Web
Analytics
12 φυσικές θεραπείες για να αντιμετωπίσετε τις λοιμώξεις του ουροποιητικού (ουρολοίμωξη) - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

12 φυσικές θεραπείες για να αντιμετωπίσετε τις λοιμώξεις του ουροποιητικού (ουρολοίμωξη)

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη) είναι μερικές από τις πιο συχνές βακτηριακές λοιμώξεις στις γυναίκες, που αποτελούν σχεδόν το 25% όλων των λοιμώξεων.

Περισσότερο από το 50% των γυναικών θα εμφανίσουν λοίμωξη του ουροποιητικού στη διάρκεια της ζωής τους. Τα βακτήρια έχουν γίνει ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, η πιο συνηθισμένη συμβατική θεραπεία, και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε φυσικές θεραπείες για τις ουρολοιμώξεις, οι οποίες εξαλείφουν πλήρως τα βακτήρια και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

12 φυσικές θεραπείες για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού

Πίνετε άφθονο νερό

Η κατανάλωση νερού ή υγρών κατά την διάρκεια της ημέρας, βοηθάει στην απομάκρυνση των βακτηρίων, από το ουροποιητικό σύστημα.

Μια μελέτη που διεξήχθη το 2013, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Νοτιοδυτικό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας, διαπίστωσε ότι η χρόνια χαμηλή πρόσληψη υγρών ενδέχεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην παθογένεση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, ένας από τους πολλούς λόγους για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Πίνετε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό, σε κάθε γεύμα και σνακ της ημέρας, για να απομακρύνετε τα βακτήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση.

Να ουρείτε συχνά

Η συχνή ούρηση διασφαλίζει ότι τα βακτήρια δεν αναπτύσσονται στα ούρα, τα οποία παραμένουν στην ουροδόχο κύστη.

Είναι επίσης σημαντικό να ουρείτε αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή, για να απομακρύνετε τα βακτήρια που ενδέχεται να έχουν εισέλθει στην ουρήθρα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το να κρατάτε τα ούρα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα επιτρέπει στα βακτηρίδια να πολλαπλασιαστούν εντός του ουροποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα τη μόλυνση του.

Διατηρείστε την περιοχή καθαρή και στεγνή

Οι γυναίκες πρέπει να σκουπίζονται από μπροστά προς τα πίσω, ειδικά μετά από την εντερική κίνηση. Αυτό διασφαλίζει ότι τα βακτήρια δεν εισέρχονται στην ουρήθρα.

Είναι επίσης σημαντικό να φοράτε χαλαρά ρούχα και εσώρουχα, ώστε ο αέρας να διατηρεί την ουρήθρα στεγνή. Πρέπει να αποφεύγετε να φοράτε στενά τζιν ή ρούχα π.χ από νάιλον, ώστε να μην δημιουργηθεί υγρασία, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Αποφύγετε τη χρήση σπερματοκτόνων

Τα σπερματοκτόνα αυξάνουν τον ερεθισμό και εννοούν την ανάπτυξη βακτηρίων. Επιλέξτε λιπαντικά προφυλακτικά που δεν περιέχουν σπερματοκτόνα.

Μια προοπτική μελέτη που διεξήχθη το 1996, η οποία δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, δείχνει ότι μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών νεαρών γυναικών, η συχνότητα εμφάνισης την λοίμωξης του ουροποιητικού είναι μεγάλη και συσχετίζεται με την πρόσφατη χρήση ενός διαφράγματος με σπερματοκτόνο, χωρίς να παίζει ρόλο η πρόσφατη σεξουαλική επαφή.

Προβιοτικά

Μία από τις πιο υποσχόμενες φυσικές θεραπείες για την λοίμωξη του ουροποιητικού, κυρίως των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων, λόγω της βακτηριακής αντίστασης, είναι τα προβιοτικά.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Ινδικό περιοδικό Ουρολογίας εξηγεί ότι η φυσιολογική βακτηριακή χλωρίδα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της υπερβολικής ανάπτυξης μικροοργανισμών που οδηγούν σε ασθένειες. Η χρήση αντιβιοτικών καταστρέφει την ωφέλιμη βακτηριακή χλωρίδα και τα παθογόνα βακτήρια αναπτύσσονται υπερβολικά σε εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες.

Τα προβιοτικά βοηθούν στην υποστήριξη της φυσιολογικής χλωρίδας του ανθρώπινου σώματος. Η κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση βοηθά στην αποκατάσταση της φυσικής χλωρίδας του σώματος και στον επαναποικισμό της κύστης με χρήσιμα βακτήρια Μερικά από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι το κεφίρ, το kimchi, το γιαούρτι με προβιοτικά, το ακατέργαστο τυρί, το λάχανο τουρσί (sauerkraut) και η κομπούχα (kombucha).

Cranberry (κράνμπερι)

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός κράνμπερι μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ουρολοιμώξεων, που αναπτύσσει ένα άτομο σε διάστημα 12 μηνών, ιδιαίτερα σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες (υποτροπιάζουσες) ουρολοιμώξεις.

Παρόλο που υπάρχουν περιορισμένα ή μεικτά στοιχεία σχετικά με την ικανότητα του κράνμπερι να διαχειριστεί τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ουροποιητικού, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέσο.

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα προϊόντα που περιέχουν κράνμπερι φαίνεται να λειτουργούν, καθώς αναστέλλουν την ανάπτυξη και τον αποικισμό βακτηρίων που προκαλούν λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένου του E. coli, του πιο κοινού βακτηρίου που παρατηρείται σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Σκόρδο

Η Allicin (αλικίνη) είναι το πιο δραστικό συστατικό του φρέσκου θρυμματισμένου και ακατέργαστου σκόρδου, η οποία έχει πολλές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Στην καθαρή του μορφή, η αλικίνη έχει βρεθεί ότι εμφανίζει αντιβακτηριακή δραστικότητα έναντι ενός ευρέος φάσματος βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών του Ε. Coli. που αντιστέκονται σε πολλά φάρμακα.

Επίσης, το σκόρδο έχει αντιμυκητιασικές ιδιότητες, ιδιαίτερα έναντι του candida albicans, που προκαλεί μόλυνση από ζυμομύκητα.

D-Μαννόζη (D-Μαννόζη)

Η D-μαννόζη είναι ένα είδος ζάχαρης που σχετίζεται με τη γλυκόζη.

Αποτελεί φυσική θεραπεία για την λοίμωξη του ουροποιητικού, επειδή μπορεί να αποτρέψει ορισμένα βακτήρια να κολλήσουν στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος.

Μια μελέτη που διεξήχθη το 2014 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «World Journal of Urology» εξέτασε εάν η σκόνη D-μαννόζης είναι αποτελεσματική για την πρόληψη των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Στη μελέτη, 308 γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε σκόνη D-μαννόζης σε νερό για έξι μήνες, η δεύτερη έλαβε καθημερινά νιτροφουραντοΐνη (αντιβιοτικό) και η τρίτη δεν έλαβε θεραπεία.

Συνολικά, 98 ασθενείς είχαν επαναλαμβανόμενες (υποτροπιάζουσες) λοιμώξεις του ουροποιητικού: 15 στην ομάδα της D-μαννόζης, 21 στην ομάδα της νιτροφουραντοΐνης και 62 στην ομάδα που δεν έλαβαν θεραπεία.

Η σκόνη D-μαννόζης μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του ουροποιητικού, και οι ασθενείς στην ομάδα της D-μαννόζης είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο παρενεργειών σε σύγκριση με τους ασθενείς στην ομάδα της νιτροφουραντοΐνης.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C κάνει τα ούρα πιο όξινα, αναστέλλει την ανάπτυξη του E.coli και ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία.

Μια μελέτη που διεξήχθη το 2007 αξιολόγησε το ρόλο που παίζει η καθημερινή πρόσληψη 100 mg βιταμίνης C στη θεραπεία ουρολοίμωξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με βιταμίνη C, για περίοδο τριών μηνών, μείωσε τις λοιμώξεις των ούρων, βελτιώνοντας το επίπεδο υγείας των γυναικών που κυοφορούν.

Έλαιο γαρίφαλου (Clove oil)

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Phytotherapy Research» δείχνει ότι το γαρίφαλο έχει αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή και αντιϊκή δράση.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του γαρίφαλου είναι ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου.

Το γαρίφαλο μπορείτε να το λαμβάνεται εσωτερικά για 2 εβδομάδες, αλλά υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικού.

Έλαιο Μύρου (Myrrh oil)

Αρκετές μελέτες σε ανθρώπους και ζώα δείχνουν ότι το έλαιο μύρου έχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες. Ιστορικά, έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία πληγών και στην πρόληψη λοιμώξεων.

Μπορείτε να το εφαρμόσετε τοπικά με μια ζεστή ή κρύα κομπρέσα ή να το αλείψετε στο δέρμα. Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε μύρο εσωτερικά. Χρησιμοποιήσετε ένα αγνό, υψηλής ποιότητας προϊόν, υπό την επίβλεψη ενός ειδικού.

Έλαιο ρίγανης (Oregano oil)

Μια μελέτη που διεξήχθη το 2012, αξιολόγησε την αντιβακτηριακή δράση του ελαίου ρίγανης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ρίγανη ήταν δραστική έναντι όλων των κλινικών στελεχών βακτηρίων που εκλεχθήκαν και ανέστειλε με επιτυχία την ανάπτυξη του E. coli, το βακτήριο που παρατηρείται συχνότερα σε λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική αντιβακτηριακή θεραπεία για την ενίσχυση της θεραπευτικής διαδικασίας σε βακτηριακές λοιμώξεις και είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη της ανάπτυξης στελεχών ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Στην πραγματικότητα, τα οφέλη από το έλαιο ρίγανης μπορεί να είναι ανώτερα από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, επειδή η ρίγανη δεν προκαλεί μικροβιακή αντίσταση στα αντιβιοτικά και δεν έχει επιβλαβείς παρενέργειες.

Όταν λαμβάνετε λάδι ρίγανης εσωτερικά, ανακατέψτε το με νερό ή έλαιο καρύδας. Μην λαμβάνετε έλαιο ρίγανης για περισσότερο από δύο εβδομάδες και πάντα υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού.

Προφυλάξεις

Παρόλο που αυτές οι φυσικές θεραπείες για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού, έχουν μελετηθεί και αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματικές, είναι σημαντικό να τις εφαρμόζετε πάντα υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού.

Οι φυσικές θεραπείες πρέπει να εμφανίζουν θεραπευτικά αποτελέσματα, σε διάστημα 2-3 ημερών. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν επιπλοκές.

Αίτια και συμπτώματα

Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη), προκαλείται από οργανισμούς που είναι πολύ μικροί για να γίνουν αντιληπτοί χωρίς μικροσκόπιο, συμπεριλαμβανομένων των μυκήτων, ιών και βακτηρίων.

Παρά τις πολλές φυσικές άμυνες του οργανισμού, ορισμένα βακτήρια έχουν τη δυνατότητα να προσκολλώνται στην επένδυση του ουροποιητικού συστήματος και να «αποικούν» στην ουρήθρα, στην ουροδόχο κύστη και στα νεφρά.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων των λοιμώξεων του ουροποιητικού προκαλείται από το βακτήριο E. Coli, που μπορεί να ζήσει στο έντερο και στις κολπικές κοιλότητες, γύρω από το άνοιγμα της ουρήθρας και στο ουροποιητικό σύστημα.

Άλλα σημαντικά παθογόνα που μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη είναι τα Proteus mirabilis, Staphylococcus saprophyticus, Staphylococcus epidermidis και Klebsiella pneumonia.

Σε ασθενείς με διαβήτη, είναι πιο συχνές οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Klebsiella και ομάδα Β.

Οι λοιμώξεις από ψευδομονάδα είναι πιο συχνές σε ασθενείς που έχουν καθετήρα για μεγάλο χρονικό διάστημα (μήνες ή μονίμως).

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι εξαιρετικά συχνές, ειδικά σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ηλικίας 18 έως 24 ετών. Παρόλο που μια ουρολοίμωξη δεν είναι συνήθως περίπλοκη ή απειλητική για τη ζωή, προκαλεί πόνο και ταλαιπωρία και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενή.

Συμπτώματα

 • πόνος κατά την ούρηση
 • αίσθημα καύσου στην ουροδόχο κύστη ή στην ουρήθρα κατά την ούρηση
 • μια ισχυρή, συχνή επιθυμία για ούρηση, αλλά η ποσότητα των ούρων είναι μικρή
 • μυϊκοί πόνοι
 • κοιλιακό άλγος
 • κόπωση και αδυναμία
 • θολά ούρα
 • ούρα χρώματος κόκκινου ή έντονου ροζ (σημάδι αίματος στα ούρα)
 • ούρα που μυρίζουν
 • πυελικός πόνος στις γυναίκες
 • σύγχυση ή παραλήρημα (σε ηλικιωμένους ασθενείς).

Συνήθως η ουρολοίμωξη είναι υποχωρεί εντός 2-3 ημερών από τη θεραπεία.

Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις, που παρατηρούνται μερικές φορές στους ηλικιωμένους, άτομα με κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή οι έγκυες γυναίκες, χρειάζονται αντιβιοτικά.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου και οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι:

 • σεξουαλική επαφή
 • χρήση σπερματοκτόνων
 • χρήση διαφράγματος
 • χρήση καθετήρα
 • έγκυες γυναίκες
 • μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
 • άτομα με κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • άτομα με διαβήτη.

Μια μεγάλη πρόκληση των λοιμώξεων του ουροποιητικού είναι ότι τείνουν να επανεμφανιστούν. Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις προκαλούνται κυρίως από την επαναμόλυνση από το ίδιο παθογόνο. Με κάθε λοίμωξη του ουροποιητικού (ουρολοίμωξη), αυξάνεται ο κίνδυνος να συνεχίσει μια γυναίκα να έχει επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Η έρευνα δείχνει ότι μετά την πρώτη ουρολοίμωξη, μία στις πέντε γυναίκες θα αναπτύξει άλλη μία, εντός 6 μηνών.

 

Συγγραφέας άρθρου: Christine Ruggeri, CHHC, Natural health expert, Ειδική στην διατροφή, Συγγραφέας

 

Μετάφραση/απόδοση από το www.dromostherapeia.gr, με πληροφορίες από το Dr Axe

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.