Web
Analytics
6 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

6 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί έναν όρο που περιλαμβάνει μια ομάδα πνευμονικών ασθενειών που στενεύουν τους αεραγωγούς και καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την αναπνοή. Περιλαμβάνει παθήσεις χρόνιας βρογχίτιδας - μακροχρόνιου βήχα με βλέννα - και εμφύσημα - προοδευτική καταστροφή των πνευμόνων. Τα περισσότερα άτομα με ΧΑΠ έχουν συμπτώματα και των δύο. Εκτός από τον επίμονο βήχα, τα συμπτώματα της ΧΑΠ περιλαμβάνουν συριγμό, δύσπνοια που χειροτερεύει με ήπια δραστηριότητα, κόπωση και συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις. Οι περίοδοι όπου τα συμπτώματα επιδεινώνονται είναι γνωστές ως παροξύνσεις ή εξάρσεις.

Το κάπνισμα αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της ΧΑΠ. Η διακοπή του καπνίσματος αποδεικνύεται ότι μειώνει την εξέλιξη της νόσου.1 Αλλά δεν πρέπει να σταματήσει κανείς εκεί. Κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

1. Μαθήματα γιόγκα

Ο συνδυασμός φυσικών στάσεων, βαθιάς αναπνοής και διαλογισμού φαίνεται να ωφελεί τους πάσχοντες από Χ.Α.Π., βελτιώνοντας τη λειτουργία των πνευμόνων, την αντοχή στην άσκηση και την δυσχέρεια που προκαλεί η δυσκολία στην αναπνοή.2 Προσπαθήστε να βρείτε κάποια ομάδα γιόγκα κοντά σας για να μπορείτε να πηγαίνετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ακόμα καλύτερα, σκεφτείτε να κάνετε ατομικές συνεδρίες με έναν θεραπευτή γιόγκα που μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.

2. Τραγούδι

Εάν η γιόγκα δεν είναι στις προτιμήσεις σας, δοκιμάστε να τραγουδήσετε. Το τραγούδι περιλαμβάνει έλεγχο της αναπνοής, που μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των πνευμόνων. Μελέτη διαπίστωσε ότι δύο φορές εβδομαδιαία μαθήματα τραγουδιού για έξι εβδομάδες είχαν ως αποτέλεσμα θετικές φυσικές αλλαγές καθώς και μείωση του άγχους μεταξύ των ασθενών με ΧΑΠ.3 Επίσης, βρέθηκε πρόσφατα ότι η φυσαρμόνικα βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και την ικανότητα άσκησης.4

3. Τai chi

Οι αρχαίες κινεζικές μορφές άσκησης tai chi και qigong αποδεικνύονται χρήσιμες για τη ΧΑΠ. Σύμφωνα με μια μετανάλυση 10 δοκιμών, το tai chi, το qigong ή ο συνδυασμός των δύο, βελτιώνουν τη φυσική απόδοση, τη λειτουργία των πνευμόνων, τη δυσκολία στην αναπνοή και γενικότερα την ποιότητα ζωής σε άτομα με ΧΑΠ.5 Βρείτε μια τάξη που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και βάλτε στόχο να πηγαίνετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

4. Συμπληρώματα διατροφής

Είναι καλύτερο να εργαστείτε με έναν έμπειρο επαγγελματία που μπορεί να συστήσει συγκεκριμένες δοσολογίες, να ελέγξει για αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και να παρακολουθήσει πιθανές παρενέργειες. Εδώ αναφέρουμε απλώς μερικές γενικές συστάσεις.

Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC): Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες μειώνει τις φλεγμονές σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ΧΑΠ.6

(Προτεινόμενη δόση: 600mg δύο φορές την ημέρα)

Συνένζυμο Q10 (CoQ10): Οι πάσχοντες από ΧΑΠ φαίνεται να στερούνται αυτής της ουσίας, που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος. Και τα συμπληρώματα CoQ10 έχουν βρεθεί ότι βελτιώνουν την οξυγόνωση του αίματος, την άσκηση και τον καρδιακό ρυθμό σε άτομα με Χ.Α.Π.7

(Προτεινόμενη δόση: 90 mg καθημερινά)

Βιταμίνη D: Η συμπλήρωση με τη «βιταμίνη του ήλιου» μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών σε όσους έχουν ανεπάρκεια D.8 Κάνετε έναν έλεγχο των επιπέδων της D σας για να υπολογσετε πόση ποσότητα πρέπει να παίρνετε.

(Προτεινόμενη δόση: 1.000-5.000 IU / ημέρα)

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C σε μεγάλες ποσότητες είναι ευεργετική για το άσθμα. Ο κίνδυνος για φλεγμονή των ιστών του πνεύμονα αυξάνεται, όταν η κατανάλωση της βιταμίνης C είναι χαμηλή. Μελέτες δείχνουν ότι οι καθημερινές δόσεις 1.000-2.000 mg μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία των πνευμόνων και να μειώσουν τον κίνδυνο για ασθματική κρίση.10,11,12

5. Βότανα

Τα ακόλουθα φυτικά φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα για τη ΧΑΠ. Και πάλι, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία για εξατομικευμένες συμβουλές.

Pelargonium sidoides: Τα εκχυλίσματα αυτού του βοτάνου, γνωστού και ως αφρικανικό γεράνι ή umckaloabo, φαίνεται να είναι μια ωφέλιμη πρόσθετη θεραπεία για ασθενείς με ΧΑΠ, μειώνοντας τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, τη συχνότητα εμφάνισης και την ανάγκη για αντιβιοτικά καθώς και την ενίσχυση της ποιότητας της ζωής. Το βότανο βρίσκεται τώρα σε μια σειρά από εμπορικά φάρμακα για το βήχα και το κρυολόγημα.

(Προτεινόμενη δόση: ακολουθήστε τις οδηγίες της ετικέτας του εκάστοτε σκευάσματος)

Panax ginseng: Αυτό το βότανο της Ανατολικής Ασίας έχει βρεθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και την ποιότητα ζωής σε άτομα με Χ.Α.Π.9 (

Προτεινόμενη δόση: 100 mg δύο φορές την ημέρα)

Drosera: Επιδρά στο λαιμό, στους πνεύμονες και στους αναπνευστικούς αγωγούς, με ευεργετικά αποτελέσματα στη βρογχίτιδα και στον επίμονο βήχα. Η χαλαρωτική επίδραση που ασκεί στους ακούσιους μύες βοηθάει στην ανακούφιση του άσθματος. Περιλαμβάνεται σε σκευάσματα για το βήχα.

(Προτεινόμενη δόση: Ακολουθήστε τις οδηγίες του σκευάσματος)

Θυμάρι: Έχει αποχρεμπτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες, ιδανικό για βαθιά εγκατεστημένες λοιμώξεις των πνευμόνων. Καταπραΰνει βρογχίτιδα και αναπνευστικές λοιμώξεις. Ευεργετικό στον νευρικό βήχα και το άσθμα.

(Προτεινόμενη δόση: 1-2gr βοτάνου σε τσάι, ή υγρό εκχύλισμα (1-4ml) ή βάμμα (2-6ml) τρεις φορές την ημέρα.)

6. Προσέξτε τη διατροφή σας

Ο υποσιτισμός είναι κοινός στους πάσχοντες από ΧΑΠ και μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των πνευμόνων και τη γενική υγεία. Έτσι είναι σημαντικό να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, εξετάστε την πιθανότητα αλλεργίας σε τρόφιμα, καθώς η ΧΑΠ έχει συνδεθεί με αλλεργίες σε κάποιες αναφορές.

 

Βιβλιογραφικές αναφορές

 1. Thorax, 2003; 58: 803-8
 2. J Thorac Dis, 2014; 6: 795-802; J Altern Compl Med, 2009; 15: 225-34
 3. BMC Pulm Med, 2010; 10: 41
 4. Respir Care, 2018: 63 (Suppl 10): 3024192
 5. J Altern Complement Med, 2014; 20: 79-86
 6. Lancet Respir Med, 2014; 2: 187-94
 7. Clin Investig, 1993; 71(8 Suppl): S162-6
 8. Lancet Respir Med, 2015; 3: 120-30
 9. Monaldi Arch Chest Dis, 2002; 57: 242-6; Respir Med, 2011; 105: 165-76
 10. Trop Geogr Med, 1980, 32: 132-7
 11. Respir Med, 2007, 101: 1770-8
 12. Ann Allergy 1982; 49: 146-51.

 

Πηγή: Holistic Life

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γουίλιαμ Τάιλερ

Φυσικοπαθητικός

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.