Web
Analytics
Αποτρέψτε την γρίπη με φυσικούς τρόπους – Προληπτικά μέτρα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αποτρέψτε την γρίπη με φυσικούς τρόπους – Προληπτικά μέτρα

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί και αποτελεσματικοί τρόποι, για να αποτρέψετε την εξάπλωση της γρίπης και πιθανόν να σας βοηθήσουν να την θεραπεύσετε πριν επιδεινωθεί, αν εντοπιστούν τα πρώιμα σημάδια.

Τα πρώιμα σημάδια είναι:

 • Πόνοι στο σώμα
 • Ρίγη
 • Βήχας
 • Κόπωση
 • Πυρετός
 • Γαστρεντερικά προβλήματα
 • πονόλαιμος

Ακολουθείστε τις παρακάτω θεραπείες

Βιταμίνη D3

Η βιταμίνη D3 αποτελεί μια από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για να αποτρέψετε την γρίπη, λόγω της ικανότητας της να παράγει αντιικά πεπτίδια, όπως η καθελισιδίνη (cathelicidin),  τα οποία εξουδετερώνουν άμεσα τους οργανισμούς που εισβάλλουν στο σώμα.

Επιπλέον, η βιταμίνη D3 αποτρέπει τα μακροφάγα να ελευθερώνουν τις φλεγμονώδεις χημικές ουσίες, κυτοκίνες και χημειοκίνες.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με επίπεδα 38 ng/ml βιταμίνης D3 στο αίμα τους ή μεγαλύτερη, εμφάνισαν διπλάσια μείωση στις οξείες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Το σώμα παράγει βιταμίνη D όταν το σώμα εκτίθεται στον ήλιο. Ωστόσο, κατά την διάρκεια του χειμώνα, οι άνθρωποι είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στον ήλιο, με αποτέλεσμα την μείωση των επιπέδων της βιταμίνης D. Μερικοί ερευνητές θεωρούν ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους, της αυξημένης συχνότητας της γρίπης, κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Αν η έκθεση στον ήλιο δεν είναι εφικτή, μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D, λαμβάνοντας συμπλήρωμα διατροφής D3. Τα επίπεδα πρέπει να είναι μεταξύ 40 και 80 ng/ml κατά την διάρκεια όλου του χρόνου, σύμφωνα με την «Vitamin D Council» (μη κερδοσκοπική οργάνωση στην Καλιφόρνια σχετικά με την βιταμίνη D).

Προβιοτικά

Τα βακτήρια του εντέρου αποτελούν περίπου το 80% του ανοσοποιητικού συστήματος. Επομένως, τα προβιοτικά που είναι καλά ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες, μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε μια μελέτη, κινέζοι ερευνητές βρήκαν ότι τα προβιοτικά μείωσαν την εμφάνιση και την διάρκεια των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος σε μικρά παιδιά.

Άλλη μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση προβιοτικών μείωσε τον πυρετό, την ρινόρροια, τον βήχα και τις μέρες που έλειψαν από το σχολείο παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών, ενώ επέφερε λιγότερα και όχι τόσο σοβαρά  κρυολογήματα σε ενήλικες.

Για να αυξήσετε την πρόσληψη των προβιοτικών, τρώτε περισσότερες ολόκληρες τροφές (whole foods) όπως το ακατέργαστο λάχανο τουρσί (sauerkraut), το kimchi, το γιαούρτι, το κεφίρ, το kvass και άλλα ζυμωμένα τρόφιμα.

Πράσινο τσάι

Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού πράσινου τσαγιού μπορεί επίσης να σας προστατέψει από την γρίπη. Αυτό το ρόφημα είναι πλούσιο σε κατεχίνες και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την λειτουργία των κυττάρων Τ, καθώς επίσης σταματάει την αναπαραγωγή του ιού της γρίπης.

Επιπλέον, το πράσινο τσάι περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται epigallocatechin-3-gallate (EGCG), το οποίο έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Σε Ιαπωνική μελέτη του 2011, ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που πίνουν 1 έως 5 φλιτζάνια πράσινο τσάι κάθε μέρα, είναι λιγότερο ευάλωτα στην γρίπη.

Elderberry (Σαμπούκος ή ζαμπούκος/ Sambucus nigra)

Το elderberry  είναι επίσης μια σπουδαία φυσική θεραπεία για την αποτροπή της γρίπης.

Ερευνητές από την Νορβηγία έδειξαν ότι τα άτομα με γρίπη που έλαβαν 15 ml εκχυλίσματος elderberry, 4 φορές την ημέρα για 5 ημέρες, παρουσίασαν ταχύτερη ανάκαμψη από την ασθένεια. Συγκεκριμένα, ανάκαμψαν 4 ημέρες γρηγορότερα και χρειάστηκαν λιγότερα φάρμακα.

Επιπλέον, το εκχύλισμα του elderberry έχει αναφερθεί ότι αναστέλλει ορισμένα στελέχη του ιού της γρίπης και αυξάνει την παραγωγή των κυτοκινών για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εχινάτσια (Echinacea)

Η εχινάτσια είναι ένα δημοφιλές βότανο που συχνά χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση της γρίπης και των κρυολογημάτων.

Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμη κατά της γρίπης, επειδή μειώνει τη σοβαρότητα και την διάρκεια των συμπτωμάτων.

Οι ρίζες της echinacea έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν την έκκριση των κυτοκινών.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές από την Δημοκρατία της Τσεχίας συνέκριναν το ρόφημα της echinacea με το αντιικό φάρμακο Tamiflu (δραστική ουσία οσελταμιβίρη/oseltamivir). Διαπίστωσαν ότι η εχινάτσια ήταν εξίσου αποτελεσματική με το φάρμακο στην καταπολέμηση της γρίπης. Ωστόσο, η εχινάτσια είχε λιγότερες επιπλοκές και ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Επιπλέον, η εχινάτσια έχει αποδειχτεί αποτελεσματική κατά της γρίπης των πτηνών (H5N1, H7N7) και των χοίρων (H1N1).

Προληπτικά μέτρα

Υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε και να περιορίσετε την πιθανότητα να κολλήσετε τον ιό της γρίπης.

 • Κάντε το εμβόλιο κατά της γρίπης
 • Αποφύγετε την στενή επαφή με άρρωστα άτομα
 • Αν αρρωστήσετε, μείνετε στο σπίτι και αποφύγετε να έρθετε σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να πέσει ο πυρετός για 24 ώρες, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών
 • Να καλύπτετε πάντα στο στόμα και την μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.  Μετά την χρήση, να πετάτε πάντα το χαρτομάντιλο και να πλένετε τα χέρια σας.
 • Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιείτε συχνά αντισηπτικό χεριών
 • Περιορίστε την συχνότητα που αγγίζετε το στόμα ή την μύτη σας, ώστε να μην εισέρχονται μικρόβια στο σώμα σας
 • Τρώτε υγιεινά, ώστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα
 • Κάντε γυμναστική, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και επιταχύνει την ανάρρωση

 

Πηγές

Natural News

National Jewish Health

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.