Web
Analytics
10 φυσικές θεραπείες για την Δισκοκήλη (κήλη δίσκου) - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

10 φυσικές θεραπείες για την Δισκοκήλη (κήλη δίσκου)

Ο πόνος της δισκοκήλης (κήλη δίσκου) είναι τόσο εξουθενωτικός, που δυσκολεύει πολύ τις καθημερινές δραστηριότητες του πάσχοντα.

Οι εναλλακτικές και φυσικές θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο που οφείλεται στην κήλη δίσκου αλλά και να σας βοηθήσουν να αποφύγετε το χειρουργείο.

Αν έχετε κήλη δίσκου, δίσκο που έχει διογκωθεί ή αφυδατωθεί (Νόσος του Εκφυλισμένου Δίσκου) οι παρακάτω φυσικές θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν.

Θα ξεκινήσουμε με την διατροφή και τα συμπληρώματα που απαιτούνται και στην συνέχεια θα περάσουμε σε θεραπείες που θα σας δώσουν γρήγορη ανακούφιση.

Κάθε θεραπεία λειτουργεί διαφορετικά για τον καθένα, οπότε πρέπει να ενημερωθείτε και να βρείτε ποια είναι κατάλληλη για σας.

1. Καταναλώστε ζωμό οστών/κολλαγόνου

Είναι σημαντικό να δώσετε στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, προκειμένου να θεραπεύει την πάσχουσα περιοχή και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ακολουθήσετε διατροφή για την παραγωγή του κολλαγόνου.

Το σώμα σας χρειάζεται το κολλαγόνο για να θεραπεύσει και επιδιορθώσει τον δίσκο και τους ιστούς, που έχουν καταστραφεί. Το κολλαγόνο, το βρίσκουμε σε σκόνη πρωτεΐνης ή σε υγρή μορφή, που παράγονται από ζωμό οστών.

Πρέπει να πίνετε 2 με 3 μερίδες την ημέρα ζωμό οστών.  Μπορείτε να τον φτιάχνετε μόνοι σας στο σπίτι ή απλά να τον αγοράσετε σε υγρή μορφή.

Φτιάξτε μια σούπα από οργανικό κοτόπουλο, σέλινο, κρεμμύδια, καρότα και λίγο έτοιμο ζωμό οστών από κοτόπουλο, ώστε να λάβετε μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για την επιδιόρθωση του δίσκου.

Επίσης, είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως τα μύρτιλα.

Η ιδανική διατροφή για την θεραπεία του δίσκου είναι:

Πρωινό: Ένα smoothie που περιέχει σκόνη πρωτεΐνης με βάση το κολλαγόνο ή σκόνη πρωτεΐνης που παράγεται από ζωμό οστών, βατόμουρα, γάλα καρύδας και πιθανόν από μερικά αντιφλεγμονώδη βότανα όπως η ρίζα τζίντζερ.

Μεσημεριανό/Βραδινό: Σούπα ή σιγοβρασμένο ζωμό οστών

2. Λάβετε Συμπληρώματα διατροφής

Τα καλύτερα συμπληρώματα για την θεραπεία της δισκοκήλης είναι η πρωτεΐνη κολλαγόνου ή σκόνη πρωτεΐνης που παράγεται από ζωμό οστών. Αυτά, περιέχουν τα αμινοξέα γλουταμίνη, γλυκίνη, προλίνη και αργινίνη.  Αυτά είναι τα αμινοξέα που το σώμα χρειάζεται για την παραγωγή κολλαγόνου και την θεραπεία των κατεστραμμένων ιστών.

Τα παρακάτω συμπληρώματα, είναι επίσης επωφελή για την θεραπεία της δισκοκήλης;

  • Ωμέγα-3 Ιχθυέλαια: 1.000-2.000 mgr την ημέρα ή συμπλήρωμα από αυγοτάραχο ψαριού.
  • MSM: Περιέχει θείο, που βοηθάει στην αποκατάσταση των αρθρώσεων
  • Γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη
  • Αντιφλεγμονώδη βότανα, όπως ο κουρκουμάς (turmeric), βοηθούν στην θεραπεία και στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων ιστών.

3. Οζονοθεραπεία

Η θεραπεία με ενέσεις όζοντος αποτελεί μια αποδεδειγμένη μη χειρουργική μέθοδος, που εφαρμόζεται για την αποκατάσταση της σπονδυλικής στήλης, των αρθρώσεων και μυϊκών παθήσεων.

Έχουν δημοσιευτεί πολλές μελέτες που αποδεικνύουν την ικανότητα και την ασφάλεια της.

Η οζονοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική στην θεραπεία της δισκοκήλης, καθώς οι ενέσεις όζοντος έχουν την ικανότητα  να συρρικνώνουν τους δίσκους.

Επιπλέον, θεραπεύει την αιτία του πόνου καθώς ενεργοποιεί τους ισχυρούς μηχανισμούς θεραπείας και αποκατάστασης του σώματος και αυξάνει την ικανότητα του να διαχειριστεί πολλά είδη οξειδωτικού στρες. Ως αποτέλεσμα, η οζονοθεραπεία συχνά προκαλεί μακροχρόνια θετική επίδραση στην μείωση του πόνου, σε αντίθεση με μια άλλη λύση που θα «κάλυπτε» προσωρινά το πόνο.

4. Προλοθεραπεία (prolotherapy)

H προλοθεραπεία αποτελεί μια μορφή αναγεννητικής ιατρικής. Χρησιμοποιεί ενέσεις πλάσματος πλούσιες σε αιμοπετάλια (PRP), που βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών.

Συνήθως, πρέπει να κάνετε από 3 έως 8 θεραπείες.

5. Βελονισμός

Η αρχαία κινέζικη πρακτική πιστεύει ότι καθένας μας έχει μία ενεργειακή δύναμη που ονομάζεται Chi.  Όταν το Chi μπλοκαριστεί ή χάσει την ισορροπία του, το σώμα μπορεί να εμφανίσει πόνο ή κάποια ασθένεια. Οι παραδοσιακοί βελονιστές στοχεύουν να απελευθερώσουν τα κανάλια της ενέργειας Chi, γνωστά ως μεσημβρινοί, εισάγοντας τους εξαιρετικά λεπτές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Ανάλογα με την διάγνωση, ο βελονιστής θα εισάγει πολλές βελόνες για περίπου 20-40 λεπτά.

Έχει αποδειχθεί ότι ο βελονισμός απελευθερώνει τις ενδορφίνες στην κυκλοφορία του αίματος, οι οποίες ανακουφίζουν φυσικά από τον πόνο.

Επίσης, υπάρχει η «θεωρία ελέγχου της πύλης του πόνου» (Gate Control Theory ) που υποστηρίζει ότι τα σήματα του πόνου «ταξιδεύουν» αργά από την περιοχή του τραυματισμού στο νωτιαίο μυελό του εγκεφάλου, επειδή τα νεύρα μπορούν να διαχειριστούν μόνο ένα περιορισμένο αριθμό σημάτων κάθε φορά.

Ο βελονισμός πιστεύεται ότι παράγει γρηγορότερα σήματα και με αυτό τον τρόπο μπλοκάρει τον πόνο.

6. Χειροπρακτική

Η χειροπρακτική αποτελεί μια φυσική, ασφαλής  και αποτελεσματική επιλογή θεραπείας. Μπορεί να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα της δισκοκήλης, καθώς ο χειροπράκτης μπορεί να απομακρύνει την πίεση που ασκεί η κήλη στο νεύρο.

7. Μέθοδος McKenzie

Η μέθοδος McKenzie είναι ασκήσεις που αποσκοπούν, να απομακρύνουν τον πόνο από το πόδι και να το περιορίσουν πιο κοντά στην μέση.

Στην συνέχεια, η μέθοδος έχει ως στόχο την μακροπρόθεσμη αποκατάσταση, ενισχύοντας την πλάτη και άλλες μυϊκές ομάδες ώστε να περιορίσει τον πόνο και να μην υπάρξει υποτροπή.

8. Μασάζ

Το μασάζ σε τακτική βάση, προσφέρει ανακούφιση στο χρόνιο πόνο. Αυξάνει την ροή του αίματος, η οποία παρέχει περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους μυς. Επίσης απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου.

Το μασάζ είναι ασφαλές και χωρίς παρενέργειες. Ωστόσο, πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με οστεοπόρωση, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, δερματικές λοιμώξεις, ανοικτές πληγές ή αρθρίτιδα κοντά στην περιοχή που θα εφαρμοστεί το μασάζ.

Υπάρχουν πάνω από 100 είδη μασάζ. Με τον θεραπευτής σας, θα βρείτε ποιο σας βοηθάει πιο πολύ στην μείωση του πόνου. Το μασάζ είναι πιο αποτελεσματικό, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την συμβατική ιατρική.

9. Διαλογισμός

Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, μέσω της εστίασης της αναπνοής.

Μερικά άτομα, λόγω του διαλογισμού, μπορούν και μειώνουν τα φάρμακα με την πάροδο του χρόνου.

10. Θερμότητα για την ανακούφιση των μυϊκών σπασμών

Πολλά άτομα θεωρούν τους μυϊκούς σπασμούς ως ένα μικρό πρόβλημα, αλλά οι σπασμοί στους μεγάλους μυς της οσφυϊκής μοίρας μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνοι.

Τοποθετήστε ένα θερμαινόμενο μαξιλάρι ή ζεστό επίθεμα στη οσφυϊκή­­ μοίρα, μερικές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας. Δοκιμάστε διάφορες μορφές θερμικής θεραπείας για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για σας. όπως για παράδειγμα ζεστό υδρομασάζ.

 

 

Πηγές

Alternative disc therapy

spineuniverse

spine-health

Dr. Axe

 

 

 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.