Web
Analytics
7 βήματα για να Ισορροπήσετε φυσικά τις ορμόνες - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

7 βήματα για να Ισορροπήσετε φυσικά τις ορμόνες

Οι ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη, η αδρεναλίνη και η ινσουλίνη είναι εξαιρετικά σημαντικ­­­­οί χημικοί αγγελιοφόροι που επηρεάζουν την υγεία.

Οι ορμόνες εκκρίνονται από διάφορους αδένες και όργανα, όπως ο θυρεοειδής, τα επινεφρίδια, η υπόφυση, οι ωοθήκες, οι όρχεις και το πάγκρεας.

Ολόκληρο το ενδοκρινικό σύστημα συνεργάζεται για να κρατήσει σε φυσιολογικά επίπεδα τις ορμόνες που κυκλοφορούν σε όλο το σώμα. Εάν μία ή περισσότερες ορμόνες είναι έστω και λίγο εκτός ισορροπίας, μπορεί να προκληθούν σημαντικά προβλήματα υγείας.

Οι συμβατικές θεραπείες για ορμονικές ανισορροπίες περιλαμβάνουν συνήθως θεραπείες αντικατάστασης ορμονών (με συνθετικές ορμόνες), αντισυλληπτικά, ενέσεις ινσουλίνης, φάρμακα για θυρεοειδή κ.α.

Ωστόσο, οι παραπάνω συνθετικές θεραπείες:

 • πρέπει να λαμβάνονται εφ΄όρου ζωής, προκειμένου οι ασθενείς να διατηρήσουν τα συμπτώματα υπό έλεγχο.
 • απλά κουκουλώνουν τα συμπτώματα του ασθενούς και δεν τα αντιμετωπίζουν, που σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσει ανωμαλίες σε άλλες περιοχές του σώματος ενώ η διαταραχή εξελίσσεται.
 • προκαλούν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές παρενέργειες όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, οστεοπόρωση, άγχος, αναπαραγωγικά προβλήματα, καρκίνος κ.α.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι, για να ισορροπήσετε τις ορμόνες φυσικά.

Σημάδια και συμπτώματα

Μερικά από τα πιο κοινά σημάδια και συμπτώματα της ανισορροπίας των ορμονών είναι:

 • Υπογονιμότητα και ακανόνιστη περίοδος
 • Αύξηση βάρους ή απώλεια βάρους (ανεξήγητα και χωρίς να αλλάξετε σκοπίμως τη διατροφή σας)
 • Κατάθλιψη και άγχος
 • Κούραση
 • Αυπνία
 • Μειωμένη λίμπιντο
 • Αλλαγές στην όρεξη
 • Πεπτικά προβλήματα
 • Τριχόπτωση και αραίωση μαλλιών

Η ανισορροπία των ορμονών προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα, ανάλογα με το είδος της διαταραχής ή της ασθένειας που προκαλεί. Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν ενδομητρίωση και αναπαραγωγικά προβλήματα, ενώ τα συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν συχνά αύξηση βάρους, αλλαγές στην όρεξη, βλάβη των νεύρων και προβλήματα όρασης.

Προβλήματα υγείας που προκαλεί η ανισορροπία των ορμονών είναι:

 • Κυριαρχία των οιστρογόνων: αλλαγές στις συνήθειες ύπνου, αλλαγές στο βάρος και όρεξη, περισσότερο άγχος, επιβραδυνόμενος μεταβολισμός
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: υπογονιμότητα, αύξηση βάρους, μεγαλύτερος κίνδυνος για διαβήτη, ακμή, μη φυσιολογική ανάπτυξη τριχών
 • Χαμηλά οιστρογόνα: μειωμένη ερωτική επιθυμία, αναπαραγωγικά προβλήματα, ακανόνιστη έμμηνος ρύση, αλλαγές στη διάθεση
 • Υποθυρεοειδισμός: επιβραδυνόμενος μεταβολισμός, αύξηση βάρους, κόπωση, άγχος, ευερεθιστότητα, πεπτικά προβλήματα, ακανόνιστη περίοδος
 • Χαμηλή τεστοστερόνη: στυτική δυσλειτουργία, μυϊκή απώλεια, αύξηση βάρους, κόπωση, προβλήματα που σχετίζονται με τη διάθεση
 • Υπερθυρεοειδισμός & νόσος του Grave: άγχος, αραίωση μαλλιών, απώλεια βάρους, Σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS), προβλήματα ύπνου, ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί
 • Διαβήτης: αύξηση βάρους, νευρική βλάβη (νευροπάθεια), μεγαλύτερος κίνδυνος απώλειας όρασης, κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, ξηροστομία, δερματικά προβλήματα
 • Κόπωση των επινεφριδίων: κόπωση, μυϊκοί πόνοι, άγχος και κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου, ομίχλη εγκεφάλου (brain fog), αναπαραγωγικά προβλήματα

Παράγοντες κινδύνου και Αίτια

Οι ορμονικές ανισορροπίες προκαλούνται από έναν συνδυασμό παραγόντων όπως η διατροφή, το ιατρικό ιστορικό, ή γενετική προδιάθεση και το άγχος.

Η δυσλειτουργία των επινεφριδίων είναι η μεγαλύτερη αιτία της ανισορροπίας των ορμονών του σεξ, καθώς και η έκθεση σε τοξίνες περιβάλλοντος.

Μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες, των ορμονικών ανισορροπιών είναι:

 • Τροφικές αλλεργίες και προβλήματα του εντέρου: Νέες έρευνες δείχνουν ότι η υγεία του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών. Εάν έχετε σύνδρομο διαρροής του εντέρου ή έλλειψη ωφέλιμων προβιοτικών βακτηριδίων στην εντερική επένδυση, τότε είστε ευαίσθητοι σε ορμονικά προβλήματα, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Αυτό συμβαίνει επειδή η φλεγμονή συνήθως δημιουργείται στο έντερο και στη συνέχεια επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της υγεία.
 • Παχυσαρκία ή να είστε υπέρβαρος/η
 • Υψηλά επίπεδα φλεγμονής που προκαλούνται από κακή διατροφή και καθιστική ζωή
 • Γενετική προδιάθεση
 • Τοξικότητα (έκθεση σε φυτοφάρμακα, τοξίνες, ιούς, τσιγάρα, υπερβολικό αλκοόλ και επιβλαβείς χημικές ουσίες)
 • Υπερβολικό άγχος και έλλειψη επαρκούς ύπνου και ξεκούρασης.

Πώς να ισορροπήσετε τις ορμόνες φυσικά

Αντικαταστήστε τους υδατάνθρακες με τα υγιή λίπη

Η κατανάλωση ποικίλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα βραχείας, μεσαίας και μακράς αλυσίδας είναι το κλειδί για να διατηρήσετε τις ορμόνες υπό έλεγχο.

Το σώμα σας χρειάζεται διάφορους τύπους λιπών για τη δημιουργία ορμονών, όπως κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.

Τα λίπη αυτά διατηρούν τα επίπεδα φλεγμονής χαμηλά, ενισχύουν το μεταβολισμό και προάγουν την απώλεια βάρους.

Τα υγιή λίπη έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες, οι οποίοι οδηγούν σε φλεγμονή και μπορούν να καταστρέψουν την ισορροπία των ορμονών.

Τα καλύτερα αντιφλεγμονώδη και υγιή λίπη είναι το έλαιο καρύδας, το αβοκάντο, το βούτυρο από ζώα φυτικής εκτροφής και σολομός ανοικτής θάλασσας.

Το έλαιο καρύδας (κρέμα ή γάλα) έχει φυσική αντιβακτηριακή δράση και καίει το λίπος.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα μεγάλο συστατικό των μεμβρανών των εγκεφαλικών κυττάρων και είναι σημαντικά για την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων στον εγκέφαλο. Η έρευνα δείχνει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην προστασία από την νευρωνική απώλεια του ιππόκαμπου και μειώνουν τις προ-φλεγμονώδεις αποκρίσεις.

Προσοχή: Αποφύγετε τα έλαια με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ωμέγα-6 (έλαιο safflower (καρθαμέλαιο), ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, κραμβέλαιο (έλαιο canola), σόγια και φιστίκια). Αντίθετα, καταναλώστε, τροφές πλούσιες σε φυσικά ωμέγα-3 (​​ψάρια ανοικτής θαλάσσης, λιναρόσπορος, σπόροι chia, καρύδια και ζωικά προϊόντα από ζώα φυτικής εκτροφής). 

Μελέτες δείχνουν ότι η συμπλήρωση με GLA (γάμμα-λινολεϊκό οξύ), που είναι ένα ωμέγα 6 λιπαρό οξύ,  μπορεί να υποστηρίξει υγιή επίπεδα προγεστερόνης. Για να λάβετε το GLA, χρησιμοποιείστε έλαιο νυχτολούλουδου (Evening Primrose Oil) ή έλαιο βοράγου (borage oil). Επίσης, βρίσκεται  σε σπόρους κάνναβης.

Προσαρμογόνα Βότανα

Τα προσαρμογόνα βότανα προάγουν την ισορροπία των ορμονών και προστατεύουν το σώμα από πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούνται από υπερβολικό στρες. Εκτός από την ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και την καταπολέμηση του στρες, η έρευνα δείχνει ότι διάφορα προσαρμογόνα, όπως ashwagandha (ασβαγκάντα), φαρμακευτικά μανιτάρια, ροντιόλα (rhodiola) και ιερός βασιλικός (holy basil/tulsi):

 • Βελτιώνουν της λειτουργίας του θυρεοειδούς
 • Μειώνουν φυσικά τη χοληστερόλη
 • Μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη
 • Μειώνουν τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων
 • Σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα
 • Υποστηρίζουν την  λειτουργιών των επινεφριδίων

Ειδικά, το Ashwagandha, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην εξισορρόπηση των ορμονών. Ωφελεί τη λειτουργία του θυρεοειδούς επειδή προάγει την απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν κυτταρική βλάβη. Το Ashwagandha μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει έναν αργό ή υπερδραστήριο θυρεοειδή και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κόπωσης των επινεφριδίων. Τα επινεφρίδια μπορούν να επιβαρυνθούν όταν βιώνετε υπερβολικά συναισθηματικό, σωματικό ή διανοητικό στρες, με αποτέλεσμα να βγουν εκτός ελέγχου ορμόνες, όπως η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη και η προγεστερόνη.

Ο ιερός βασιλικός, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της κορτιζόλης, λειτουργώντας έτσι ως φυσική θεραπεία για το άγχος και το συναισθηματικό στρες. Μελέτες δείχνουν ότι ο ιερός βασιλικός μπορεί επίσης να προστατεύσει τα όργανα και τους ιστούς από χημικό στρες, που προκαλείται από ρύπους και βαρέα μέταλλα, που μπορούν με την σειρά τους να οδηγήσουν σε ανισορροπία ορμονών.

Αντιμετώπιση συναισθηματικών προβλημάτων

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, τα εσωτερικά συναισθήματα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία ενός ατόμου.

Η συναισθηματική ισορροπία, οι εξωτερικοί παράγοντες και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με ορμονικές ανισορροπίες.

Οι θεραπευτές της TCM πιστεύουν ότι τα συναισθήματα φόβου προκαλούν ασθένεια στα αναπαραγωγικά όργανα, τα νεφρά και τα επινεφρίδια, επηρεάζοντας τα επίπεδα κορτιζόλης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά θέματα υγείας, όπως σε Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) και στειρότητα. Η απογοήτευση, η ανυπομονησία και η αδυναμία συγχώρεσης προκαλούν ασθένεια στο ήπαρ, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία οιστρογόνων. Η ανησυχία και το άγχος μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα επίπεδα ινσουλίνης, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να επηρεάσουν αρκετές ορμόνες.

Για να εξισορροπήσετε φυσικά τις ορμόνες, πρέπει να αντιμετωπίσετε τα συναισθηματικά προβλήματα που τυχόν σας ταλαιπωρούν. Για να το πετύχετε, πρέπει να μειώσετε το άγχος, κάνοντας καθημερινά διαλογισμό ή βαθιές ασκήσεις αναπνοής ή θεραπευτική προσευχή. Οι θεραπείες της TCM, όπως ο βελονισμός και το μασάζ μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της ορμονικής ισορροπίας, στην καταπολέμηση του στρες και στη βελτίωση της ροής του αίματος.

Επαρκής ύπνος

Πρέπει να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

Η έλλειψη ύπνου ή η διαταραχή του φυσικού κιρκαδικού ρυθμού μπορεί να είναι μια από τις χειρότερες συνήθειες που συμβάλλουν στην ανισορροπία των ορμονών.

Αυτό ισχύει, επειδή οι ορμόνες λειτουργούν βάση προγράμματος. Για παράδειγμα, η κορτιζόλη, η κύρια «ορμόνη του σεξ», ρυθμίζεται τα μεσάνυχτα. Επομένως, οι άνθρωποι που κοιμούνται αργά δεν ξεκουράζονται ποτέ, από την απόκριση του οργανισμού στο άγχος, που είναι γνωστή ως «πάλη ή φυγή».

Η έλλειψη ύπνου, η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών και το χρόνιο στρες είναι τρεις από τους πιο σημαντικούς συντελεστές που συντελούν στην εμφάνιση των υψηλών επιπέδων της κορτιζόλης.

Μια αναφορά που δημοσιεύθηκε στο Indian Journal of Endocrinology and Metabolism δήλωσε ότι «το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές πολλών ορμονών στο αίμα, συμπεριλαμβανομένων των γλυκοκορτικοειδών, των κατεχολαμινών, της αυξητικής ορμόνης και της προλακτίνης».

Ο ύπνος βοηθά να μείνουν ισορροπημένες οι ορμόνες του στρες, βελτιώνει την ενέργεια και επιτρέπει στο σώμα να ανακάμψει σωστά. Το υπερβολικό άγχος και ο κακός ύπνος συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης το πρωί, μειωμένη ανοσία, προβλήματα με την απόδοση στην εργασία και μεγαλύτερη ευαισθησία στο άγχος, την αύξηση βάρους και την κατάθλιψη. Για να μεγιστοποιήσετε τη λειτουργία των ορμονών, ιδανικά προσπαθήστε να κοιμηθείτε έως τις 10 μ.μ. και εφαρμόστε το σταθερά.

Φάρμακα και αντισυλληπτικά

Μερικά φάρμακα μπορεί να θέσουν εκτός ισορροπίας τις ορμόνες, οδηγώντας σε παρενέργειες όπως κόπωση, αλλαγές όρεξης, αλλαγές στις συνήθειες ύπνου, μειωμένη ερωτική επιθυμία, θλίψη, ακόμη και κατάθλιψη.

Φάρμακα που μπορούν να καταστρέψουν την ισορροπία των ορμονών είναι, τα κορτικοστεροειδή, τα διεγερτικά, οι στατίνες, οι αγωνιστές ντοπαμίνης, ρεξινοειδή (rexinoids/για την θεραπεία του καρκίνου και των μεταβολικών νóσων) και γλυκοκορτικοειδή. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις παρενέργειες των φαρμάκων που λαμβάνετε και αναζητήστε φυσικές εναλλακτικές λύσεις όποτε είναι δυνατόν.

Τα αντισυλληπτικά είναι μια επικίνδυνη φαρμακευτική αγωγή που τροποποιεί τα επίπεδα των ορμονών. Το «χάπι» είναι μια ορμονική θεραπεία που αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων σε τόσο επικίνδυνα επίπεδα που μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές. Μελέτες δείχνουν ότι ή λήψη των αντισυλληπτικών, ενέχει πολλούς κίνδυνους για την υγεία, ειδικά μακροπρόθεσμα, όπως:

 • Σημαντική αιμορραγία μεταξύ κύκλων της περιόδου
 • Αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας της μήτρας, πήξη του αίματος, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Ημικρανίες
 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση
 • Αύξηση βάρους
 • Πόνοι στην πλάτη
 • Αλλαγές στην διάθεση
 • Ναυτία
 • Καλοήθεις όγκοι του ήπατος
 • Ευαισθησία στο στήθος

Συμπληρώματα διατροφής

Μερικές φορές είναι απαραίτητο να λάβουμε συμπληρώματα διατροφής, προκειμένου να καλύψουμε διατροφικά κενά που μπορεί να οδηγήσουν σε ανισορροπία ορμονών. Αναφέρονται τα καλύτερα συμπληρώματα:

Έλαιο νυχτολούλουδου

Το έλαιο νυχτολούλουδου περιέχει ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, όπως LA και GLA, που υποστηρίζουν τη συνολική ορμονική λειτουργία. Η λήψη του μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και των Πολυκυστικών Ωοθηκών. Βοηθά επίσης στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος για τη σύλληψη.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D δρα σχεδόν σαν ορμόνη μέσα στο σώμα και διατηρεί τα επίπεδα φλεγμονής σε χαμηλά επίπεδα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με περιορισμένη ηλιοφάνεια, συχνά υποφέρουν από εποχική κατάθλιψη και άλλα προβλήματα υγείας, εκτός εάν λαμβάνουν βιταμίνη D. Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν περίπου 2.000–5.000 IU βιταμίνης D3 ημερησίως, όταν δεν τους βλέπει ο ήλιος. (π.χ το χειμώνα).

Ζωμός κρέατος

Ο ζωμός κρέατος καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα και παρέχει στο σώμα θρεπτικά συστατικά που μπορούν εύκολα να απορροφηθούν. Η κατανάλωση ζωμού κρέατος ή πρωτεΐνης σε σκόνη (συγκεντρωμένες πηγές πρωτεΐνης από ζωικές ή φυτικές τροφές, όπως γαλακτοκομικά, αυγά, ρύζι, αρακάς) είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία, επειδή περιέχουν θεραπευτικές ενώσεις όπως κολλαγόνο, προλίνη, γλυκίνη και γλουταμίνη.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της επένδυσης του εντέρου εντέρου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να εξισορροπήσει τις ορμόνες. Όταν τα άπεπτα μόρια τροφής, όπως η γλουτένη, διαρρέουν μέσω του εντέρου στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλούν φλεγμονή που ευθύνεται για την εμφάνιση παθήσεων, η οποία επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, ειδικά αδένες όπως ο θυρεοειδής που είναι πολύ ευαίσθητος σε έντονη φλεγμονή. Τα περισσότερα άτομα με διαρρέον έντερο, έχουν ανεπάρκεια προβιοτικών στο έντερο. Τα προβιοτικά είναι υγιή βακτήρια που μπορούν στην πραγματικότητα να βελτιώσουν την παραγωγή και τη ρύθμιση βασικών ορμονών όπως ινσουλίνη, γκρελίνη (ghrelin).

Αιθέρια έλαια

Για να εξισορροπήσετε φυσικά τις ορμόνες σας, είναι σημαντικό να αποβάλλετε τις τοξίνες από σώμα, αποφεύγοντας τα συμβατικά προϊόντα περιποίησης σώματος που παρασκευάζονται με δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως DEA, parabens, προπυλενογλυκόλη (propylene glycol )και λαουρυλοθειικό νάτριο (sodium lauryl sulfate.). Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε φυσικά προϊόντα που παρασκευάζονται με συστατικά όπως αιθέρια έλαια, λάδι καρύδας, βούτυρο καριτέ και καστορέλαιο.

Χρησιμοποιήστε τα παρακάτω αιθέρια έλαια που εξισορροπούν τις ορμόνες.

Έλαιο Clary sage/Φασκόμηλο

Το Clary sage βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων των οιστρογόνων επειδή περιέχει φυσικά φυτοοιστρογόνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου, την ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS), τη θεραπεία της στειρότητας και του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και μειώνει τις πιθανότητες του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των ωοθηκών. Επίσης, χρησιμεύει ως φυσική θεραπεία των συναισθηματικών προβλημάτων, όπως κατάθλιψη και άγχος. Βάλτε 3-5 σταγόνες φασκόμηλου σε συσκευή διάχυσης αιθερίων ελαίων στο σπίτι για την εξισορρόπηση των επιπέδων ορμονών και την ανακούφιση του στρες. Για να ανακουφιστείτε από κράμπες και τον πόνο, κάντε μασάζ με 5 σταγόνες φασκόμηλου και 5 σταγόνες έλαιο καρύδας στο στομάχι σας και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή σας απασχολεί.

Fennel/Μάραθος

Έχει διαπιστωθεί ότι προβλήματα υγείας στο έντερο προκαλούν αυτοάνοσες αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του θυρεοειδούς. Χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο μάραθου για να χαλαρώσετε το σώμα σας, να βελτιώσετε την πέψη και την υγεία του εντέρου, να ενισχύσετε το μεταβολισμό και να μειώσετε τη φλεγμονή. Μπορείτε να τρίψετε 2 σταγόνες μάραθου στο στομάχι ή να προσθέσετε 1-2 σταγόνες σε φλιτζάνι ζεστού νερού ή τσαγιού, ως εσωτερική λήψη.

Lavender/λεβάντα

Το έλαιο λεβάντας προάγει τη συναισθηματική ισορροπία, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης, της κυκλοθυμίας και του άγχους. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να προωθήσει τον ξεκούραστο ύπνο, ο οποίος θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων ορμονών. Βάλτε 5 σταγόνες λεβάντας σε συσκευή διάχυσης αιθέριων ελαίων στο σπίτι, προσθέστε 5 σταγόνες σε ζεστό νερό στην μπανιέρα (λουτρό) ή απλώστε 3 σταγόνες τοπικά στους κροτάφους, την πλάτη ή το λαιμό ή τους καρπούς.

Sandalwood/ Σανταλόξυλο

Το αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει τη λίμπιντο, να μειώσει το άγχος, να προωθήσει τη χαλάρωση, να ενισχύσει την πνευματική διαύγεια και ακόμη και να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Το ισχυρό άρωμα του προκαλεί γαλήνια συναισθήματα και οδηγεί στη συνολική μείωση του στρες που μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες ορμονών. Εισπνεύστε σανταλόξυλο απευθείας από το μπουκάλι, διαχύστε το στο σπίτι ή εφαρμόστε 2-3 σταγόνες στους καρπούς και τις πατούσες.

Thyme/θυμάρι

Το έλαιο θυμαριού βελτιώνει την παραγωγή προγεστερόνης, η οποία βοηθά στη θεραπεία ή ανακούφιση προβλημάτων υγείας όπως η στειρότητα, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), η εμμηνόπαυση, η κατάθλιψη, τα ινομυώματα, η τριχόπτωση και η αϋπνία. Για να ισορροπήσετε φυσικά τις ορμόνες, προσθέστε 2 σταγόνες θυμάρι σε ζεστό νερό στην μπανιέρα (λουτρό) ή τρίψτε 2-3 σταγόνες με ίσα μέρη λάδι καρύδας στην κοιλιά.

 

Αρθρογράφος: Josh Axe, DC, DMN, CNS

 

Απόδοση/μετάφραση από το www.dromostherapeia.gr με πληροφορίες από το Dr. Axe

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.