Web
Analytics
Αντιμετωπίστε το γλαύκωμα με φυσικές θεραπείες - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αντιμετωπίστε το γλαύκωμα με φυσικές θεραπείες

Το γλαύκωμα πλήττει πάνω από δύο εκατομμύρια Αμερικανούς και είναι η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης μετά τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Το γλαύκωμα είναι μια σοβαρή ασθένεια που χρειάζεται θεραπεία άμεσα, καθώς προκαλεί απώλεια όρασης.

Όταν το μάτι είναι υγιές, το υγρό παράγεται και αποστραγγίζεται με τον ίδιο ρυθμό. Το γλαύκωμα αναπτύσσεται όταν το υγρό στο μάτι δεν αποστραγγίζεται σωστά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται και να ασκεί πίεση στο οπτικό νεύρο, τον αμφλιβληστροειδή και τον φακό.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αύξηση της πίεσης μπορεί εν μέρει να βλάψει ή να καταστρέψει τον αμφιβληστροειδή και το οπτικό νεύρο, προκαλώντας τύφλωση.

Υπάρχουν δύο τύποι γλαυκώματος. Το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας, όπου το κανάλι εκροής του ματιού είναι ανοιχτό, αλλά έχει φράξει από περιττά υπολείμματα. Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας, όπου το κανάλι εκροής έχει αποφραχθεί εντελώς από την ίριδα.

Το χρόνιο γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας είναι η πιο κοινή μορφή και εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου. Οφείλεται στην αργή συσσώρευση του υγρού και στην αργή αποστράγγιση του από τον πρόσθιο θάλαμο του ματιού. Στην αρχή, συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα. Ωστόσο, καθώς αυξάνεται η οφθαλμική υπέρταση, εμφανίζονται συμπτώματα όπως στένωση της περιφερικής όρασης, ήπιοι πονοκέφαλοι και οπτικές διαταραχές (π.χ βλέπεις φωτοστέφανο γύρω από τα φώτα και έχεις δυσκολία να βλέπεις στο σκοτάδι). Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται χωρίς θεραπεία, μπορεί να αναπτυχθεί η «όραση τούνελ» (χάνεται η περιφερική όραση του ματιού).

Στο γλαύκωμα κλειστής γωνίας, η πίεση του υγρού αυξάνεται πολύ γρήγορα και προκαλεί έντονο πόνο στο μάτι, προκαλώντας πονοκέφαλο, θολή όραση και βλέπεις φωτοστέφανο γύρω από τα φώτα. Το ένα μάτι έχει έντονο πόνο και δεν μπορείτε να το αγγίξετε, το βλέφαρο πρήζεται και κοκκινίζει, τα μάτια είναι υγρά και ο πόνος μπορεί ακόμη και να προκαλέσει έμετο.

Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια, καθώς μπορεί να εμφανιστεί σε λίγες μόνο ημέρες, μόνιμη απώλεια όρασης ή ολική τύφλωση.

Το γλαύκωμα συνήθως προσβάλλει άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, αλλά μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλους.

Συμπτώματα γλαυκώματος ανοικτής γωνίας

 • Ήπιοι πονοκέφαλοι
 • Περιορισμένη περιφερική όραση
 • όραση τούνελ (χάνεται η περιφερική όραση του ματιού)
 • οπτικές διαταραχές (βλέπεις φωτοστέφανο» γύρω από τα φώτα και κακή όραση στο σκοτάδι)

Συμπτώματα γλαυκώματος κλειστής γωνίας

 • Έντονος πόνος σε ένα μάτι
 • Ναυτία και έμετος
 • Κόκκινα, πρησμένα, υγρά μάτια
 • Πρησμένα βλέφαρα
 • Διαταραχές της όρασης
 • Απώλεια όρασης και/ή τύφλωση

Οι κύριες αιτίες του γλαυκώματος

 • Συσσώρευση άχρηστων ουσιών και τοξινών στο σώμα
 • Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως κορτικοστεροειδή, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και αντικαταθλιπτικά
 • Κληρονομικότητα
 • Ασθένειες όπως εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και άλλες οφθαλμικές διαταραχές
 • Μεταβολική επιβράδυνση λόγω γήρανσης
 • Διατροφικές ελλείψεις
 • υπερβολικό άγχος

Φυσικές θεραπείες για το γλαύκωμα

Συνιστώμενη Διατροφή για την πρόληψη και την θεραπεία του γλαυκώματος

Μια «καθαρή διατροφή» πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια «κρύου νερού» και ζωικά προϊόντα που παράγονται από ζώα βιολογικής και φυτικής εκτροφής είναι το κλειδί για να λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για την υγεία των ματιών.

Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, τα πορτοκάλια, τα φρούτα και τα λαχανικά κίτρινου χρώματος είναι ιδιαίτερα ευεργετικά στην βελτίωση της όρασης και της συνολικής υγείας των ματιών.

Τα βιοφλαβονοειδή που βρίσκονται στα εσπεριδοειδή βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και διατηρούν τους μαλακούς ιστούς και το κολλαγόνο γύρω από τα μάτια εύκαμπτα και υγιή.

Συνιστάται, εάν έχετε διαγνωστεί με γλαύκωμα, να πίνετε υγρά κατά την διάρκεια όλης της ημέρας. Όμως, δεν πρέπει να πίνετε μεγάλη ποσότητα υγρών κάθε φορά, γιατί μπορεί να αυξηθεί η πίεση στα μάτια.

Η κατανάλωση υψηλής ποιότητας ιχθυελαίων, 2-3 φορές την εβδομάδα, είναι γνωστό ότι μειώνει την πίεση των ματιών.

Η μαγιά μπύρας, το φύκι και άλλα θαλασσινά λαχανικά, τα φυλλώδη λαχανικά, τα μήλα, το κουνουπίδι και το σησαμέλαιο είναι γνωστό ότι περιέχουν υψηλές ποσότητες χρωμίου, το οποίο έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο γλαύκωμα και τη οφθαλμική υπέρταση.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε γλαύκωμα

Αποφύγετε να τρώτε τροφές στις οποίες είστε αλλεργικοί ή έχετε δυσανεξία, καθώς αυτό αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα.

Η κατανάλωση καφεΐνης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την υγιή ροή αίματος προς τα μάτια, το οποίο επιδεινώνει την αργή ροή υγρών μέσα στα μάτια.

Η τοξικότητα του ήπατος είναι γνωστό ότι σχετίζεται με οφθαλμικά προβλήματα, οπότε φροντίστε να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και σάκχαρα.

Συμπληρώματα διατροφής

Παρακάτω αναφέρονται μερικά από τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής, που αποτρέπουν την αύξηση πίεσης των ματιών.

Μαγνήσιο

Η καθημερινή πρόσληψη 250 mg μαγνησίου, χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνει σημαντικά την υγιή ροή του αίματος και την κυκλοφορία στα μάτια. Μπορείτε να λάβετε από του στόματος συμπλήρωμα ή μέσω του δέρματος χρησιμοποιώντας τζελ, λάδι, αλοιφή ή λοσιόν μαγνησίου.

Βιταμίνη C

Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη 2.000 mg βιταμίνης C την ημέρα, μπορεί να μειώσει δραστικά την ενδοφθάλμια πίεση. Μια ακόμη πιο επιθετική προσέγγιση είναι η ενδοφλέβια χορήγηση βιταμίνης C από γιατρό.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα διαρκεί μόνο για το χρονικό διάστημα, που λαμβάνεται η βιταμίνη C. Αν την σταματήσετε, η πίεση σας ενδέχεται να αυξηθεί ξανά.

Συνιστάται να λαμβάνετε 1.000 mg βιταμίνης C δύο έως τέσσερις φορές την ημέρα. Αν το σώμα σας δεν έχει συνηθίσει να λαμβάνει βιταμίνη C, μπορεί να έχει καθαρτική επίδραση.

Ιχθυέλαιο

Η πρόσληψη 1.000 mg υψηλής ποιότητας ιχθυελαίου (600 mg EPA και 400 mg DHA) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την πίεση των ματιών. Επίσης, τα ωμέγα λιπαρά οξέα θα διατηρήσουν τους ιστούς των ματιών σας υγιείς.

Άλφα λιποϊκό οξύ (Alpha Lipoic Acid)

Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό έχει διαπιστωθεί ότι είναι πολλά υποσχόμενο για τη φυσική θεραπεία του γλαυκώματος και τη μείωση της πίεσης των ματιών. Βοηθά στην προστασία των ματιών από βλάβες, που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και διατηρεί τον μαλακό ιστό των ματιών ελαστικό και εύκαμπτο.

Συνιστάται η λήψη 100 mg άλφα λιποϊκού οξέος δύο φορές την ημέρα.

Εκχύλισμα Μύρτιλλου (Bilberry Extract)

Οι ισχυρές ανθοκυανίνες που απαντώνται στο μύρτιλλο, πιστεύεται ότι είναι τα βασικά βιοδραστικά που είναι υπεύθυνα για τη βελτίωση της όρασης. Επιπλέον, επιδρούν στα μονοπάτια κυτταρικής σηματοδότησης, στην έκφραση των γονιδίων και στην επιδιόρθωση του DNA. Επίσης, το μύρτιλλο περιέχει φλαβονόλες, κουερσετίνη, κατεχίνες, τανίνες, ελαγιταννίνες (ellagitannins) και φαινολικά οξέα.

Γι’ αυτό το λόγο, το μύρτιλλο προτείνεται ως θεραπεία στην περίπτωση κατεστραμμένου αμφιβληστροειδή, εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, γλαυκώματος και καταρράκτη. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή υποστηρίζει τη δομή και τη λειτουργία των ματιών και αυξάνει την υγιή ροή αίματος προς τα μάτια.

Συνιστάται η λήψη 160 mg εκχυλίσματος μύρτιλλου, που περιέχει 25% ανθοκυανίνες, δύο φορές την ημέρα.

Τζίνγκο Μπιλόμπα (Ginkgo Biloba)

Μια έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το «Ίδρυμα Ερευνών Γλαυκώματος» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι θεραπείες με βότανα, όπως η το ginkgo biloba, βελτιώνουν τη βλάβη του οπτικού πεδίου σε ορισμένους ασθενείς, που εμφανίζουν γλαύκωμα ενώ έχουν φυσιολογική πίεση (το οπτικό νεύρο, έχει υποστεί βλάβη).

Το Ginkgo είναι γνωστό ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ευαίσθητους ιστούς όπως ο εγκέφαλος και το οπτικό νεύρο. Η βελτιωμένη κυκλοφορία σε αυτά τα όργανα ενδέχεται να διευκολύνει την πορεία του γλαυκώματος.

Συνιστάται να λαμβάνετε 60 mg εκχυλίσματος Ginkgo Biloba, που περιέχει 24% flavone glycoside, τρεις φορές την ημέρα. Λάβετε υπόψη ότι το βότανο πρέπει να καταναλώνεται μονίμως, προκειμένου να έχετε θεραπευτικά αποτελέσματα.

Χρώμιο

Όσοι πάσχετε από διαβήτη, υπογλυκαιμία, υπεργλυκαιμία και άλλες παθήσεις σακχάρου στο αίμα, είναι σημαντικό να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε χρώμιο ή να πάρετε ένα συμπλήρωμα χρωμίου για να βοηθήσετε στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και στη ρύθμιση της πίεσης των ματιών.

Συνιστάται να λαμβάνετε 250-500 mg συμπλήρωμα χρωμίου, δύο φορές την ημέρα.

Άλλα συμπληρώματα

 • Εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού (Grapeseed extract): ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στη βελτίωση της όρασης. Λαμβάνετε 100-200 mg, μία φορά την ημέρα.
 • Ριτίνη (Rutin): βιοφλαβονοειδές που βοηθά στην υποστήριξη της υγείας και της λειτουργίας των ιστών των ματιών. Λμβάνετε 20 mg, τρεις φορές την ημέρα.
 • Pycnogenol and bilberry: εκχύλισμα μείγματος 80 mg pycnogenol (πυκνογενόλη) και 160 mg bilberry (μύρτιλλο), που διαπιστώθηκε ότι βελτιώνει σημαντικά την ενδοφθάλμια πίεση, σε χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Ομοιοπαθητική και γλαύκωμα

Καθώς το γλαύκωμα εμφανίζει πολλά συμπτώματα, που μπορούν να επηρεάσουν πολλά μέρη του σώματος (π.χ κεφάλι, έντερο, μάτι), είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν ομοιοπαθητικό.

Βελονισμός και γλαύκωμα

Ο βελονισμός δεν μπορεί να θεραπεύσει το γλαύκωμα, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους χρησιμοποιούν πολύ τα μάτια τους και νιώθουν οφθαλμικό πόνο.

Τα παρακάτω σημεία βελονισμού βοηθούν στη φυσική θεραπεία του γλαυκώματος και ξεκουράζουν τα μάτια:

 • St3: μείωση την πίεση στα μάτια
 • B10: καταπραΰνει τα μάτια που είναι κόκκινα και κουρασμένα, λόγω καταπόνησης
 • L13 και L14: βελτιώνει την ροή του αίματος προς το κεφάλι και τα μάτια

Μασάζ και γλαύκωμα

Το μασάζ δεν σταματάει την εξέλιξη του γλαυκώματος, αλλά ανακουφίζει την ένταση που αναπτύσσεται στο λαιμό και τους ώμους και βελτιώνει την υγιή κυκλοφορία στο κεφάλι και τα μάτια. Προσπαθήστε να κάνετε μασάζ στον αυχένα και τον ώμο μία φορά την ημέρα, για να ανακουφιστείτε από την ένταση.

Αρωματοθεραπεία

Η χρήση ισχυρών αιθέριων ελαίων είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ελέγξετε την οφθαλμική υπέρταση και τα χρόνια συμπτώματα του γλαυκώματος. Τα αιθέρια έλαια, μειώνουν το άγχος, που συμβάλλει στην ανάπτυξη του γλαυκώματος, εξισορροπούν την πίεση και βελτιώνουν την κυκλοφορία των ματιών.

Μερικά από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για το γλαύκωμα είναι τα:

 • Γαρύφαλλο
 • Κυπαρίσσι (Cypress)
 • Λιβάνι (Frankincense)
 • Ελίχρυσος (Helichrysum)
 • Λεμόνι

Συστάσεις

Αποφύγετε να διαβάζετε, να παίζετε παιχνίδια ή να δουλεύετε στον υπολογιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να διατηρείτε τα μάτια σας ξεκούραστα και υγιή.

Αποφύγετε να παρακολουθείτε τηλεόραση στο σκοτάδι, γιατί μπορεί να προκληθεί οξύ γλαύκωμα (η ενδοφθάλμια πίεση αυξάνει πολύ και απότομα).

Το κάπνισμα μπορεί να εμποδίσει σημαντικά την υγιή κυκλοφορία στα μάτια και τον αμφιβληστροειδή. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα, όπως και να αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα.

Η ήπια έως μέτρια σε ένταση αεροβική άσκηση βελτιώνει και εξισορροπεί την πίεση των ματιών.

 

Συγγραφέας: Tash Penman, Ειδική σε βότανα και αιθέρια έλαια

 

Μετάφραση/απόδοση από το www.dromostherapeia.gr με πληροφορίες από το Holistic Health Herbalist

 

 

 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.