Web
Analytics
4 μέθοδοι κατά του στρες - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

4 μέθοδοι κατά του στρες

ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΗ για το περιοδικό K-Life

 

Ο ηλεκτροβελονισμός, η ομοιοπαθητική, η ρεφλεξολογία και η γιόγκα υπόσχονται απαλλαγή από το στρες με φυσικό τρόπο

Η λέξη «στρες» αποτελεί αυτό που στα ελληνικά θα ονομάζαμε «ψυχοκοινωνική πίεση». Αφορά το αίσθημα που έχουμε όταν δεχόμαστε πιέσεις, είτε από το εξωτερικό περιβάλλον (π.χ. οικογένεια, σχέσεις, εργασία) είτε από τον εαυτό μας (προσδοκίες, απαιτήσεις κ.λπ.), καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε σε αυτές. Αν και το στρες δεν είναι απαραιτήτως κάτι αρνητικό -σε μικρή ένταση, μάλιστα, μπορεί να είναι και η κινητήριος δύναμη μας-, όταν ξεπερνά τα φυσιολογικά επίπεδα, αρχίζει να προκαλεί έντονη δυσφορία, δυσκολίες στην καθημερινότητα μας αλλά και προβλήματα στην υγεία μας. Ωστόσο, μπορούμε να μειώσουμε το στρες ή και να απαλλαγούμε από αυτό με τις πλέον αποδεκτές εναλλακτικές μεθόδους.

Ηλεκτροβελονισμός: εξισορρόπηση των μεσημβρινών

 • Περί τίνος πρόκειται: Αποτελεί εξέλιξη του κλασικού βελονισμού και εφαρμόζεται χωρίς βελόνες. Σύμφωνα με τις αρχές της συγκεκριμένης μεθόδου, υπάρχουν δώδεκα ενεργειακά κανάλια, οι λεγόμενοι μεσημβρινοί, που διατρέχουν το ανθρώπινο σώμα. Πάνω σε αυτούς υπάρχουν συνολικά 365 βελονιστικά σημεία. Καθότι στον ηλεκτροβελονισμό δεν έχουμε εισχώρηση της βελόνας στο σώμα, τοποθετούνται ακίδες-ηλεκτρόδια πάνω στο δέρμα, σε συγκεκριμένα σημεία. Με αυτό τον τρόπο, στα βελονιστικά σημεία διοχετεύεται ηλεκτρικό ρεύμα πολύ χαμηλής τάσης, το οποίο συμβάλλει στην εσωτερική ισορροπία του οργανισμού και παράλληλα στην τόνωση της ζωτικότητας μας.
 • Γιατί να τον προτιμήσω: «Όλοι έχουμε νιώσει, σε κάποιο βαθμό, συμπτώματα που προκαλεί το στρες: αϋπνία, νευρικότητα, πονοκεφάλους, ναυτία, ταχυπαλμίες και πολλά άλλα», αναφέρει η κ. Σοφία Δεβελέγκα, ρεφλεξολόγος - ηλεκτροβελονίστρια. «Ανάλογα με την περίπτωση κάθε ατόμου, επιλέγονται συγκεκριμένα βελονιστικά σημεία για ενεργοποίηση. Με αυτήν τη μέθοδο διοχετεύονται στο ανθρώπινο σώμα ουσίες (ντοπαμίνη, σερετονίνη, ενδορφίνες κ.ά.) που προέρχονται από το νευρικό και ενδοκρινικό μας σύστημα».
 • Πώς επενεργεί: Με την εξισορρόπηση των μεσημβρινών μας, μέσω του ρεύματος που διοχετεύεται στα βελονιστικά σημεία, βελτιώνεται η λειτουργία των οργάνων και αυξάνεται η ζωτικότητα του σώματος.
 • Για ποιους ενδείκνυται: «Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ηλεκτροβελονισμό, με εξαίρεση όσους έχουν βηματοδότη ή πρόσφατη εμφύτευση μεταλλικού αντικειμένου στο σώμα τους. Γενικά, στις σοβαρές περιπτώσεις χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και η σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού», τονίζει η κ. Δεβελέγκα.
 • Χρήσιμα: Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από το πρόβλημα που πρόκειται να αντιμετωπιστεί και από τον οργανισμό. Ενας συνηθισμένος κύκλος είναι 12 -15 συνεδρίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτής της μεθόδου γίνονται αντιληπτά αμέσως μετά τη λήξη της πρώτης συνεδρίας.

Ομοιοπαθητική: φυσική ενδυνάμωση

 • Περί τίνος πρόκειται: Είναι μια τελείως φυσική μέθοδος θεραπείας της εναλλακτικής ιατρικής, η οποία δεν προκαλεί παρενέργειες και στοχεύει στην ενδυνάμωση του οργανισμού, κινητοποιώντας τις αμυντικές του δυνάμεις και αποκαθιστώντας τη διαταραγμένη του υγεία. Κεντρικό αξίωμα της είναι ότι «τα όμοια θεραπεύονται με τα όμοια».
 • Γιατί να την προτιμήσω: Για την αντιμετώπιση των στρεσογόνων παραγόντων χρειαζόμαστε ενέργεια - διανοητική, ψυχική και σωματική. Ετσι, κάθε φορά που βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε έναν στρεσογόνο παράγοντα, όλα τα συστήματα του οργανισμού επιχειρούν να αντλήσουν «καύσιμο» από τα ενεργειακά μας αποθέματα, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Στην περίπτωση που είναι ελλιπή ή ελάχιστα, τότε αυξάνονται οι κίνδυνοι να νοσήσουμε. Η ομοιοπαθητική προσέγγιση ενάντια στο στρες στοχεύει, πλην των άλλων, στο να προσδώσει την ενέργεια που χρειάζεται να «ξοδέψει» ο οργανισμός για να ανταποκριθεί επιτυχώς σε κάποιον στρεσογόνο παράγοντα. Έτσι, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα και ταυτόχρονα συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων του στρες.
 • Πώς επενεργεί: «Στην ομοιοπαθητική δεν υπάρχουν ασθένειες, αλλά ασθενείς, δηλαδή άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους, οι οποίοι χρειάζονται εξατομικευμένη θεραπεία βασισμένη στο "νόμο των ομοίων"», αναφέρει ο κ. Γεώργιος Χαριτάκης, καρδιολόγος - ομοιοπαθητικός. «Έτσι, εξετάζεται ο ψυχικός και νοητικός τρόπος αντίδρασης του κάθε ανθρώπου στους παράγοντες που τον στρεσάρουν. Άλλωστε, δεν αντιδρούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο στο ίδιο στρεσογόνο ερέθισμα, αλλά σύμφωνα με το χαρακτήρα και την προσωπικότητα μας. Επομένως, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα επιλέγονται με βάση το ποιοι είμαστε, καθότι το σώμα και ο νους μας είναι σαφώς αλληλοεπηρεαζόμενα και αλληλοεξαρτώμενα».
 • Για ποιους ενδείκνυται: Μέθοδος κατάλληλη για όσους υποφέρουν από διαρκή εκνευρισμό, αϋπνίες, εργασιακό άγχος, συνεχή θλίψη και μειωμένες αντοχές, όπως και για άτομα που εκδηλώνουν βουλιμία και κρίσεις πανικού - καταστάσεις που ανατροφοδοτούν το ήδη υπάρχον στρες τους. Επίσης, για όσους σωματοποιούν το στρες, εμφανίζοντας πονοκεφάλους, πεπτικά ή δερματικά προβλήματα, στυτική δυσλειτουργία, υψηλή πίεση κ.λπ.
 • Χρήσιμα: Το πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν εξαρτάται από την περίπτωση και την ανταπόκριση του οργανισμού στην ομοιοπαθητική θεραπεία. Τα ομοιοπαθητι κά φάρμακα είναι ουσίες που προέρχονται από τη φύση (φυσικής, ζωικής ή ορυκτής προέλευσης) και παρασκευάζονται με φυσικό τρόπο. Είναι αναγνωρισμένα από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) από το 1994, σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Ρεφλεξολογία: ευεργετικές πιέσεις

 • Περί τίνος πρόκειται: Έχει γίνει ευρέως γνωστή τα τελευταία χρόνια και κατατάσσεται στις φυσικές συμπληρωματικές μεθόδους. Εφαρμόζεται στα χέρια και τα πέλματα.
 • Γιατί να την προτιμήσω: Το στρες προκαλεί υπερλειτουργία στον οργανισμό από μια αίσθηση κινδύνου, η οποία, αν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οδηγεί σε συμπτώματα όπως κόπωση, πονοκεφάλους, πόνους στο στήθος, υπέρταση, δύσπνοια, πεπτικά προβλήματα κ.ά. Όπως εξηγεί ο κ. Ιωάννης Πολυακταρίδης, ρεφλεξολόγος - ήλεκτροβελονιστής, «μέσα από τις ρεφλεξολογικές πιέσεις δραστηριοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα, εξισορροπείται το ορμονικό, λειτουργούν καλύτερα τα όργανα του πεπτικού συστήματος και γενικά αποτοξινώνεται και κινητοποιείται ο οργανισμός, για να επανέλθει στην ομαλή λειτουργία του».
 • Πώς επενεργεί: Το ανθρώπινο σώμα είναι μια περίπλοκη «μηχανή», της οποίας όλα τα μέρη λειτουργούν ταυτόχρονα και η δραστηριότητα τους είναι αλληλένδετη.
  Έτσι, αν κάποιο μέρος, έστω μικρό, δεν λειτουργεί σωστά, επηρεάζεται η γενικότερη απόδοση του σώματος και του νου, εφόσον όλα είναι αλληλοεξαρτώμενα. Ο εκπαιδευμένος ρεφλεξολόγος, μέσα από ειδικούς χειρισμούς, πιέσεις και τεχνικές στα χέρια και τα πέλματα, αποσκοπεί στη χαλάρωση, την εξισορρόπηση και τη βελτίωση των λειτουργιών του οργανισμού - σωματικών και ψυχικών. «Πολλοί άνθρωποι δυσπιστούν με τη σκέψη πως οι συγκεκριμένες τεχνικές μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους και αυτό είναι φυσικό, εφόσον δεν γνωρίζουν ότι στα πέλματα και τα χέρια υπάρχουν τα αντανακλαστικά σημεία που επηρεάζουν όλο το σώμα», επισημαίνει ο κ. Πολυακταρίδης. Ενας εύκολος τρόπος να ενεργοποιούμε μόνοι μας αυτά τα σημεία είναι να περπατάμε ξυπόλυτοι σε φυσικό έδαφος.
 • Για ποιους ενδείκνυται: Η ρεφλεξολογία είναι ήπια, φυσική, ακίνδυνη μέθοδος και εφαρμόζεται σε ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας. Δεν προκαλεί παρενέργειες, ηρεμεί, δίνοντας παράλληλα αίσθημα ευεξίας και ενέργειας και καταπολεμώντας το στρες. Επειδή είναι φυσική μέθοδος, ακόμα και αν μας κάνει μαλάξεις στα πόδια κάποιος που δεν είναι ειδικευμένος, δεν πρόκειται να μας βλάψει. Επιπλέον, αν βρούμε μια στάση που μας διευκολύνει, μπορούμε και μόνοι μας να κάνουμε πιέσεις στα πέλματα μας ή, όταν μας δίνεται η ευκαιρία, να περπατάμε ξυπόλυτοι σε βότσαλα. Χρειάζεται όμως προσοχή και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σε περιπτώσεις σοβαρών παθήσεων (φλεβίτιδα, καρδιοπάθειες, καρκίνος, διαβήτης), καθώς και στους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.
 • Χρήσιμα: Η κάθε συνεδρία συνήθως διαρκεί 30-60 λεπτά. Η συχνότητα τους εξαρτάται από τη βοήθεια που χρειάζεται το εκάστοτε άτομο. Δεν είναι όμως εφικτό να οριστεί αριθμός συνεδριών που να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, γιατί ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και το κάθε πρόβλημα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ενδεικτικά, 10 -12 συνεδρίες θεωρούνται επαρκείς προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

Γιόγκα: η αρμονία ως τρόπος ζωής

 • Περί τίνος πρόκειται: Δεν είναι μόνο γυμναστική, διαλογισμός και αναπνοές, αλλά και μια φιλοσοφία που περιλαμβάνει ασκήσεις για το σώμα και το μυαλό, με σκοπό την ενίσχυση της συνειδητότητάς μας και κατ' επέκταση τη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων μας, ώστε να απολαμβάνουμε ευεξία και καλή ψυχική διάθεση.
 • Γιατί να την προτιμήσω: Επειδή το μυαλό είναι εκείνο που σκέφτεται και «δημιουργεί» καταστάσεις επιβαρύνοντας τον οργανισμό, αποτελεί και το πεδίο που, εφόσον «δουλευτεί» σε συνάρτηση με το σώμα, μπορεί να συμβάλει στην τροποποίηση του στρες. «Βέβαια, οι στρεσογόνοι πα ράγοντες δεν εξαφανίζονται, αλλά με τη γιόγκα μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα αγχωτικές σκέψεις και καταστάσεις», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης, δάσκαλος της Anusara-Inspired Yoga.
 • Πώς επενεργεί: Σε βιολογικό επίπεδο, η γιόγκα κατεβάζει τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης (ορμόνες του στρες) και μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την πίεση, ρυθμίζοντας προς το καλύτερο τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Ταυτόχρονα, τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, της κόπωσης και της αϋπνίας.
 • Για ποιους ενδείκνυται: «Απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως, αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά», τονίζει ο κ. Χαραντινιώτης. «Για παράδειγμα, δεν μπορεί ένας άνθρωπος που είναι 80 χρόνων να κάνει τις ασκήσεις που ταιριάζουν σε έναν 20χρονο - και το αντίστροφο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ασκήσεις γιόγκα ακόμα και για άτομα που βρίσκονται σε αναπηρικό καροτσάκι».
 • Χρήσιμα: Πρακτικά, η γιόγκα σε στρωματάκι χρειάζεται να γίνεται τουλάχιστον 2 -3 φορές την εβδομάδα. Πρέπει να φοράμε άνετα ρούχα και να προσέχουμε πολύ τις οδηγίες του δασκάλου. Ένας από τους βασικούς κανόνες είναι ότι πρέπει να σεβόμαστε τα όριά μας, ώστε να μην τραυματιστούμε ζορίζοντας το σώμα μας κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

 

INFO

Ευχαριστούμε τους ειδικούς:

 • Σοφία Δεβελέγκα, ρεφλεξολόγο-ηλεκτροβελονίστρια.
 • Γεώργιο Χαριτάκη, καρδιολόγο-ομοιοπαθητικό Ιωάννη Πολυακταρίδη, ρεφλεξολόγο-ηλεκτροβελονιστή.
 • Κωνσταντίνο Χαραντινιώτη, δάσκαλο της Anusara-Inspired Yoga.

 

ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΗ για το περιοδικό K-Life

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.