Web
Analytics
Ευρυαγγείες: Αντιμετώπιση και πρόληψη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ευρυαγγείες: Αντιμετώπιση και πρόληψη

Οι ευρυαγγείες, γνωστές και ως "τηλαγγειεκτασίες" είναι μικρές ομάδες ερυθρών ή πορφυρών φλεβών που είναι ορατές ακριβώς κάτω από το δέρμα. Η κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη και η πάροδος της ηλικίας είναι οι πιο κοινές αιτίες (Am Fam Physician, 1992; 46: 827-37).Σε αντίθεση με τις κιρσώδεις φλέβες, οι ευρυαγγείες είναι ακίνδυνες και γενικά δεν προκαλούν ή πόνο ή ενόχληση. Μπορούν, ωστόσο, ακόμα να αποτελούν μεγάλο πρόβλημα.

Η σκληροθεραπεία περιλαμβάνει την έγχυση ενός χημικού παράγοντα, γνωστού ως 'sclerosant' στις φλέβες που εμφανίζουν το πρόβλημα, κάνοντάς τις μη ορατές. Είναι αποτελεσματική κατά της ευρυαγγείας (Dermatol Surg, 2002; 28: 11-5; Dermatol Surg, 2005; 31:631-5) ειδικά αν χρησιμοποιούνται κάλτσες συμπίεσης για μερικές εβδομάδες μετά (J Vasc Surg, 2007; 45:1212-6).
Ωστόσο, η διαδικασία έχει παρενέργειες, που περιλαμβάνουν οίδημα, πόνο, τοπικό κνησμό, φουσκάλες και συνήθως, υπέρχρωση (υπερμελάγχρωση, πιο σκούρα απόχρωση του δέρματος κατά μήκος της φλέβας που εφαρμόστηκε η θεραπεία) (Am Farm Physician, 1992; 46: 827-37). H υπέρχρωση αναφέρεται σε πάνω από 30% των ασθενών που ακολουθούν τη θεραπεία για ευρυαγγείες ή κιρσούς, ασχέτως από το sclerosant που χρησιμοποιήθηκε. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, εξαφανίζεται μέσα σε έξι με 24 μήνες. Για κάποιους όμως, το πρόβλημα ίσως επιμείνει για πέντε περίπου χρόνια (J Dermatol Surg Oncol, 1987; 13: 547-50).
Άλλες – αν και σπάνια – επιπλοκές είναι πιο σοβαρές και περιλαμβάνουν αλλεργικές αντιδράσεις, φλεβική θρόμβωση, θρομβοφλεβίτιδα (φλεγμονή των φλεβών) και νέκρωση του δερματικού ιστού (Am Fam Physician, 1992; 46: 827-37).

Άλλη θεραπεία για ευρυαγγείες είναι η θεραπεία με Laser, που χρησιμοποιεί φως συχνότητας κοντά στο υπέρυθρο για να κάψει και να κλείσει τις φλέβες, αποβαίνοντας σε εκκαθάριση. Διάφορα συστήματα Laser είναι αποτελεσματικά (Semin Cutan Med Surg, 2000; 19: 245-52) αν και δεν είναι τόσο καλά όσο η σκληροθεραπεία, και μπορεί να προκαλέσουν φουσκάλες, εφελκίδες και μακροπρόθεσμα ατροφικά σημάδια
(Dermatol Surg, 2002; 28: 649-7; J Cutan Laser Ther,1999; 1: 179-80).

Eναλλακτικές λύσεις

Η κρέμα βιταμίνης Κ θεωρείται ως μία αποτελεσματική φυσική θεραπεία. Η τοπική χρήση βιταμίνης Κ ήταν αποτελεσματική στη μείωση των μελανών σημαδιών από το laser ή των ερυθρών ή πορφυρών δυσχρωμιών που προκαλούνται από την αιμορραγία κάτω από το δέρμα (J Am Acad Dermatol, 2002; 47: 241-4; Dermatol Surg, 1999; 245: 942-4). Ωστόσο, το WDDTY δεν βρήκε δημοσιευμένες μελέτες που να δείχνουν ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει τσε ευρυαγγείες.

Παρ' όλα αυτά, μία αδημοσίευτη μελέτη που αναφέρθηκε στην έκδοση του PROOF! (vol 4 no 3) μελέτησε την δραστικότητα ενός φαρμακευτικού προϊόντος με 5% βιταμίνη Κ (Dermal–K) σε 50 γυναίκες. Από αυτές, 3 είχαν μία σημαντική μείωση ή πλήρη ίαση των ευρυαγγειών τους σε 8-14 ημέρες, 17 είχαν μία σημαντική μείωση ή πλήρη ίαση σε 15-30 ημέρες, 26 είχαν μία σημαντική μείωση μέσα σε 31-46 ημέρες, 2 είχαν σημαντική μείωση μέσα σε 47-120 ημέρες και 2 δεν είδαν κανένα αποτέλεσμα, μετά από έξι μήνες. Δεν υπήρξε καμία βελτίωση μεταξύ 50 γυναικών που χρησιμοποίησαν σε σύγκριση μία κρέμα με aloe vera.
Έτσι η κρέμα βιταμίνης Κ ίσως αξίζει μία δοκιμή, αλλά με προσοχή, καθώς δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί η ασφάλειά της για μακροχρόνια χρήση.

Άλλα συστατικά που βρίσκονται σε κρέμες για τις ευρυαγγείες είναι εκχυλίσματα από αγριοκαστανιά, κόκκινα φύλλα αμπελιού και ρούσκο (butcher's broom). Αν και αυτά δεν έχουν μελετηθεί συγκεκριμένα για τις ευρυαγγείες, ήταν αποτελεσματικά – όταν χορηγήθηκαν από το στόμα – σε φλεβική ανεπάρκεια, μία σχετική κατάσταση όπου οι φλέβες δεν στέλνουν αρκετό αίμα από τα πόδια, πίσω στην καρδιά (Arch Dermatol, 1998; 134: 1356-60; Arzneim Forsch, 2000; 50: 109-17; Arzneim Forsch, 2002; 52: 243-50). Αυτά τα βότανα φαίνεται να δυναμώνουν τα αγγειακά τοιχώματα, αλλά το αν έχουν κάποια δράση στις ευρυαγγείες δεν είναι γνωστό με ακρίβεια.

Τέλος, οι ευρυαγγείες μπορούν να καλυφθούν. Υπάρχουν make up σώματος μεγάλης διάρκειας (και κάποια αδιάβροχα) που είναι ειδικά σχεδιασμένα να καλύπτουν ευρυαγγείες και άλλα σημάδια. Στη Μ.Βρετανία, ο Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός λειτουργεί μία υπηρεσία δωρεάν θεραπείας σε κέντρα σε όλη τη χώρα, που χρησιμοποιείται από ασθενείς με σημάδια εκ γενετής, εγκαύματα, ουλές και ευρυαγγείες (www.redcross.org.uk).

Συμβουλές για πρόληψη

  • Να ασκείστε για να βοηθηθεί το κυκλοφορικό.
  • Μειώστε την πίεση στα πόδια σας αποφεύγοντας την πολύωρη ορθοστασία και το σήκωμα υπερβολικού βάρους.
  • Διατηρείστε ένα ιδανικό σωματικό βάρος, καθώς η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη ευρυαγγειών (J Dermatol Surg Oncol, 1992, 18: 883-6).
  • .Μην σταυρώνετε τα πόδια σας όταν κάθεστε, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειωθεί η ανοδική κίνηση του αίματος πίσω στην καρδιά και αυξάνεται η πίεση στις φλέβες των ποδιών.
  • Δοκιμάστε να κάνετε μασάζ και άλλες θεραπείες που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος.
  • Δοκιμάστε συμπληρώματα διατροφής, αφού, εκτός από τα: αγριοκάστανο, κόκκινα φύλλα αμπελιού και ρούσκο, υπάρχουν άλλοι παράγοντες δυναμοποίησης των αγγείων που ίσως βοηθήσουν την αποφυγή ευρυαγγειών, μεταξύ των οποίων τα gotu cola, οξερουτίνες (συνθετικά βιοφλανοειδή που προκύπτουν από ρουτίνη (Rutin)) και OPCs (συμπλέγματα ολιγομερών προανθοκυανιδών που εξάγονται από φλοιό πεύκου και σπόρους σταφυλιών).

 

 

Πηγή: Special report - WDDTY

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.