιμοποιήστε ψηλό κόκκαλο (γλώσσα) παπουτσιού. Εάν δυσκολεύεστε να περπατήσετε, τότε χρησιμοποιήστε ένα πι ή ένα μπαστούνι. Ομοίως, ρυθμίστε το ύψος του γραφείου ή της οθόνης σας. Συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία θεραπευτή για να βρείτε τρόπους που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά σας.

13. Διατροφή

Για παράδειγμα, αποφύγετε το αλκοόλ, καταναλώστε αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D για να υποστηρίξετε την υγεία των οστών και υιοθετείστε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Περιορίστε τα λίπη, τα ζωικά προϊόντα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και προσπαθήστε να πίνετε οκτώ με 10 ποτήρια νερό καθημερινά. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να βρείτε και άλλες διατροφικές επιλογές για να μειώσετε τα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας.

Βρείτε την καλύτερη διατροφή που σας ταιριάζει

Όπως συμβαίνει με πολλές παθήσεις που εμφανίζουν αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη χαρακτηριστικά, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία.

Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι ορισμένα τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων προκαλούν συμπτώματα. Άλλοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι μια συγκεκριμένη διατροφή, διατηρεί τα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας υπό έλεγχο ή ακόμα και σε ύφεση. Ζητήστε την βοήθεια ενός επαγγελματία, ώστε να σας κατευθύνει σωστά και να εντοπίσετε ποιες τροφές σας βοηθούν ή όχι.

Οι έρευνες δείχνουν ότι μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο μπορεί να είναι ευεργετική για τα άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Αυτό συμβαίνει λόγω της ικανότητάς του να μειώνει τη φλεγμονή.  Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο ονομάζονται κετογόνες ή δίαιτες κέτο και μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικές όταν εφαρμόζονται σε συνδυασμό με την ιατρική θεραπεία. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν μειονεκτήματα όσον αφορά τη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες για άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις ή φάρμακα.

Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι μια δίαιτα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα της νόσου σε άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Παρόλο που άλλες έρευνες καθιστούν ασαφές πόσο στενή είναι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης των ωμέγα-3 και της δραστηριότητας της ασθένειας, φαίνεται ότι έχει κάποια επίδραση στους δείκτες που σχετίζονται με την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Προφυλάξεις

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση. Αυτό σημαίνει ότι διαρκεί πολύ χρόνο - συνήθως μια ζωή. Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα, να καθυστερήσετε την πρόοδο της νόσου και να βελτιώσετε όσο τον δυνατό καλύτερα την υγεία σας ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού και εφαρμόζοντας φυσικές θεραπείες. Ωστόσο, δεν πρέπει να παίρνετε συμπληρώματα ή να αλλάζετε δραστικά τη διατροφή σας χωρίς να μιλάτε με τον γιατρό σας. Τα συμπληρώματα και οι διαιτητικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και μπορούν να επηρεάσουν τόσο την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα όσο και άλλα θέματα υγείας που μπορεί να έχετε.

Ομοίως, μην σταματήσετε ή αλλάξετε τη θεραπευτική αγωγή σας χωρίς να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Ορισμένα φάρμακα που δίνονται στην αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα απαιτούν σταδιακή μείωση, πριν την οριστική διακοπή τους. Επομένως, είναι επικίνδυνο για να τα σταματήσετε μόνοι σας.

Εάν έχετε ανεπιθύμητες ενέργειες από ένα φάρμακο ή ένα συμπλήρωμα, καλέστε τον γιατρό σας.

Επειδή η άσκηση είναι πολύ σημαντική για τη μακροπρόθεσμη υγεία σας, συμβουλευτείτε ειδικούς ώστε να γίνεται σωστά.

Σύμφωνα με την «Ένωση Σπονδυλίτιδας της Αμερικής», η χειροπρακτική φροντίδα δεν θεωρείται ασφαλής για άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χειρισμός της σπονδυλικής στήλης μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό (όπως κάταγμα του νωτιαίου μυελού) ή νευρική βλάβη.

 

Πηγές 

https://en.wikipedia.org*

Dr Axe

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.