Web
Analytics
Ενισχύστε την ποιότητα του σπέρματος με φυσικούς τρόπους- Τι "χαλάει" το σπέρμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ενισχύστε την ποιότητα του σπέρματος με φυσικούς τρόπους- Τι "χαλάει" το σπέρμα

Σχεδόν 1 στα 7 ζευγάρια είναι στείρο, που σημαίνει ότι δεν μπόρεσαν να συλλάβουν παιδί, παρόλο που είχαν συχνή σεξουαλική επαφή, χωρίς κανένα μέτρο αντισύλληψης, για ένα χρόνο ή περισσότερο. Έως και στο 50% των περιπτώσεων, η ανδρική στειρότητα παίζει κάποιο ρόλο.

Η αντρική στειρότητα μπορεί να συνδέεται με την ερωτική επιθυμία ή με την ποιότητα του σπέρματος.

Μερικά παραδείγματα είναι:

 • Χαμηλή Λίμπιντο
 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Αριθμός και κινητικότητα σπερματοζωαρίων
 • Επίπεδα τεστοστερόνης:  Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ευθύνονται για τη στειρότητα σε ορισμένους άνδρες.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του σπέρματος είναι:

 • Ελαττώματα χρωμοσώματος: Κληρονομικές διαταραχές όπως το σύνδρομο Klinefelter, στο οποίο ένα αρσενικό γεννιέται με δύο χρωμοσώματα Χ και ένα χρωμόσωμα Υ (αντί για ένα Χ και ένα Υ), προκαλούν ανώμαλη ανάπτυξη των ανδρικών αναπαραγωγικών οργάνων. Άλλα γενετικά σύνδρομα που σχετίζονται με τη στειρότητα είναι η κυστική ίνωση και το σύνδρομο Kallmann.
 • Ιστορικό χειρουργικών επεμβάσεων: Εμποδίζουν να έχετε σπέρμα κατά την εκσπερμάτωση (αγγειοεκτομή, χειρουργικές επεμβάσεις στους όρχεις, την κοιλιακή χώρα, τον προστάτη ή για καρκίνο των όρχεων και του ορθού.
 • Λοιμώξεις: Μερικές λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή ή την υγεία του σπέρματος ή μπορεί να προκαλέσουν ουλές που εμποδίζουν τη διέλευση του σπέρματος, όπως επιδιδυμίτιδα, ορισμένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (γονόρροια, HIV). Αν και ορισμένες μολύνσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη των όρχεων, τις περισσότερες φορές μπορεί να ανακτηθεί το σπέρμα
 • Κακοήθης ή μη κακοήθης όγκος
 • Κιρσοκήλη
 • Έκθεση σε βαρέα μετάλλα: Η έκθεση σε μόλυβδο ή άλλα βαρέα μέταλλα μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα
 • Ορμονικές διαταραχές (υποθάλαμος, υπόφυση, θυρεοειδής, επινεφρίδια, τεστοστερόνη, σακχαρώδη διαβήτη)
 • Ανοσοποιητικό επιτίθεται στο σπέρμα: Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος αναγνωρίζουν το σπέρμα ως επιβλαβή εισβολέα και στρέφονται εναντίον του για να το εξαλείψουν
 • Οπισθοδρομική εκσπερμάτωση: Συμβαίνει όταν το σπέρμα εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη κατά τη διάρκεια του οργασμού αντί να βγαίνει από την άκρη του πέους.
 • Κρυψορχία: Σε μερικούς άντρες, κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης ο ένας ή και οι δύο όρχεις απέτυχαν να κατέβουν από την κοιλιά στον σάκο που συνήθως περιέχει τους όρχεις. Σε αυτή την περίπτωση, η μειωμένη γονιμότητα είναι πιο πιθανή
 • Κοιλιοκάκη: Η γονιμότητα μπορεί να βελτιωθεί μετά την υιοθέτηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη
 • Χρόνιες παθήσεις όπως η δρεπανοκυτταρική νόσος
 • Υποσιτισμός και αβιταμινώσεις.

Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν η φυσική κατάσταση, η γενική υγεία του ατόμου, η διατροφή και ο τρόπος ζωής.

Υπάρχουν φυσικές θεραπείες και διατροφικές αλλαγές, που βελτιώνουν την υγεία του σπέρματος.

Συμπληρώματα Διατροφής

Συνένζυμο q10

Το Συνένζυμο q10 είναι αντιοξειδωτικό και θρεπτικό συστατικό που προάγει την ενέργεια.

Έχει διαπιστωθεί ότι οι στείροι άνδρες έχουν χαμηλά επίπεδα συνένζυμου q10.

Η λήψη του, βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος, όπως συγκέντρωση, μορφολογία, πυκνότητα και κινητικότητα.

Προτεινόμενη δοσολογία: 100 mgr ubiquinol, τρεις φορές την ημέρα

Ψευδάργυρος

Η έλλειψη ψευδαργύρου έχει συνδεθεί με την ανδρική υπογονιμότητα και η έρευνα δείχνει ότι τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν.

Σε μια μελέτη ανδρών με κακή κινητικότητα σπέρματος, όσοι έλαβαν συμπληρώματα ψευδαργύρου είδαν σημαντική βελτίωση στην προοδευτική κινητικότητα (τα σπερματοζωάρια κολυμπούν προς τα εμπρός ή σε μεγάλους κύκλους), στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την ικανότητα γονιμοποίησης.

Προτεινόμενη δοσολογία: 60 mgr την ημέρα, συν 2 mg χαλκού

Folic Acid/Folate

Το folic acid (φολικό οξύ), όταν λαμβάνεται μαζί με το ψευδάργυρο, φαίνεται να έχει θετική επίδραση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Μια εξέχουσα ολλανδική μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2002, διαπίστωσε ότι οι «υπογόνιμοι» άνδρες που λάμβαναν 5 mg φολικού οξέος την ημέρα μαζί με 66 mg θειικού ψευδαργύρου για 26 εβδομάδες παρουσίασαν αύξηση κατά 74% του συνολικού φυσιολογικού αριθμού σπερματοζωαρίων.

Αντίστοιχα, περιορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση Folate (φυλλικού οξέος)[i] σε συνδυασμό με ψευδαργύρο, μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία του σπέρματος, συμπεριλαμβανομένων της συγκέντρωσης και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Σελήνιο

Σύμφωνα με μια μελέτη ανδρών με μειωμένη κινητικότητα, η λήψη συμπληρώματος σεληνίου, βελτιώνει την κινητικότητα του σπέρματος και τις πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης.

Προτεινόμενη δοσολογία: 100 mcg την ημέρα

Βιταμίνη D/Ασβέστιο

Σύμφωνα με έρευνες τα  υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα βελτιώνει την γονιμότητα του σπέρματος. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για επιβεβαίωση των στοιχείων.

Επίσης, οι έρευνες δείχνουν ότι η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Αργινίνη (Arginine)

Το συμπλήρωμα αργινίνης, είναι απαραίτητο για την φυσιολογική ανάπτυξη του σπέρματος. Φαίνεται ότι αυτό το αμινοξύ  ωφελεί την κινητικότητα του σπέρματος.

Προτεινόμενη δοσολογία: 4 gr την ημέρα

L-καρνιτίνη και L-ακετυλοκαρνιτίνη

Αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά, που χρησιμοποιούνται είτε μεμονωμένα είτε μαζί ,μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την κινητικότητα του σπέρματος.

Προτεινόμενη δοσολογία: 3 gr την ημέρα

D-aspartic acid (D-AA)

Το D-aspartic acid (D-Ασπαρτικό οξύ) είναι ένα αμινοξύ που πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής.

Το D-AA υπάρχει κυρίως σε ορισμένους αδένες, όπως στους όρχεις, καθώς και στο σπέρμα και σε κύτταρα σπέρματος.

Σύμφωνα με έρευνες, τα επίπεδα D-AA είναι σημαντικά χαμηλότερα στους στείρους άντρες σε σύγκριση με τους γόνιμους. Επίσης, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Μια μελέτη σε στείρους άνδρες έδειξε ότι η λήψη 2,7 γραμμαρίων D-AA για 3 μήνες, αύξησε τα επίπεδα τεστοστερόνης κατά 30-60%, ενώ τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων κατά 60-100%.

Βότανα

Κορεάτικο Τζίνσενγκ (Korean Ginseng) ή Panax ginseng

Έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος,  τον αριθμό και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων.

Προτεινόμενη δοσολογία: 4 gr την ημέρα

Maca (Lepidium meyenii)

To maca (μάκα), μπορεί να βελτιώσει την ποιότητας του σπέρματος, συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας, τόσο σε υγιείς όσο και σε στείρους άντρες. Επίσης έχει την ικανότητα να βελτιώνει την λίμπιντο.

Προτεινόμενη δοσολογία: 1,500–3,000 mgr ημέρα

Fenugreek (τριγωνέλλα)

Το Fenugreek μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Μια μελέτη, που διενεργήθηκε το 2017, διαπίστωσε ότι όσοι πήραν 500  mg Furosap (εκχύλισμα fenugreek) την ημέρα για 12 εμβδομάδες, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων βελτιώθηκε σημαντικά. Επίσης, τα άτομα παρουσίασαν στατιστικά σημαντική αύξηση στα επίπεδα της ελεύθερης τεστοστερόνης στον ορό.

Ashwagandha (Ασβαγκάντα)

Το Ashwagandha ή ινδικό ginseng αποτελεί παραδοσιακή θεραπεία για την σεξουαλική δυσλειτουργία.

Είναι ένα βότανο, που έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων (και γενικά τη γονιμότητα), καθώς αυξάνει φυσικά τα επίπεδα τεστοστερόνης. Επίσης ως προσαρμογόνο βότανο έχει την ικανότητα να μειώνει το άγχος.

Μια μελέτη, που διενεργήθηκε το 2013, διαπίστωσε ότι 46 άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων που λάμβαναν 675 mgr ashwagandha ημερησίως για 90 ημέρες, παρουσίασαν 167% αύξηση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους.

Tribulus terrestris (Τριβόλι)

To Tribulus terrestris είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συχνά για την ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας.

Μια μελέτη σε άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων έδειξε ότι η λήψη 6 γρ ρίζας tribulus, δύο φορές την ημέρα για 2 μήνες, βελτίωσε τη στυτική λειτουργία και τη λίμπιντο.

Διατροφή

Μεσογειακή διατροφή

Σύμφωνα με έρευνα, οι άνδρες που υιοθετούν μια μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, βότανα, μπαχαρικά και υγιή λίπη όπως το ελαιόλαδο, έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ανώμαλη μορφολογία σπέρματος.

Όσοι δεν ακολούθησαν πιστά την μεσογειακή διατροφή, είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κακή συγκέντρωση, ποσότητα και κινητικότητα σπέρματος, σε σύγκριση με αυτούς που την τήρησαν πλήρως.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η πλούσια πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, που περιείχε μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων σχετίζεται με την κακή ποιότητα του σπέρματος.

Όταν τα σπερματοζωάρια είναι μη φυσιολογικά, το κεφάλι και η ουρά τους δεν έχουν την σωστή μορφή, ώστε το σπέρμα να μπορέσει να φτάσει και να διεισδύσει στο ωάριο. Ωστόσο, το να έχει κάποιος σε μεγάλο ποσοστό παραμορφωμένο σπέρμα, δεν είναι ασυνήθιστο.

Αντιοξειδωτικά/Βιταμίνη C

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα.

Αρκετές βιταμίνες και μέταλλα δρουν ως αντιοξειδωτικά και μερικές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση αντιοξειδωτικών με τον αυξημένο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, που διεξήχθη 2019, τα αντιοξειδωτικά που μπορούν να συμβάλουν στον υγιή αριθμό σπερματοζωαρίων είναι:

 • β-καροτίνη
 • β-κρυπτοξανθίνη
 • λουτεΐνη
 • βιταμίνη C

Σύμφωνα με έρευνες η βιταμίνη C, μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της γονιμότητας στους στείρους άνδρες, όταν για την κακή ποιότητα του σπέρματος ευθύνεται το οξειδωτικό στρες.

Αυξήστε τα Υγιή λίπη

Σύμφωνα με έρευνες, τα πολυακόρεστα λίπη είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη της μεμβράνης του σπέρματος. Τέτοια λίπη είναι τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6.

Μειώστε τα ανθυγιεινά λίπη

Μια μελέτη, που διεξήχθη το 2014, ερεύνησε 209 υγιείς ισπανούς άνδρες ηλικίας 18–23 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς αύξησαν την κατανάλωση trans λιπαρών οξέων, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους μειώθηκε αναλογικά.

Περιορίστε την σόγια και τροφές με οιστρογόνα

Μια μελέτη, με συμμετέχοντες 1.319 άνδρες στην Κίνα, που διεξήχθη το  2019, διαπίστωσε ότι υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτικών οιστρογόνων στο σπέρμα σήμαινε χαμηλότερης ποιότητας σπέρματος.

Οπότε, περιορίστε προϊόντα σόγιας (περιέχουν φυτικά οιστρογόνα) και τροφές που περιέχουν φυτικά οιστρογόνα, για την καλύτερη υγεία του σπέρματος σας.

Cantaloupe (ποικιλία πεπονιού)

Σύμφωνα με ανασκόπηση το Cantaloupe (ποικιλία πεπονιού) αποτελεί ισχυρή τροφή για την βελτίωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Εξαλείψτε τις χημικές ουσίες

Ένα τεράστιο φάσμα περιβαλλοντικών ρύπων που ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στην κινητικότητα και την ποιότητα σπέρματος, συμπεριλαμβανομένων των φυτοφαρμάκων, των φθαλικών ενώσεων, της διφαινόλης Α (bisphenol A)και των βαρέων μετάλλων.

Αναφέρονται παρακάτω μερικοί τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σας:

 • Καταναλώστε βιολογικά προϊόντα
 • Πίνετε φιλτραρισμένο νερό
 • Χρησιμοποιείτε φυσικά, μη τοξικά καθαριστικά προϊόντα για το σπίτι
 • Επιλέξτε γυάλινες αντί για πλαστικές συσκευασίες, για την αποθήκευση τροφίμων.
 • Αποφύγετε τα μαγειρικά σκεύη αλουμινίου τύπου Teflon
 • Χρησιμοποιήστε λαδόκολλα αντί για αλουμινόχαρτο
 • Επιλέξτε όσο το δυνατόν περισσότερα φρέσκα, ολόκληρα τρόφιμα (whole foods) παρά τα επεξεργασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα και το σπιτικό φαγητό αντί φαγητό takeaway (φαγητό σε πακέτο απ’ έξω). Με αυτό τον τρόπο, έχετε λιγότερες πιθανότητες να μολυνθείτε με χημικά από τη συσκευασία, την αποθήκευση ή την προετοιμασία του φαγητού.

Αποφύγετε ορισμένα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, η ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) και οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων μπορούν να επηρεάσουν την κινητικότητα του σπέρματος. Προσπαθήστε να βρείτε εναλλακτικές λύσεις όποτε είναι δυνατόν.

Τα ψυχοδραστικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων της μαριχουάνας και της κοκαΐνης, μπορούν να επηρεάσουν την κινητικότητα.

Άλλα φάρμακα που ενδεχομένως να μειώσουν την παραγωγή και ανάπτυξη του σπέρματος είναι:

 • Μερικά αντιβιοτικά: τετρακυκλίνη (tetracycline), Αμοξυκιλλίνη-Κλαβουλανικό οξύ (Amoxicillin–clavulanic acid), κετοκοναζόλη (ketoconazole/αντιμυκητιακό αντιβιοτικό, όταν λαμβάνεται ως χάπι, η κετοκοναζόλη βλάπτει την παραγωγή τεστοστερόνης και μειώνει την παραγωγή σπέρματος) κ.α
 • Αντι-ανδρογόνα
 • Αντιφλεγμονώδη
 • Αντιψυχωσικά
 • Οπιούχα
 • Αντικαταθλιπτικά: Ειδικά οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs)
 • Αναβολικά στεροειδή, τα οποία μπορεί να συνεχίσουν να επηρεάζουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων έως και 1 χρόνο μετά τη διακοπή του φαρμάκου
 • Εξωγενής χορήγηση τεστοστερόνης *
 • Μεθαδόνη (methadone)
 • Χημειοθεραπεία: Ανάλογα με τον τύπο της χημειοθεραπείας και τη διάρκεια της θεραπείας, οι άνδρες μπορεί να έχουν επιστροφή στην παραγωγή σπέρματος εντός δύο ετών. Σε πολλούς άνδρες, η παραγωγή σπέρματος δεν επιστρέφει ποτέ και γίνονται στείροι
 • Βιολογικοί παράγοντες: Χρησιμοποιούνται συνήθως στη θεραπεία αυτοάνοσων διαταραχών, όπως ο λύκος και η ελκώδης κολίτιδα
 • Αναστολείς της 5-άλφα-αναγωγάσης (5-alpha-reductase inhibitors/finasteride) και dutasteride (ντουταστερίδη), χρησιμοποιούνται για την Θεραπεία διεύρυνσης προστάτη και της τριχόπτωσης
 • Α-αδρενεργικοί αποκλειστές (a-blockers): σιλοδοσίνη (silodosin), ταμσουλοσίνη (tamsulosin), αλφουζοσίνη (alfuzosin), τεραζοσίνη (terazosin), δοξαζοσίνη (doxazosin) 
 • Φάρμακα για το έλκος
 • Φάρμακα για την αρθρίτιδα
 • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση (αποκλειστές διαύλων ασβεστίου/calcium channel blockers)
 • Άλλα φάρμακα: σπιρονολακτόνη (pironolactone), σιμετιδίνη (cimetidine), νιφεδιπίνη (nifedipine), σουλφασαλαζίνη (sulfasalazine) και κολχικίνη (colchicine).

Όταν σταματήσει η λήψη των παραπάνω φαρμάκων, επανέρχεται στο φυσιολογικό ή αυξάνεται ο αριθμός των σπερματοζωαρίων του σπέρματος.

*Όταν χορηγείται εξωγενώς τεστοστερόνη (με τη μορφή χαπιών, ενέσεων ή τζελ), οι όρχεις αρχίζουν να υπολειτουργούν, οπότε υπάρχει πρόβλημα στο σπέρμα. Αν ένας άνδρας επιθυμεί να αποκτήσει παιδιά, δεν πρέπει να πάρει τεστοστερόνη,  γιατί ο αριθμός των σπερματοζωαρίων του θα πέσει πολύ χαμηλά.

Αλλάξτε τρόπο ζωής

Υπάρχουν πολλές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ποιότητα του σπέρματος.

 • Αποφύγετε το αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την κινητικότητα του σπέρματος, ενώ αν δεν πίνετε την αυξάνει.
 • Σταματήστε το κάπνισμα: Ακόμη και το μέτριο κάπνισμα (δέκα έως 19 τσιγάρα την ημέρα), μπορεί να σημαντική επίδραση στην κινητικότητα του σπέρματος.
 • Αποφύγετε: φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα και άλλες τοξίνες
 • Τακτική άσκηση/Σταματήστε την ποδηλασία: Ορισμένες μορφές άσκησης ωφελούν το σπέρμα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι πολύ εντατική. Ωστόσο η ποδηλασία, ακόμη και για μιάμιση ώρα την εβδομάδα, μπορεί να βλάψει το σπέρμα.

Αποφύγετε την υψηλή θερμοκρασία

Οτιδήποτε ζεσταίνει τους όρχεις μπορεί να βλάψει το σπέρμα. Οπότε, αποφύγετε τα ζεστό μπάνιο, την σάουνα, το τζακούζι, τα στενά εσώρουχα και μην τοποθετείτε το laptop στα πόδια σας.

Συχνή εκσπερμάτιση

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή εκσπερμάτιση μπορεί να αυξήσει τον αριθμό και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Όταν ο άντρας δεν εκσπερματώνει συχνά, τότε το σπέρμα δέχεται επίθεση από το οξειδωτικό στρες και γίνεται κατακερματισμός του DNA των σπερματοζωαρίων. Η καθημερινή εκσπερμάτωση απομακρύνει το παλιό σπέρμα και την θέση του παίρνουν νέα, φρέσκα κύτταρα που με το τακτικό σεξ αυξάνονται οι πιθανότητες σύλληψης.

Ελαχιστοποιήστε την χρήση του κινητού

Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε το κινητό, τόσο περισσότερο βλάπτει το σπέρμα. Τουλάχιστον, μην το βάζετε τσέπη.

Αποφύγετε το Wi-Fi

Το ασύρματο ίντερνετ είναι μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που μπορεί να βλάψει το σπέρμα και ιδιαιτέρως την κινητικότητα του.

Ακτίνες Χ (ακτινοβολία)

Η έκθεση σε ακτινοβολία από διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς λόγους, μπορεί να μειώσει την παραγωγή σπέρματος, αν και τελικά  θα επανέλθει στο φυσιολογικό. Ωστόσο, με υψηλές δόσεις ακτινοβολίας, η παραγωγή σπέρματος μπορεί να μειωθεί μόνιμα.

Διώξτε το άγχος

Το άγχος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην κινητικότητα και την ποιότητα του σπέρματος. Εφαρμόστε καθημερινά τεχνικές μυαλού-σώματος, όπως ο διαλογισμός, γιόγκα και τάι τσι (tai chi) για να μειώσετε το άγχος.

Καλός ύπνος

Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με κακή ποιότητα σπέρματος. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε το αργότερο στις 10:30 το βράδυ, για περίπου οκτώ ώρες τη νύχτα, για να διατηρήσετε το σπέρμα υγιές.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Η παχυσαρκία μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος.

 

Πηγές

Wddty

Medical Mews Today

Dr Spar

Dr Axe

Mayo Clinic

Science Direct

Cleveland Clinic

Mannat Fertility

Parents

 

 

 

 

 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.