Web
Analytics
Αντιστρέφοντας τον αυτισμό - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η Karen Thomas δεν περίμενε να γίνει ειδική στην αντιμετώπιση του αυτισμού.

Ήταν ολιστική θεραπεύτρια, εφάρμοζε την κρανιοϊερή θεραπεία και ήταν ευτυχισμένη σύζυγος και μητέρα ενός γιού ηλικίας 2 ετών. Τότε έγινε η αλλαγή.

Το 1998, ο γιός της Jacob προσβλήθηκε από ηπατίτιδα Β και πολύ γρήγορα άλλαξε συμπεριφορά. Έγινε πολύ εσωστρεφής, ήρεμος και υπερβολικά συγκεντρωμένος,  σε σημείο που όταν του μιλούσαν ή τον φώναζαν με τον όνομά του δεν άκουγε ή δεν απαντούσε. Ταυτόχρονα παρουσίασε αντιδραστική συμπεριφορά, έντονο άγχος, πονοκεφάλους, φρικτούς πόνους στο στομάχι που τον ξύπναγαν το βράδυ.

Η Karen, προκειμένου να ανακαλύψει τι συμβαίνει στον γιό της, τα επόμενα πέντε χρόνια επισκέφτηκε πολλούς γιατρούς μεταξύ άλλων και ψυχοθεραπευτές, όπου της έλεγαν ότι «δεν έχουν σταθερή πειθαρχία απέναντι στο παιδί. Πρέπει να υπάρχουν περισσότερες συνέπειες».  «Ήταν παράλογο. Βασικά μας είπαν ότι δεν είμαστε καλοί γονείς», δήλωσε η Karen.

Όταν ο Jacob  ήταν σχεδόν 10 χρονών διαγνώστηκε από έναν γιατρό, χωρίς βεβαιότητα, με σύνδρομο Άσπεργκερ και αυτισμό.

«Είχα μελετήσει τον εγκέφαλο και είχα ακούσει για τον αυτισμό. Αλλά το 2005 που έγινε η διάγνωση δεν γνώριζα τίποτα, ούτε ο γιατρός», δήλωσε η Karen.

Ο γιατρός δεν μπορούσε να κάνει τίποτα και έπρεπε να μάθει για τον αυτισμό, από μόνη της.

Αλλά κανένα από τα βιβλιοπωλεία όπου ζούσε στο San Luis Obispo του Καναδά, δεν είχε βιβλία για τον αυτισμό.

Τελικά, επισκέφθηκε ένα κατάστημα στο Μπέρκλεϊ. Συμπωματικά ο γιος του ιδιοκτήτη είχε Άσπεργκερ και αυτισμό, και είχε έφερε μερικά βιβλία σχετικά με το θέμα. «Πήρα ένα βιβλίο και άρχισα να το διαβάζω αμέσως μέσα στο βιβλιοπωλείο. Ήταν σαν να διάβαζα για τον Jacob», λέει η Karen.

Τελικά, μια ψυχίατρος που ειδικεύεται στη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ASD) επιβεβαίωσε ότι ο Jacob είχε σύνδρομο Άσπεργκερ και ήταν άτομο με Υψηλά Λειτουργικό Αυτισμό.

Η Karen είχε ανακουφιστεί γνωρίζοντας τι είχε ο γιός της, άλλα συγχρόνως ήταν και θλιμμένη. Και τότε γεννιέται και το ερώτημα «Τώρα τι κάνω;».

Ένας ψυχολόγος την παρακίνησε να αναλάβει δράση μόνη της.

Μετά από πολλές συνεδρίες μου είπε «Πρέπει να του δώσεις φάρμακα, διαφορετικά θα του κάνετε κακό και η ζωή θα είναι δύσκολη για αυτόν», λέει η Karen.

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Δεν πρόκειται να δώσω φάρμακα στο παιδί μου», συνέχισε η Karen.

«Από τις γνώσεις μου ως θεραπεύτρια γνώριζα ότι ο εγκέφαλος μπορεί να επανέλθει, αν απομακρυνθεί οτιδήποτε το εμποδίζει. Με αυτό το σκεπτικό ενήργησα», συμπλήρωσε η Karen.

Σήμερα έχουν περάσει 14 χρόνια έντονης έρευνας για τις αιτίες του αυτισμού και έχουν αναπτυχθεί πρωτόκολλα θεραπείας που έχουν εφαρμοστεί από την Karen στον γιό της, ο οποίος έχει επανέλθει πλήρως και φοιτά στο κολέγιο.

"Ήμουν τόσο αποφασισμένη να κατανοήσω τι συνέβαινε και να τον βοηθήσω να θεραπευτεί. Λυπάμαι πολύ που χρειάστηκε τόσο πολύς χρόνος για έρευνα, κάνοντας δοκιμές σε τρόφιμα και συμπληρώματα. Είναι ακριβά, στην συνέχεια πρέπει να τα δοκιμάσετε για ένα χρονικό διάστημα, δύο μήνες ή μέχρι να δείτε αν κάνουν κάτι, και να συνεχίσετε την έρευνα, διαβάζοντας αμέτρητα βιβλία», λέει η Karen.

«Έχω σπαταλήσει 150.000 δολάρια και αμέτρητες ώρες έρευνας. Αλλά άξιζε τον κόπο, επειδή όχι μόνο επανήλθε ο γιος μου, αλλά είμαι σε θέση να βοηθήσω και άλλα άτομα», πρόσθεσε η Karen.

Μάθε τι αντιμετωπίζεις

Ο επιπολασμός του αυτισμού αυξάνετε γρήγορα και είναι πιο συνηθισμένος στα αγόρια από ότι στα κορίτσια, σε αναλογία περίπου πέντε προς ένα.

Το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμάει ότι ένα στα 68 παιδιά στις ΗΠΑ βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, ποσοστό που ξεπερνά το 30% από το 2008 και είναι πάνω από 200% από το 2000.

Το ASD χαρακτηρίζεται από μια σειρά ελλειμμάτων στην κοινωνική επικοινωνία και αλληλεπίδραση, επαναλαμβανόμενα πρότυπα περιορισμένης συμπεριφοράς και περιορισμένων ενδιαφερόντων, συχνά αντιδραστική συμπεριφορά και συναισθηματική δυσλειτουργία μαζί με ένα ευρύ φάσμα σωματικών προβλημάτων και υγείας.

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD) για χρόνια θεωρήθηκε ως γενετική διαταραχή που μεταδίδεται από τους γονείς, αλλά σήμερα οι εξετάσεις των χρωμοσωμάτων αποκαλύπτουν ότι περίπου το 80% των παιδιών με ASD έχουν ένα φυσιολογικό γονιδίωμα.

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών για τον εγκέφαλο δείχνει υψηλά επίπεδα νευροφλεγμονής και νευρωνικής βλάβης σε άτομα με ASD, υποδεικνύοντας ότι κάτι άλλο συμβαίνει εκτός από την κληρονομικότητα και κάποια προβλήματα στην ανάπτυξη.

Η Karen αρνήθηκε να δεχτεί απαντήσεις τύπου «Απλά δεν γνωρίζουμε». Επιπλέον αρνήθηκε να αποδώσει αποκλειστικά την ευθύνη στο μοιραίο εμβολιασμό για την ηπατίτιδα Β, που έγινε το 2005. Ότι έπαιξε ρόλο στο να ενεργοποιηθεί ο αυτισμός του γιου της, δεν έχει καμία αμφιβολία. Αλλά η κοινή λογική και τα χρόνια που λειτουργούσε ως εναλλακτική θεραπεύτρια υγείας της έλεγαν ότι ήταν πολύ πιο περίπλοκο.

Η διατροφή αποτελούσε ένα μεγάλο μέρος του πρωτοκόλλου Defeat Autism Now (DAN), το οποίο ιδρύθηκε το 1995, και το οποίο ισχυρίστηκε ότι ο αυτισμός είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μειωμένη ανοσολογική αντίδραση που προκαλείται από συνδυασμό ορισμένων τροφίμων, κυρίως γλουτένης από δημητριακή και καζεΐνης από γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και από εξωτερικές τοξίνες (ειδικά από εμβόλια).

Παρόλο που το πρωτόκολλο καταργήθηκε το 2011, η Karen ανακάλυψε ότι η διατροφή ήταν πράγματι ζωτικής σημασίας και όχι μόνο η εξάλειψη της γλουτένης και της καζεΐνης.

Μέσα από πολλές δοκιμές, έμαθε ότι έπρεπε να εξαλείψει επίσης τη ζάχαρη, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τις χρωστικές τροφίμων, το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) και την ασπαρτάμη.

«Ήταν δύσκολο να αλλάξουμε τη διατροφή του όταν ξεκινήσαμε επειδή τα παιδιά εθίζονται στα οπιούχα που δημιουργούνται στο σώμα από την κατανάλωση γλουτένης και καζεΐνης», λέει η Karen (Το σιτάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα διασπώνται σε πεπτίδια που ονομάζονται εξορφίνες γλουτένης και καζομορφίνες, τα οποία μιμούνται οπιούχα φάρμακα, που προσκολλώνται στις ίδιες θέσεις του υποδοχέα στον εγκέφαλο.).

Το κόψιμο των επεξεργασμένων σακχάρων δεν ήταν εύκολο, διότι η κάντιντα (candida) στο έντερο του Jacob δημιούργουσε μεγάλη λαχτάρα για ζάχαρη. Αλλά σιγά-σιγά η υγεία του εντέρου βελτιώθηκε και η λαχτάρα απομακρύνθηκε μαζί με την κάντιντα.

Επίσης του έδωσε προβιοτικά και πρεβιοτικά.

«Η υγεία του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας. Το έντερο ελέγχει τον εγκέφαλο και εκεί βρίσκεται το 80% του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρέπει να υποστηρίξετε τα όργανα αποτοξίνωσης και λεμφικού συστήματος, επειδή τα αυτιστικά παιδιά έχουν πραγματικά κακή αποτοξίνωση», λέει η Karen.

Αποτοξίνωση

Η αποτοξίνωση βαρέων μετάλλων ήταν το επόμενο πράγμα που αντιμετώπισε η Karen. Ήξερε ότι όταν έμεινε έγκυος, είχε σφραγίσματα στα δόντια της που περιείχαν υδράργυρο και δεν είχε ιδέα και σε τι άλλο είχε εκτεθεί.

«Έμαθα ότι κατά την εγκυμοσύνη, το μωρό χρησιμοποιείται από την μητέρα ως μέσο για να αποτοξινωθεί, οπότε αν έχετε πολλές τοξίνες, το μωρό τις λαμβάνει», πρόσθεσε η Karen.

Η Karen για να αποτοξινώσει τα κύτταρα του Jacob από τον υδράργυρο, χρησιμοποίησε ζεόλιθο (μικροπορώδη αλκαλικά αργιλοπυριτικά άλατα) αντί του DMSA (χηλικός παράγοντας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία δηλητηρίασης από μόλυβδο, υδράργυρο και αρσενικό) που έχει παρενέργειες όπως διάρροια, απώλεια βάρους, πυρετό και συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.

«Το DMSA αφαιρεί εκτός από τα κακά μέταλλα και τα καλά, εξαντλώντας περαιτέρω το σώμα από ασβέστιο, μαγνήσιο και άλλα πράγματα που χρειάζεται. Επίσης επιτρέπει την επαναπορρόφηση των τοξινών μόλις απελευθερωθούν».

«Ο Ζεόλιθος έχει γεύση νερού και μπορείτε να το ψεκάσετε εύκολα στο στόμα των παιδιών. Δεν επιτρέπει την επαναπορρόφηση των τοξινών και δεν αφαιρεί τα καλά ορυκτά.», λέει η Karen.

Ωστόσο η αποτοξίνωση του υδραργύρου επιδείνωσε τα συμπτώματα του αυτισμού.

«Όταν η τεστοστερόνη και ο υδράργυρος έρχονται σε επαφή είναι σαν να εκρήγνυται μια βόμβα. Επιδεινώνει πραγματικά τις επιπτώσεις του υδραργύρου», λέει η Karen.

«Αυτός είναι ένας από τους λόγους όπου τα αγόρια υπερτερούν έναντι των κοριτσιών στον αυτισμό. Τα κορίτσια έχουν οιστρογόνα στο σύστημά τους που προστατεύουν τον εγκέφαλο. Η τεστοστερόνη έχει ένα αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτό είναι και ο λόγος που βρίσκουμε συχνά πολύ υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης σε κορίτσια με αυτισμό».

Όταν ο Jacob βρισκόταν σε διαδικασία αποτοξίνωσης από τον υδράργυρο κατά την εφηβεία του, σε συνδυασμό με τα ανεβασμένα επίπεδα τεστοστερόνης, αρνιόταν να πάει σχολείο ή να συνεργαστεί με την μητέρα του.

«Μόλις είχαμε μετακομίσει και δεν είχα καμία υποστήριξη από τον σύζυγο μου, καθώς δούλευε 4 φορές την εβδομάδα εκτός πόλης. Ήταν μια συνεχής μάχη για ένα χρονικό διάστημα, και υπήρχαν φορές που νόμιζα ότι θα πάθω εγκεφαλικό. Ήταν αρκετά τραυματικό», λέει η Karen.

Η πορεία της ανάκαμψης

Το επόμενο κρίσιμο στάδιο της ανάκαμψης για τον Jacob ήταν να αντιμετωπίσει τις συλλοιμώξεις (co-infections). Η Karen διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι γιατροί που συνεργάζονταν με αυτιστικούς ασθενείς είτε δεν ήξεραν πώς να τις αντιμετωπίσουν, είτε δεν μπορούσαν να τις εντοπίσουν καν.

«Πάνω από το 90 % των παιδιών με αυτισμό έχουν νόσο του Lyme. Μιμείται τα συμπτώματα του αυτισμού, είναι δύσκολο να διαγνωσθεί και είναι πολύ συνηθισμένη. Το ίδιο συμβαίνει με τις βιοτοξίνες της μούχλας που επηρεάζουν το έντερο και τον εγκέφαλο, προκαλώντας μια χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση», λέει η Karen.

H Δρ Jodie Dashore PhD, OTD,  (Νευρολογία), MSc μια κορυφαία φυσικοπαθητικός στην ασθένεια των βιοτοξινών, του ASD και της νόσου του Lyme, συμφωνεί ότι η αντιμετώπιση των συλλοιμώξεων αποτελεί ένα τεράστιο μέρος της ανάκαμψης του ASD.

«Οι έρευνες δείχνουν ότι λοιμώξεις όπως μυκόπλασμα της πνευμονίας και η νόσος του Lyme μπορούν να καταστείλουν την ανοσοσφαιρίνη του ανοσοποιητικού συστήματος - τα αντισώματα που δημιουργεί το σώμα για να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη - επειδή η δουλειά τους είναι να καταργήσουν τις άμυνες του ξενιστή ώστε να αναπτυχθούν. Αυτό ακριβώς κάνουν», λέει η Dashore.

Η Dashore, η οποία ζει και εργάζεται στο Νιου Τζέρσεϋ και είναι στενή φίλη και σύμβουλος της Karen, έχει επίσης έναν γιό που έχει ανακάμψει πλήρως από τον αυτισμό, τον Brian, ο οποίος είχε 10 λανθασμένες αρνητικές εξετάσεις για το Lyme πριν τελικά διαγνωστεί σωστά.

«Ήταν ένας εφιάλτης. Μιλούσε ελάχιστα, είχε χαμηλό IQ, ήταν καθηλωμένος σε αναπηρική πολυθρόνα, κουνούσε το κεφάλι, είχε φωνητικά τικ. Τον κουβάλαγα στην πλάτη μου όταν έπρεπε να κατέβει ή να ανέβει σκάλες ή να πάει στο μπάνιο. Δεν ήταν καν σε θέση να γυρίσει στο πλάι στο κρεβάτι. Μας είπαν ότι είχε μολύνσεις στο μυελό των οστών και μας έστειλαν σε ειδικούς στον καρκίνο», λέει η Dashore.

«Τελικά ανακαλύψαμε ότι είχε ταυτόχρονα 11 λοιμώξεις, πολλές από τις οποίες είχαν διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, συμπεριλαμβανομένων του στρεπτόκοκκου, του μυκοπλάσματος, του Lyme, του παράσιτου Babesia, των παρασίτων και των ζυμομυκήτων στο έντερο», πρόσθεσε η Dashore.

Όταν η Dashore θεράπευσε το μυκόπλασμα του Brian, εξαφανίστηκε το σοβαρό άσθμα που τον ταλαιπωρούσε για δυόμισι χρόνια.

«Όταν όλες οι λοιμώξεις απομακρύνθηκαν, ο αυτισμός του έφυγε», δήλωσε η Dashore.

Επειδή η κατάστασή του ήταν απειλητική για τη ζωή, η Dashore στην αρχή συνδύασε αντιβιοτικά μαζί με φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού, μέχρις ότου οι μολύνσεις φύγουν επαρκώς. Στην συνέχεια άλλαξε το πρωτόκολλο και βασίστηκε περισσότερο σε φυσικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά μόνο όταν χρειαζόταν και μέχρι να βελτιωθεί το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Σήμερα ο Brian είναι πλήρως ανεξάρτητος και φοιτά στο κολέγιο.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι θέλει να σπουδάσει ιατρική και θέλει να βοηθήσει τους άλλους να ανακάμψουν από τον αυτισμό όπως αυτός. Έχει  δική του ιστοσελίδα με πληροφορίες για το Lyme, www.teenlymehub.com.

Το τελευταίο βήμα που έκανε η Karen για την ανάκαμψη του Jacob, περιλάμβανε υποστήριξη του εγκεφάλου με συμπληρώματα και αποκατάσταση με κρανιοϊερή  θεραπεία, η οποία εξισορροπεί τα οστά του κεφαλιού που περιβάλλουν τον εγκέφαλο. Αυτά τα οστά μπορούν εύκολα να μετακινηθούν και να απομακρυνθούν από την φυσιολογική τους κίνηση.

Όταν συμβεί αυτό, το επηρεασμένο τμήμα του εγκεφάλου δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

«Για παράδειγμα, το ινιακό οστό στο πίσω μέρος του κεφαλιού, το κατώτερο οστό όπου συνδέεται με τον αυχένα, μετακινείται πολύ εύκολα - στην πραγματικότητα μετακινείται εύκολα κατά τη γέννηση», λέει η Karen.

 «Τα μετατοπισμένα κρανιακά οστά μπορούν να πιέσουν το νεύρο του πνεύμονα, το οποίο επηρεάζει την αναπνοή. Επομένως αν έχετε ένα παιδί με άσθμα, θα μπορούσε να ευθύνεται αυτό. Επίσης, επηρεάζει την πέψη και αποτελεί έναν πολύ μεγάλο παράγοντα άγχους», λέει η Karen.

«Αν τα οστά στους κροτάφους δεν είναι ευθυγραμμισμένα, επηρεάζονται η ομιλία και η ισορροπία. Επίσης, συνδέονται με προβλήματα θυμού. Αυτή η διόρθωση των οστών μπορεί να γίνει καθ’ όλη την διάρκεια αποκατάστασης, η οποία παίρνει πολύ χρόνο»

«Οι άνθρωποι με ρωτούν πόσο καιρό θα πάρει και λέω: Αν θέλεις να ανακάμψεις από τον αυτισμό, τότε αναφερόμαστε σε βιολογία. Μπορεί να σας πάρει ένα έτος ή τέσσερα χρόνια. Το χρονοδιάγραμμα του καθενός είναι διαφορετικό, ανάλογα με τη φύση της βιολογίας του», πρόσθεσε η Karen.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον

Πριν από τέσσερα χρόνια, η Karen έγραψε και δημοσίευσε ένα βιβλίο με το δικό της πρωτόκολλο αποκατάστασης του αυτισμού με τίτλο Νaturally Recovering Autism: The Complete Step-By-Step Resource Handbook for Parents (Η φυσική αποκατάσταση του αυτισμού: Το πλήρες εγχειρίδιο για τους γονείς βήμα-βήμα).

Επίσης ξεκίνησε ένα πρόγραμμα, που ονομάζεται Autism Moms Mentoring Program, σε μια ιστοσελίδα όπου καθοδηγεί γονείς παιδιών με αυτισμό, στην προσπάθειά τους να ανακάμψουν.

Το πρόγραμμα των τεσσάρων σταδίων της Karen περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη αλλά ολιστική προσέγγιση που ακολούθησε με τον Jacob. Σήμερα, το βιβλίο και το πρόγραμμά της χρησιμοποιούνται από γονείς σε περισσότερες από 40 χώρες.

«Αν έχετε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και έναν ειδικό που μπορεί να την υποστηρίξει, μπορείτε να περιμένετε μια σειρά από βελτιώσεις, σε όλη την διάρκεια της αποκατάστασης. Έχω ασθενείς από 49 χώρες και παρατηρώ τον ίδιο βαθμό βελτίωσης για όλα τα παιδιά στο φάσμα που βρίσκονται, ενώ υπόκεινται σε τεράστιες πολιτισμικές και διατροφικές διαφορές», λέει η Dashore.

Η βασική διατροφή για τον αυτισμό

Η υγεία του εντέρου συνδέεται άμεσα με την υγεία του εγκεφάλου και ως εκ τούτου με τα συμπτώματα του αυτισμού. Σύμφωνα με τον Karen Thomas, το το 80% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο, έτσι εάν το έντερο δεν είναι υγιές, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί. Είναι ένας φαύλος κύκλος που, ευτυχώς, μπορεί να σπάσει εξαλείφοντας τα επιβλαβή τρόφιμα από τη διατροφή.

Γλουτένη & γαλακτοκομικά προϊόντα

Σύμφωνα με την Karen, «Το 60% περίπου των παιδιών που κόβουν αυτές τις δύο ομάδες τροφίμων βελτιώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι γονείς τους αναφέρουν πιο θετική συμπεριφορά, βελτιωμένη συγκέντρωση και καλύτερο ύπνο, μεταξύ άλλων σημαντικών βελτιώσεων».

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες & ζάχαρη

Όταν πρόκειται για την υγεία του εντέρου, αυτά τα σάκχαρα τρέφουν την υπερανάπτυξη του κάντιντα (ζυμομύκητας) στο σύστημά μας, το οποίο καταστρέφει την επένδυση του εντέρου, αποτρέποντας την απορρόφηση των ωφέλιμων θρεπτικών ουσιών και οδηγώντας σε μια σειρά από σωματικές και ψυχικές ασθένειες.

Χρωστικές ουσίες και χρωματισμός τροφίμων

Οι χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, φάρμακα και καλλυντικά περιέχουν μόλυβδο, υδράργυρο, αρσενικό, βενζιδίνη και επιβλαβή χημικά και έχουν συνδεθεί με υπερδραστηριότητα, υπερευαισθησία, άσθμα, προβλήματα συμπεριφοράς και άλλες παθήσεις.

MSG ή γλουταμινικό νάτριο

Το MSG γνωστό ως διεγερτοτοξίνη, είναι ένας ενισχυτής γεύσης που προκαλεί βλάβες στους νευρώνες του εγκεφάλου. Επηρεάζει τον υποθάλαμο, ο οποίος με τη σειρά του επιδρά στις ορμόνες, προκαλώντας πονοκεφάλους, άσθμα, θυμό, απώλεια μνήμης, μείωση της αυξητικής ορμόνης κ.α

Ασπαρτάμη

Αυτό το τεχνητό γλυκαντικό καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και αυξάνει τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή phenylalanine (φαινυλαλανίνη), συμβάλλοντας σε πολλές ψυχικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς.

Μαρτυρίες ατόμων από το Autism Moms Mentoring Program

Η Karen τις περισσότερες φορές δουλεύει με μητέρες. Αλλά το πρώτο μέλος που συμμετείχε στο πρόγραμμά της ήταν ο Chamberline Owen από τη Νιγηρία, ένας πατέρας που ήθελε απεγνωσμένα να βοηθήσει τον γιο του.

Η δίχρονη Pierce επέστρεψε στο σπίτι της μετά από μια διαμονή δύο εβδομάδων στο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της αυτοάνοσης αντίδρασης, της υπερανάπτυξης του κάντιντα, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και μιας πολύ σοβαρής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.

Δεν επικοινωνούσε λεκτικά, δεν είχε καμία επαφή με τα μάτια, ήταν αντικοινωνική, είχε αυτο-διεγερτική συμπεριφορά και ήταν υπερκινητική με δυσκολίες στον ύπνο και σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα.

«Στο νοσοκομείο έλαβε πολλά αντιβιοτικά, όπου μερικά είχαν κακή ανταπόκριση. Ορκίστηκα στον εαυτό μου ότι δεν θα ξαναπάει σε νοσοκομείο»,  λέει ο Owen.

Το επόμενο βήμα του ήταν να έρθει σε επαφή με την Karen. Δύο χρόνια αργότερα, αποχώρησε από το πρόγραμμα επειδή η Pierce πάει πολύ καλά.

«Είμαι ευτυχής να αναφέρω ότι η Pierce δεν έχει πια αυτό-διεγερτική συμπεριφορά, δεν χτυπάει τα χέρια της, ο χρόνος ύπνου έχει μειωθεί και τώρα λέει λόγια όπως παπούτσια, σοκολάτα κλπ. Μπορούμε να της πούμε να κάνει κάτι ή μια εξωτερική δουλειά και το κάνει. Θα πλησιάσει έναν ξένο και θα τον αγκαλιάσει λέγοντας του  “γεια”», λέει ο Owen.

Όταν μας επισκέφτηκαν δύο φίλοι μας γιατροί από το Ηνωμένο Βασίλειο έμειναν έκπληκτοι με το πώς αλληλοεπιδρούσε η Pierce με τα παιδιά τους. Κατά την γνώμη τους,  δεν έβλεπαν κάτι λάθος σε αυτόν, συμπεριφερόταν σαν κανονικός τετράχρονος, που απλά έχει αργήσει να μιλήσει και ότι θα το ξεπεράσει.

Α.Α

Ο γιος μου είναι έξι, και δεν επικοινωνούσε λεκτικά και είχε σοβαρά πεπτικά προβλήματα (δυσκοιλιότητα) από τότε που ήταν μωρό. Ήταν υπερκινητικός, καταστροφικός, θορυβώδης, είχε μαθησιακά προβλήματα, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, χτυπούσε παλαμάκια επαναλαμβανόμενα και έκανε θορύβους.

Έχει επίσης διαγνωστεί πρόσφατα με Lyme και στρεπτόκοκκο. Επιπλέον, έχει κάντιντα και βαρέα μέταλλα. Έχει αισθητηριακά προβλήματα, ειδικά όταν πρόκειται για κάποια ρούχα, δεν θα φορέσει παπούτσια για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα βγει τρέχοντας από την τάξη με κάθε ευκαιρία.

Από τότε που ξεκινήσαμε το πρόγραμμα της Karen, έχουμε παρατηρήσει ότι έχει ηρεμήσει. Είναι πραγματικά εκπληκτικό όταν δεν πρέπει να κλειδώσετε όλες τις πόρτες. Μπορώ να τον αφήσω μόνο του σε ένα δωμάτιο για πέντε έως 10 λεπτά χωρίς να καταστρέψει και να σπάσει πράγματα όπως πριν.

Τα προβλήματα της δυσκοιλιότητας έχουν μειωθεί, μαθαίνει σιγά-σιγά τους αριθμούς, το αλφάβητο, τα χρώματα, τα σχήματα κτλ. Δεν επικοινωνεί πλήρως λεκτικά, αλλά τώρα μπορεί να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις και να επαναλάβει ό, τι λέτε.

Ελπίζουμε και προσευχόμαστε να δούμε και άλλες θετικές αλλαγές καθώς συνεχίζουμε με το πρόγραμμα.

Τι να κάνετε εάν το παιδί σας έχει αυτισμό

Η Karen Thomas, ιδρύτρια του Naturally Recovering Autism  και ο Δρ Jodie Dashore προειδοποίησαν για τα συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στην άμβλυνση των συμπτωμάτων του αυτισμού.

Δεδομένου ότι κάθε παιδί (και ενήλικας) είναι διαφορετικό, ένα συμπλήρωμα που ενδέχεται να λειτουργήσει για ένα άτομο μπορεί να μην είναι εξίσου αποτελεσματικό για κάποιο άλλο. Γι 'αυτό στο πρόγραμμα ανάκαμψης, η Karen διδάσκει τους γονείς πώς να εφαρμόσουν το muscle test.

Επίσης γνωστό ως εφαρμοσμένη κινησιολογία ή manual muscle testing, αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο για τη διάγνωση των διαρθρωτικών, μυϊκών, χημικών και ψυχικών ασθενειών καθώς και για τον προσδιορισμό των κατάλληλων τροφών, συμπληρωμάτων, φαρμάκων και δόσεων που είναι κατάλληλα για ένα άτομο με συγκεκριμένη πάθηση.

Το ίδιο ισχύει για τις δοσολογίες. «Δεν μπορώ να προτείνω κάποια δοσολογία. Η βιολογία του καθενός είναι διαφορετική», λέει η Dashore, η οποία προτείνει ένα βιολογικό βότανο στους ασθενείς της.

Μια σταγόνα από το βότανο θα μπορούσε να προκαλέσει αντίδραση Herxheimer (θεραπευτική κρίση) σε έναν ενήλικα με συμπτώματα όπως πυρετός, ρίγη, υπόταση, κεφαλαλγία και άγχος. Αντίθετα ένα παιδί 11 χρόνων θα μπορούσε να λαμβάνει 60 σταγόνες, 3 φορές την ημέρα.

Ο έλεγχος, ωστόσο, αποτελεί σημαντικό μέρος στον σχεδιασμό της θεραπείας. «Πρέπει να καταλάβετε ότι ο αυτισμός είναι σύμπτωμα και όχι διάγνωση.», λέει η Dashore.

«Μπορεί να αποτελεί το σύμπτωμα μιας αιτίας που υποβόσκει. Πρέπει να ελέγξετε για παθογόνα, τοξίνες, εντομοκτόνα, για οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα και τον εγκέφαλο.», πρόσθεσε η Dashore.

Ακολουθεί μια λίστα εξετάσεων που συνιστά η Dashore. Ωστόσο, όπως κάθε άλλο μέρος της διαδικασίας, οι εξετάσεις πρέπει να εξατομικεύονται.

Προτεινόμενες εξετάσεις για αυτισμό

 • Εξέταση ούρων για glyphosate
 • Γενική εξέταση ούρων για Lyme και άλλες συλλοιμώξεις
 • Γενική εξέταση ούρων για μυκοτοξίνη
 • Εξέταση για οργανικά οξέα
 • Παρασιτολογική εξέταση κοπράνων
 • Έλεγχος ρινικών επιχρισμάτων
 • Πρωτόκολλο του Shoemaker για την διάγνωση του «Συνδρόμου χρόνιας φλεγμονώδους αντίδρασης»
 • Ανάλυση μιτοχονδριακού DNA από δείγμα βιοψίας
 • Προφίλ μεθυλίωσης (ο κανονικός μεταβολισμός της μεθειονίνης είναι κρίσιμος για την κυτταρική μεθυλίωση του DNA, των πρωτεϊνών και των νευροδιαβιβαστών)
 • Εξέταση κοπράνων GI-MAP (Gastrointestinal Microbial Assay Plus)
 • Εξετάσεις αίματος για ιούς και βακτήρια
 • Ορμονικές εξετάσεις

Τα βήματα της ανάκαμψης

Η Karen Thomas ανέπτυξε το πρόγραμμα των τεσσάρων βημάτων μέσα από χρόνια έρευνας και δοκιμών στην προσπάθειά της να βρει λύσεις στα συμπτώματα του γιου της. Κάθε βήμα υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία και παρέχει εξατομικευμένη θεραπεία.

Θεραπεία εντέρου

Μια δίαιτα που εξαλείφει τις βλαβερές τροφές και περιλαμβάνει συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, προβιοτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα του αυτισμού (καθώς και από γαστρεντερικές διαταραχές).

Μια διατροφή απαλλαγμένη από γλουτένη και καζεΐνη (γαλακτοκομικά) έχει σχετιστεί με μειωμένα συμπτώματα αυτισμού.  Οι μελέτες δείχνουν επίσης μια συσχέτιση της δυσλειτουργίας του εντέρου και της δυσβίωσης του εντέρου με τα συμπτώματα του αυτισμού.

Αποτοξίνωση από βαρέα μέταλλα

Η έκθεση σε βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη του αυτισμού προκαλώντας νευροφλεγμονή και διεγερτική τοξικότητα.

Η διεγερτοτοξικότητα σχετίζεται με το ανοσοποιητικό-όπου η φλεγμονή στον εγκέφαλο οδηγεί σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα το νευροδιαβιβαστή MSG, προκαλώντας την καταστροφή των νευρικών κυττάρων που διαταράσσει τη λειτουργία του εγκεφάλου- και ευθύνονται άμεσα και έμμεσα για τον αυτισμό.

Αυτή η φλεγμονή μπορεί να οφείλεται σε επίμονες μολύνσεις και ιδιαίτερα σε περιβαλλοντικές διεγερτοτοξίνες όπως το αλουμίνιο και το φθόριο. Ο Δρ. Chris Exsley, PhD, καθηγητής βιοϊατρικής χημείας στο Πανεπιστήμιο Keele στο Staffordshire, Ηνωμένο Βασίλειο, διεξήγαγε έρευνα που υποδηλώνει ότι το αλουμίνιο συμβάλλει στον αυτισμό και ότι τα άτομα με αυτισμό μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στην τοξικότητα του.

«Οτιδήποτε μειώνει την έκθεση του ανθρώπου στο αλουμίνιο είναι επωφελής», λέει ο Exsley.

Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση μεταλλικού νερού πλούσιο σε πυρίτιο ωφελεί μερικά άτομα με αυτισμό, επειδή βοηθάει το σώμα να εκκρίνει αλουμίνιο μέσω των ούρων και πιθανότατα μέσω του ιδρώτα.

Η έκθεση στον υδράργυρο αποτελεί αποδεδειγμένα παράγοντα κινδύνου για τον αυτισμό. Σε μια ανασκόπηση 91 μελετών σχετικά με το θέμα, το 74% βρήκε μια σύνδεση μεταξύ υδραργύρου και αυτισμού. Διαπιστώθηκε ότι τα δόντια των παιδιών με αυτισμό περιείχαν περισσότερο τοξικό μόλυβδο και λιγότερο ψευδάργυρο και μαγγάνιο σε σύγκριση με αυτά των παιδιών χωρίς αυτισμό.

Αντιμετωπίστε τις συλλοιμώξεις

Η βορρελίωση ή Νόσος του Lyme είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια και έχει συνδεθεί με ψυχικές διαταραχές όπως αυτισμός και ASD. Οι νέες τεχνικές σάρωσης του εγκεφάλου δείχνουν ότι πράγματι η φλεγμονή του εγκεφάλου σχετίζεται με τη νόσο του Lyme και αποτελεί ένδειξη του αυτισμού.

Βρέθηκε ότι η έκθεση σε μούχλα και στις μυκοτοξίνες που παράγονται, επηρεάζει αρνητικά το νευρικό σύστημα μέσω της ενεργοποίησης των ανοσοκυττάρων και συμβάλλουν στο ASD.

 

Συγγραφέας άρθρου: Cate Montana

 

Πηγές

Karen Thomas: www.naturallyrecoveringautism.com

Dr Jodie A. Dashore: www.bionexushealth.com

Brian Dashore: www.teenlymehub.com

 

Μετάφραση/απόδοση από το www.dromostherapeia.gr με πληροφορίες από το WDDTY

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.